Градинарство - моето хоби 31

• 46 541
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
И аз трябва да сея трева, че на едното място ми е на петна. Разравям с тармъка, ръся семената и покривам с почва , утъпквам с краката и след това поливам . Ама ако сееш задължително пръскай с препарат за мравки.

Мушкатата се каня тая събота и неделя да ги изкарам покрай къщата . Ама дано не ми се объркат нещата. Те по принцип мушкатата издържат до -5 градуса. То студено няма да стане много ама слани да няма.

# 541
  • на кой му пука, майна
От доста време издирвам Аризонски кипарис в близките разсадници .Няма от обикновените .Имат топки ,спирали и какви ли не форми .Онлайн открих само едни объркани или съвсем малък посадъчен материал .

nelina_london, намери ли си Аризонски кипарис ? Аз днес си купих и даже засадих 2бр. от градински център Далия в Пловдив. Имат доста налични на височина над 2.5м.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 18:35 от doniboni

# 542
За тревата - пролетта я минаваме с гребло (по-дебело, забравих му името) махаме изсъхналото, преди това я окосяваме на най-ниска степен, доста боклук излиза. Тази година и аз забелязах празни участъци и съм взела семена за поддаване . И накрая хвърляме обилно пролетния тор “анти мъх” - има го навсякъде по веригите. И обилна поливка след това. Това е нещо като аериране , но без специалната машина, тъй като мястото ни е малко , става и ръчно.  Миналата година Дория дупчих с тези обувките с винтове отдолу . Но останаха дупки и сега мисля да пропусна…
За инфо: розите на корен, които бях харесала от “Флоров” са свършили. Предложиха ми през април , рози в контейнери , а аз наистина незнам има ли разлика при засаждането, развитието им и т.н. Дали не се приспособяват по-трудно? Някой ,  ако има опит да сподели …

# 543
Лилит
Аз ползвам една машинка на ток - вертикулатор. Нещо такова е https://topmarket.bg/aerator-vertikulator-elektricheski-gardena- … -1000-1-kw-300-mm.
Ножовете ми помагат много и да разбия бабуните от ларвите на майски бръмбар. Мислех че е Попово прасе. Половината двор в като след бомбандировка.
Но първата година го правих с гребло и аз. Минава се в двете посоки на 90градуса.
Сякаш пролет и аз подсявам оголени места.
Под иглолистните - нямаш шанс мисля.

# 544
Розите в контейнер могат да се садят по всяко време на годината без проблем. Изкопавам дупка поне два пъти по-дълбока и широка от саксията. Разрохквам пръстта на дъното на дупката на още една лопата дълбочина. На дъното понякога слагам органичен тор, или такъв с дълготрайно действие, или стърготини от животински рога и копита (не знам под какво име се продават в БГ). Вадя от саксията без да разбутвам пръстта и допълвам дупката с компост. Много добре се развиват така, първата година нямат нужда от допълнително торене. Присадката обикновено е на повърхността на саксията, като садиш в земята трябва да е зарита на 5см.

# 545
  • Карлово
Има ли някакъв номер за отглеждане на копър.
Всяка година купувам семена, садя и нищо.
Преди мама гледаше със семена от съседка и цял ред копър изкарваше без особени грижи.
Сега пак купих семена от Кауфланд, но къде и как да сея.

# 546
За копъра и аз бих искала съвет, не ми се получи нито веднъж за толкова години.

# 547
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сях една година, а после си го търсих у комшиите. много лесно ги издухва вятъра.
миналата година на балкона имах повече успех, отколкото по дворчетата.

# 548
При мен винаги пораства без грижи, но като се затопли изсъфва бързо и лятото не се получава. А магданозът си е екстра.

# 549
  • Пловдив
От доста време издирвам Аризонски кипарис в близките разсадници .Няма от обикновените .Имат топки ,спирали и какви ли не форми .Онлайн открих само едни объркани или съвсем малък посадъчен материал .

nelina_london, намери ли си Аризонски кипарис ? Аз днес си купих и даже засадих 2бр. от градински център Далия в Пловдив. Имат доста налични на височина над 2.5м.

Безкрайно благодаря ! Намерих само онлайн по 50лв и съм сигурна ,че и доставката ще е  скъпичка .Не към ходила в този градински център .Още утре ще го посетя .

# 550
  • Майнатаун
Благодаря много за съветите за тревата. Първоначално бяхнс идеята да я махам наистина и са започнем отначало, но после си дадох сметка, че няма да се промени ситуацията в двора с високата растителност. Освен всички борчета, а не те не са малко имам и една огромна бреза, както и един вечв доста голям дафин. От тях си падат и листа и общо взето тревата никога няма да е чиста от иглички, клончета, шишарки.
Анти мъх и аз имам, но четох че не се слагал когато се затревява, а местата с най-много мъх са точно тези които имат нужда от подсявка, та ще видя как ще съчетая.
Имам един ъгъл който е под бор, сериозна сянка си, но си мисля дали да не пробвам да направя нещо като аранжировка с камъни. Притеснява ме че от сянка и влага много бързо камъните ще позеленеят.На силно сенчести места освен хоста, здравец и астилбе какво бихте сложили?

# 551
  • Пловдив
Скоро попаднах на обяви за  пахисандра .Не съм я виждала на живо ,но по информация е вечнозелена ,почвопокривна ,обича сянка и кисела почва ,каквато е почвата под бора  .

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 02:47 от nelina_london

# 552
За сянка и кисела почва (каквато би трябвало да е под боровете) рододендрон , хортензия-вариант за храсти….

# 553
  • Майнатаун
Да, точно това имам там, няколко рододендрона и хортензии, по-късно ще направя снимки, за да добиете повече представа.
Благодаря много за съветите. 💖

# 554
Nelina,
Дай линк към обявата, ако я пазиш.
Супер е пахисандрата. Като влезеш във Флора и стигнеш сградата, погледни стената в ляво от входа. Има цял кът с Пахисандра. Вечнозелена наистина. Аз си взех няколко преди 2 г, смятам да подходя кардинално и запълня между и под Аризонските кипариси.

Ето тук със здравеца, но той е много инвазивен, а после има повече сухи листа. Тс мосля да го заменя с пахисандра

На преден план до тревата имам детелина, приятно е като цъфти розово цяла година.малко пъстролисна винка.

А под другите 2 е винка и здравец също. Абе боде и очите този кът под Аризонските. Те са с плитка коренова система, пият всичката вода, сянка е. …

Да не говорим за чувалите с иглички, които вася 2 пъти в годината

Общи условия

Активация на акаунт