Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 498
  • 727
  •   1
Отговори
# 390
Феритинът и ЖСК са много важни маркери за железен дефицит. По-важни дори от желязото и хемоглобина (те, разбира се, също са важни).
Ако има проблем на първи час с глюкоза и/или инсулин, де факто с двукратно изследване изобщо не може да се "хване" техния пик...

# 391
Благодаря за отговорите, извинявам се за непълната информация. Нямам идея за инсулина. Мога да пусна цялото изследване, но се опасявах дали ще се види нещо от снимката.

Скрит текст:
Сега виждам, че горе-долу се чете. Това е, което имам.
Още веднъж благодаря за насоките!

# 392
След смяната на 100 мкг еутирокс с 90 мкг акутирокс, ето и резултатите след 21 дни.
Това е от днес

Това са старите

Ще увелича още малко и декември след Коледа пак на контрола.

# 393
Здравейте, преди 7г открихме високо ТСХ - 3.5, оттогава пия Еутирокс и се следя. Този месец имам резултат ,който за първи път е такъв:
ТАТ - 0.1 IU/ml  (0.0-4.0)
MAT - 142 IU/ml (0.0-9.0)
TSH - 2 ( 0.32-5)
Ft4 - 13.86 (7.86-14.41)

TAT Никога не ми е бил с такава стойност. Последно беше 1.50, преди това седеше все на 2.

MAT също ми е завишен, 90-120 е бил до сега.

Час имам след 1 седмица чак.
Много ли е притеснителен резултата?

# 394
MEERA, не бих казала, че глюкоза на гладно почти 6 е много ок. Може да се случи инцидентно да се повиши в някой ден при някои обстоятелства, но ако е така всеки ден на гладно, ще трябва да обърнеш внимание. Най-добре пак да изследваш глюкоза на гладно, но и инсулин на гладно също. Че лекар е казал, че там няма проблем...не съм учудена, щом не е изследван и инсулинът...🤨
Обърни внимание и изследвай Б 12, фолиева киселина, феритин. ЖСК ти е в горната част на референтните- показва наличие на железен дефицит (колкото по-висока е стойността, толкова повече нужда има от желязо).
Frоzenn, а усещаш ли разлика в начина по който се чувстваш?

# 395
Долче, никаква разлика не усещам - и отоците си стоят, и кожата е суха. Абе всички екстри са все още на лице. Ще вдигам дозата, няма как. Минавам на 100 от утре и след 2 седмици може би на 110. Това явно се усвоява по-добре, като гледам Т4. Съжалявам, че не пуснах и Т3, но ми досвидяха парите след сумата която оставих миналия месец за изследвания. Декември ще пускам пак.

# 396
В лаборатории Лина до края на октомври има кампания- ТСХ, Т3 и Т4 са по 6 лв (всяко)+ 2 лв такса пробовземане. Ако ти върши работа...
Направи ми впечатление, че в листовката на Аку-тирокс не пише нищо за това колко време след хормона може да се яде...🤔 Или пък аз просто не го виждам? Чакам си аз и след него, преди да се храня или да пия кафе...
Мисля, че може би не е добра идея да вдигаш дозата после пак след 2 седмици (и другите да кажат).

# 397
Нямаме Лина. Имаме една местна, в която ходя и е ужасно натоварена, и Рамус, които не знам защо но предпочитам да избягвам. Иначе и аз чакам - пия го между 5:30 и 6 и пия кафе чак в 7:30 на работа, събота и неделя чакам по-малко. Ендото каза, че мога да не чакам, и да пия кафе само да не е горещо. Чудя се дали да не вкарам малко добавки - селен, цинк и магнезий. От тези единствено магнезий пия когато се сетя.
Тирохелп ми каза докторката, но не съм го взимала, чудя се.

# 398
..........
Направи ми впечатление, че в листовката на Аку-тирокс не пише нищо за това колко време след хормона може да се яде...🤔 Или пък аз просто не го виждам? Чакам си аз и след него, преди да се храня или да пия кафе...

И по групите съм чела и детската ендо ми беше казала 10мин били достатъчни

# 399
Мибобо, може и да е така. Аз все пак се опитах да го видя някъде "черно на бяло", но нито по групите го видях написани, нито успявам да го видя в листовката...та си карам с чакане.😄 Може би по-нататък бих експериментирала малко с по-малко чакане, засега искам да видя какви ще са ми изследванията след включването на Аку-тирокс. Най-вероятно ще се изследвам следващата седмица.

# 400
Долче, акутирокс можело да се изписва по каса, май е напълно безплатно. Просто трябва един амбулаторен лист от ендокринолог с описано лекарство и доза и с него при личния за електронна рецепта по каса. Аз мисля да се възползвам.

# 401
Мибобо, може и да е така. Аз все пак се опитах да го видя някъде "черно на бяло", но нито по групите го видях написани, нито успявам да го видя в листовката...та си карам с чакане.😄 Може би по-нататък бих експериментирала малко с по-малко чакане, засега искам да видя какви ще са ми изследванията след включването на Аку-тирокс. Най-вероятно ще се изследвам следващата седмица.

Лекарката тогава ми го каза точно с идеята да не чака сутрин детето да яде, каза може веднага да се почва, но изчакайте 10-на минути да мине в храносмилателния тракт. И по групите скоро коментираха кой как и повечето го казаха това за 10мин вероятно е инфо от доктор, щом в листовката не пише. Но моята логика е, че щом не е написано да се чака, значи не трябва.

Иначе да, по каса се изписва.

# 402
Мибобо, синът ти на Аку-тирокс ли е вече? Не съм разбрала...Честно казано, често ми се получава естествено по-голяма пауза след хормона, не мога да кажа, че се мъча. Но понякога не ми се чака и може да не чакам, щом лекар го е казал. А и наистина, ако трябваше да се чака, вероятно щеше да е в листовката.🙂
Не ми е проблем да си плащам Аку-тирокс, по-скоро се стресирам с тези електронни рецепти...🤨

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 17:26 от dolce miele

# 403
Не, не е, на Еутирокс е като мен. Когато ни го предложи лекарката беше още съвсем нов препарат тук при нас, а при него тъкмо след 6-7м "проби" налучкахме дозата и не посмях да сменя. Понякога се замислям вече да го подменя, но още не съм.

# 404
Долче, ще чакам да споделиш резултатите от изследванията си, интересно ми е. Пожелавам да са добри Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт