НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 8

• 22 391
  • 722
  •   1
Отговори
# 195
Дух, не винаги сме на едно мнение, ма е гадно това да си гледаш детето тъжно и посърнало и искрено ти съчувствам. При нас имаше един момент, който започна малко преди яслата и до скоро беше в пълна сила, защото аз работя, а баща му го гледаше през всичките периоди, в които беше болен. Та в този период директно ми казваше “Не искам мама” и само баща му можеше да го успокои за всичко. Барабар с мойта екзистенциална криза и това допринесе много, щото дет се вика носиш го 9 месеца, плътно си го гледаш до тоя момент и накрая не те иска и си неспособен да му помогнеш. Много трудно ми беше да приема, че и това е период, защото просто се чувствах отхвърлена от детето. Ама си поставих за цел да го променя това и сега тука от месец някъде и това мина. Ама така де, съчувствам ти и дано и това мине бързо при вас, защото е неприятно.

# 196
Е, къде ще сравняваш таксите на частните с държавните.. последните трябваше според мен да ги увеличат, за да увеличат качеството, а не да ги махат, но никой не ме пита. Нали заради ромчетата било....
Иначе за сътресенията по промяната - някои по-малки се приспособяват още по-добре от по-големите, свикнали в къщи, ама тук за адаптацията на майките говорихме, че е трудна..
 Само да са здрави, другото ще се подреди.
Те ако искаха да увеличат качеството на услугата и при тези условия могат да го направят. Държавата никога не е разчитала на тия такси според мен, може да се заложат в бюджета повече средства и при безплатни градини, а по-висока такса също не значи, че парите ще отиват за яслата, нали се преразпределя всичко. Но мисля, че истинския проблем не е в това, а в липсата на персонал. И даже не знам дали заплащането е основната причина. Може би просто няма желаещи, защото и в частните ясли го има този проблем с кадрите. Освен това този аргумент за ромчетата ми е също странен, по-скоро трябва да бъде като социално подпомагане при тях поета от държавата тази такса, примерно. Но какво ли разбирам и аз. Личното ми мнение е, че е необходимо да се субсидират родителите, които плащат за частни ясли. И това, че сега гласуваха това облекчение е доста добро начало. Но мисля, че трябва да облекчат и условията една ясла да бъде лицензирана като такава, защото в момента повечето са образователни центрове или центрове за почасово отглеждане и т.н., а това не дава право на субсидия. И това в единствено защото не отговарят на критериите на МЗ, които практиката показва, че са завишени + при положение, че много такива заведения функционират и отглеждат деца целодневно без проблеми..... Това с ами разсъжденията като цяло.
Редактирам с риск да съм досадна. Всъщност не мисля, че качеството на услугата е ниско, като гледам повечето ясли и градини държавни са с чудесна обновена и поддържана база, храната е ок - моето дете си я хапва с кеф. Консумативите и играчките може би са единственото което търпи подобрения. Ако има драма, тя  е, че твърде много деца се гледат от твърде малко възрастни. Но за този проблем вече казах какво мисля.

# 197
Моите 5 ст. по темата са подобни на тези при Веси. Персоналът е проблемът, липсата му до голяма степен, ниското заплащане, а и честно казано липсата на интерес към професията, защото в разговорите ми с персонала в нашата държавна ясла стигам до извода, че доста малко хора изобщо искат да носят отговорност за децата. Младите изобщо не искат да влизат в ясла, предпочитат градините.
Но и качеството на услугата варира много от ясла до ясла. Детето ми яде от храната там, ама не мига да не си изкривя душата, че ме бъгва, че яде по 15 филии хляб на седмица минимум, от които 10 са за закуска и следобедна закуска. Защото според директорката хляб е по-евтино от банани и ябълки. 🤷🏻♀ Бъгва ме, че играчки и консумативи ние носим, дори и водата купуваме. Най-много обаче ме бъгва, че не се информират за нищо, свързано с детско развитие и винаги презюмират, че знаят по-добре от родителя. Ама все си мисля, че и това ще св промени. Поне последната година наблюдаяам такава тенденция.

# 198
Съгласна съм и аз (като да не повярваш). Най-досадното е, че едни хора, с които би следвало да сте екип и обща грижа и работа би следвало да е най-доброто за детето, се изправят като врагове едни срещу други. Както има неприветлив персонал така има и много откачени родители, които се бъркат и където трябва и където не трябва. И всички се чувстват заплашени, родителите от персонала, персонала от родителите, мажат, лъжат, крият и си защитават собствените тези.
Аз не мога да кажа, че цъфтя от щастие и спокойствие с персонала в нашата ясла. Деликатно е на всякъде положението. Но виждам човечност, а и виждам, че се държат добре с детето ми. Честно казано предпочитам така от колкото както в ситуация с приятели, супер отзивчива и мила госпожа в градината, дето винаги на разположение, винаги с топлота и грижа към родителите и уж към децата и накрая се оказа, че има физически тормоз над децата и конкретно на моите приятели хлапето е удряно. И родителите отбой. Никой нищо, освен моите приятели. Накрая и подарък й купиха за завършването на групата.

