🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 964
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Мари, 😍 благодаря ти!
Е, ММ се отърва само с малък семеен скандал. 😂

А оня прословут печат в паспорта  сега къде го поставят, може би на челото? 😀😀

Светлинното шоу в Йеребатан на всеки кръгъл час ли беше или грешно съм разбрала?
Мисля си, сутринта така и така ще пристигнем в тъмни зори, първо оттам да минем.
Аз съм ходила отдавна, а ММ- не, така че може да убием време до хотела.
Последния път твърде рано събудихме рецепционистчето и обърка сметките. 😂
Йеребатан го посетете сутринта. Към 9.30 имаше 3-4 човека оред нас. Предишния ден не влязохме защото опашката беше огромна (следобед).

# 286
До аквариума във Флория се ходи за половин час с метрото (мармарей) от Фатих (спирка Йеникапи).

# 287
Здравейте, преди няколко месеца отидохме с кола до Истанбул, успяхме с агенция да отидем и до Кападокия. Определено ми хареса и бих повторила, защото със сигурност има още какво да се види. Единствено за аквариума чета противоречиви мнения из интернет... чудя се дали си заслужава. Някой бил ли е и как му се стори? Thinking

# 288
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте, преди няколко месеца отидохме с кола до Истанбул, успяхме с агенция да отидем и до Кападокия. Определено ми хареса и бих повторила, защото със сигурност има още какво да се види. Единствено за аквариума чета противоречиви мнения из интернет... чудя се дали си заслужава. Някой бил ли е и как му се стори? Thinking
Ами то си пише и тук,
Има няма за час има много мнения за Аквариума.

Имах клипче,ама не мога да го намеря.
Да,значи аз съм била до Ташхан в 9.26, трамвайчик,каса на Йеребатан,малко чакане на опашка и влязох,значи около 10.00 стана тъмно и почнаха светлинното шоу с различни светлини..
Хем снимах..,😃
Пепелче,около 9.15 да сте там.
Аз имам да разказвам нощ,билийорум,утре от летището галиба😃

# 289
Здравейте, надявам се да ме приемете в прекрасната тема!
Отдавна имам желание да посетя Инстамбул и всяка информация ще е добре дошла!

# 290
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, въобще не тормози човека, и личната карта му е достатъчна. Печатите ги бият на листче, пазиш си го и на прибиране им го даваш. В хотела личен документ само на човека, на чието име е резервацията.
Стискам палци всичко да е наред и да имате много хубаво време. Моето беше гадно, дори куфара ми беше готов и трябваше всичко да изваждам. Като гледам есента изобщо няма да ме огрее, така че догодина явно ще е...
Относно еднодневните разходки, Бурса е добра идея, обаче ме интересува там има ли какво да се гледа изобщо? Ок, старата османска столица, има малка чаршия, хан, лифт и май е това. Колкото влога гледах - нищо особено, може би просто за преживяването и заради евтиния ферибот, който допреди месеци е бил дори 39 лири. А сега се присетих, че едно време от Кабаташ до Принцовите острови се ходеше с такъв...катамаран май се казваше, стигаше се за половин час някъде.

Иначе, да кажа няколко неща, които може да са полезни на някого, за друг може да са досадни и заядливи, извинявам се предварително.
Район (кметство) Фатих заема площта на целия исторически полуостров. В неговия състав влизат квартали като Аксарай, Йеникапъ, Кумкапъ, Лалели, Чемберлиташ, Малката Света София, Султанахмед, Ходжапаша (тук известен като Сиркеджи), Еминьоню.
Така че, гледайте къде точно е хотелът, защото района е много голям и разликата между едно място и друго е голямо.

Учудена съм, че има толкова почитатели на аквариумите и рибите, че всеки въпрос вече е само за това. Или може би се смята, че задължително рибките трябва да са интересни на децата? В град като Истанбул да се губи време на подобно място е напълно безсмислено, освен ако не е  някаква голяма страст. Подобни атракции се правят на места, където няма какво друго да се види. А извън тях в Истанбул има толкова много да се види.

Колибри, Френската уличка западна страшно много и вече няма нищо интересно там. Заменете я с Каракьой например - там има доста нови живописни места, популарни са улиците около Инста Каракьой и Карабатак.
Миниатюрк с какво ви е интересен? Този парк отдавна загуби слава, водят се основно ученици да видят моделите на сгради и места, за които са учили и знаят факти и исторически събития. За обикновения турист няма нищо впечатляващо към двешен ден, освен да кажем модела на летището и моста.
Не споменаваш квартал Балат, но Пера Палас е отделен отделно. Искате да го видите отвън или?

# 291
  • Майничка
...
Също ме интересуват всякакви галерии и места на изкуството. Занимавам се с изкуство и приемам съвети и идеи и за такива места, при предни посещения случайно съм влизала в галерии по пътя и винаги е било прекрасно. Но ако има нещо, което да ми препоръчате сепциално да посетим, ще разместим програмата
В пресечките на стръмната уличката от Истиклял към кула Галата има доста малки галерии, но главно за приложни изкуства. Видях само една с чиста живопис, но и двата пъти беше затворена.

