Априлски мами 2022 - тема 2

• 23 327
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Същата работа с тръшкането…едни крясъци и писъци. Имах надежди, че ще е кротка и разбрана…но нещата отиват в друга посока🫣🤪 обувки взех на К&К, пантофи на biomechanics. Щъка си по мебелите, но не смее още да се пусне.
В събота ни е smash cake фотосесията иначе няма да празнуваме.

# 676
Говорете ми за тръшкаме, такова чудо не бях виждала Grin

В чудека съм още за РД, не ми се ще парти, а и се пада Великден, май ще мисля някакво пътуване Heart

Я сега споделете какво и по колко хапват бебетата и колко са на кг и см?

# 677
Моята е родена първите дни на април,.т.е. след 2 седмици прави 1 годинка, тежи 10 кг точно и е 75см. Отслабнала е доста, явно от супер тръшкане и активности 😂 сутрин закусва в 8.00 голяма порция попара с три сухара или кус кус на Плазмон за 10 месечни - много е хубав,12.00 часа от кухнята основното (скоро ще започна да предлагам и супа и основно за обяд), 15.30 следобедна закуска каша с плод, кремче или друго около 220гр. Вечерта към 18.30 макс 19.00 часа хапва супа, 20.30 часа мляко 260мл АМ
Още си е на две дремки 1 чс преди обяд и 1 час следобяд, има 4 зъба избили.
Като храни съм вкарала всичко без агнешко и белтък. Тази седмица ще ги вкарвам и двете, р
Тъй акто алергологът ми ни беше казал седмица-две преди годинката да ги вкарам.
Препоръчвам ви уебинара на д-р Владимирова за хранене след 1 г със списание Кенгуру. Много добре обеснява нещата, макар че аз на нея не съм й фен 😂 но съм съгласна с нея, че храненето след 1 г е в пъти по важно от храненето до 1 г и че трябва доста неща да се съобразяват.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 07:20 от Гети75

# 678
Моята също много се тръшка. Голям тигър е това момиче и ще излезе, че баткото е послушното дете🤣 такова чудо не сме виждали.  

Годинка прави на 14.04. Кръщене вече направихме - много хубаво беше. Само семейството бяхме. Сега за РД отново семейно ще бъде на вила в Троянския балкан, че то и Великден е тогава.

За държавна кухня сме се записали от месец и чакаме да се освободи място. Майките в квартала казват, че са чакали 4 месеца, та има време 😀 пробвах да взимам от частна Българче, че по спомен баткото това харесваше,  но пак ми се стори брашнено и не го одобрих, та готвя сега. Гледам каквото може да яде от нашето - вчера например супа топчета. Преди това яхния с грах, преди това киноа със зеленчуци, ама сложно си е.

Баткото боледуваше и не беше ходил 3 седмици на градина. Тъкмо да го пратим и казаха, че има варицела там. Дадоха ми опция ако искам да го пусна, ама не знам дали малката не е мн малка още за Варицела и май ще си се гледаме до след рождения ден. Какво мислите вие? Малки ли ви се виждат за варицела?

Иначе яде закуска, обяд, сз и вечеря, но не изяжда цяла порция и след това иска да се кърми. Само на сз изяжда пълна купа. Малко са ми странни часовете за хранене и сън. Става в 7:30, закусва, първа дрямка 10:45-11:30/11:45, обядва. После към 14ч търси да суче и след това вторс дрямка й се пада към 15:30-15:45 до 16:30-16:45 и следобедната закуска отива в 17ч, а вечеря в 19 и после към 20:30 кърма. Значи направо накрая си яде през час и 30, два…

Има ли още кърмачета тук? Аз го закъсах с гърдите. Откакто избиха долните зъби вече 4ти месец съм с проблемни зърна. Първо се оояви рана на едното. Спрях да кърмя за седмица от него, мина ми. После пак се появи, но този път като екзема от дерматит. Минах на кортикостероид по съвет на педиатър. Ест мина и веднага пак се появи. Кърмата от въпросната гърда мноого намаля и другата стана основната. Самл че сега пробива и горен зъб и основната гърда също ми се разрани 🤷🏼♀ и сега вече не знам какво да правя. Знам, че повечето тук не се кърмите вече и сиг ви изглежда смешно, но нещо много емоционално го приемам. Явно не съм психически готова за отбиване. Та, оплаках се.

А, като килограми е 9,650 и висока нз колко 😀 74-75 някъде.