# 199
Не е никак ок 2 души да гледат 23 деца в яслена група. Супермени да са, пак е неприемливо. И заплатите им е редно да увеличат, и качеството на храната.

# 200
Не е никак ок 2 души да гледат 23 деца в яслена група. Супермени да са, пак е неприемливо. И заплатите им е редно да увеличат, и качеството на храната.

При нас са две медицински сестри и две гледачки. Доволна съм и детето е спокойно

# 201
Включвам се единствено за да мрънкам. Аман, аман, аман от тия скапани вируси. Вече два месеца някой от нас двамата с детето е болен , все се редуваме. Кво ли не беше - банален сопол, ринофарингит, ларингит, бактерия. Сега е коронавирус. Еми, писна ми...така може да си изкараме цяла зима вкъщи егати.

# 202
  • Варна
Веси, съчувствам.Confused По този повод да ви се похваля - официално решихме да спрем Борко от яслата. Днес бяхме на преглед (след 10 дни боледуване вкъщи, антибиотици и глупости), Борко най-накрая ми се стори оздравял на 95%. Все още има съвсем лек сопол и се покашля по 3-4 пъти на ден. Надявах се да си остане вкъщи само още 1-2 дни и после да вземем бележка за яслата. Да ама не. Док каза 'още цяла седмица вкъщи и евентуално другата може да тръгне'. След което заяви, че скоро ще бием първата ваксина на бебето и по време на ваксинациите е силно препоръчително да не пускаме Борко на ясла. Викам си ебаси, в такъв случай кога ще ходи? Обсъдихме с ММ и решихме, че няма никакъв смисъл да плащаме толкова много и да сме все болни, а и да поемаме излишни рискове за малкото.
И тъй, вече ще си ги гледам двамата самичка през деня в режим Оцеляване Grinning Само дано да сме здрави. Борко ще го запишем пак на ясла през пролетта. Ясно е, че пак ще се разболява, но поне бебето ще е по-голямо, а и тогава вече целта ще е да се социализира и подготви за градината, а не толкова да ми е по-лесно на мен (сега това беше основния приоритет, но уви).
Иначе Борко вчера стана на 2г! Blush Много як рожден ден се получи. Супер скромен беше, но той игра и се смя от сърце, което ми беше най-важното. В последно време го виждах повече сърдит и разплакан, отколкото радостен, затова и ми стана много приятно да го гледам пак такъв щурав и ухилен през почти целия ден. Heart
Този месец ще валят рождени дни в нашата групичка, нямам търпение да разказвате! Heart Eyes

ПС:
Не е никак ок 2 души да гледат 23 деца в яслена група.
Винаги съм се чудила как се оправят да им облекат пижамките, за да спят на обяд - то да преоблечеш толкова деца трябва да почнеш 1 час по-рано. Или пък по време на ядене как асистират на всички. Със сигурност има и доста самостоятелни дечица, ама все пак... Най-малкото ще се оливат и пак ще трябва преобличане после. Мъгла ми е наистина.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 15:01 от Jinx_

# 203
Джинкс, ще се справиш. Зимния период е труден и наистина си е пълен с вируси и често ще е вкъщи, добре си решила.

Честит и здрав да е, Борко. Нека да е палав, весел и грижовен батко 🎂🤗

Веси, бързо оздравяване 🙏

# 204
vessy.k вече ми се повръща като чуя някой да кашля, особено каката, защото почти нон стоп или кашля или сополи или диария Rolling Eyes
Jinx_ 2 пъти имах  новородено и досега никой не се зарази от каката, то не беше шарка, то не беше корона, то не бяха бронхити и т.н. Но частна ясла наистина е безмислено, защото взимат пълна такса пък детето рядко ходи. Според мен бива да се насочиш да си наемеш някой за домакинската работа ако не всеки ден поне през ден, защото психически след време е доста трудно (ако финансите позволяват). При мен не позволяват финансите в момента, а имам голяма нужда.
  Днеска беше първия ден на малката на ясла. До обяд ще е тази седмица. Почти не е ревала, хапнала на обяд. Но днеска е първи ден  Grinning всички знаем, че след няколко дена реват се усилва. Но все пак се радвам, защото си я взех спокойна, каката я взимах чисто червена от рев, подута без глас Rolling Eyes та една идея съм по спокойна.
Но до обяд ми беше скучно, то като си гледала 3 деца, 1 ти се струва като 0 Sweat Smile

