Лежащи мами - 49

• 69 563
  • 1 202
  •   1
Отговори
# 1 065
Вецев направи моя серклаж с близнаци в 20 + 4. С мен в Шейново беше и друга бременна в близнаци още по-напред. Не виждам къде е проблемът.
Mama, съвсем в срок си и ще те погледне на вагиналния в понеделник, обясни му притесненията си.

А в коя седмица роди?

На някой тук правен ли е ранен превантивен серклаж до 17гс?

Не е ли по-рисков след 20-та?

Аз не искам да раждам преди 37-ма... Ясно е, че всички искат същото, но мами с по-малко опит може би не осъзнават колко често двуплодните бременности не устискват до 9 месец /доносени бебета/.

# 1 066
АГ-то ми обясни, че при шиенето се дърпа и опъва матката, което в моя случай не било добре след второ секцио. Също не знам има ли значение, че второто секцио беше по спешност, изведнъж се оказах с адски болки и с 10см разкритие, ако бебето не беше седалищно, щях да го родя вкъщи. Но все пак беше към 37ма седм, реално 5 дни преди насрочено планово секцио.
Цитат на: Nimsi [i
[/i]link=topic=1472701.msg47698342#msg47698342 date=1709552250]
Изобщо не ми звучи адекватно мнението на следящия АГ. Щом в 18 г.с. е под 3 см тенденцията за напред ще е да се скъси още, при положение че бебето расте и натежава.
На Ваше място бих потърсили второ мнение, защото на 1 см няма какво много да се зашие. От д-р Христов знам, че за да се направи серклаж трябва да има какво да шиеш. Това бяха думите му при първия серклаж, който ми постави. Аз самата съм с едно секцио и втора бременност в момента. И двата серклажа са поставяни в 15 г.с. превантивно на около 2.5 см шийка като след процедурите винаги шийката ми се увеличава на над 3.5 см. Не е ставало и дума сега при втория серклаж, че е рисково да се поставя, защото имам правено секцио. Не съм лекар, но какво общо има рязането на матката с шиенето на шийката..
Мое мнение, но ако съм на Ваше място, за да съм спокойна, ще сложа серклаж сега превантивно, отколкото да чакам толкова късна седмица, за да го слагам по спешност.
Не съм лежала с първата бременност, не лежа и сега с втората след серклажа. Водя съвсем нормален живот като разбира се се пазя и не се преуморявам, не вдигам тежко и т.н.
Аз съм с предписан циклогест вагинално от 400 мг (пак е прогестерон), вместо утрогестан. Според моето АГ е по-добър препарат от утрогестана.
Стискам палци всичко да е наред.
Здравейте, ще си изкажа притесненията, понеже тук всички мами с опит, някои ми се струва повече и от лекари. Накратко - две раждания секцио, в които нито са ми мерили, нито са ми споменавали нещо за шийката. В момента - 18г.с. непланирана бременност. На предпоследния преглед следящото АГ много ме стресна, защото каза, че шийката се скъсила рязко, изписа ми утрогестан вагинално, повече магнезий, който и преди приемах и лежане. Каза, че след няколко дни като ме види ще преценим, но съм за серклаж. На последния преглед обаче
каза, че шийката леко се е увеличила, но е под 3см, че в моя случай серклажа ще е най-крайна мярка, тъй като е по-рисково за два пъти рязана матка. Допълни, че ако така се задържи няма да е проблем до края и че ако се скъси и в 24г.с. може да се шие на 1см…Как така сега на под 3см е проблем, а в 24гс на 1см няма да е проблем? Доста съм объркана и не знам има ли смисъл да търся друго мнение, ако серклажът наистина е рисков в моя случай. Също и как бих могла да лежа още 4+ месеца, при положение, че имам 2 деца, макар и не бебета, но не мога 24 /7 да лежа… Ще съм благодарна за всякакви мнения/съвети/споделен опит!

