Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 386
  • 727
  •   1
Отговори
# 495
  • Столичанин ама не в повече :D
Мили хора, има ли някой в темичката, който би ми разяснил разликата между ИР и хиперинсулинемия? Simple Smile
Най-просто казано второто се предизвиква от първото, но не е задължително, може да се дължи и на други фактори, при първото клетките не отговарят по нормален начин на инсулина.
Джерами, на мен ми се струва, че сега Т3 ми е по-близо до средата, докато през август си е било твърдо в долната една трета. Но това на пръв поглед, не съм изчислявала с елката...😁 Определено има накъде още да се вдига де. За вдигането на дозата се чудех, защото и така се чувствам добре.
Fyute, хиоеринсулинемията е висок инсулин на гладно. Не всички хора с ИР имат висок инсулин на гладно.
Еми и заради това ти казвам, ако решиш би могло още съвсеем лекинко, разбира се щом се чувстваш добре може и да изчакаш още три месеца и тогава да мислиш какво да правиш. Simple Smile

# 496
Малко се обърках, затова ще пиша по-конкретно. Хома индексът ми е около 2-2.11, но след обременяване с глюкоза на 60та и 120та мин. инсулинът много се покачва, а захарта спада. Та като занесох резултатите на двама ендокринолога, те казаха, че имам хиперинсулинемия. Обаче, аз доколкото разбирам от прочетеното от мен, ИР не се поставя като диагноза единствено на база хома индексът, нали? Та съм се притеснила сега имал ли ИР, нямам ли. Казаха ми единствено да не хапвам пакетирани храни, бял хляб (ориз и картофи може 🤭), газирани напитки и фрешове също да не консумирам...

Мили хора, има ли някой в темичката, който би ми разяснил разликата между ИР и хиперинсулинемия? Simple Smile
Най-просто казано второто се предизвиква от първото, но не е задължително, може да се дължи и на други фактори, при първото клетките не отговарят по нормален начин на инсулина.
Джерами, на мен ми се струва, че сега Т3 ми е по-близо до средата, докато през август си е било твърдо в долната една трета. Но това на пръв поглед, не съм изчислявала с елката...😁 Определено има накъде още да се вдига де. За вдигането на дозата се чудех, защото и така се чувствам добре.
Fyute, хиоеринсулинемията е висок инсулин на гладно. Не всички хора с ИР имат висок инсулин на гладно.
Еми и заради това ти казвам, ако решиш би могло още съвсеем лекинко, разбира се щом се чувстваш добре може и да изчакаш още три месеца и тогава да мислиш какво да правиш. Simple Smile

# 497
Днес и аз ходих да изследвам някои неща, за които ме посъветвахте. На мен ми изглеждат наред, само вит D е на долна граница 🤔, но ще помоля да погледнете и вие.

# 498
  • Столичанин ама не в повече :D
Еми, щом инсулина се покачва, глюкозата спада имаш ир, тъй като това е основния механизъм висок инсулин -> ниска глюкоза. Simple Smile

# 499
Благодаря! 🤗
Явно трябва да сменя ендокринолога... 
Еми, щом инсулина се покачва, глюкозата спада имаш ир, тъй като това е основния механизъм висок инсулин -> ниска глюкоза. Simple Smile

# 500
Хиперинсулинемията си е отделно заболяване, при това сериозно. Обикновено се причинява от инсулиноми (вид тумор). Животозастрашаващо състояние е, ако не му се обърне внимание навреме. Често след припадъци от ниска кр захар го откриват. Тук може и да няма резистентност и затова е много опасно.

При ир също има висок инсулин, който обаче се усвоява бавно, малко или изобщо заради резистентност на клетките. Ти имаш ИР. Инсулинът ти се покачва заради резистентността, клетките гладуват и тялото иска още инсулин, за да се нахрани. Като успее да вкара захарта в клетките обаче, вече има прекалено много инсулин и кр захар спада рязко. Включва се отново центъра на глада и започна омагьосаният кръг. Оправи си храненето и ще повлияеш и резистентността. Въпрос на воля и движение.