# 205
Да се наредим и ние до постоянно боледуващите. Тъкмо към петък миналата седмица се замислих, че синът ми изкара цели две седмици плътно на градина и си викам няма да е още дълго това положение и хоп - снощи покашля и температура. Вече се притеснявам и за мен самата освен за децата, защото и мен досега не ме е пропускало вирусче, донесено от градината.
Още си нося последиците от коксакито - кожата на краката ми още се лющи и е груба и на един нокът забелязах пожълтяване и зачупване.
Иванамар, ти как го изкара този вирус, имаш ли ги тези постсимптоми?
Тази седмица мисля да отида до работа, за да видя и там какво е положението. Доста ми е притеснено, защото позицията ми е съкратена и не знам дали ще ме назначат на нова или.....
Ще си ползвам натрупаната отпуска, която не е никак малко предвид факта, че не е ползвана от 2019 г. До края на годината със сигурност си оставаме на този режим, пък после кой знае кое как.
След три дни най-сетне ще бъде прегледа ми при ортопед да видим какво ще се случва. Ако каже категорично операция - отиде до лятото и как ще се случват нещата вкъщи не ми се мисли. Засега се позакрепих с физиотерапия, но генералния проблем не мисля, че е решен.
Да, наближават рождените дни. Кога минаха тези две години? 🙂 Малката вече доста говори и е много забавно с нея. Голяма е коконка - непрекъснато иска тя да си избира дрехите. Харесала си е едно костюмче с мече, например, и само него иска да облича. Не ми дава да й го съблека - рев и като го види на тела и казва "Мечо, мечо, икам. Икам буска с мечо. Дай". 😀
Джинкс, ще ти бъде трудно, но по-добре да се опазите здрави. 🙂

Последна редакция: вт, 01 ное 2022, 07:44 от Helinor17

# 206
  • София
Здравейте,
Пораснаха човечетата наистина. Имам чувството, че Тони онзи ден беше бебе. Сега дърдори и вдига шум за цяла бригада Grinning. В тоя ред на мисли някой друг да блъска и тряска всичко в къщи? Случва се и като е доволен, и като е ядосан, дори напоследък го гледам, че играе на катастрофи с коли, камиони и т.н. Всичките му игри са "буф" и "падна". Строи кули от кубчета и накрая търси специално някоя количка да ги блъсне, за да се разпилеят максимално Joy
Jinx_ честит да е Борко! Да е здрав и много щастлив!
Няма да е лесно с два броя в къщи, но и аз бих избрала тоя вариант пред космически такси и болести. Ако имате някой детски център с почасово гледане около вас, можеш да го оставяш зимата за час - два, да си починеш или да свършиш нещо. Аз намерих такъв през два блока от нас и мисля да го пробвам следващия месец.
За нашия рожден ден още нищо не съм правила. Ще бъде в къщи с баби и близки. Голямата и тя е в края на месеца, а за нея организацията е съвсем трудна. Всяка година нови забавления търси.

# 207
Хелинор, аз го изкарах с много афти по езика, бузите и гърлото и хрема /друго при мен нямаше и към днешна дата няма/,  краката само с хрема, а малката имаше една афта и мноооого сополи.

# 208
  • Варна
nunu, точно това мисля да направя. Още се чудя дали детегледачка или чистачка или домашна помощница, някакво съчетание между двете неща. Не сме наели досега само защото не знам какво точно да търся, къде да търся, а и се чудя как ще се чувствам с чужд човек вкъщи. Grinning Би било доста странно. Но ще трябва да се задействам по този въпрос, защото положението хич не е добре с домакинската работа. Няма да ви казвам колко дни поред Борко яде филии с фъстъчено масло за закуска или купени рогчета. Sweat Аз пък съвсем не се храня добре. Съня на децата не се застъпва или ако се застъпе ще е за 30-40 мин, в които едва насмагам да свърша нещо и да си почина. Редовно ям останки или бисквити или филии. Вечер пък само поръчваме. Пране има НОН-СТОП, направо се изумявам колко много пране има и как го генерираме толкова.
Първо ми беше съвестно, че мисля за такъв вариант, но после една приятелка също с породени деца ми каза, че обмислят да си наемат чистачка. И то при положение, че баби и дядовци се включват ежедневно в гледането на децата, като родителите й дори са им комшии. Таткото пък работи от вкъщи и също помага през деня. Тъй де, като чух че и на нея й е трудно направо ми олекна и спря да ми е съвестно. Grinning

Благодаря за пожеланията за Борко! Heart

Да ви питам, как ви се отрази смяната на часа? При нас няма промяна. Просто този ден не събудихме Борко, а обикновено го будя в 7ч.

Също така как давате сироп (антибиотик), когато детето не го харесва? Борко обикновено обича сиропи, нали са сладички, но на този се мръщи. Пробвах да го дам със сок, но усеща и пак не иска. Насила съвсем не става, защото го плюе. Frowning1

# 209
Джинкс, като майка на две деца и въпреки, че мъжа ми ги гледа наравно с мен ще ти кажа аз какво направих когато се роди Дими за да си улесня максимално живота. Жилището ни е голямо и нямам възможност всеки ден да го чистя, за това си взех хубав робот, който се пуска всеки ден, а понякога и по два пъти. Веднъж в месеца идва фирма която чисти основно апартамента / миене на фурна, котлони, хладилник, пране на диван и столове и всичко, всичко друго/. За готвенето пък си взех хубав мултикукър от който честно казано съм възхитена. Голямата ми дъщеря обожава супа топчета, пилешка и грах с пиле. Еми тези три неща ги правя за 15-20 минути в кукъра. Общо взето съм си улеснила ежедневието във всичко което може да ми спести време.

Общи условия

Активация на акаунт