Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 434
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
Благодаря, дами. Хубав и усмихнат ден! Simple Smile

# 661
Преди 3седмици изследвах желязо беше 12.4. Днес е 21.9 на какво може да се дължи това толкова бързо покачване при положение че не съм приемала железни препарати от над 3 месеца

# 662
Преди 3седмици изследвах желязо беше 12.4. Днес е 21.9 на какво може да се дължи това толкова бързо покачване при положение че не съм приемала железни препарати от над 3 месеца

Желязото може да се повиши и от прием на вит.С или фолиева киселина. Друга причина може да е ако при вземане на кръв са одраскали вената се получава хемолиза и изкуствено се завишава желязото. Иначе другия въпрос е - в една и съща лаборатория ли са изследванията? Ако има кръвна картина при нея има ли промяна?

# 663
В кръвната картина няма промяна. Хемоглобин 130. В различни лаборатории са правени. Освен утре да ходя в друга, за да видя дали не е било грешка?

# 664
Ако не ти е спешен резултатът, не си дупчи вените през ден.

# 665
Притеснявам се да не продължи да се вдига още със същите темпове и до какво би довело

# 666
Защо не го обсъдиш с лекар, например личната, ако нямаш бърз достъп до специалист.

# 667
  • Столичанин ама не в повече :D
На теглене на запаси от феритина. Друго нещо пиеш ли? Simple Smile

# 668
Как правите такова желязо. Моето все 5, със Сорбифер едва стига 10.

# 669
Пет таблетки уримил форте макс, възможно ли е от тях? А феритина беше предния път <.0.500, а сега е 5 и нещо. Откъде дойде и той. Другата седмица съм на хематолог, та да видим. Ще дам обратна връзка

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 20:57 от plamenna91

# 670
  • Столичанин ама не в повече :D
А витамини от групата б пила ли си? Провери инсулин глюкоза и гликиран хемоглобин. И какви са референтните граници на феритина? По принцип е възможно да се вдигне при омазнен черен дроб както и възпаления и инфекции.

# 671
Как правите такова желязо. Моето все 5, със Сорбифер едва стига 10.
Провери си фолиевата киселина. При сина ми така стоеше на долна граница желязото, оказа се с дефицит на фолиева. Приема два месеца фолат заради това и желязото се вдигна само, без прием.

# 672
Аз много бързо минах от хипер в доброто, старо хипо Grinning
Това са ми изследванията от вчера, след почти 2 седмици на кортикостероиди

FT3         2.82        pmol/l      3.1 - 6.8     
FT4          16.84        pmol/l      12.0 - 22.0     
TSH         0.01        uIU/ml      0.27 - 4.2     

Vitamin B12          > 2000        pmol/l      145 - 569     
Витамин D Тотал/Vitamin D Total          50.7  ng/ml      30 - 100; Недостиг: 10 - 30; Дефицит < 10; Интоксикация > 100

Преди подострия тиреоидит бях на 75 еутирокс и 12,5 Т3. След диагнозата и съпътстващата хиперфункция намалих по препоръка на ендото на 50 Тирозинт, без Т3. Чак толкоз бърз срив не очаквах Grinning
Иначе имам значително подобрение на тиреоидита, бях на преглед.

Мисля да вдигна на 63 Тирозинт и да се върна на 12,5 Т3.

# 673
Стела, не знам...дали да кажа "Честито!"...😁🤔  А защо Б 12 е >2000?🤔🤔

# 674
Долче, то мойто положение е, че не знам да се радвам ли или не Grinning

Ами аз си хапвам животински продукти, отделно периодично си пия Б комплекс. Правя паузи от по 2-3 месеца. Последно не бях пила август и септември, мисля. От октомври пак започнах една опаковка. Но преди тези изследвания направих малка пауза, а знам, че се прави по-голяма - само около 8 дни. Може и да е обяснение за ниското ми желязо, което излезе на предните изследвания в началото на този месец, когато констатирах хипера.
Няма да подновявам пиенето, към края на декември пак ще пусна (Кандиларов имат промоция до края на годината) и ще видя как е паднало.
От вит.Д съм доволна, ще го продължавам. Аз съм на 4000 ед. на ден. За зимата е добре.

Общи условия

Активация на акаунт