Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 478
  • 727
  •   1
Отговори
# 375
ogan1 според мен може да вдигнеш още малко дозата. Иначе проверявала ли си се за дефицити на витамини?

# 376
ogan1 според мен може да вдигнеш още малко дозата. Иначе проверявала ли си се за дефицити на витамини?
да , през предходните 6 месеца вземах вит. Д , вит. В12, магнезий, сега пия селен.  Искам да погледнеш и предишно изследване,  според теб има ли подобрение, писах в една друга група, от където ми казаха че няма промяна.  Нямам идея от конверсия, но път тат и мат са видимо намаляли😀

# 377
Тези изследвания са преди да започнеш хормон ли?
Има промяна разбира се, ТСХ е с подобрение както и Т3 , при Т4 има известно намаление. Което на пръв поглед изглежда нелогично, защото си започнала прием а хормона е точно Т4. Но в началото , в първите месеци се случват такива нелогични резултати докато се нагласи дозата.

Да, антителата са ти намалели, прочети на първа страница от какво обичайно може да се повишат и си помисли да не си излекувала нещо в последните месеци.

# 378
Mibobo Благодаря още веднъж, в една група ми отговориха, че на практика няма голяма разлика в двата резултата,  а аз така се бях зарадвала😀 Вторите качени изследвания може би са след около месец и половина  от първото започване на хормона, а  другите от септември -половин година по късно.  Не вярвам, нещо да съм излекувала, но ще се върна да прочета😀.  Единственото, което правих освен горе изброените добавки е, че спрях глутена...макар и не много стриктно, особено пък  септември  😀

# 379
Донякъде е така, т.е. разликата не е много голяма в хормоните, но има промяна определено, не е същото положението. Просто ти трябва по-голяма доза, ще се наместят нещата.
Докато се напасне дозата е хубаво да се изследват по-често. Сега ако повишиш дозата е редно след около 6 седмици да направиш нови изследвания и да видиш как са нещата.

# 380
Здравейте отново,преди седмица ви бях споделила какви резултати ми излезнаха ,
след 10 години с доза от 50мг Еутирокс ,Tsh между 2-2,5 (през годините),като при поредното изследване миналата седмица,  резултатите бяха доста шокиращи за мен.
Та след два дни пусках още веднъж , защото мислех ,че е лабораторна грешка,но уви не беше.
От 13 дни не пия Еутирокс и реших днес да пусна още веднъж, преди прегледа ми утре
Ето ги трите изследвания:

от 22.09.2022г.

от 24.09.2022г.

от 04.10.2022г.

И явно наистина( в темата ми бяха писали),че дозата на Еутирокса в един момент ми е дошла висока,  защото спрях хапчетата  от 13 дена и хормона стремглаво е тръгнал нагоре

# 381
Трябвало е да намалиш дозата, не да спираш изцяло.

# 382
  • София
Здравейте момичета,
вчера си пуснах нови изследвания по препоръка за доктора, само да уточня че съм бременна в 8 г.с. вероятно има значение, ще съм благодарна ако си кажете вашето мнение, така или иначе имам час и за преглед:

Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT4+TSH      Профил   *   *
FT 4 ( свободен Т4 )   ↓   11.60   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      3.830   mIU/l   0.300 - 4.200
anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ )      Профил   *   *
anti Tg ( TAT )      31.80   IU/ml   До 115.00
anti TPO ( MAT )      <9.00   IU/ml   До 34.00
Prolactin ( Пролактин )      496.00   mIU/l   125.00 - 635.00

Много благодаря!

# 383
Няма автоимунно заболяване, т.е. Хашимото антителата са добре. Но хормоните показват хипофункция на щитовидната жлеза. Ще ти изпишат хормон (много е важно за развитието на бебето, така че не му се плаши) и ще се следиш всеки месец.
Хубаво е да се провериш за дефицити - В12, желязо ,вит.Д

# 384
Здравейте, тук съм с молба за подкрепа и съвет.
Първите резултати, съвсем насочващи, аз ги поисках допълнително към кръвната картина заради рязко свалени килограми.
ft4 17.12 при реф.  12.00 - 22.00
TSH 5.47 при реф. 0.27-4.20
Една седмица по- късно ендокринолог ме прати в друга лаборатория:
FT4 13.38  при реф. граници 9.00-22.00
TSH 5.73 при реф. граници 0.38 - 5.33
Аnti-TPO  446.8
 Заключението  на доктора, разбира се - Хашимото. Освен него средиземноморска анемия за която знам от ученическа възраст. Правих и обременяване с глюкоза, защото при профилактичните беше малко завишена кръвната захар. Там всичко е наред.
Въпросът ми към него беше дали от това се чувствам така отпаднала, със сърцебиене, лесна уморяемост и т.н. При тези резултати не би трябвало, според него, но с оглед на това ми писа ниска доза хормон и да наблюдаваме след двайсетина дни. Левотироксин 37.5 ( половинка Euthyrox).
...И честно казано сега не знам как да постъпя.

# 385
Първо при започване на хормон, наблюдението е след 40 дни или 6 седмици, по-рано няма смисъл.
При обременяването освен глюкоза пуснахте ли и инсулин? Проверете се за дефицити на витамини - В12, вит.Д. За тази анемия нещо приемате ли?

# 386
И обременяването с трикратни измервания на инсулин и глюкоза ли бяха?

# 387
Обременяването - двукратно измерване след приема на глюкоза. Така беше предписано.
Таласемията ми не е тежка форма, не приемам нищо.
Желязото е 9.9 (реф. 9.00 - 30.40), В12 и D не съм изследвала никога.

# 388
Обременяването - двукратно измерване след приема на глюкоза. Така беше предписано.
Ама на кое? На кръвна захар + инсулин?

И още - TSH, FT4 и FT3 винаги се изследват заедно. Дори ендо-то да не го изисква, ти си ги пускай в пакет.

# 389
  • София
Феритин и ЖСК не е ли добре да се изследват също, защото желязото реално е на долна граница. Но не знам как се съчетава това с таласемията.

Уморяемостта идва от ТСХ според мен, високо си е. ФТ4 е ниско. Но започнете с 25 мкг. плавно, за да не се почувствате зле. Напоследък попадам на случаи ендокринолози изписват за начало много високи дози, хората се чувстват зле и не знаят защо.

Хубаво е да се изследва и Фт3. Аз бих почнала с 25 мкг. поне 30-40 дена, след това контрола на ТСХ, фТ3 и Фт4 и тогава бих вдигнала.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 23:10 от catty m

Общи условия

Активация на акаунт