# 501
Не съм съвсем съгласна, че хиперинсулинемия има само при инсулином. Защото другият вариант (който се случваше при мен) е КЗ да не пада въобще до хипогликемични стойности и да няма никакви такива симптоми (даже КЗ ми е спадала до нива някъде до около 5,6-6,0 на гладно, не повече- т.е. клетките пак си гладуват, ама и КЗ не спада до оптимум, и инсулинът висок😅), а инсулинът на гладно да си остава висок...Това, доколкото аз знам, се нарича хиперинсулинемия (и въобще покачването на инсулина с много).

# 502
ИР в никакъв случай не предполага хипоглекимии, докато при хиперинсулинемията да не кажем, че е задължително. При ир просто си дебелееш. Но няма как кръвната захар да не спада с много инсулин в кръвта. Не пада ли захарта, значи започва диабетът. А диабетът винаги започва в началото с висок инсулин и хипоглекимии въпреки че човек се е нахранил. Тук е последният момент за реакция върху контрола чрез диета и движение. После идва изчерпването и честите хиперглекимии.

Разбира се, хиперинсулинемия има и при свръхпроизводство на всички останали контраинсуларни хормони от ендокринните жлези в тялото. А всяко свръхпроизводство си има своите различни причини.

# 503
Ето една от първите статии, които ми попаднаха за хиперинсулинемията и ИР. Двете много често се припокриват.
https://www.credoweb.bg/publication/118245/hiperinsulinemiya-eti … a-i-riskova-rolya
В предишния ми пост казвах просто, че не е задължително да има хиперинсулинемия само при инсулином. Също, че съвсем не е задължително да има хипогликемии.

# 504
Аз приемам 1/4 от таблетката сутрин.Това под езика бе го знаех  .Чакате да се разтопи ли? Прием 4 мил.Акутирокс ама ТЗ не мърда .Имам още таблетки ,ни не знам какво да правя.В Промахон като няма от къде да взема?

# 505
Здравейте, бременна съм в 17-та седмица и следя TSH и FT4 всеки месец. Ходя при др. Начев. Пуснах изследванията последният а път в централата на Кандиларов, тъй като е точно до нас и TSH излезна 2.05, FT4 - 16,04. Мислех утре да ходя при др. Начев, евентуално да вдигне дозата. Съответно днес пуснах в Бодимед изследванията, защото другите няма да приеме за точни и TSH е 1,79, а FT4 - 14,49. Сега се чудя дали да ходя изобщо. Някой може ли да изкаже мнение? Благодаря!

# 506
Долче, добре ми се струват сегашните ти изследвания. И т3 се е покачило, сякаш.
Само не разбрах какъв е проблема, че си пила вода? Аз винаги пия вода преди да ми вземат кръв (изключение е само когато пускам КЗ и инсулин), за да ми намерят вени, иначе е трудно. За щитовидните е важно да не си пила хапче, пила кафе, пушила.

# 507
Аз пък винаги пуша докато чакам пред лабораториите🤣. Ми то голямо висене.

# 508
И на мен понякога, когато им е трудно да вземат кръв от вената, ми се карат защо не съм пила вода преди това.

# 509
Стела, не бях пила вода, а през нощта спах много малко и даже ставах до тоалетната да ходя (по принцип не се будя по тази причина, много рядко се случва). Сутринта и аз не знам как пийнах само една-две глътки вода- след миене на зъбите имам такъв навик. Иначе преди изследвания обикновено пия по 1-2 чаши вода. Докато стигна до лабораторията, имах 20 минути ходене пеша и от толкова коли и прах се почувствах все едно съм пушила (надушвам бензин и цигарен дим отдалече).😆 Но пътят ми е до оживен булевард и нямаше как. Чак в лабораторията се усетих, че не съм пила вода- когато лаборантката ме попита. Чувствах си ръцете леко изтръпнали, за първи път ми се случи да не могат да ми намерят вената. Даже и на другата ръка помислих, че нищо не излиза и малко се стресирах .😅 Ще си знам вече (а можех поне в мен да си нося вода).
Иначе и на мен ми се струва, че има подобрение при Т3 и Т4, за ТСХ мисля, че може и да е повлияно от много неща.🤔

Общи условия

Активация на акаунт