Градинарство - моето хоби 31

• 46 620
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Преди седмица ми цъфнаха ериките ,но аз имам оскъдно количество цъфтящи растения .

# 376
  • Карлово
делосперма( която лятото не цъфтя),,
Сега цъфти ли? Моята и сега не ще...:Disappointed Relieved
иначе в момента имам цъфнала тагетес , гайлардия, мини роза, фалшив жасмин, градинска бегония и виоли.
И едно бяло сакъзче на прозореца. Само него не съм прибрала.
Гайлардията я препоръчам за който я харесва. Цъфти от април до сега, Не е капризна.

# 377
Карамфилчета, хризантеми всякакви - в земята и в саксии, мушката, теменужки, циганчетата тази седмица ги изрязах, че вече бяха грозновати. Вторият цъфтеж на лавандулата  май още е там.
Също Котонестерът е целият в червени топчета,
Също красиво и някои вечнозелени пъстролистни.

# 378
Сега цъфти ли? Моята и сега не ще...:Disappointed Relieved
Нощни снимки, но предполагам се вижда

Мушкатото е в земята, 4 или 5 са все още обмислям как да прибера. Днес и дъжд ги е валяло, та са свежарки.

# 379
  • Карлово
За мушкатото четох днес, как да се прибере за зимата. Заинтересувах се понеже реших едни любими да ги внеса вкъщи и те почнаха да жълтеят, вероятно от топлото. Та пише да не са мокри, когато се прибират. Иначе повечето аз съм сложила на китки във вестник и висят в мазето. Новото, което прочетох е че трябва на месец ведъж да се пръскат с вода. Миналата година не съм ги пръскала и по-голяма част оцеляха. Нямам място да слагам стръкове в съдчета сега.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 20:21 от ДамаТрефа

# 380
Моите мушкати отдавна са в мазето, зимата са на тъмно и без никаква поливка. Всяка пролет оцеляват , но станаха много големи, та си мисля тази пролет да си направя чепки и така да ги подмладя? И в тази връзка, напролет когато ги изваждам и започва поливката, трябва ли да ги чакам да се събудят, т.е. да изкарат по някое зелено листенце и тогава да откъсна резници? Или може директно да режа и бодвам в новите саксии?

# 381
  • Карлово
Не е нужно да чакаш да се събудят. То и без това отнема време да се вкоренят. Моите, отскубнати сега, накършвам оцелелите и почвам да садя където намеря и по няколко, в смисъл саксиите не ми стигат, в сандъчета, в градината. После ако някое не ми харесва как стои просто го махам.
Най-добре е сега да се заложат резници в малки саксийки или кофички от кисело мляко, на пролет ще са готови като ги извадиш и по-рано ще се развият и ще цъфнат.

# 382
Доста растенийца цъфнаха късно сега като ги наквасиха обилно валежите след сушата, и тези дни изпозамръзнаха. Имаше латинки, невен, абутильон, гаура, по  някоя лобелия, но ги скапа мразът. Има още по някоя камбанка, не ги плаши леда. Мини-розата замръзна, стопи се, държи, макар че леко погрозня. Един рододендронзащо цъфти не знам, и то в различен цвят от пролетта, тогава е кремав, сега е розов Thinking Метлата почна да цъфти, ама то си е шашава порода. Сега погледнах, тук-там шареничко, не всичкото е цвят, но ми замръзнаха ушите и се прибрах скоростно 😁ММ отсече, че няма място за още саксии вътре и само уви мушкатото навън.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 383
.... фалшив жасмин...
На кое казвате фалшив жасмин?
Аз търся стефанотис, ако видите някъде по разсадници или магазини моля пишете.

# 384
Ефибуш, красотаааа!

# 385
Ефи,
Много красиво.
Това е идея със завиването! Правили ли сте го и преди?

# 386
При мен цъфтят няколко самопоникнали се коренчета невен и тагетес, една рудбекия и шибоя. Друг гледа ли шибой? За първа година е при нас, малко късно го посях, а и пострада от сушата това лято, есента едва живна малко. Бях чела че е многогодишно, но става по-дървовидно.
Скрит текст:

# 387
  • Карлово
Друг гледа ли шибой? За първа година е при нас, малко късно го посях, а и пострада от сушата това лято, есента едва живна малко. Бях чела че е многогодишно, но става по-дървовидно.
Да многогодишен е.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1488700.msg45545051#msg45545051
Ей това на заден план с белите цветчета е фалшив жасмин.
Нямам по-добра снимка.

# 388
Това е идея със завиването! Правили ли сте го и преди?
Досега съм увивала само растения, насадени в почвата, не саксиени, а и с малко по-голяма толерантност на минусови температури. За пеларгониума пише че въобще не трябва да е под нула, а и това е в плитко съндъче и се опасявам да не му измръзнат коренчетата, ама ММ реши да експериментира и го уви вместо да го мести вътре, че не остана много място. Иначе одеалцето е на два пласта, отгоре беше станало на кора с лед, но отдолу рестенийцето не беше замръзнало, изкара няколко минусови нощи без проблем, сигурно можеше и повече, не изглежда да му влияе засега. Обаче днес за всеки случай го прибрах в лятната стая, да не го веят ветрове, че това не успях да го размножа от резник, а ми харесва как бухна като поотрасна.

# 389
Смайли, при мен шибоите живеят две-три години и после умират. Но се самозасяват обилно, винаги има и нови растения.

Общи условия

Активация на акаунт