Още лято, бански и пясък, но и малко училище в 235-та НЕМСКА тема

• 20 454
  • 730
  •   1
Отговори
# 510
Кайсии, праскови, киви и смокини виреят при нас, климатът позволява.

# 511
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тези големите смокини не са от най-вкусните.
По-дребните са по-сладки.
Аз също не ги обичам много, но чай от листа на смокиня, цвят невен и мента е много вкусен като студен чай.
Ама нямам толкова листа  смокиня 🤣, от другите растения имам достатъчно.

Иначе вкусът на плодовете, зеленчуците и подправките зависи много и от състава на почвата. При нас е песъчлива и всичко ми е леко безвкусно.
Докато всичко расло при по-екстремни условия (суша, жега, по-камениста почва) е по-ароматно.
Даже и вино от лози по чукари го рекламират точно с това.

# 512
  • Germany
Значи отскоро, като се замисля нещо и то ми се появява наживо (не с точност , но приблизително и да, вече съм се замислила за  някой друг милион евро😉). Ония ден си мислех, че много искам да снимам кон и хоп, пред нас две полицайки си яздят кончетата.  Преди малко гледах някаква реклама на розе и швепс уайт пийч. Тъкмо се чудех, какъв пък е този швепс с вкус на праскова и вие тук за праскови си говорите. Обааче от цялата работа ми се допи розе 😆

# 513
Преди малко гледах някаква реклама на розе и швепс уайт пийч. Тъкмо се чудех, какъв пък е този швепс с вкус на праскова и вие тук за праскови си говорите. Обааче от цялата работа ми се допи розе 😆

За питиета с праскови говорим, пак пропускаш най-важното.  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 514
Дървета има, но само се казват кайсия. Със смокините е същото.
Глупости! Ела в нашия район да видиш какви праскови, смокини и кайсии се раждат.

В Сицилия ли живееш? Глупости е малко силна дума, когато става дума само за вкус или липсата му.

# 515
Не мога да потвърдя че не са вкусни смокините в България.   
Праскови в България купувам, но рядко. По районите които аз обикалям я караме като плодове на дини , пъпеши, грозде и смокини в огромни количества. Кайсии от силистренско няма да сравнявам с немски от която и да е провинция.
Ася как правиш чая от смикинови листа или го купуваш?
Проблеми с коленете е ужасна работа, но това важи и за всички здравословни проблеми. За коленете знам, че голяма роля играе теглото. Затова солидарно смятам да спра да говоря за сладки плодове.  Солидарно може да чета за лек спорт и гимнастики.

# 516
Дървета има, но само се казват кайсия. Със смокините е същото.
Глупости! Ела в нашия район да видиш какви праскови, смокини и кайсии се раждат.

В Сицилия ли живееш? Глупости е малко силна дума, когато става дума само за вкус или липсата му.
Наистина в нашия район има посочените видове плюс още топлолюбиви. Отглеждам ги и лично в собствената градина. Не знам защо спориш. Със Синьо сме в съседни общини, определено не е Сицилия.

# 517
  • Deutschland/HE
При екскурзия до Бодензее бях впечатлена от овощните градини там. Кайсии обожавам и съм си купувала много хубави и ароматни от Едека. Сега си купихме едно дръвче кайсия-джудгу, защото няма място за голямо дърво, посадихме го в огромна саксия и ще чакаме реколта Simple Smile. Съседи имат смокини, но не винаги успяват да узреят, когато е по-хладно лятото.
Смокиня имат родители ми във Варна, но аз и децата не обичаме и те раздават. Вчера занесох една кофичка на приятелка, толкова беше доволна.
Аз опитвам да захвана финап (хинап). Вече имам презимували две растения, едното в саксия и го прибрах в приземния етаж, а другото в градината, но беше под бутилка. Във Варна около нас има толкова хубави финапи, но няма да съм тук, когато узреят.

# 518
Не успях с хинапа аз, но не съм се отказала. Сега опитвам да захвана и дрян, много обичам.

# 519
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бела, 2 листа от смокиня (големите), 5-10 цветчета невен и няколко стръка мента. Слагам в тенджера с 2л вода и оставям на слаб огън, не трябва да ври, а само да се запари. Подслажда се. Ние го пиехме охладен.
Когато майка го правеше, ментата беше сушена, другите две - пресни.
Не съм пробвала само със сушени, но и нямам толкова смокинови листа, а цветовете невен отиват за мехлем.

Какво правите с хинапа? Като дете го ядях така натур, за какво друго се ползва, че искате да го хващате? Аз не помня да беше чак толкова вкусен...🤔

Пеа, ако виждаш числа, пускай тото.
Иначе феноменът се нарича Synchronizität.

# 520
  • Deutschland/HE
Финапа си го хапвам натюр и ми е много вкусен Simple Smile. Майка си го суши и си прави чай зимата от него, полезен е при кашлица.

# 521
Mößbauer-Effekt, дрянове има много в района, трябва да успееш да завъдиш. Тази година обаче плодчетата са съсухрени. Sad

Soft Click, Кьолн не е цяла Германия. На юг по Рейн сме с много благ климат. В моята България не виреят никакви смокини, хинапи, райски ябълки и нарове, но не твърдя, че в БГ няма такива. Joy

В съседния Пфалц праскови, кайсии и смокини има не само в дворовете, но и на пазара, т.е. гледат и в градини за продан. Там можеш да си купиш и хубаво ароматно немско грозде, а не вносните италиански пародии (визирам само това италианско грозде, което се внася тук).

# 522
Soft Click, Кьолн не е цяла Германия.

Много си заблудена. Разбира се, че Кьолн е цяла Германия. И ТЕММА си нямате даже, там, в прованса немски, нейде далеч от Кьолния. Joy Stuck Out Tongue Winking Eye (шегичка-шегичка!)

# 523
Както кажеш, Dr Cocktail, с всичко съм съгласна. Joy Обаче разгледах сайта на тази Темма (че нали био, как да пропусна Grin) и в момента има немски праскови. Страхотно! Simple Smile

# 524
Ася извинявай, аз не попитах правилно. Аз имам смокинови листа на дървото. Как се подготвят и съхраняват за чай? Сушиш ли ги, нямалт ли млечка в стъблата , киснеш ли ги. Какво ги правиш преди да ги сложиш в чая и можеш ли да ги съхраниш за зимата ?
За биото да споделя опит от основното училище. Едно момиченце носи в класа 1 огромна купа с био череши от двора им за всички. Монтесори шуле и естествено там всички са по био и еко и пр. и започват с похапването , но моето открива червейчета във всяка . На другите не им прави впечатление. Но от тази случка до сега ако занеса плодове в къщи първо ме пита @тези да не са био @ . За него еквивалент на пълни с червейчета. Дори да са био казвам не.

Общи условия

Активация на акаунт