Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 422
  • 727
  •   1
Отговори
# 405
Дано! Ще кажа, разбира се.🙂

# 406
Здравейте! От 5 години съм с Хашимото (поне от тогава знам) .Тогава имах завишени стойности на антителата и типични за Хашимото изменения по структурата на жлезата.Хормоните ми бяха в норма и никога не съм пила такива.Не бях ги изследвала от тогава...Вчера пуснах хормони и антитела да видя как са нещата.Антитела високи- очакваше се.Хормоните са в норма, но знам че в норма не значи добри/оптимални.И понеже не съм мн запозната как по точно трябва да са,  се допитвам до вас.Как са хормоните в момента?Прилагам снимка с изследванията. Благодаря!

# 407
Хормоните са ти супер! Но се следи по-често, не така на 5г Wink , ако нямаш симптоми поне веднъж годишно се проверявай.

# 408
Хормоните са ти супер! Но се следи по-често, не така на 5г Wink , ако нямаш симптоми поне веднъж годишно се проверявай.
Да, доста безотговорно от моя страна, знам... 😀 .Може би и от страх не съм ги изследвала.Но вчера се наложи да пускам изследвания на гладно по друг повод и пуснах и тези, мн ме беше страх, да не съм станала за хормон.Не за друго, ами намирането на добър ендокринолог знам , че е малко трудна задача...а и съм от малък град и тук няма читави...

# 409
  • Столичанин ама не в повече :D
Хм ник без страх, ама пък те било страх (в кръга на шегата разбира се Smile ), и все пак има начини по които да си помогнеш така, че никога да не изпаднеш в хипофункция (дори евентуално да намалиш антителата), като за начало провери витамини д, б12 и фолиева киселина, и при дефицити ги запълни, други препоръки са свързани с изследване на холестеролния профил и гликиран хемоглобин, инсулин и глюкоза. Simple Smile

# 410
Хм ник без страх, ама пък те било страх (в кръга на шегата разбира се Smile ), и все пак има начини по които да си помогнеш така, че никога да не изпаднеш в хипофункция (дори евентуално да намалиш антителата), като за начало провери витамини д, б12 и фолиева киселина, и при дефицити ги запълни, други препоръки са свързани с изследване на холестеролния профил и гликиран хемоглобин, инсулин и глюкоза. Simple Smile
Той ника ми е за надъхване 😂 защото съм си страхлива 🙈 , що се отнася за здраве.Имала съм мн проблеми с тревожност и паник атаки, та за това.
Сега ме е яд че не пуснах вчера вит.Д и инсулин ( а си го мислех) , пуснах само глюкоза, който резултат се вижда на изследванията , които качих.Преди години пусках б12 , мисля беше към 400-500 тогава...сега нямам идея.
Пия Б-комплекс всеки ден от много време и мога да кажа, че мн ми помогна за психическото ми състояние (между другото да питам дали не вреди приема му всеки ден толкова много време-7-8месеца може би).
Тези изследвания за витамините не е нужно да са сутрин на гладно нали?

# 411
Ако пиеш В-комплекс, не изследвай В12 и фолиева, резултата ще е грешен. Ако искаш да ги провериш спираш да пиеш и след 20 дни почивка.
Иначе на гладно се изследват!

# 412
Здравейте, нова съм във форума и искам да ви споделя моята история. Всичко започна 2015 година, когато завърших 12 клас. Тогава отидох за първи път на ендокринолог, а причината беше нередовна менструация, която не се дължеше на гинекологичен проблем. И така, когато отидох при ендокриноложката и ѝ разказах за проблема си, тя ми пусна TSH и MAT. Резултатът беше TSH-16,8  MAT-304, при което тя заключи:"Както и предполагах - Хашимото". Изписа ми Л-тироксин 100мкг и след като за два месеца TSH спадна доста на 0,66 намали дозата на 75мкг. Тогава сляпо повярвах и се отчаях как точно аз, дето не съм боледувала почти от нищо и съм в перфектна форма (спортувам от малка), ще трябва да пия лекарства цял живот.(Само да вмъкна, че нямах нито един от симптомите характерниза Хашимото). След това станах студентка и започнах да ходя на лекар в София. Хормона ту влизаше в норма, ту скачаше, по това време пиех Л-тироксин 50 мкг. Тогава не си отделях толкова внимание, бях заета с лекции, упражнения, курсови задачи, до миналото лято, когато се диломирах и започнаха да ми минават мисли за бебета в главата. Реших да отида при някой добър лекар и да видя защо хормона постоянно скача. И така отидох при доц. Шинков, препоръчаха ми го като най-добрия в областтa. И като че ли хормона "кротна", но не за дълго... Август тази година бях на изследвания в Бодимед и TSH беше 15,84 след два дни отидох в друга лаборатория - Цибалаб, там TSH беше 10,38. Доц. Шинков ми смени Л-тироксина със Аку-тирокс в същата доза - 100мкг, защото течната форма се усвоявала по-добре. Онзи ден бях на проверка в Цибалаб и FT4 беше 14,30 а TSH беше 23,5... Никога досега не ми е бил толкова висок, направо се чудя дали да не спра лекарствата, то с тях стана още по-зле. Честно казано тотално се отчаях, при такива резултати абсурд да мога да имам и деца. Като цяло през всичките тези години, вече 8, ме мъчи мисълта дали 2015 онази ендокриноложка не ми постави грешна диагноза, на база грешни изследвания.

