Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 432
  • 727
  •   1
Отговори
# 345

А знаеш ли, че имаш Хашимото и какво представлява то? В смисъл, от поста ти не става много ясно дали си посетила лекар и какво сте коментирали.
Сега като прочетох пак коментара ви, оставам с впечатлението че смятате, че това е Хашимото. Въобще не съм запозната, тепърва ще започвам да чета по темата. Мислите ли, че  TSH 3.7 при реф.стойност до 5.00 е високо. Аз се успокоих , че е под 5. Но както казах лекаря не обърна внимание на високата стойност на антителата и ме успокои. Чудя се дали да търся второ мнение, затова реших да попитам и тук ( т.к. някои от вас вече имат опит и повече знания по темата), за да се ориентирам дали да посетя и друг специалист

# 346
Rambibi като за начало прочети първата страница и доста неща ще ти станат ясни.

Иначе да с Хашимото си (високите антитела) и с хипофункция на жлезата -хормоните не са добре, въпреки че са в норми. Както казах прочети първата страница!

Каква е вероятността при едно автоимунно, Хашимото в случая, да развиеш и друго? Има ли по-голяма склонност?

Да, има. Често се случва да се отключи второ. Затова и книгата "Автоимунен палео протокол" е обща за всички автоимунни, там са изброени всичките и начина за справяне с тях е един и същ. Когато нещо не е ок в организма и той е склонен да образува едни антитела, вероятността да образува и други е голяма

# 347
Благодаря! Отивам да чета първа страница.

# 348
Сега като прочетох пак коментара ви, оставам с впечатлението че смятате, че това е Хашимото.

Ами, не е даже да го смятам точно аз, а е така по медицинска дефиниция. Simple Smile
Хашимото се диагностицира по два начина - или при наличие на високи антитела, или при видими изменения по жлезата. При теб и двете са налице, т.е. за жалост, няма никакво съмнение, че страдаш от заболяването, изписано като заглавие на настоящата тема.
Лекарят не ти ли каза от какво си болна?! Наистина недоумявам. Другият вариант е да ти е споменал, но да не си обърнала внимание.
Освен това, имаш и хипофункция, за която навярно ще трябва да приемаш синтетичен хормон.
Желателно е, също така, да изследваш някои показатели, като: Витамин B12, Витамин D, Фолиева киселина, Желязо, Феритин, Трансферин, ЖСК, Инсулин + Глюкоза (на гладно) и т.н. Последните две са особено важни, щом пишеш, че пълнееш.

# 349
Моля за коментар и на моите изследвания, не че не съм наясно какво показват, но ми се иска да прочета и други мнения.
За съжаление е предизвикателство за мен да намеря ендокринолог, който да ми назначи терапия. Миналата година бях на преглед при трима - всички бяха единодушни, че няма нужда от хормон. Добрата новина е, че жлезата ехографски е добре, без изменения. Показах им следните резулати.
Скрит текст:

Изследванията от м.юни и м.декември 2020 г. са правени след и по време на грип - тогава не знаех, че антителата се влияят от възпаленията в организма.
А това са последните ми резултати, T3 и T4 са на долна граница вече.

Скрит текст:

Приемам периодично желязо, но чета тук, че за феритина добър вариант е Сорбифер - той дразни ли стомаха? В момента приемам желязо, щадящо стомаха и нямам оплаквания в тази връзка, приемам го на гладно за по-добро усвояване.

# 350
Хашимото Ви е в ремисия, но още декември месец се вижда, че сте за хормон. Досега хипофункцията се е развила стабилно. Очаквайте скоро тсх да скочи, ако не започнете хормон. С това тсх, не повече от 25 мкг като начало.
Сорбиферът дразни, да, но ако го пиете след храна, няма проблем (освен по-твърди - в помощ идва магнезият, и черни изпражнения). Да се пие каквото и да е желязо на празен стомах, за мен е съзнателно увреждане на стомашната лигавица, въпреки всякакви твърдения за по-добро усвояване. Съвсем добре си се усвоява и след храна.
Терапията с Т4 зависи от Вас. С това тсх лекар няма да Ви назначи. Предвид ремисията, вижте Д и Б12. Ако трябва, наваксайте ги, направете нова контрола на щитовидните и взимайте решение дали започвате хормон. Ако не се чувствате добре, започвайте го. С нормализирането на другите показатели във времето, винаги може плавно да го спрете. Но само, ако останете в ремисия.

