🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 882
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Не се плашете!
На хиляди резервации може да се случи!
След две години ковид света не го побира нито  самолети,нито хотели,нито граници! Но особенно големите хотели винаги излизат от положение само, че както ние българите си знаем "магарето в батака не се оставя".
Трябва да си отстоява човек!

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 15:38 от Tony Maria 22

# 436
  • Varna
Здравейте, завърнахме се от второто ни посещение на Истанбул за тази година.И двата пъти бяхме с туристическа агенция , та оттам проблемите ни бяха сведени да минимум.В този град има толкова много история , че не знам как се оправяте с това без екскурзовод. Може би събирате информация за всеки обект  преди това, но при нас времето е кът . Та пак си бяхме в Аксарай и поради късното пристигане , вечеряхме в проверен от нас ресторант. Нямаше сервиз , внесохме си алкохол , а храната беше превъзходна. AKSU е името на ресторанта . Салата и основно средно по 400 лири на калпак.
От миналият път лично аз останах разочарован от Топкапъ. Сега спокойно мога да го потвърдя , че в сравнение с Долмабахче и Бейлербей , не е кой знае какво.Последните могат да се сравняват дори с европейските , докато Топкапъ ...
Иначе пред Света София имаше поне 15 продавачи на царевица и кестени.Наистина аромата /примесен малко с този на дървени въглища/ може да се усети надалеч.
В Йеребатан светлинното шоу са го спрели , т.к. увреждало обекта , но и без него е уникално и задължително за посещение място.
Принцовите острови също ни харесаха , там обядвахме в много вкусен ресторант на тюркменци, но за съжаление на помня името.
Не знам дали може самостоятелно да се направи , "ориенталска вечер " на кораб , но там си беше уау. 150 + човека , диджей , кючекчийки и даже дервиш .
В Истанбул циганията е навсякъде , но с приятна компания човек обръща внимание на положителните неща , а не на негативните.
За последно от март досега цените на почти всичко са двойни , но то май си е обща болест ...

# 437
Отностно ексурзовода, аз предварително съм си извадила всички историческо факти на един файл на компютъра за обектите които ще посещаваме. Както и снимки кое какво е, с наименования на турски и бг, че иначе няма да се оправим без предварителна подготовка и ексукрозовод и за първи път. Да имаме някаква обща информация и ориентир, пъл на място повече 😊

# 438
  • Варна и...духом на Босфора
Aааа,Лейкърс Аби/lakers/,😆Оправяме се,Оправни сме,😻 КОТКИ- Калдъръм Отракани /баш Осведомени/ Кокони Истанбулски 😻!
И барабар с назе и на майка Котарака Роже😻
 Сега.
400 лири Чиста пара?!!
Какой туй,туй Аксарай - Лялели обир в AKSU!
Че и без алкохол?!😃
Са речем Адана кебап и салата190+60-70 лири /- 260 лири...Друго?
Аз/ виноват,имам още да разказвам.😋,/
На Истиклял за 156 лири хапнах-, вечеря след 21.30-
1.Телешки кюфтенца на скара с пилаф,питка и салата.
2.Мезета- два броя
Патладжан езме и биберли катък./ Исках бамя,ама свършила/
3.Вода и айрян.
4.Още един пилаф/Не мога доживотно така да приготвям ориз,затова си хапвам в Турция 😆/
А в ресторанта на Саръйер 😘
Бира,Мезе / тиквички/,Вода- литър,щот бях гореща, така 😁,/пържени картофи, скумрия на скара- заради котараните -195 лири...
Защо стоите в Лалели и Аксарай не мога да разбера...
Вие си знаете...

Vici 75
От къде ще летите ако не е некъв сикрет😃
Сега,да не лягати из Дабълтриййто
Фърляти куфари и чанти и са мятати
Искелесито до вас.
Како рече ти-
Султанахмет ли първия ден?
Кораб- трамвайчик,готови сте
Връщане / може и Мармарай/,но трамвайчик/ако краката не са уморени!,може и пеш до пристанището!/ - кораб.
Два дни поне за Азия,отдели.Само
От- до.
Като пристигнете
Уайфая фанете
И ще питаш тука... нимедленно
Ний щта опрайм😆

Как го няма шоуто?
Странно,защо са решили така...
Аз клипа го намерих...
Гледай работа....

# 439
  • Varna
Малко трудно разбрах написаното , но може би имаш причина да пишеш така ... както и да е .
Та имаше и бири/което не го смятам за алкохол/ и безалкохолни , които вдигат цената. И в случая беше важно ,че ресторанта е близо и не се налага да ходим където и да е . Бяхме пътували 11 часа , след което разгледахме Хиподрума и Света София  и нямахме сили за повече, цената не винаги е определящото .

# 440
redemi, не, не е тайна пътуването ще е от Щатите. С часовата разлика ще се съберат много часове и не знам до къде ще стигнат силите. Ще ни придружава и по-възратсна дама. Та на място ще преценим плана до колко ще можем да изпълним. Иначе да, точно така с транспорта плануваме. Уикенда сложих всичко на Google Maps и така се ориентирах по-добре кое къде е и кое с кое може да се групира. Точно два дена сме отделили за Азия и планувам да са уикенда. Предполагам от другата страна ще е лудница и по-добре да си стоим от страната на хотела. То не че няма да е лудница и в нашата част, но поне предвижването ще спестим и натоварените пътища с почиващи местни хора. Аз ще пиша тука определено, но дано с хубаво само да се хваля.

И друго което не е за пренебрегване в тези вирусни времена. Ако някой се разсополиви пътьом, по аптеките говори ли се английски? Някакви елементарни лекарства да се вземат, дали ще се разберем? Има ли значение от къде се вземат? ПО-скъпи, по-евтини места? Не говорим за някакви лекарства с рецепти. Нещо от първа помощ да речем. Макар че ще взема и аз за всеки случай.

# 441
  • на Мелмак
В Истанбул се говори английски. Лекарствата навсякъде са с едни и същи цени, в смисъл аналгина е с една цена във всяка една аптека. За вирус - Аферин взимам, има и лопедиум - лоперамид за стомашни вируси, но на място ще ви помогнат, убедена съм. Ние винаги си правим и здравни застраховки, налагало ни се е да ползваме и сме доволни от обслужването.

# 442
  • Варна и...духом на Босфора
Да де,Ама от кой град?
Просто да попътуваме с вас,Vici 75..

Лейкърс,да,вие си знаете,ето и бира и безалкохолни и сметката стана.
Язе тъй си пиша,инак не съм язе😃
Ако съм кибритена обаче,пиша инак.

Vici 75- Aferin forte 30 tabl- за 2 лева и нещо
Вдига те веднага, парацетамол и кофеин
Novalgin- главоболие,мигрена,зъбобол, болкоуспокояващо таблети,
Appranax Fort,- сега купувах - ПМС,ревматични и ставни проблеми.
За гърло спрея ...обаче ми се губи името - ще проверя,,а Kloroben! - той е също ефикасен
Панадол Екстра-
Цените са еднакви,както е написала Ети.Говорят английски,поне един в аптеката 😃
Eczane- Еджзане е Аптека,дан търсиш , Pharmacy 😁.
Туй Сичко дет ти написах е без рецепта.
Възрастната дама какво иска да види госпожата,но на корабите ще и хареса.

Ох,по новите маршрути,зададени от Шехирхатларъту😘,по едина ,си спретнаха вече програма,имам файлове и аз, Пепелчето 🍀😘😘😘
Здраве на ръцете на Шебечеджим,че ни даде нишан за тях.

# 443
redemi , от Чикаго ще се пътува. Благодаря на двете ви за инфото за лекарства. Ще си ги запиша за всеки случай, дано не се стига до тях. Иначе възрастната дама иска да види магазини за прежди, куки и ей такви  Laughing и по-малко да се върви Laughing Гледах някакви тротинетки разхвърляни в азиатската част. Те на какъв принцип са? Къде им се плаща, къде се оставят..? Може и на такова да я качим, ама да не тръгнем за доктори и бастуни после Laughing

# 444
  • където ми е най-добре
Кloroben има и за гаргара и е супер. Стрепсилс и strefen са едно и също, Parol = парацетамол. За алергия лекарствата пак са си Зиртек и т.н.
Да не забравите само, че в Турция аптеките не работят 24/7. В неделя не работят всички аптеки, а само дежурните. На всяка има списък с работещите по дни и къде се намират.
Да допълня и Талцид за киселини май беше

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 19:30 от magoo

# 445
Благодаря от сърце на всички ви HeartFlowers Hibiscus

Сега, куца ми плана за Пиер Люти, Миниатюрк и Желязната църква. Не мога да се организирам от къде да почнем. Как ще е най-добре - църквата, Пиер Люти, Миниатюрк или в обратен ред идвайки от азиатската част? Как ли не ги въртях, не мога да разбера как ще е най-бързо и най-ползотворно, без да се губи време. Иначе превоза ми е ясен. Вкарах го в гугъл и виждам с кое как се стига. Но как ще е най-добре. На този Миниатюрк парк гледам цена 55 лири и 90лири. Едно работно време 9-18, друго от 9-20. В различни сайтове различно. Няко йскоро ходил с по-актуална информация?

Още нещо се сетих - по хотелите само 220V ли е напрежението? Че имам маша за коса и се чудя дали да я вземам или от там да си взема някоя евтина Blush

# 446
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Вики75, Миниатюрк по какъв повод искаш да го посетите? Защото не е нищо особено. При две цени гледай по-високата, по-вероятно е тя да е за чужденци.
Иначе, ферибот от Юскюдар за Балат, там българската църква (работи до 17:00), задължително отделете време за квартала Балат, има равни улици, няма да е трудно за дамата с вас. После, ако е към и 45 хващата ферибот, ако не автобус посока Еюп и Пиер Лоти. Това е консервативен район, също е интересен.

Лекарствата с Турция са с държавно регулирани цени, може само да е по-ниска от официалната. Аптекарите са млади, говорят английски, също четат и имена на лекарства от лист 🙂 Аптеки има много, тази в Балат е с исторически интериор, например.

Излезе ми реклама на дюнери Зурна Кадъкьой - 70 см пилешки дюнер за 40 лири. Който ходи без гид да запазва.

https://instagram.com/zurnakadikoy?igshid=YmMyMTA2M2Y=

# 447
Шебек, няма причина за Миниатюрк. Сложила съм го в програмата защото е споманван тук. Но можем и да го пропуснем пък да видим нещо по-хубаво.

Малии гледам прогнозата за времето, понеделник вторник дъжд го дават. Дано се промени до тогава. Освен нещо което отнема по-дълго време на закрито да сменим. Ще видим, може и от Долмабахче а почнем ако вали.

# 448
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Погледни това видео и ако ти хареса си го остави в програмата
https://youtu.be/XCJgTYnsDlc

Ако вали почваш обектите на закрито, заведения или мол, по принцип при дълга програма трябва да имаш варианти за промяна.

# 449
Да, да ще въртя дни с програма за закрито.

Друго не успях да разбера - Румели Хисар отворено ли е или затворено. В някои сайтове са писали че се прави ремонт, в други че се прави частичен ремонт. Да не бием път чак до там и да се окаже затворено. Там какво има за гледане? Нещо като пътеки ли има обособени? Сам може ли да обикаляш или гид трябва?

Благодаря на всички ви отново Flowers Hibiscus

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 21:48 от vici75

Общи условия

Активация на акаунт