# 413
Здравейте, преди дни писах в темата и след като прочетох вашите мнения и прочетох първа страница от темата с информация, се " диагностицирах" с Хашимото. ( такова беше мнението и на други потребители в темата когато видяха резултатите ми). Живея в чужбина и първото, което направих е да звънна на ендокринолог и познайте кога имаше свободен час: след 9 месеца?!? Рових доста в интернет, за да се образовам повече. Попаднах на видео с доктор Юрукова, която препоръчва при Хашимото да се спазва безглутенова диета, говори че е хубаво да се приемат Шуслерови соли номер 4 и 6. Вече минах на безглутенова диета( малко ми е трудно, защото обожавам хляб и хлебни изделия), купих си солите и при първа възможност ще посетя лекар в БГ. Тъкмо като се прибера и направя изследвания ще разбера дали диетата и солите са имали ефект. Но въпросът ми е следният: някой от вас използвал ли е хомеопатия при Хашимото и ако да, то каква?

# 414
v.valenti, вероятността диагнозата ти да е грешна е минимална, да не кажа - нулева.
Ти реално не пиеш лекарства, а си на хормонозаместителна терапия - разликата е огромна. На практика нищо не лекуваш, защото автоимунните са хронични.
Все пак, нека и други потребители се включат със съвети, във връзка с казуса ти.

# 415
Здравейте, момичета! Преди два месеца си поставих диагноза  Автоимунен тиреоидит и  хипотиреоидизъм Изследванията ми бяха следните:
 TSH ↑ 5.51 mkIU/ml 0.27 - 4.20
 FT4 14.33 pmol/L 12.00 - 22.00
 FT3 5.54 pmol/L 3.10 - 6.80
Два месеца пия по 25 мг Л-тириксин. Въпросът ми е дали да продължа да приемам същата доза. Ето днешните изследвания:
TSH  2,94 mkIU/ml 0.27 - 4.20
 FT4 16,02 pmol/L 12.00 - 22.00
 FT3 3,72 pmol/L 3.10 - 6.80
Спазвам хранителен режим без глутен и лактоза, но ТАТ и МАТ ще пускам след 3-6 мес.
Благодаря!

# 416
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, нова съм във форума и искам да ви споделя моята история. Всичко започна 2015 година, когато завърших 12 клас. Тогава отидох за първи път на ендокринолог, а причината беше нередовна менструация, която не се дължеше на гинекологичен проблем. И така, когато отидох при ендокриноложката и ѝ разказах за проблема си, тя ми пусна TSH и MAT. Резултатът беше TSH-16,8  MAT-304, при което тя заключи:"Както и предполагах - Хашимото". Изписа ми Л-тироксин 100мкг и след като за два месеца TSH спадна доста на 0,66 намали дозата на 75мкг. Тогава сляпо повярвах и се отчаях как точно аз, дето не съм боледувала почти от нищо и съм в перфектна форма (спортувам от малка), ще трябва да пия лекарства цял живот.(Само да вмъкна, че нямах нито един от симптомите характерниза Хашимото). След това станах студентка и започнах да ходя на лекар в София. Хормона ту влизаше в норма, ту скачаше, по това време пиех Л-тироксин 50 мкг. Тогава не си отделях толкова внимание, бях заета с лекции, упражнения, курсови задачи, до миналото лято, когато се диломирах и започнаха да ми минават мисли за бебета в главата. Реших да отида при някой добър лекар и да видя защо хормона постоянно скача. И така отидох при доц. Шинков, препоръчаха ми го като най-добрия в областтa. И като че ли хормона "кротна", но не за дълго... Август тази година бях на изследвания в Бодимед и TSH беше 15,84 след два дни отидох в друга лаборатория - Цибалаб, там TSH беше 10,38. Доц. Шинков ми смени Л-тироксина със Аку-тирокс в същата доза - 100мкг, защото течната форма се усвоявала по-добре. Онзи ден бях на проверка в Цибалаб и FT4 беше 14,30 а TSH беше 23,5... Никога досега не ми е бил толкова висок, направо се чудя дали да не спра лекарствата, то с тях стана още по-зле. Честно казано тотално се отчаях, при такива резултати абсурд да мога да имам и деца. Като цяло през всичките тези години, вече 8, ме мъчи мисълта дали 2015 онази ендокриноложка не ми постави грешна диагноза, на база грешни изследвания.
А ехография на щж не си ли правила? Освен това трябва да се изследват и фт4 и фт3, защото това са щитовидните хормони (тсх всъщност е хормон на хипофизата). Провери гликиран хемоглобин, инсулин и глюкоза (много е вероятно там да имаш проблеми). Също и чернодробните ензими асат, алат, ггт, защото при теб има проблеми с усвояването, не може на такава доза фт4 да е толкова ниско, провери и кортизол. И провери задължително за витаминни и минерални дефицити, като най-важните са витамин д, б12 и фолиева киселина. Simple Smile
Здравейте, момичета! Преди два месеца си поставих диагноза  Автоимунен тиреоидит и  хипотиреоидизъм Изследванията ми бяха следните:
Два месеца пия по 25 мг Л-тириксин. Въпросът ми е дали да продължа да приемам същата доза. Ето днешните изследвания:
TSH  2,94 mkIU/ml 0.27 - 4.20
Спазвам хранителен режим без глутен и лактоза, но ТАТ и МАТ ще пускам след 3-6 мес.
Благодаря!
Според мен би трябвало да я увеличиш. Simple Smile

