Градинарство - моето хоби 31

• 46 534
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • на кой му пука, майна
От доста време издирвам Аризонски кипарис в близките разсадници .Няма от обикновените .Имат топки ,спирали и какви ли не форми .Онлайн открих само едни объркани или съвсем малък посадъчен материал .

nelina_london, намери ли си Аризонски кипарис ? Аз днес си купих и даже засадих 2бр. от градински център Далия в Пловдив. Имат доста налични на височина над 2.5м.

Безкрайно благодаря ! Намерих само онлайн по 50лв и съм сигурна ,че и доставката ще е  скъпичка .Не към ходила в този градински център .Още утре ще го посетя .

Аз за това ти писах, защото ти следя публикациите и разбрах, че си от Пловдив и ще е най-добре да идеш на място да ги видиш. Доставките в повечето случаи надминават цената на растението....в пъти дори !
В градински център Далия са на цена 100лв. Има и в Палм център, доста по евтини, но са не повече от 40см. високи.

# 556
Чудесно изглежда Мариета! Добро решение за под иглолистни, не ми шише хрумвало Simple Smile
Ако не бъркам, ти имаше бакопа, която остави да презимува?
Моята в момента е в това състояние .. дали ще се съживи? Пресадих я и полях обилно. След две седмици ще я преместя на постоянното й място, на двора в къщата ни, незнам дали й е рано?

Единият Олеандър също презимува , но изглежда доста по-добре

Засега нямам какво друго да покажа Confused
О и едни забърсани от бриколаж сакъсчета

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 15:04 от driada

# 557
За капковите маркучи и техния избор.
Искам да подменя капковите маркучи, много са амортизирани, запушени и тн.
Какъв е вашият опит?
Настоящите са ми обикновен линеен капкообразувател. Гледам сега има и с компенсатор на налягането.
Какво ползвате вие?
Добавям: нямам бакопа, Дриада. Някой друг е бил.

# 558
Здравейте,

Току що ми подариха много луковици на мускари и се чудя какво да ги правя. Знам, че е най-добре да се садят късна есен, но като са ми ги дали сега ми се струва лоша идея да ги държа в гаража до следващата есен. В съвсем малки и плитки саксии са и са много нагъчкани.

Между другото през лятото изчезват ли или им остават листата?

А и дали да разделя луковиците или да ги оставя както са в саксииките по 7-8 заедно?

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 16:04 от ВаНиЛа

# 559
Моите в градината сега са напъпили да цъфтят.Според мен ги остави сега в саксиите,а на есен ги засади на постоянните им места.Ако ги разделиш ще нараснат.

# 560
  • Майнатаун
Ето тук искам да сложа нещо, както виждате стената стана на нищо. 😒 Аз освен тревата и стените не знам как да ги оправим.
Аризонски кипарис и аз имам, под него всяка пролет слагам мушкато и седи добре, но си е занимавка. Сега там е голо,  разлистили са се лалета, но цвят няма още. Пахисандрата ми хареса, че сложа и аз.

# 561
Мускарито бих го пресадила веднага, няма смисъл да се мъчи в тясната саксийка. Луковиците се зариват изцяло в земята, не както е сега. Много бързо се размножават, даже по твоите луковици има бебета вече. И според мен е добре да разделиш големите. Бебетата бих ги оставила с майката.
В по-хладно лято листата остават много дълго зелени, като туфички трева са.

Дриада, аз имам бакопа. Твоята бих я подстригала до ръба на саксията, да се разклони повече. Отрязаното може и да се вкорени, не съм пробвала, но май някъде четох, че може.

# 562
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лилит, защо не опиташ с пираканта? цъфти красиво, прави много симпатични жълти, оранжеви или червени топчета, расте доста бързо, а и май е зелена целогодишно...

виждала съм на една ограда срещу Кауфланд в Гео Милев, много ми хареса с трите цвята топчета Simple Smile

# 563
Лилит,
По-добре оправете стената - иска сваляне на мазилката до тухла/бетон, хидроизолация и тн
И сме виждам, че има Хидрангеа там, ще се разлисти стане чудесна

# 564
Привет! Има ли някакъв трик да цъфтят пролетните цветя повече от една година? В годините назад сме насадили стотици лукувици най-различни цветя в градината и към днешна дата освен минзухара, който е станал като плевел и 2 зюмбюла друго няма..
Сега съм взела лукувички зюмбюли от лидл, които скоро ще цъфнат и ще ги засадя утре, но се чудех как мога да ги накарам всяка година да цъфтят. Много объркано го написах, ама мисълта ми е, на село си цъфтят от десетилетия, тези, които садя от магазините купувани 1-2 години макс, явно са хибриди някакви, но от мен ако зависи нещо искам да го направя.
Благодаря ви предварително 😊

# 565
Азалия, при мен лалета и лилиуми изчезват, защото полските мишки ги ядат. Нарцисите си цъфтят всяка година, защото нищо не ги яде.
 Ако не е мишка или друго животно, може и да е от луковиците. Моите са купувани все от различни места, има разлика.
Или пък пресъхват / изгниват, ако не са на подходящо място. Това не го вярвам, щом минзухарът е доволен и другите трябва да са.

# 566
В годините назад сме насадили стотици лукувици най-различни цветя в градината и към днешна дата освен минзухара, който е станал като плевел и 2 зюмбюла друго няма..
Сещам се за няколко възможни причини: садени са плитко и мръзнат, в градината е твърде сухо, почвата е бедна, ядат ги гадинки. Минзухарите са много непретенциозни цветя, така че не са мерило.

# 567
Извинявам се, нарциси имам предвид. Не знам дали има значение, ние сме в града и полски мишки не съм срещала, само котки тормозят градината. Почвата започнахме да я подхранваме с торф наесен, а сегашните лукувици ще насадя по-дълбоко. Но имам чувството, че те излизат сами на повърхността. Постоянно изникват малки лукувици на различни цветя отгоре и трябва да се вкопават. Благодаря за насоките

# 568
Моите нарциси си излизат.
И зюмбюлите . Дори сега купих 3 бр по 99 ст от Практикер. Прецъфтели, с отрязан цвят, сало листа. Но ще са пушки догодина Simple Smile

# 569
Pfloxx, благодаря,  ще я поорежа още малко. Мислех, че като се запази корена , на следващата година ще е по-голяма. А то сега зеленото е почти на нивото , на което миналата година купих разсадите, надявам се да избие още отдолу, ще я видим….
За новите луковици и моите наблюдения са същите, като на Азалия . Една-две години и се загубват за разлика от старите градински лалета и нарциси, които е садила моята баба. Нищо не им се прави, а всяка година си излизат и сами се размножават …
Мисля, че новите наистина са хибридни, или не са адаптирани за нашите условия, като се има предвид че повечето идват от Холандия. Имам усещането, че са създадени с идеята всяка година  да си купуваш нови луковици. И аз горе-долу така правя. Тази годна ще опитам да садя луковиците на миналогодишните гладиоли (дадох ги на един комшия да ги съхранява за зимата) и ще видия при тях какво е положението.

Общи условия

Активация на акаунт