# 351
  • София
Здравейте, имам нужда от вашата помощ
Дъщеря ми е в 9г.с. вчера изследва
TSH - 0.287ng/dl (0.350-4.94) и
 FT4 - 1.06 uIU/ml(0.700-1.48)
АГ е казал да отиде на ендокринолог , записахме час но е за другата седмица.Има ли място за притеснения , да чакаме ли или да търсим спешно друг ендокринолог?

# 352
Благодаря, bongobongo!
Д и Б12 пролетта бяха добре, на горна граница от референтните стойности. Приемам поддържащи дози и се надявам на предстоящата контрола всичко да е наред с тях.

Пропуснах да питам - приемът на хормон за щитовидната жлеза има ли някакви странични неблагоприятни ефекти? Не задавам въпроса, за да си търся оправдание да не го пия, с това съм наясно, че дори съм и закъсняла. Любопитно ми е дали при някой е имало такива.

# 353
Здравейте, имам нужда от вашата помощ
Дъщеря ми е в 9г.с. вчера изследва
TSH - 0.287ng/dl (0.350-4.94) и
 FT4 - 1.06 uIU/ml(0.700-1.48)
АГ е казал да отиде на ендокринолог , записахме час но е за другата седмица.Има ли място за притеснения , да чакаме ли или да търсим спешно друг ендокринолог?
Изпращат ви на ендокринолог заради ниското тсх. Но фт4 е добре и на неговия фон мисля, че тсх не трябва да ви притеснява толкова, т.е аз поне не виждам хиперфункция. По-скоро повторете утре на гладно тсх, фт3 и фт4 и спокойно изчакайте следващата седмица.

Impatiens, досега само положителни ефекти върху мен и детето съм видяла от хормона. Но колкото повече се чака в хипофункция, толкова повече време му трябва на организма след това да излезе от нея, започвайки хормон. Тогава може да очакваш (но не е задължително) сърцебиене,  задух, безсъние, треперене, изпотяване. Но гова са първите месеци. После тялото влиза в ритъм и всичко отшумява.

# 354
  • София
Много Благодаря

# 355
Но колкото повече се чака в хипофункция, толкова повече време му трябва на организма след това да излезе от нея, започвайки хормон.

Потвърждавам. На мен, имам чувството, ми трябваха около 3 г. на хормон, за да вляза в релси. Но всички доктори, които посетих преди това, ми казаха, че Хашимото-то + хипофункцията ми са се развивали в продължение поне на десетилетие, без да подозирам. Така че - колкото по-рано се започне адекватно лечение, толкова по-добре.

# 356
Здравейте ! Дали мога да намеря някъде Тирозол 5 мг ?

# 357
  • София
Здравейте отново,малко по нагоре бях писала за 13г. ми син,които миналата седмица беше диагностициран с Хашимото на база изследвания и ехограф - Хетерогенна структура. След прегледа при ендокринолог му бяха назначени нови изследвания ,прилагам снимка като те са от вчера. Не му е предписано нищо да пие,като след 2 месеца отново да пусна изследвания, за да видим как се развива. След четене и вашите съвети и мнения започнах от няколко дни да му давам вит.Д,вит.Б12 и омега 3.
Как ви се струват вчерашните резултати и на какво може да се дължи разликата на показателите от тези преди 1 месец - тогава TSH беше 4.666 (0.51 - 4.94) , Ft3 3.69 (2.89 - 4.33), Ft4 0.82 (0.78 - 1.11), ТАТ 143.42 при макс.4.11 , МАТ 1.29 (0 - 5.61)

# 358
Изследванията са правени в различни лаборатории, съответно с различни граници и не може да се сравняват. Когато се следи дадено състояние се правят изследвания в една и съща лаборатория.

Иначе специално за ТСХ, той е чувствителен показател и се мени бързо, затова се изследват всички заедно и така се тълкуват.
В последните изследвания завишения Т3 показва начална хипофункция, организма се опитва да компенсира и завишава изкуствено Т3.

Относно витамините, които даваш, не помня изследвали ли сте ги, но ако има дефицит - да добре е да попълните.

# 359
Какво мислите за дозата ми от 50 мкг при тези изследвания?
От пролетта до скоро TSH се поддържаше около 2 - 2,5. Последните две седмици усетих стягане в жлезата и тежест в прасците при ставане сутрин, това са ми симптомите при промяна. Изследвах се и се показа влошаване. МАТ никога не ми е бил толкова, последно беше 120.
Ендокриноложката ме съветва да не вдигам дозата и да се изследвам на 3 месеца.
Към момента кърмя.

Общи условия

Активация на акаунт