# 417
v.valenti диагнозата ти не е грешна, не се хващай за това. Както е казал и Джерами, изследваш всички хормони, проверяваш за дефицити на витамини и другите неща.

Здравейте, момичета! Преди два месеца си поставих диагноза  Автоимунен тиреоидит и  хипотиреоидизъм Изследванията ми бяха следните:
TSH  2,94 mkIU/ml 0.27 - 4.20
Благодаря!

За по-висока доза си, ТСХ е висок още, а Т4 и Т3 имат още да се вдигат.

# 418

Здравейте, нова съм във форума и искам да ви споделя моята история. Всичко започна 2015 година, когато завърших 12 клас. Тогава отидох за първи път на ендокринолог, а причината беше нередовна менструация, която не се дължеше на гинекологичен проблем. И така, когато отидох при ендокриноложката и ѝ разказах за проблема си, тя ми пусна TSH и MAT. Резултатът беше TSH-16,8  MAT-304, при което тя заключи:"Както и предполагах - Хашимото". Изписа ми Л-тироксин 100мкг и след като за два месеца TSH спадна доста на 0,66 намали дозата на 75мкг. Тогава сляпо повярвах и се отчаях как точно аз, дето не съм боледувала почти от нищо и съм в перфектна форма (спортувам от малка), ще трябва да пия лекарства цял живот.(Само да вмъкна, че нямах нито един от симптомите характерниза Хашимото). След това станах студентка и започнах да ходя на лекар в София. Хормона ту влизаше в норма, ту скачаше, по това време пиех Л-тироксин 50 мкг. Тогава не си отделях толкова внимание, бях заета с лекции, упражнения, курсови задачи, до миналото лято, когато се диломирах и започнаха да ми минават мисли за бебета в главата. Реших да отида при някой добър лекар и да видя защо хормона постоянно скача. И така отидох при доц. Шинков, препоръчаха ми го като най-добрия в областтa. И като че ли хормона "кротна", но не за дълго... Август тази година бях на изследвания в Бодимед и TSH беше 15,84 след два дни отидох в друга лаборатория - Цибалаб, там TSH беше 10,38. Доц. Шинков ми смени Л-тироксина със Аку-тирокс в същата доза - 100мкг, защото течната форма се усвоявала по-добре. Онзи ден бях на проверка в Цибалаб и FT4 беше 14,30 а TSH беше 23,5... Никога досега не ми е бил толкова висок, направо се чудя дали да не спра лекарствата, то с тях стана още по-зле. Честно казано тотално се отчаях, при такива резултати абсурд да мога да имам и деца. Като цяло през всичките тези години, вече 8, ме мъчи мисълта дали 2015 онази ендокриноложка не ми постави грешна диагноза, на база грешни изследвания.
А ехография на щж не си ли правила? Освен това трябва да се изследват и фт4 и фт3, защото това са щитовидните хормони (тсх всъщност е хормон на хипофизата). Провери гликиран хемоглобин, инсулин и глюкоза (много е вероятно там да имаш проблеми). Също и чернодробните ензими асат, алат, ггт, защото при теб има проблеми с усвояването, не може на такава доза фт4 да е толкова ниско, провери и кортизол. И провери задължително за витаминни и минерални дефицити, като най-важните са витамин д, б12 и фолиева киселина. Simple Smile

Правили са ми ехография и резултатът беше: "Имате типичната структура на щж за Хашимото". Ще направя изследванията, които сте ме посъветвали, въпреки че не знам кой би ми помогнал с разчитането на резултатите. А съвет в коя лаборатория да ги направя, тъй като в три различни лаборатории получавам три различни резултата и то с по 6-7 единици разлика?

# 419
Оказа се, че неусетно съм се объркала и съм приемала (може би от около две седмици) с 0,2 мл по-ниска доза от Аку-тирокс, мислейки, че отговаря като мкг на доза с 0,2 мл повече...😆 Направо не знам как съм се заблудила така...🤪

Общи условия

Активация на акаунт