🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 964
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, заминаваме след 3 дни спонтанно за Истанбул, ходила съм преди, но искам да проверя цените на билети за забележителности как са в днешно време, може ли да споделите линкове, с актуални?

Музеум пас е 700 лири  ( Включени - Топкапъ сарай харем църквата Св. Ирина, археологическия музей, музей на мозайките, кулата Галата, музей на ислямското изкуство , крепостта Румели Хисар и още няколко има )
Миниатюрк парк е 90 лири
ТВ кулата Чамлъджа 250 лири
Долмабахче 300 лири
Музеят Рахми Коч -150
Бълг.църква , Св.София, джамията Чамлъджа - безплатно.

# 271
Цистерната Йеребатан - 190 турски лири. Мен лично това ме  впечатли  най-много в Истанбул.

# 272
  • Varna
Здравейте , предстои ни посещение на Истанбул от 22.09. Ще бъдем организирано с автобус , но имаме една свободна вечер. Хотелът е в Аксарай. Бихте ли препоръчали хубав  ресторант с гледка към Босфора, защото видях, че не е много далече .Доста изчетох назад в темите , но попадам все на мнения от преди няколко години.Също така с такси може ли да става придвижването?

# 273
Някой може ли да сподели опит за пътуване с лична карта.
В началото имаше някакви оплаквания в одринската тема за проблеми на границата.
А дали правят проблем в хотелите при регистрация?
Ще ми се да вярвам, че вече са изчистени такива детайли, за да не убия ММ 😂 , заради нехайството в последния момент да подновява паспорта си.

# 274
Някой може ли да сподели опит за пътуване с лична карта.
В началото имаше някакви оплаквания в одринската тема за проблеми на границата.
А дали правят проблем в хотелите при регистрация?
Ще ми се да вярвам, че вече са изчистени такива детайли, за да не убия ММ 😂 , заради нехайството в последния момент да подновява паспорта си.
Няма никакви проблеми. Нито на границата, нито в хотела. В неделя се върнах.

# 275
Мари, 😍 благодаря ти!
Е, ММ се отърва само с малък семеен скандал. 😂

А оня прословут печат в паспорта  сега къде го поставят, може би на челото? 😀😀

Светлинното шоу в Йеребатан на всеки кръгъл час ли беше или грешно съм разбрала?
Мисля си, сутринта така и така ще пристигнем в тъмни зори, първо оттам да минем.
Аз съм ходила отдавна, а ММ- не, така че може да убием време до хотела.
Последния път твърде рано събудихме рецепционистчето и обърка сметките. 😂

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 08:51 от pepel_ot_rozi

# 276
Здравейте, заминаваме след 3 дни спонтанно за Истанбул, ходила съм преди, но искам да проверя цените на билети за забележителности как са в днешно време, може ли да споделите линкове, с актуални?

Музеум пас е 700 лири  ( Включени - Топкапъ сарай харем църквата Св. Ирина, археологическия музей, музей на мозайките, кулата Галата, музей на ислямското изкуство , крепостта Румели Хисар и още няколко има )
Миниатюрк парк е 90 лири
Долмабахче 300 лири
Музеят Рахми Коч -150

Благодаря много за отговора, попрочетох линковете в първия пост и се ориентирах, била съм 4 пъти в Истанбул, но от последния неусетно са минали 4 години, а много неща са се променили.
Прочетох за съжаление за спад в качеството на обектите - Св.София Джамия - не може да се качваме на втори етаж и са закрити мозайките Sad, Ремонт на Цистерната Йеребатан - не може да се върти пръст за желанията в колоната, снижено ниво на алейките, както и в Св.София няма тази екстра вече, прочетох че в Долмабахче са разделили на зони, и са закрили да не се виждат различните зони към Босфора, освен ако не си платиш за тях, покачване на цените на дворците, но аз съм с позитивна нагласа и мисля да заведа моите хора на все хубави места ☺

Ще съм със семейството си - деца на 12 и 18г и съпруга ми и един приятел, който живее в Америка и си е в БГ и спонтанно решихме да отскочим заедно до Истанбул.
Та имаме само 2 дни цели там, хотелът щял да е във Фатих /винаги сме били в Лалели/
Сега видях че Фатих е по-отдалечен от историческата част.

