🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 936
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
  • Varna
За хубав , да речем рибен , ресторант никой нищо не каза .Само аз ли съм чревоугодник ...

# 301
  • Варна
За хубав , да речем рибен , ресторант никой нищо не каза .Само аз ли съм чревоугодник ...

Ако седнете в хубав ресторант за обяд или вечеря с пълно меню 100 евро няма да ви стигне , а може и с геврек или бюрек с 1 евро за двамата , нали знаем , може 2 , може 200 , може 2 000.Мн.хубава рибена чорба за 2 лв. и прекрасна печена прясна риба за 10 лв. Може да хапнете по ресторанчетата около всеки рибен пазар които са десетки в града и задължително има на всички кеьове за корабчета и фери , примерно на северния край на моста Галата( отсрещния край на Египетския пазар) като погледнете вляво има рибен пазар и зад него има 2-3 ресторантчета със споменатата рибена чорба за 2 лв. и прекрасна печена прясна риба за 10 лв която сами си избирате  или сами си купувате от пазарчето и те ще ви я изчистят и приготвят . Също хубав рибен пазар с ресторантчета има и под Лалели на самия Босфор , с голяяяям кеф гледка , https://www.google.bg/maps/place/Dogan+Balik+Restaurant/@40.9984 … ,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMD3UaizmT4di2qa7Dv99F_atNN9CWLOI5Mf4EQ!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMD3UaizmT4di2qa7Dv99F_atNN9CWLOI5Mf4EQ%3Dw86-h152-k-no!7i2268!8i4032!4m13!1m7!3m6!1s0x14caa7040068086b:0xe1ccfe98bc01b0d0 Simple Smile .
НЕ ПОД МОСТА ГАЛАТА - там режат главата от кокалчетата , а качеството е гняс. аз съм писал за 10тина  сеафуд заведения(около всички рибни пазари). Същото е и с балък екмек - това е обикновенно размразено филе океанска скумрия , или хек , не че не е вкусно щот е печено на мангал с дървени въглища ама замразено филе океанска скумрия или хек си имаме бол и тук .

# 302
  • Varna
Именно заведенията под моста Галата ме карат да търся друг ресторант.От агенцията ни предлагат вечеря там за по 22 EUR на човек.Майната му на парите , но съм се хващал вече на тази въдица .Радко долнопробни заведения са . Аз замразена риба и във Варна мога да ям, но за Истанбул е грехота.Миналият път вечеряхме в супер ресторантче в Аксарай . Обслужване , храна и цени - супер, но гледка никаква. Затова сега търся нещо с изглед , и вкусна храна , ценово  както дойде .Това от линка ми се вижда доста далече, но района около Египетският пазар ме заинтригува.Ако имате линк към нещо конкретно ще съм благодарен.

# 303
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
В търсачката с рибен ресторант Истанбул нищо ли не излиза? Помня, препоръчвали са, но ние не обичаме нищо морско и ги пропускам.

Сещам се, че се препоръчваше рибата в общинските ресторанти, меню с риба има където ресторанта е покрай водата.
Не мога да открия коментара, но мисля че ставаше дума за този, но е на неудобно място
Kasımpaşa Sosyal Tesisleri
https://maps.app.goo.gl/8bbVuX58YRDJFwk4A

На брега има и в Балат, Флоря и Юскюдар, но не мога да препоръчам от личен опит.

# 304
Рибни ресторанти с алкохол и гледки за местните има в Арнавуткьой.
Още по-ниски цени и прясна риба - в Саръер.
Никакви агенции.
Но за вечеря Саръер е далечко.
В туристическия център всичко е насочено към туриста – конвейер, утре няма да се връщат, за какво да се пънем.
Местните не ходят там, а по ресторанти нагоре край Босфора, далеч от тълпите.
С уговорка, че съм била последно преди ковид, а след този момент всичко е непредсказуемо и доста заведения са съвсем други, но в Султанахмет е това.

В ресторантите от типа Sosyal Tesisleri няма алкохол, само да вметна.
Ако сте фенове на паламуда, скоро му почва сезонът. По-вкусен от истанбулския не съм яла.

# 305
  • Plovdiv
Именно заведенията под моста Галата ме карат да търся друг ресторант.От агенцията ни предлагат вечеря там за по 22 EUR на човек.Майната му на парите , но съм се хващал вече на тази въдица .Радко долнопробни заведения са . Аз замразена риба и във Варна мога да ям, но за Истанбул е грехота.Миналият път вечеряхме в супер ресторантче в Аксарай . Обслужване , храна и цени - супер, но гледка никаква. Затова сега търся нещо с изглед , и вкусна храна , ценово  както дойде .Това от линка ми се вижда доста далече, но района около Египетският пазар ме заинтригува.Ако имате линк към нещо конкретно ще съм благодарен.

Тук във форума преди няколко месеца, една дама беше споделила, че са вечеряли в този ресторант: https://www.google.com/maps/place/Seafront+lounge/@41.0063635,28 … 3885,16.71z/data=!4m5!3m4!1s0x14cab93a2c5f3d47:0x7086a088d52a3ef3!8m2!3d41.006286!4d28.9812935
от тогава съм си го запазила в желани. Има доста добри отзиви, а и тя сподели, че е било доста добре и като храна и ценово. Ето мнението на потребителката:
https://bg-mam.ma/p/1405553/44466658

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 14:28 от cveti_niki_paci

# 306
  • Varna
Супер! Благодаря за отговорите!

# 307
Три жени сме решили да посетим града в началото на ноември за 3-4 нощувки, главно с цел закупуване на официални рокли поне 4-5 като брой.
Двоумим се как да пътуваме - с влак, автобус, фликсбус или с организирана екскурзия.
Искаме да спим в Лалели, за да сме сравнително близо, както до трамвая, така и до дългия булевард с роклите (не се сещам как се казваше).
Чудим се кой вариант да изберем с оглед минимални разходи за транспорт и нощувки, а и предвид обема на багажа ни на връщане.
Моля за съвет!

# 308
  • Варна
Един чалъм са хубав рибен ресторант и то с гледка и настроение : По Босфора и Мраморно море има десетки малки и по големшки пристанища буквално на всеки километър където спират корабчета и фери от системата на градския транспорт както и хилядите лични яхти и лодки , рибари ............Нас всички има малко/по голямо рибно пазарче или поне 2-3 сергии с риба и задължително 1 - 2 - 3 рибни ресторантчета , даже и мънички с по 2-3 маси. Навсякъде сме случвали мн.хубава риба десетки видове , чорба ( яли сме и за 2 лв.) , разни сеафууд глезотии.
'' Ако сте фенове на паламуда, скоро му почва сезонът. По-вкусен от истанбулския не съм яла."
 В интерес на Истината до Босфора стига след нашите брегове и съответно по охранен , тлъстичак и мазничак Simple Smile Simple Smile
Паламуда е един и същ - втората половина на август тръгва от западната Част на Черно море където е мигрирал  в рана пролет да се размножи и похапва  , минава покрай нашите брегове - таман и ние да кусаме , минава Босфора дето пък турските рибари ги сгащват и сетне в Мраморно море преживява зимата пак до рана пролет наобратно.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 09:10 от peterky2002

# 309
Три жени сме решили да посетим града в началото на ноември за 3-4 нощувки, главно с цел закупуване на официални рокли поне 4-5 като брой.
Двоумим се как да пътуваме - с влак, автобус, фликсбус или с организирана екскурзия.
Искаме да спим в Лалели, за да сме сравнително близо, както до трамвая, така и до дългия булевард с роклите (не се сещам как се казваше).
Чудим се кой вариант да изберем с оглед минимални разходи за транспорт и нощувки, а и предвид обема на багажа ни на връщане.
Моля за съвет!
Кой е дългия булевард с роклите и колко са официални? Като за сватба ли само - дълги и строго официални? И като цени как са?

# 310
Официални са, като за сватба. Не се сещам как се казва булевардът. По него минава автобусът, който стига от Лалели до фуникуляра Пиер Лоти. Минавали сме от там само с автобус на градския транспорт и съм виждала роклите на витрините.

# 311
Здравейте! Знаете ли коя аптека работи утре,неделя, в Одрин и/или Лозенград? Благодаря предварително!🌷

# 312
  • Димитровград
За Одрин:

И Лозенград:

# 313
Здравейте! Плануваме да посетим за първи път Истанбул в края на октомври по случай рождения ми ден. Ще бъдем с автобусна екскурзия, но обмислям да не ползвам допълнителните екскурзии, а сами да изберем какво и кога да посетим. Дали бихме се справили? Иска ми се пътуването да бъде с културно-развлекателен характер, не толкова исторически насочено, затова и не държа да влизам и разглеждам музеи. Бих искала да видя Истанбул цветен, ориенталски и лежерен. Много искам да разгледаме квартала с цветните къщички, да се снимаме в Тахт, да хапнем в кокетно ресторантче с красива гледка, да се разходим с корабче по Босфора.. Набелязала съм си някои местенца, като едната част искам да разгледаме първия ден, а другата - втория. Бих помолила за съдействие, да ми кажете дали правилно съм се ориентирала от прочетеното, и ако някъде греша ще бъда благодарна да ме поправите:

Европейска част:

1. Църква "Света София"
2. Синята джамия
3. Капалъ чарши
4. Тахт
5. Restaurant hotel Seven hills

Азиатска част:

6. Долмабахче
7. Таксим
8. Желязната църква "Свети Стефан"
9. Галата
10. Балат
11. Ортакьой

Пък как да стигнем до даденото място ще разучавам още. Всякакви съвети са добре дошли и биха ми били от полза. Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 00:56 от ir3ni7a

# 314
  • София
ir3ni7a, всички изброени "азиатски" места са всъщност в европейската част.

В първия ден може да се включи още нещо. Вторият е доста натоварен и разбъркан. Хубаво е да се започне  с Долмабахче, за да няма опашки, но след това не знам в какъв ред да са подредени. Свети Стефан (работи до около 17 часа) може да се съчетае с Балат. После може да се отиде до Таксим и кула Галата (надолу е) или обратно (голям баир), но Ортакьой ми се вижда невъзможно да се впише. Другото е след двореца да се отиде до Ортакьой, после Таксим и Галата, но за Балат и църквата няма да остане време.

Общи условия

Активация на акаунт