# 1 067
Здравейте, ще си изкажа притесненията, понеже тук всички мами с опит, някои ми се струва повече и от лекари. Накратко - две раждания секцио, в които нито са ми мерили, нито са ми споменавали нещо за шийката. В момента - 18г.с. непланирана бременност. На предпоследния преглед следящото АГ много ме стресна, защото каза, че шийката се скъсила рязко, изписа ми утрогестан вагинално, повече магнезий, който и преди приемах и лежане. Каза, че след няколко дни като ме види ще преценим, но съм за серклаж. На последния преглед обаче
каза, че шийката леко се е увеличила, но е под 3см, че в моя случай серклажа ще е най-крайна мярка, тъй като е по-рисково за два пъти рязана матка. Допълни, че ако така се задържи няма да е проблем до края и че ако се скъси и в 24г.с. може да се шие на 1см…Как така сега на под 3см е проблем, а в 24гс на 1см няма да е проблем? Доста съм объркана и не знам има ли смисъл да търся друго мнение, ако серклажът наистина е рисков в моя случай. Също и как бих могла да лежа още 4+ месеца, при положение, че имам 2 деца, макар и не бебета, но не мога 24 /7 да лежа… Ще съм благодарна за всякакви мнения/съвети/споделен опит!
Според мен задължително идете на второ мнение в някоя частна болница или частен кабинет, да разберете  колко  е матката и всичко, но при добър гинеколог с опит. Ако се потвърди мнението не чакайте и се застраховайте, вместо всяка седмица да се чудите колко се е скъсила, скъсила ли се е, за да не сте постоянно в страх. За лежането според мен не се знае разбира се след като зарастнат конците 2-3 седмици какво е положението, и аз съм по същия начин и не виждам как ще лежа още 4 месеца за това се моля да се е затворила и да се е вдигнала над 3,5 см, но ще видим. Колкото по-рано сте наясно толкова по-добре.

# 1 068
  • София
Mama2288 , с предната бременност ми сложиха в 21-ва ,сега с тази в 17-та превантивен.

Иначе споделям мнението на Nimsi , консултация с д-р Христов не би била излишна, аз за пръв път чувам че секциото е някаква предпоставка за неслагане на серклаж.Никак не е ок да се чака, ако имаш индикации.По-скоро ми е странно как така двете бременности не си имала проблем,а сега имаш ... цервикалната недостатъчност обикновено си е вродена и си я имаш.
Инфекции изключиха ли се?

# 1 069
Случва се това със шийката, независимо от предни бременности. Особено след пълно разкритие и спешно секцио.
Няма логика предишните операции да пречат на слагането на серклаж. Но все пак има и опцията песар. Поговпрете за нея.

Не знам колко доверие имате на АГ-то. Аз лично бих направила консултация с Христов.

А личният ми опит показва, че за лежането след серклаж се гледат разнородни фактори. Аз нямах скъсяване на шийката, причината за поставяне беше друга. И въпреки всичко не ми позволяват разходки повече от 10 мин на ден.

Та, комплексно е и индивидуално при всеки.
Успех пожелавам и до термин!

# 1 070
Инфекции се изключиха, два пъти пусках микробиология - чиста, цитонамазка - също, даже по-добра от преди бременността. С предните бременности само бегло бях чувала за такова нещо, нито са ми споменавали за дължина на шийката, нито са ми я мерили..Може би веднъж съвсем към края ме гледаха за разкритие, каквото тогава нямах. Явно втория път при спешното секцио и пълното разкривтие се е случило нещо, за да съм така сега..За съжаление не съм в София, за да посетя д-р Христов. АГ-то ми е много подробна по принцип, гледа и обяснява всичко, тя сама ми каза, че всеки път ще гледа шийката, точно за скъсяване, още когато ми беше над 3см. Когато се установи рязкото скъсяване, тя сама каза - пускаме микробиология и ще решаваме, най-вероятно серклаж, а последния път - да изчакаме, когато аз вече се бях подготвила психически, че ще се подлагам ( смешно е, за жена с операции да се панира толкова, но аз съм си такава) на това. А за песар каза, че е изключено в моя случай, пак свързано с двете секции, но не разбрах точно защо. Ще посетя и друг лекар, на това което ме тревожи, е че колкото лекари - толкова мнения. Явно и със (инфекции), и без има много рискове, аз психически вече не издържам, а има цяла вечност.