Също няма белег от БЦЖ и чакаме да й правят манту.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 14:21 от BMR

# 679
  • Пловдив
Аз още кърмя също. Само вечер и през ноща, но също искам още поне до годината да я кърмя, така съм си навила. Въпреки, че започнах диета и кърма почти няма, но давам там да суче нещо.
Ние днес сме на консултация, та ще знам тогава колко е наддала. Иначе става в 7:30, закусва към 9 попара с 3 сухара, масло и сирене, обяд към 13 часа, аз готвя още, ще я запиша на кухня тези дни. Следобед към 17:30 яде каша с плод или елда с плод, после към 20;30 давам млечна каша половин порция и в 21:30 я кърмя. През ноща се буди към 3 и в 5 и тогава също кърмя.
За РД мисля фотосесия да направим и да сме си ние семейно.

# 680
С яденето е хаос...сутрин и вечер пие АМ и понеже ляга рано още не съм и вкарала вечеря. Иначе за закуска кус кус, макарони с моцарела или сирене, каша и от скоро подпечени филийки със сирене и яйце. Обядът е от частна кухня, надявам се от май да започне в държавната, СЗ също е оттам, но не винаги понеже поръчвам през ден и когато няма и правя мъфини или нещо подобно. Но това никак не са единствените неща които хапва през деня, поръчала съм едни бебешки снаксове от амазон или бисквити на плазмон...като цяло когато е "натопорчено" положението храната е нещото, което оправя нещата...
Иначе тежи около 7700 и  е висока 75-6см.
Спи по 2 пъти на ден като гледам да не надвиши 3 часа общо.

# 681
Здравейте, момичета.
На 11 месеца моето момче беше 9.5 кг и 74 см
На 05.04 прави една годинка. Имаме час за фотосесия cake smash като първо запазих час преди рождения му ден, за да са готови снимките и после си казах за какво са ми да са готови точно на деня и реших фотосесията да си е на рождения му ден, ще се забавлява много и това е важно, а не ние да се радваме на снимките. Още сме в чуденка дали да празнуваме.

Иначе на 2 дремки е, общо 2:30 ч. Вечер заспива в 21 и сутрин става в 7:30. През нощта пие 2 шишета мляко, което за мен е асоциация и сме в процес да ги откажем. Иначе закуска към 9 часа, палачинки, мъфини, попара, кус кус, бисквити с мляко. Около 12:30-13 часа обяд, и при нас СЗ идва късно, защото се събужда в 16:30. После към 19 е вечерята, най-често супа. Към всяко ядене винаги му давам плод, ягоди, боровинки, ябълки, портокали, мандарини. Аз му готвя.
Вече има 5 зъба, като последният беше голям зор. Успя и някакъв вирус да лепне и беше 3 дни с температура като стигаше до 35.6 С. Зор беше.
Иначе ходи, доста е стабилен, къде ли няма синини, доста е палав, понякога се тръшка и е много любопитен.

# 682
  • Sofia
Моята става на 1 годинка на 14.04. За РД не сме предвидили нищо специално - ще си го отпразнуваме семейно и ще го слеем с Великден.
В момента тежи 8400гр на пълен тумбак (винаги я меря след хранене - за самочувствие Smile ) и е около 73 см.

Все още не съм се решила да й включа закуската, първо защото се събужда късно и второ защото отказва да пие вода, а с АМ все още има драма и някак си не ми се иска да мине само на два пъти АМ. На няколко пъти пробвах да й дам попара от бисквитки с масло и сирене - не беше очарована и зарязах.
Засега й давам АМ за закуска, обяд - основното от детската кухня, СЗ - АМ, вечеря - супата от детска кухня, и някрая след като заспи и давам последното АМ през нощта.
От понеделник до петък взимам държавна детска кухня, а за събота и неделя - частна (Хер Бебе/Вълшебник). Като към държавната кухня добавям и по малко подходящо купешко пюре (в зависимост от менюто), защото порциите са много малки (190 гр основно за обяд и после за вечеря давам супата, която е около 120-150гр), а тя изяжда около 250гр на хранене. Също така супата я сгъстявам с малко каша. Иначе съм доволна от кухните - разнообразно и вкусно, малката ги яде с удоволствие. Само десертите на държавната кухня изобщо не стават (безвкусни желета) и не й ги давам.

Все още АМ трудно пие - трябва да е в полузаспало състояние, за да изпие максимум 200 мл. Ако е будна, просто го отказва. Пробвах НАН, Аптамил и Хип. Сега сме на Милумил 2 и като че ли най го приема. Лошото е, че никъде не намирам Милумил 3 и може би ще я оставя на двойката, докато намеря друго, което да й харeсва.

