Градинарство - моето хоби 31

• 46 675
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Дипладениите можеш да ги поизрежеш леко и да презимуват на светло и хладно, 10-12°С.
Под 8°С не им е добре, на топло/стайна температура зимата също не им е добре. Не ги слагай директно  на южен прозорец (така убих моите), зимното слънце не им понася, но трябва да са на светло.
Ако имаш подходящо място за тях, догодина ще цъфтят още по-хубави. Напролет можеш да ги пресадиш в по-голяма саксия, ако се налага.

# 241
Аз мисля да варосвам овошките, но се чудя дали да не варосам магнолията, плачещата върба, фотинията-декоративните храсти? Може ли?
Това с каква цел? Thinking
За същата цел, за която се варосват овошките.

# 242
Здравейте . Тъй като до сега не съм имала  , да ви попитам как се разсажда цвете ХЕДЪР .Благодаря .

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 15:57 от Анонимен

# 243
  • Terra incognita
Здравейте, някой отглежда ли авокадо?
Тази пролет на майтап засадих една костилка и вече си имам мини дръвче, доста дръпна.
Държа го отвън, в градината, но се чудя дали да не го прибера за през зимата и ако да- кога?

# 244
Здравейте, някой отглежда ли авокадо?
Тази пролет на майтап засадих една костилка и вече си имам мини дръвче, доста дръпна.
Държа го отвън, в градината, но се чудя дали да не го прибера за през зимата и ако да- кога?

Прибира се вкъщи . Гледайте да не падне слана да го ослани . Издържат от - 4 до - 6 , но според мен недейте да рискувате да го оставяте .

# 245
  • Пловдив
Докато мислех ли мислех  на какъв точно вечнозелен плет да заложа и се колебаех между лавровишна , фотиния ,пираканта и лейланди голд райдър , най-накрая реших ,че лавровишната е визията ,която искам .Драснах едно Л.С. на Мариета ,но да попитам и тук на какво разстояние от телената ограда да засея растенията, така че да се шмугвам зад плета и да го кастря с моторна резачка .Дали 1 м.е достатъчен ,като си мисля ,че ширината на плета няма да надминава 50 см ,тоест ще имам 70 см зад плета .Оградата е на съседа и той е изключително тежък случай ,все нещо му пречи .Последно пръскачките ни при вятър му мокрели въпросната стара  телена ограда и щяла да ръждяса ,ох...сигурно дъжд не я вали Simple Smile

# 246
Лавровишната е прекрасна, съсед има такъв плет и няма да съжаляваш ..
Аз имам следния проблем и моля, ако накой има идея какво му е на  зокума да се включи. Пожълтява му трето листо, това е същата саксия, в която видях мухъл (писах по-горе) Дали има връзка или му липсва светлина?
Ето и снимки

# 247
Да, Нелина, метър е достатъчно.

# 248
Нелина, ако ги подстригваш редовно 1м стига, иначе според сорта могат да станат много широки. Плетът на съседа ни е поне 2м широк, не знам дали са садени в редичка, или шахматно. Но има и по-прибрани сортове.
Аз ги режа на ръка с ножица, храстореза накълцва едрите листа и не ми харесва как изглеждат. Само споделям.

# 249
Фотиния и лавровишня режа на ръка по същата причина.
Нелина, виж на Флора дизайн живия плет от лавровишня по лявата ограда… страшно широк, но и много стар. И са садени на по 80 см поне. Аз слагах на 50-60.
Шахматен ми е лигустумът.

# 250
  • Пловдив
Прелистих чуждите сайтове и видях, че може да стане много широк .Сетих се ,че бяхте писали за назъбването на листата ,но откъм  "доброжелателния съсед "  ще преживея накълцаните листа Simple Smile ,а от моята страна ще хващам ножицата .Също през 50 см  изчислих бройката , нищо че по  БГ сайтовете пише по 3-4 на метър. В Английските си пишеше по 2 на метър. Предполагам ,че съветват по-нагъсто ,защото все искаме бърз резултат и често виждам растения по 80-90 см без нито едно разклонение .
Между другото ,дори разглеждах опцията за жив плет от Лавролистна Калина -вечно зелена, с много бърз растеж ,но и по-небрежен вид .Споменавам го ,ако някой търси сравнително бюджетен вариант  на вечнозелено .

# 251
Едни слънчеви Щернбергии от мен 🙂
Цъфтят пролет и есен и се жълтеят отдалече.

# 252
У нас не тръгнаха есенните минзухари, но бях ги взела намалени луковици в края на сезона и може би са били заминали. Но пък се съживиха доста цветенца които се криха от жегата когато им беше цъфтежния сезон и сега чак се появиха. Петуниите продължават да цъфтят, от юни почнаха, уау Open Mouth Мушкатото цъфти неспирно от юли, двойно уау, въпеки че вече намаля и остана само периферно, но пак е облак.
Скрит текст:

От списанието на ММ пак изпадна пакет семенца за далийки, не съм във възторг, но трябва взаимно да си търпим хобитата Satisfied Растат учудващо бързо, все си мислех че трябва да си вземеш коренище, а то всъщност няма разлика. Бяха скучноват тип тази година, но поне запълних една нова саксия, още пускат цвят, досега бяха червени, сега едно жълто се появи

Аз не очаквах да окъснеят така цветята и си бях взела няколко къдрави теменужки "кан-кан", обаче в градината нещо ги изяде, само в саксия оцеляха.

И с малки нови розички се сдобих, едното е много сладурско розово, мини-роза, пробвам дали ще оцелее извън саксия, досега само в саксия съм гледала такива, засега е щастливо. И една лилава роза, която се оказа, че не е като на картинката, беше показана само пъпка там и се зарибих заради цвета, но бързо се отварят и е повече като див трендафил. Но ако стане на храстче ще е добре. Не бях забелязала че е цъфнало и го видях чак попрецъфтяло.
Скрит текст:

# 253
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако далиите ти не измръзнат в саксията, ще си направят клубени и догодина вече ще си имаш "стандартен"посадъчен материал.
не са коренищни, с клубени са.

# 254
  • Пловдив
Мислех ,че 20 метра лавровишна ще ги засея за час ,а се мотах над 4 часа Simple Smile
Онлайн продавачът откликна на молбата ми да ми изпрати добре разклонени растения .

И Кортадерията и Мискантуса ,който има над 100 цвята .Явно му се уцели мястото и почвата .

Общи условия

Активация на акаунт