# 292
Еми, Шебече, 😍 😍 😍

Еми, и по-рано ще бъдем даже на цистерната. 😂
Миналия път автобусът ни изпляска в 4ч.сутирнта на Есенлер. 😂

Шебечко, 😍 тва  листче пак  ще е на  отговорно пазене при мене, затова със сигурност ММ ще отнесе още един малък скандал.
Тъкмо ще стане един голям. 😂

За Бурса и аз не съм много убедена, ще го мислим на място.
А това с времето е много кофти, аз вече проверявам тъкмо три сайта и никой не ми харесва. 👿
Но аз имам резервации за 2 поредни седмици. 😉 😜
И даже за месец май '23, не можах да откажа на букинг един промокод.

Тези дни вече ще седна да направя една програмка, това все пак е част от удоволствието. ❤️

# 293

За Бурса и аз не съм много убедена, ще го мислим на място.

Тези дни си търсех автобусни билети и в най-популярния сайт има билети за ферита от Истанбул до Муданя (Бурса) и някои близки райони и острови. Примерно разписание за Муданя. Има и до Ялова, островите Авша и Мармара. Ето къде не съм била още. Grinning

# 294
Маслинке, 😍 наливай, наливай масло в огъня. 😂

То така ще трябва и двете седмици да ходя. 😂
И едни молове ми се въртят насън, че точно тогава имам РД и ще трябва подарък да си купувам. 😉 😜

Тежка ми е съдбата. 😂 😀 😀

# 295

Колибри, Френската уличка западна страшно много и вече няма нищо интересно там. Заменете я с Каракьой например - там има доста нови живописни места, популарни са улиците около Инста Каракьой и Карабатак.
Миниатюрк с какво ви е интересен? Този парк отдавна загуби слава, водят се основно ученици да видят моделите на сгради и места, за които са учили и знаят факти и исторически събития. За обикновения турист няма нищо впечатляващо към двешен ден, освен да кажем модела на летището и моста.
Не споменаваш квартал Балат, но Пера Палас е отделен отделно. Искате да го видите отвън или?

Благодаря ти за ценната информация, Пера Палас съм ходила, заради архитектурата сецесион, много ми харесва, Балат не съм разглеждала, ще погледна повече инфо за там, също Кракьой и Карабатак.

Аз съм и архитект и затова са ми интересни и макетите, а сина ми обича водния свят, но аквариума и миниатюрк ще ги оставя за накрая, ако остане време ☺

Имам 2 чуденки:
Като стигнем рано рано в Истанбул, са ни казали че ще ни настанят в 14ч. В Аксарай сме, хотел Лал. Мисля оттам да идем в Топкапъ за билети, исках и Цистерната, но пък няма как едновременно да сме на двете места рано сутринта. Някакви съвети да имате по въпроса кое първо?

Второто е корабчетата - мисля след Топкапъ да идем на корабче от 15 до 17ч примерно и после разходка в Галата и Истиклял, втория ми вариант е Топкапъ и площада, после аквариум Флория и вечерно корабче по залез и после Галата и Истиклял вечерно нощно.
Очертава се да е 31 градуса там, та се чудя кое кога , сигурно и ще прегреем по някое време

Заминавам след 2 часа Grinning

# 296
А как стои въпроса с тоалетните? Има ли ги достъпни на всякъде, може ли по попътни заведения да се ползва или не е прието, по магазини, платени ли са?

# 297
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, то какво по-хубаво от това две поредни седмици да ходиш?! Може би само две седмици да стоиш там, ама да не прекаляваме. Така и така записките ти станаха десетки страници, време е да почнеш да ги реализираш. А пък щом ще имаш и повод за алъшвериш - я метни едно очо на моловете в Бурса 😁🤗

Колибри, Пера Палас имат всеки ден отворен час за посещение на стаята на Ататюрк, което е начин да се види нещо повече от фоайето. Мисля от 14 до 15 часа беше. Наблизо е и музея Пера, той също заслужава внимание.
На входа на Топ Капъ има много каси, 6-7 примерно и още 5-6 автомата до тях, опашка е повече на проверките за сигурност.
По Босфора гледката на светло е по-хубава, според мен. А и вече се стъмва рано.

Вики, има тоалетни. В Макдоналдс могат да се ползват, в Старбъкс също. В големите джамии и паркове също има. Отделно, има общински - оранжеви като фургони, които се плащат с Истанбулкарт.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 22:32 от Шебек

# 298
  • София
И на фериботите има тоалетни. Simple Smile

# 299
На Капалъ Чарши нямахме железни монети за тоалетна и един човек ни обясни, че може и с картата за транспорт, която бяхме заредили.

Общи условия

Активация на акаунт