Градинарство - моето хоби 31

• 46 638
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
Моите бяха така

# 361
Егати, те направо отсечени! Сега ще я мисля моята (.

# 362
  • Пловдив
Миналата година изживях същата драма с елха от Практикер .
Купих я на 24ти декември ,за да стои само една седмица в къщи и да я засея в двора .Още след втория ден у нас видях ,че игличките падат сериозно ,въпреки ,че я поливам и не я духа климатик .Още на 1ви я изкарах навън , изчаках една седмица преди да видя какво има в пръстта ...Същата картинка -отсечена .Затова вече купувам само от разсадници .
 Ето я  миналогодишната грешка от Практикер .

В  gardenplants.bg има добри смърчове по 150 см  чиста височина ,гарантирано с корен ,на цена от 50 лв .Ако закупите два ,доставката до офис на Еконт е безплатна .Купих два пролетта ,хванаха се в градината и дадоха добър прираст .

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 22:09 от nelina_london

# 363
nelina_london , благодаря за информацията, ще се възползвам. Kissing Heart
Елхичката е била разкошна, много жалко.

# 364
  • Пловдив
По-гъстичките са Picea omorica -сръбски смърч ,като тази от Практикер .Обикновените ,или още както ги наричат  , Picea abbies са малко по-рехави .Ако се търси зелен цвят ,най-пухкави от род смърчове са зелените форми на сребристия смърч  .Кавказките ели (аbbies nordmanniana ) са с най-меките бодлички, издържат най-дълго в саксия у дома ,но и съответното са най-скъпи .

# 365
  • Бургас
Ние миналата година си купихме от Лидл. Засадихме я. Пусна леторасли и ние й се радвахме, но от 1 месец си смени цвета и започна да капе. У дома дойде една приятелка и ми каза, че те взимали 2 поредни години и така и на тях се случило. Изкарват до следващата Коледа. Не ми се вярваше, но е факт. А толкова много други цветя съм купила от този магизин и за първи път не съм доволна. Даже си мислех, дали не сме я поливали достатъчно или пък сме я засушили.

# 366
Когато живеете в къща предвидете си коледната елха още с влизане в къщата. Огледайте се по разсадници, изберете си вид и засаждайте. Бавно растат , но пък след няколко години ще си имате коледна елха. За параден вход най -добре джуджета елхи до 2-2.50 м.
Смърч Коника джудже се продава в БГ . Също и този смърч е интересен MAIGOLD. Максимална височина е 3 м. Проблемът на смърчовете със светлите иглички е , че това е новия прираст през пролетта и младите дървета им изгарят иглите от слънцето. Хубаво е да се засенчват през пролетта първите няколко години , докато дървото се вкорени добре.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 08:42 от Gradina Roza

# 367
Не бих взела тези дето ги продават за "коледна елха" сега ако е за градината, имам предразсъдъци че не са правени да надживеят празниците. Иначе който има градина може да украси кое да е дърво, в един съседен двор са накичили с топки някаква малка плачеща ябълка ли е, върба ли е не знам, ама много красиво е станало. 

У нас още е пролет-лято 😁

# 368
Момичета, и аз към на вълна коледни елхи, дайте идея за елха, поне 1,5 м. гъста с корен, която ще преживее празниците с идеята послец да я засадим в борова горичка. През последните две години си вземахме от бриколаж. Хубави бяха, (сръбски смърч)  уж с корен , но след засаждане изсъхват…. Последната я засадихме в естествена борова гора, но и тя не оживя .. До пролетта беше напълно изсъхнала ..

# 369
  • София
Причината за умирането на повечето коледни дръвчета се крие в особеността на развитието на кореновата им система.
Всички видове Picea, т.е елхи, борчета, смърч и т.н, първите 5 г. развиват силен централен корен. Около 6-тата година обаче централният корен закърнява, а се развиват силни странични, които са повърхностни. Затова и единични дървета в градина се укрепват с колани и се поставят на зает, както и по-далеч от къщата.
 Когато се отглеждат за продажба на дървета в саксия от малки, този корен се е навил, но е здрав и при присаждане дръвчето се захваща. Коледните елхи се отглеждат повечето в земята за по-лесно, част от тях се режат, а друга се  вадят  и се поставят в саксии. Невинаги, да не кажа много рядко, в предпразничната лудница по доставки дървото е извадено правилно, с непрекъснат централен корен. Малкото дърво успява да преживее няколко месеца с повърхностните корени и умира.
Освен това дървото преживява и температурен шок - от ниска Т, в къщи на 23-25 градуса и след това пак на студено.
Ако искате хубаво дръвче, го вземете от някой разсадник, отгледано в саксия и по-добре го украсете на терасата, така ще има шансове Simple Smile

# 370
Ако се държи елхата в саксия в отоплена стая температурите я съсипват, те не търпят топло, както и да е насадена ¯\_(ツ)_/¯ Предполагам и малките саксийки ги тормозят, а и вероятно поливането често бива забравено. Предполагам има и успешно насадени след празниците такива елхи, но шансът не е голям.

# 371
Благодаря за отговорите, сигурно и тази година ще опитаме с живо дръвче. .. Създава настроение и уют и не си представям Коледа без жива елхичка Simple Smile

# 372
Момичета, сега какво имате цъфнало по градините? На мен ми останаха само кученца, отрупани с цвят. Съжалявам, че не посях теменужки лятото, като гледам какви са хубави сега по градските градинки. А вярно ли е, че градинските циклами цъфтят през зимата?

# 373
При тези недекемврийски температури-  невен, кученца, мини роза, делосперма( която лятото не цъфтя), едно карамфилче, мушкато ... Вчера въпреки вятъра на обяд термометъра показваше 18 градуса.

# 374
  • Пловдив
На терасата имам цъфнали хризантема, сакъзче и един самозасял се домат Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт