Градинарство - моето хоби 31

• 47 517
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
Ефи, страхотни есенни минздухари и далиите също. Надявам се да успея в петък да пусна и моите есенни снимки. Почти 1 месец ме нямаше там и не ми се мисли какво ме очаква , но есенните цветя ще са цъфнали, надявам се Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 19:00 от driada

# 211
Момичета, много съм радостна. Видях, че миналогодишните бебета от бутурче ( дива есенна циклама хедерифолиум)  пред блока, са живички и пускат листенца.  Сега забелязах, че има и по-стари от предишни години, които не бях забелязала, но още не цъфтят, тинейджъри са. А старите са нацъфтели така хубаво. Повечето са светло розови, но има и една по-тъмно розово-лилава.  Днес сложих и чисто бели. Надявам се и те да се прихванат. Като разкопах да ги сложа, попаднах на 2 съвсем миниатюрни грудчици, като дребни перлички, явно са от тази година. Цикламките ми се размножават. Simple Smile Направих снимки, но трябва да ги кача, за да ви ги покажа.

ПС Но трябва да местя щернбергията, че вече й е много сянка. Направо не зная къде ще й търся слънце. И тя се е показала вече.

Ефи, щернбергията е хубаво луковично есенно цвете и не иска никакви грижи, освен светло място.

# 212
Дами, имам малко въпроси за презимуването на цветята Blush
Чета в нета, че газанията може да презимува ако се прибере през зимата. Някой от  вас опитвал ли е? Та се чудя дали може ли да се прибере в топла стая (имам предвид там където и ние живеем, 22-23 градуса) и да си цъфти през зимата или трябва да се остави на хладно с разреждане на поливките, т.е. да спи през зимата?

За циганчето, което ми остана мисля до си зимува с нас, на топло, четох, че ако е така ще продължава да цъфти през зимата..? Дали съм права?

За зокумите, тъй като са твърде малки, вкоренени преди 2-3 месеца , мисля да ги прибера също в топла стая и така да изкарат до пролетта. Или е задължително са спят през зимата ?
За бакопата вече ви питах , засега и нея ще прибера на топло и в началото на януари ще я поизрежа. Пък да видим какво ще излезе….

# 213
За зокумите мога да кажа - да прибери ги, но не им “бабувай” много. И аз има. Едни от Мин година вкоренени и се чудя дали да ги прибирам или да ги засадя.

# 214
Искам да наторя магнолия грандифлора и други храсти и дръвчета които имам в градината като лавровишна лигуструм, албиция, плачеща върба и др. Има ли такава мултифункционална тор?

# 215
Не зная за магнолията.
За всички други есенна тор, с повече калий, не толкова Азот.
И треват трябва да се тори есенно. Но има време.

# 216
Есенни красоти

Направих в две саксии пролетен микс - луковични и теменужки . Само само да има място за всички Joy че малко ги понатъпках

И зимните теменужки са по местата си

Газанията и бакопата и зокумите са готови за голямото пътуване към София

Тревата е супер зелена ..

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 16:06 от driada

# 217
Искам да наторя магнолия грандифлора и други храсти и дръвчета които имам в градината като лавровишна лигуструм, албиция, плачеща върба и др. Има ли такава мултифункционална тор?
Аз горя магнолиите с тор за хортензии, но пролетта.

# 218
  • густо майна Филибето

Да, NPK 18:18:18 или друга с равни пропорции натрий калий и магнезий. Но и с друга да наториш, няма голям проблем. Натрият помага за развитието на листната маса, Калият помага за имунитета на растенията, доброто развитие на кореновата система, магнезият е за повече цвят и плод. Това най-общо. Торенето, се оказва, не е проста работа, във всеки етап на развитие растенията имат различна нужда от тези елементи.  Предполагам, тор за хортензии съдържа и нещо вкисляващо? Тогава е идеално за магнолиите, защото и те обичат кисела почва.

# 219

Да, NPK 18:18:18 или друга с равни пропорции натрий калий и магнезий. Но и с друга да наториш, няма голям проблем. Натрият помага за развитието на листната маса, Калият помага за имунитета на растенията, доброто развитие на кореновата система, магнезият е за повече цвят и плод. Това най-общо. Торенето, се оказва, не е проста работа, във всеки етап на развитие растенията имат различна нужда от тези елементи.  Предполагам, тор за хортензии съдържа и нещо вкисляващо? Тогава е идеално за магнолиите, защото и те обичат кисела почва.
Благодаря ти, на агроаптеката ми препоръчаха NPK 15:15:15 и със сяра. Казаха ми, че можело да го слагам на всички растения включително на иглолистните и магнолиите. Може ли наистина и по една шепа ли да слагам на всяко растение?

# 220
https://cdn.bg-mamma.com/5o3l/dGqgY.jpg Дами как се казва този храст? Снимката е от по-стара тема, наистина е много красив.

# 221
Японски клен, декоративен клен. Точно какъв е не мога да кажа, има десетки разновидности.

# 222

Всъщност N в тази формула NPK означава азот, а не натрий (nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K))
И не магнезият, а калият е отговорен за цъфтежа и плододаването. Торенето не е много "сложна работа" и е доста интересно, има много инфо в нета. Цветарските фирми затова са милионери Wink

# 223
https://cdn.bg-mamma.com/5o3l/dGqgY.jpg Дами как се казва този храст? Снимката е от по-стара тема, наистина е много красив.
Имай предвид, че расте бавно.
И дали искаш дръвче или по-скоро храстови ден.
И имай предвид, че е опадлив (листата де)
И хубавите екземпляри са скъпички

# 224

Това е японски клeн Garnet.

Общи условия

Активация на акаунт