# 1 071
За контракциите и друг път съм писала- приемах индометацин при нужда
Incompetent cervix и dynamic cervix са две различни неща и не са вродени, също така се откриват само по време на  бременност, но има много фактори, който могат да “спомогнат” за появата.
Христов не е единствения лекар правещ серклаж и и дори той може да сбърка с преценката си в дадена ситуация. Аз лично имам загуба в 21гс след 2 консултации при него, при които той не”видя”нужда от какъвто и да е серклаж. 
Така че моля ви момичета, спрете да мислите, че ако се вдигнете от другия край на България точно той ще ви спаси и няма никой друг специалист, който да ви помогне!

# 1 072
Родих планово секцио в 37-ма и 6 дни, 2750гр и 2550гр, доносени момче и момиче.

Вецев направи моя серклаж с близнаци в 20 + 4. С мен в Шейново беше и друга бременна в близнаци още по-напред. Не виждам къде е проблемът.
Mama, съвсем в срок си и ще те погледне на вагиналния в понеделник, обясни му притесненията си.

А в коя седмица роди?

На някой тук правен ли е ранен превантивен серклаж до 17гс?

Не е ли по-рисков след 20-та?

Аз не искам да раждам преди 37-ма... Ясно е, че всички искат същото, но мами с по-малко опит може би не осъзнават колко често двуплодните бременности не устискват до 9 месец /доносени бебета/.

# 1 073
Радвам се, да са живи и здрави! 💚 Благодаря за споделянето!

# 1 074
Здравейте Мами, някой има ли проблеми с корема-запек. Какви сиропчета или таблетки за пиене са му предписали, тъй като плодовете прясното и киселото мляко не помагат. Притеснявам се след серклаж да седя толкова време в банята. Извинявам се за въпроса, но ножа опира вече в кокала и положението е такова, каквото не е било никога. Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 1 075
За запек киви много помага също, иначе може да се взима дуфалак или други сиропи съдържащи лактулоза. Имат меко действие. Някой дами предпочитат мармалада (лаксатинил фрут ако не се лъжа, но нека някой да потвърди). При тежки случаи някои ползват миниклизми.

# 1 076
Омни биотик 6 при мен помага, кафе и всеки ден супи, кефир/кисело мляко. Кисна си и чия, ленено семе, ядки. Знам, че има и глобули в краен случай не помня името, но се консултирай с Аг преди това.

# 1 077
  • гр.Пловдив
От мен 1 кенче бира вечер-помага на храносмилането и лично при мен действа много разхлабващо,дори и когато бях бременна со пийвах-емиии страхотен ефект ,особено в жегите и с хубаво мезе

# 1 078
Здравейте, изчетох ви доста подробно. Миналата седмица ми поставиха песар заради скъсена шийка - 23мм в 28+1г.с. Днес съм 29 г.с. АГ ми каза, че не е нужно строго да лежа, мога да върша дребни домакински задължения и леки разходки, без клякане, навеждане, вдигане на тежко и т н. Моля ви да ми дадете малко кураж, защото не се знае от какво се скъсила - почти от началото съм си вкъщи в болничен, не правя кой знае какво, преди правех по 5-6 Хил. Крачки максимум, много рядко е било повече. Микробиологията ми е чиста. 3 седмици по-рано шийката ми беше 35мм. И АГ каза че е вероятно просто да ми е генетично заложено. Аз искам да вярвам че ще стигнем до висока седмица, но се чудя със сигурност ли песарът е държи шийката с този размер. От какво зависи това.

Контракции нямам. Пия Магнерот 3х2, пия витамини за бременни, еутирокс, заради леко завишен ТСХ, Аспирин протект, заради предишен аборт, както и слагам циклогест ректално.

Моля дайте ми малко надежда!

# 1 079
Хванали са шийката на време бих казала аз! Аз направих серклаж в 12 седмица със шийка 3 см.. когато попитам лекаря ми защо става така, отговора е не гледаме причината, а следствието. Тоест напълно възможно да е вродена недостатъчност или просто да е малко по-къса поначало шийката. Щом си стигнала до такава хубава седмица, ще стигнеш и до финала! Повече почивка и без негативни мисли и притеснения, всичко ще бъде наред!

Общи условия

Активация на акаунт