Като цяло си мисля да направя маршрут 1 - Църквата Кхора, крепостната стена, Църква Свети Стефан, Миниатюррк, Тюркоазуу, Еминюню, Разходка с корабче по Босфора и вечерта да се разхождаме в квартала на Галата и Истиклял. Да посетим и Пера Палас /където е отсядала Агата Кристи.

На другия ден си мисля за историческата част да започнем с Долмабахче, а после да идем до площад Султанахмед, Йеребатан, Топ капъ.

Чудя се дали да влизаме с тях в дворците или не, двама от тях не са влизали, другите сме. Видях че доста са повишени цените. И знам че половин ден отива в дворец. И се чудя сега колко много точно ще успеем за един ден да видим.. имате ли идея за максимално добро оползотворяване на 2 дни?

Не съм ходила в Археологическия музей лично аз, музея на Ислямското изкуство, Музеят Рахми Коч, била съм в Тюркоазуу, но не и в Истанбул Флория Аквариум /децата искат на аквариум/ Та се чудя кой да видим, единия май се гледа 3-4 часа, другия 1 /спомням си го/

Всякакви съвети приемам
Ще пътуват част от нас с паспорти, 2ма с лични карти, надявам се да няма проблем с това.

Все повече си мисля да посетим и двата двореца в двата дни, като първи обекти, ако си вземем билети онлайн предварително ще спестим чакането на опашки, нали?

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 01:02 от Collibri

# 277
Ние точно за 2 часа разгледахме Истанбул аквариум.  После се помотахме 2 часа в мола (Аква Флория). Така, че с шопинга и хапването стават 4 часа. Но 4 часа само  в аквариума е абсурд!

# 278
  • Майничка
Според мен, час и половина - два е максимум за Истанбул Аквариум. Повече става само ако се задържите при сладкишите или седнете в ресторанта, стратегически разположени по трасето.
Другият и той е за толкова време.
Ако ще купувате билети за Йербатан онлайн, може и по-късно през деня да го предвидите, но ако ще вземате на място, точното време е сутрин, при отварянето, след това се губи много време за чакане.
Аз не се справих с 3 билета през passo, даваше ми само по един.

# 279
Здравейте, моля да споделите опит пътувалите с влак от Сф до Истанбул.
Какви са условията в спалните вагони, цените и връзките с другите транспорти дали са ок?
Идеята ни е да избегнем чакането по границите и удобството да поспиш през нощта на легло,а не в автобус .
Благодаря на всички и приятни емоции в Истанбул.

# 280
Как стигнахме до Истанбул.
 Пътувахме с влак - София - Халкалъ- София.
Цена на двупосочен билет : 141.22 лв. ( 82.54 отиване и връщане билет ; спално място 29.34 в една посока).
Билетите бяха закупени  15 дни преди да отпътуваме. Имайте предвид ,че отпуснатите спални места за продажба в България за връщане са малко.
Двуместно купе, има хладилник, мивка, течен сапун, кърпи за ръце,   климатик, температурата индивидуално се регулира, шафнерът раздава пакетирано спално бельо,  има дебели одеала .
На отиване ни дадоха малко натурално сокче, вода и солети, на връщане само вода.

На отиване от българската страна минаха в купета за паспортна проверка и ни накараха да отворим куфарите, на Капъкуле слязохме за паспортна проверка, багаж не проверяваха.
На връщане и от две страни само паспортна проверка.
И на отиване и връщане влакът имаше закъснение.

Пристигайки на гара Халкалъ се качихме на Мармарай, имаше служител , който помагаше за закупуване на Истанбулкарт и нейното зареждане . Цена на пластиката е 25 лири ( м.май), сега мисля е 50 лири,   автоматът за закупуване и зареждане на Истанбулкарт не работи с банкноти от 200 лири,  ние  заредихме с  купюри от 100 и 50 лири.
На гара Халкалъ няма откъде да си купите храна и напитки.
Какви са условията в спалните вагони, цените и връзките с другите транспорти дали са ок?
Идеята ни е да избегнем чакането по границите и удобството да поспиш през нощта на легло,а не в автобус .

# 281
  • София
Скрит текст:

Музеум пас е 700 лири  ( Включени - Топкапъ сарай харем църквата Св. Ирина, археологическия музей, музей на мозайките, кулата Галата, музей на ислямското изкуство , крепостта Румели Хисар и още няколко има )
Миниатюрк парк е 90 лири
Долмабахче 300 лири
Музеят Рахми Коч -150

Благодаря много за отговора, попрочетох линковете в първия пост и се ориентирах, била съм 4 пъти в Истанбул, но от последния неусетно са минали 4 години, а много неща са се променили.
Прочетох за съжаление за спад в качеството на обектите - Св.София Джамия - не може да се качваме на втори етаж и са закрити мозайките Sad, Ремонт на Цистерната Йеребатан - не може да се върти пръст за желанията в колоната, снижено ниво на алейките, както и в Св.София няма тази екстра вече, прочетох че в Долмабахче са разделили на зони, и са закрили да не се виждат различните зони към Босфора, освен ако не си платиш за тях, покачване на цените на дворците, но аз съм с позитивна нагласа и мисля да заведа моите хора на все хубави места ☺

Ще съм със семейството си - деца на 12 и 18г и съпруга ми и един приятел, който живее в Америка и си е в БГ и спонтанно решихме да отскочим заедно до Истанбул.
Та имаме само 2 дни цели там, хотелът щял да е във Фатих /винаги сме били в Лалели/
Сега видях че Фатих е по-отдалечен от историческата част.

Като цяло си мисля да направя маршрут 1 - Църквата Кхора, крепостната стена, Църква Свети Стефан, Миниатюррк, Тюркоазуу, Еминюню, Разходка с корабче по Босфора и вечерта да се разхождаме в квартала на Галата и Истиклял. Да посетим и Пера Палас /където е отсядала Агата Кристи.

На другия ден си мисля за историческата част да започнем с Долмабахче, а после да идем до площад Султанахмед, Йеребатан, Топ капъ.

Чудя се дали да влизаме с тях в дворците или не, двама от тях не са влизали, другите сме. Видях че доста са повишени цените. И знам че половин ден отива в дворец. И се чудя сега колко много точно ще успеем за един ден да видим.. имате ли идея за максимално добро оползотворяване на 2 дни?

Не съм ходила в Археологическия музей лично аз, музея на Ислямското изкуство, Музеят Рахми Коч, била съм в Тюркоазуу, но не и в Истанбул Флория Аквариум /децата искат на аквариум/ Та се чудя кой да видим, единия май се гледа 3-4 часа, другия 1 /спомням си го/

Всякакви съвети приемам
Ще пътуват част от нас с паспорти, 2ма с лични карти, надявам се да няма проблем с това.

Все повече си мисля да посетим и двата двореца в двата дни, като първи обекти, ако си вземем билети онлайн предварително ще спестим чакането на опашки, нали?
Църквата Кхора си я спестете. Не работи. Ще я правят на действаща джамия и сигурно се чудят как да скрият мозайките. Joy  Иначе програмата ми се вижда доста интензивна и не знам дали няма да се получи обратен ефект - вместо децата да се влюбят в града, да им стане досадно.

Специално погледнах снимките си от Истанбул Аквариум. Първата снимана риба е в 2 ч. 56 минути, а последният крокодил от тропическата гора е в 5 ч. 54 минути. Точно 3 часа без да сме били с деца. Предполага се, че малките деца искат повече неща да видят и пипнат. Не сме сядали в кафенета и ресторанти.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 13:11 от Тaня67

# 282
  • Майничка
Ние пътувахме на 26.8., в кушет купе (бяхме трима и искахме да сме заедно, а спалните купета са двойка). Билетите бяха общо 155лв. в една посока. Тъй като ги купих от Пловдив и то 3-4 дни преди да тръгнем, нямаше места за връщане и касиерката ни посъветва да купим от Халкалъ. Предположи, че няма да сложат четвърти човек, но влакът беше доста пълен и имаше едно студентче -турист, част от група, които явно са купували по-късно от София, защото ги бяха разпръснали по купетата.
В кушета няма екстри, само 4 койки, масичка и плексигласова полица над прозореца. Явно заради лятото, нямаше одеала, чаршафите бяха чисти и пакетирани. Храна и вода не са давали, но кушетът се води II класа.  Климатичната инсталация духаше доста силно, на втория етаж си трябваше завивка.
На отиване провериха само паспортите на нашата граница, а на турската слязохме с багажа. Влакът закъсня ок.2 часа (40 мин.още от София). Веднага хванахме влакчето на Мармарай.
От гара Халкалъ си купихме билети за обратна посока, има отделно гише, със закачено разписание. Помолих касиерката да ни даде 2 долни койки, в резултат на което се оказахме с ММ в различни купета.😄
Ние с щерката бяхме ок, паднахме се с двойка студентчета, пътуващи за Виена. Остатъкът от групичката им, само момчета, се оказа при ММ.
На връщане пак бяхме с Мармарай, та стигнахме спокойно и без проблеми, даже доста по-рано, та ни насочиха да изчакаме в един салон.
Влакът пак беше доста пълен. На турската граница слизахме, но само с паспорти, българските гранични полицаи само ни събраха паспортите от купетата и после ги върнаха.
Около 40 мин. преди Пловдив шафнерът извика в коридора, след 30 мин. пак напомни. Този път закъсняхме само 40 мин.
Пътуването е прилично, ММ опъна краците, ние с щерката направо си поспахме и в двете посоки.

# 283
Здравейте, може ли информация за нощна разходка с корабче по босфора- от къде се хваща,каква е цената

# 284

Църквата Кхора си я спестете. Не работи. Ще я правят на действаща джамия и сигурно се чудят как да скрият мозайките. Joy  Иначе програмата ми се вижда доста интензивна и не знам дали няма да се получи обратен ефект - вместо децата да се влюбят в града, да им стане досадно.

Специално погледнах снимките си от Истанбул Аквариум. Първата снимана риба е в 2 ч. 56 минути, а последният крокодил от тропическата гора е в 5 ч. 54 минути. Точно 3 часа без да сме били с деца. Предполага се, че малките деца искат повече неща да видят и пипнат. Не сме сядали в кафенета и ресторанти.
[/quote]

Благодаря много за безценната информация. Много много жалко за Кхора... видях я последния път и много се надявах да я покажа на моите хора, като заместител на Св. София /закритите мозайки/, сега с тъга разбирам, че и там ще ги скриват... явно ще я пропуснем.

Вероятно ще пропуснем този големия аквариум и ще идем в Тюркоазуу, че се гледа по-бързо и по лесно ще стигнем дотам.

За първия ден съм измислила последно маршрута:
1. Топкапъ посещение и площад Султанахмет с всичко на него отвън, Цитаделата
2. Египетски пазар
3. Следобяд корабче
4. Галата
5. Пера Палас
6. Френска уличка и докъдето стигнем да се разхождаме по Истиклял

За втория:
1. Долмабахче /а който го е виждал Морския музей и рибния пазар
2. Св. Стефан
после с ферибот до
3. Рахми Коч
4. Миниатюрк
5. Аквариум Тюркоазуу
6. Вечерта отново Истиклял и района

Как ви се струва, ако имате по плавни идеи за посещения на тези места приемам съвети всякакви. Чудя се дали мога да вмъкна някъде Аквариум Флория, но само пътя дотам е по 1 час в посока и там 3 часа... те стават 5. Струва ми се множко и сякаш нямаме време за това, и ще се задоволим с по-малкия, въпреки че съм го виждала, децата са ми големи, та се надявам да издържат на китната програма ☺ 13 и 18г. Тийн банда с 3ма възрастни Grinning

Също ме интересуват всякакви галерии и места на изкуството. Занимавам се с изкуство и приемам съвети и идеи и за такива места, при предни посещения случайно съм влизала в галерии по пътя и винаги е било прекрасно. Но ако има нещо, което да ми препоръчате сепциално да посетим, ще разместим програмата

Общи условия

Активация на акаунт