До 10-тия месец нямаше нито един зъб. И сега последния месец здраво се озъби - появиха се 4 зъбчета наведнъж и още две са напът да пробият. В същото време изобщо не й се отрази на настроението или на съня. На големите давах Дентокинд и Генгигел, на нея - абсолютно нищо. Ще видим как ще е с кътниците след време.

И тя няма белег от БЦЖ, ще видим какво ще каже педиатърката.

Имате ли идея как се отучва от смученето на палец? Видяла съм се в чудо! Големите никога не са си смучели палеца. Караха със залъгалка, която махнах на 1г и половина без никакъв проблем и при двамата. Но малката е направо пристрастена към тоя палец (левия) и просто не знам какво да я правя. Слагам й от време на време чорапчета през деня, но не смея така да я оставя да спи, а тя точно нощно време най-много го смуче.

И сега да се похваля - вече Малечка няма да е най-малката в семейството Simple Smile
Живот и здраве брат ми чакат момиченце през август. Сега следя темата за августинчетата 2023 и ми е едно такова носталгично.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 21:16 от Brin de muguet

# 683
  • Пловдив
Брин, в интернет не пише ли някакви методи за махане на пръстчето, да не го смуче? Тя май хич не искаше залъгалка!

И моята е 8.4 кг. Не знам сега, когато я кърмя само вечер, дали е достатъчно като мляко? Давам за вечеря млечна каша. Абсурд да дам АМ от биберон, тя се дърпа, плюе, реве ... Не знам какво да правя. Изгледах този уебинар за храненето и там казаха АМ до края на втората година да се дава. Но аз дори и с каката спрях да я кърмя на година и 3 месеца и повече не съм давала нищо. Ядеше си кухнята и това е било. Вие как ще процедирате?

# 684
  • Sofia
Залъгалката я приема (след много настояване от моя страна), само като я приспивам на ръце. Иначе не я иска. Вече обмислям варианти да зашия едно чорапче за левия ръкав на няколко бодита и така да спи. Но пак ми е притеснено да я оставям така нощно време. Знам ли как може да си го натика в устата от зор. Знам, че има и някакви мазила, но ми се струва малка да я мажа с тях. Един приятел ни спомена за кори от орех. Но пак не смея да я мажа.

Аз смятам да давам АМ докато навърши 2г. Но разбира се, зависи и тя на какво мнение ще е. Но при положение, че отказва да пие вода/чай, няма как да махна АМ. Един път я излъгах да й изтискам от биберона в устата цели 30мл, защото тя просто отказва да го засуче като усети, че е вода.

# 685
Алергологът на баткото каза, че е необходимо до 2 годинки да приемат кърма или АМ. Така и процедирах с него. Кърмих 18м и после още 6м давах АМ - сутрин и вечер. Като той не беше научен на биберони и му го давах в шише за вода за големи батковци 😁 Да не подведа някого, но от Маги Пашова помня, че трябваше около 400мл на ден, но наистина не съм сигурна в тази информация, може да се лъжа нещо. Сега също така мисля да процедирам. Като я отбия, ще продължа с АМ 2х на ден.

За смучене на пръст и аз нямам идеи как се отучава…
Аз да попитам фонтанелите колко са големи на вашите? До скоро беше като монета от 1лв, но сега значително е намаляла. Дали е нормално? Кога се затваряха?

# 686
  • Sofia
Фонтанелата на малката е около 1лв все още. Затварят се към 12-18 месеца. Най-късно до 2г. Хубаво е да не се затвори преди годинката.

# 687
Мерси, Брин! Действително при баткото се затвори чак към 2 и тогава пък се притеснявах защо не е затворена😀 сега другата крайност. Май ще спра вит Д до следващата консултация и ще попитам ЛЛ. Тя не е затворена още, но е много малка вече. Колкото диаметър на пръст.

# 688
До годинката се дава 400мл мляко, след годинката 200мл. Разбира се ориентировъчно е това. Т.е. след годинката се дава 1 път мляко. Но аз и сега давам само вечер, даже от 10 м насам давам само веднъж вечер мляко, така ми казаха на мен няколко лекаря. То всеки си има мнение по тоя въпрос, както за всичко друго не са единодушни. 😁
БРИН,защо не е хубаво преди годинката да се затвори фонтанелата? Питам от любопитство, понеже на една приятелка на детето се затвори на годинката и тя беше много щастлива. На моето бебе е още доста, доста голяма.

# 689
  • Sofia
Защото отворената фонтанелата позволява на главата, съответно на мозъка да расте. Ако се затвори преждевременно (примерно на 6 месеца) това може да създаде проблем при растежа, но може и да не създаде.
Късното затваряне е по-скоро проблем при евентуален удар.

Общи условия

Активация на акаунт