Градинарство - моето хоби 31

• 46 672
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,

имам два въпроса:
- как се подготвят за зима карамфилите и африканските маргаритки
- и какво мога да направя за да не е толкова удължена пилеята?

карамфил:

африканска маргаритка:

пилея:

# 256
Катсмфилчетата - като спрат да цъфтят ги изрязвам ниско.

# 257
Карамфили и афр.маргаритки нищо, ако ти изглеждат грозни може да ги подкастриш малко, да знаеш че африканките не са много зимоустойчиви навън. Пилеята така си расте, ако искаш по-малка махаш тази и си оставяш някой от изастъците дето ги пуска наоколо да стане ново растение.

# 258
На моите миналата година нищо не им правих, преживяха я, но лятото ги умори сушата. А уж са сухоустойчиви… и циганчетата заминаха ро същата причина. Петуниите бяха съвсем маломерни, при тях може би не попаднах на качествен разсад.
От опитите ми през тази година най-успешни се оказаха мирабилиса и бакопата. Калата и далиатя също ми хареса . Мирабилиса ме изненада с продължителен и изобилен цвят, Гладиолите бяха чудесни, но съвсем за кратко Simple Smile Догодина ще опитам от семена и салвия. Ако някой има опит, нека сподели ..
Въобще като опит от миналата година, успешен или неуспешен , ще бъде полезно..

# 259
Салвията лесно се отглежда от семена, цъфти чак на втората година, но и без цвят си е красива.

# 260
Салвията лесно се отглежда от семена, цъфти чак на втората година, но и без цвят си е красива.
Цъфти на втората година?  Благодаря, това не го знаех, мислех, че е едногодишно, ще проуча по подробно Simple Smile

# 261
Взе де каня огромната Астра да снимам.
Е ето сега нощна снимка Simple Smile

# 262
Много е красиво, Мариета Hug

Не знам за коя салвия става дума от всичките хиляда вида, обаче всички които знам са многогодишни.
Гладиолите цъфтят кратко, да, за съжаление, иначе има страхотни  разцветки. Маломерните петунии да не са били такъв мъничък сорт? Или някое калибрахое?
Flowers Sunflower

# 263
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
канадската лоза я разпознах по цвета, а другото какво е? клематис?

билката/подправката салвия=градински чай е мноогодишно коренище, но миналата година чух да наричат "пламъчетата" салвия. може би тях има предвид.

# 264
Клематисче е, да

# 265
  • Sofia
Привет! Каня се да засада малини и ябълка Фуджи. Дали може да ми препоръчате откъде да ги купя?!

# 266
канадската лоза я разпознах по цвета, а другото какво е? клематис?

билката/подправката салвия=градински чай е мноогодишно коренище, но миналата година чух да наричат "пламъчетата" салвия. може би тях има предвид.
Да, пламъчета, с ярко червени цветове, като тази
https://tomathouse.com/4/wp-content/uploads/2016/02/rassada_salj … _foto_largest.jpg
Има различни сортове, но имах предвид тази, изглежда добре в цветни бордюри. Мисля са опитам със семена. Многогодишна ли е? Незнам и колко висока става.

Мариета наистина е огромна . И при мен тази година една Астра доста израстна, поне 1,5 метра и се надявам вече да цъфти..
Ефи, клематиса е прекрасен … Все още си остават любимите и дано догодина да ме зарадват вече.

# 267
  • В страната на бурите
Здравейте, момичета, как да се погрижа за лозите в двора есента? Подрязват ли се сега (имат доста израсло), как се подхранват? Мой близък, който се грижеше за двора, почина и не са обгрижвани, а аз никога не съм се занимавала с нещо такова и ме е страх да не ги съсипя.

# 268
Не разбирам от лозе, но мисля, че нищо не се пипа сега. Реже се на пролет. Поне това зная и съм виждала. Гледай другите съседи Simple Smile
Ето и една дневна снимка. Много си харесвам този изглед, цвл ден е пред мен от “офисния” прозорец.

Догодина ще акцентирам на тези красавици лантаните. Дълго и красиво цъфтят.

Неуморните карамфилчета и вечния Исусов венец, също до късно ще ни радват

Мушкатата са във вихъра си! Това е уникално красиво!

# 269
  • София
Здравейте, момичета, как да се погрижа за лозите в двора есента? Подрязват ли се сега (имат доста израсло), как се подхранват? Мой близък, който се грижеше за двора, почина и не са обгрижвани, а аз никога не съм се занимавала с нещо такова и ме е страх да не ги съсипя.

Нищо не се правят есента - режат се на пролет. Ако са млади лозички може стъблото ниско долу да се загърли с пръст, или да се увие с царевични стъбла или някаква изолация, за да се предпази от измръзване. При стари лози не е необходимо да се прави нищо. Може да се подхранят с малко тор в края на октомври или ноември - никога не е излишно да им се обогати почвата малко, но не е и задължително.

Общи условия

Активация на акаунт