Градинарство - моето хоби 31

• 46 552
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Не се ли подрязват розите след като цъфне фотинията?
По-скоро форзицията като цъфне. При мен вече цъфти, но розите ми са неподрязани

# 511
  • Карлово
На мене ли ми се смее това слънце?
Аз имах предвид форзицията, как стана на фотиния, която дори не знам как изглежда.
От няколко дни гледам как почват да цъфтят полекичка форзициите и се готвя да ги снимам и да подскажа за подрязване на розите, ама чакам да са по-ефектни и накрая фотинии!

# 512
Моята форзиция още си няма представа, че трябвало да цъфти. Даже пъпки няма. Но все пак орязах розите, много се бяха разлистили. И после заваля сняг Grinning

# 513
  • Варна
Супер, благодаря Hug... имах някакво подозрение, но не бях сигурна.
И да - за форзиция иде реч....
Явно добре съм запомнила Grinning

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 15:07 от BЕЩИЦА

# 514
А какво ще стане ако не подрежда розите? Така хубаво са напъпили.
Днес сях хости и някакви каскадни бегонии- да видим какво ще излезе

# 515
Титина, при правилно подрязване цъфтят много повече, и са по-добре оформени храстчетата. Аз първите години имах проблем да ги режа, жал ми беше, но после в сезона съжалявах. То и сега пак ми е жал, орязах ги напълно разлистени преди две седмици, но стискам очи и кълцам.

# 516
Моите са в големи саксии. Онези дето са в градината ще ги видя чак по Великден. Тази година няма да ги режа

# 517
И моите повечето са в саксии. Тях ги режа повече от градинските, защото корените им са ограничени. В сезона гледам да са колкото надолу - толкова и нагоре.

# 518
Имам само една висока  и е в  почвата, есента я орязах. До къде ги режете?

# 519
А може ли на много слънце да седят розите в контейнери? И в колко големи контейнери? Че имам едни места в тревата, където не може да расте.

# 520
  • на чист въздух
Някой гледал ли е кипърска лоза? В саксия или в градината да я сеят?

# 521
А може ли на много слънце да седят розите в контейнери? И в колко големи контейнери? Че имам едни места в тревата, където не може да расте.
Може, стига саксиите да са достатъчно големи, около 50-70см са моите. Само че ще си отвориш много работа с поливането, на слънце просъхват бързо. През  деня в топлото не се полива, най-добре много рано сутрин, преди да е напекло слънце, или късно вечерта, когато саксиите са поизстинали. Добре е самата саксия да е засенчена, за да не се нагряват корените много. Аз слагам пред розите по-ниски саксии или сандъчета с някакви рошави цветя, да пазят сянка.

# 522
Здравейте. Относно подрязването на розите. Пред един офис  растат на воля прекрасни и ароматни рози. Поне 5 години не бяха подрязвани. Не се поливат, не се пръскат с нищо, не се окопават.  Накратко за тях не се полагат никакви грижи, а те, това са може би най-красивите розови храсти! Есента, обаче дойдоха едни хора и орязаха всичко до около 40 см от основата, та ще се види ефекта. Качвам снимка от 2021 г.

# 523
На по-старите розови храсти определено им е по-лесно да цъфтят без много грижи, особено ако са на хубаво място с добра почва.

Айде, запролети се. първа китка Smiley

Скрит текст:

# 524
Някой гледал ли е кипърска лоза? В саксия или в градината да я сеят?
Този година ще я пробвам за първи път. Мисля, че се сее директно на постоянното място, когато е достатъчно топло … Прочетох за нея, че расте сравнително бързо , обича топлина и светлина и издържа на засушаване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт