🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 926
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • Майничка
Ir3ni7a, не казваш откъде е изходният ви пункт.
Аз бих комбинирала така: Долмабахче, оттам с рейс до джамията Ортакьой (за 22 помня със сигурност, че ходи, но бяха няколко), после се връщате с рейса до Долмабахче, с фуникуляра до площад Тиксим, слизате по Истиклял, френската уличка (ако искате), обратно до Истиклял и после по Деде нещо си до кулата Галата, кварталчето също е симпатично. Под кулата с трамвай по моста Галата и от пристанището - корабче покрай Босфора.

Другия ден оставяте за старата част: отивате на автогарата след моста Галата, хващате рейс за Балат, за ок.15 мин. (два са, 399В и 399С, спират, по спомен, на предпоследния от моста перон), слизате в Балат, връщате се малко назад до "Свети Стефан" - тя се вижда от пътя и спирката. После се качвате нагоре към Балат, разглеждате шарената част колкото ви душа иска и обратно с рейса до автогарата. Оттам вървите малко покрай пристанището, минавате подлеза под моста Галата, продължавате още малко до светофарите и оттам има указателни табели за Мисир Чарши и Капалъ Чарши. Отмятате и тях, после отивате към площада пред Св.София и оттам към "Севън хилс". Тахт също е в района, не съм сигурна къде точно.

Може и обратно да са дните.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 08:02 от gargamela

# 316
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Черквата Свети Стефан днес става на 130 години. По този повод днес са изнесени и мощите.

Който ходи в Истанбул, в никакъв случай да не я пропуска ❤️

# 317
  • София
Другия ден оставяте за старата част: отивате на автогарата след моста Галата, хващате рейс за Балат, за ок.15 мин. (два са, 399В и 399С, спират, по спомен, на предпоследния от моста перон), слизате в Балат, връщате се малко назад до "Свети Стефан" - тя се вижда от пътя и спирката.
Има и по-приятен начин, но само ако часовете са подходящи. Има ферибот по Златния рог, но е през 1 час. За съжаление махнаха спирането на терминала на Еминьоню, но от другата страна на моста Галата се намира пристанище Каракьой, откъдето можете да се качите на ферибота. Toва е разписанието -  https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/istanbul … ar/halic-hatti-37  Гледа се посока от Юскюдар към Еюп. На Каракьой в по-голямата част от деня спират в ... и 45 минути. Само късно следобед стават на ... и 55 минути. Така ще имате частична разходка по Златния рог, която е много приятна. Църквата се намира между пристанищата на Фенер и Балат, но е по-добре да се слезе на второто, за да се види красотата ѝ и от корабчето.

За мен преминаването по моста Галата като част от колорита на Истанбул също не е за изпускане.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 15:56 от Тaня67

# 318
Таня67, благодаря! Разменила съм ги, значи. Ще чета повечко! 🙂
gargamela, много благодаря и на теб! 😊 Все още не знам изходния пункт, тъй като хотелът ставал ясен 2 дни преди пътуването, но от агенцията ме увериха, че е в централната част (на около 15 мин. от основните забележителности в центъра).

# 319
От средата до края на октомври как е времето в Истанбул?Вали ли много?
Препоръчайте моля приличен хотел в Лалели или къща за гости за двама човека.
Благодаря.

# 320
  • София
Със смесени чувства съм след престоят ни в Истанбул.. Бяхме в началото на месеца за 3 нощувки и видяхме всичко, което си бяхме набелязали по план. Градът е невероятен- космополитен, шарен, с история и харизма, но също така е мръсен, прашен, с шофьори камикадзета, кошмарен трафик и пълен с измамници. Почти навсякъде се опитваха да ни измамят- първо в апартамента, който бяхме резервирали чрез Букинг, след това в другия апартамент/ имахме 3 нощувки в два различни апартамента в различни райони/, на пазара, на бензиностанцията, продавачът на гевреци също... Всички са на принципа да пробват-ако мине номера. Схемите са много и най-различни- от невръщане на ресто и правене на разсеяни, до манипулиране на страницата на Букинг и искане на доплащане. Доста изнервящо и напрягащо. Езиковата бариера довежда до губене на време и объркване на планове, но след като това им е държавната политика, кои сме ние, че да ги караме да говорят поне английски..
Романтичният образ , който си изградих за града, по тукашни писания- за мирис на топъл симид, кестени и царевици, някакси се сблъска с реалността, която пък беше с мирис на повръщано и боклуци. Само на 2 места усетих мирис на кестени и царевица, но на 20 останалите...
 Пиша това с намерението, тези които отиват за първи път да знаят какво ги очаква и че не всичко е цветя и рози.

След Истанбул, тръгнахме към Анталия, а след това имахме и нощувки в Бурса- там такива случки не сме имали или поне не в такива мащаби. Не съм някаква претенциозна, нито превземка, напротив-реалист съм и описвам реалността през моите очи... и то без много подробности, защото ако вляза в подробностите няма да ми стигне темата, а и ще си разваля що-годе доброто впечатление ...Градът е уникален, но не е моят...

# 321
  • Майничка
Elix, съжалявам, че така се е получило при вас!
При мен се получи обратното, тръгнах с доста резерви (заради мегаполиса, не заради конкретния град), а бях по-скоро приятно изненадана.

# 322
Аз съм със същите впечатления като elix. Благодаря, че го написа вместо мен така добре.

# 323
  • София
Здравейте, тъй като след 2 дни ще пътувам за Истанбул, а последно съм била там преди пандемията, и да попитам - HES кодът още ли се изисква при пътуване в градския транспорт с İstanbulkart?

# 324
  • Майничка
Не се изисква.

# 325
  • Germany
Привет и от мен. Кратко питане към тези, които пътуват с редовните автобусни линии на Метро за Истанбул. Пак ли се чака дълго през нощта и пак ли се слиза с целия багаж за проверка? Не съм пътувала от 11 години до там и направо изпитвам физическа потребност да видя как се е променил Истанбул.

# 326
Завърнах се току що от уикенда в Истанбул! Беше превъзходно! Обичам този град, приказен, пътешественически, жив, красив, просто духът ми там ликува!

Отидохме с екскурзия, но туровете правихме сами. Бяхме настанени в Аксарай, хотелът беше не прекрасен, но колкото да спиш става, закуската беше добре.
 Пътувахме през нощта и минахме лесно границата. В 4ч бяхме вече в хотела. При което ни казаха да чакаме настаняване до 12ч. Ние си оставихме багажа във фоайето и хукнахме по нашите планове.

Първо отидохме да видим изгрева от пристанището под парка.  Гюлхане, под Топкапъ - беше много красив. И се почна.
Първо посетихме Султанахмет площада. Още беше рано, беше празен, разгледахме колоните, хиподрума, сградите, хапнахме гевреци, пихме кафе
Бяхме първи в Топкапъ в 9ч и му се насладихме на макс до 13ч. Посетихме и Харема, и Двореца и църквата Св.Ирина. Ходила съм там 5 пъти, но за първи път видях и кухните отворени /преди все нещо беше в реставрация/. Този път преживях изцяло приказката  -  историите от харема, съкровищата на султаните, приемните, всичко. Убедих се, че е задължително за всеки, който не е ходил да го посети, а за всеки който е ходил отдавна, пак да го посети.
Цената за пълния билет беше 420ТЛ. Около 45лв.

Оттам отидохме към Йеребатан. Аз се наредих на опашката, докато останалата част от групата влезнаха в Св. София да я видят. Тя вече уви, е джамия. БЕше петък и беше претъпкано за молитва. Посещава се само на първия етаж, мозайките са закрити уви... И всъщност не е голяма наслада да си вътре.
Пътьом си купихме от уличните сергии компир - тези големи картофи, пълнени със салатки - ммм супер вкусно, по 8лв са

Йеребатан опашката вървеше много бързо, изненадах се от реконструкцията. Много ми хареса. Преди го посещавах няколко пъти, сега нивото на пода е смъкнато, пълно е с арт инсталации и светлинно шоу, и всъщност се усеща много по-добре цялостното пространство. Доволна съм. За около час го разгледахме от 13 до 14ч.

Върнахме се до хотела и се настанихме, дадохме си 1 час почивка и в 16ч отново потеглихме за нови подвизи. Бяхме си купили Истанбул карт, с която пътувахме 2 денонощия 5 души и я зареждахме периодично от автоматите.
Возихме се на 6 вида транспорт дори в един ден! Рейс, влак, трамвай, ферибот, фуникуляр, метро. Голямо шоу!

Следобяда отидохме на пристанището и хванахме корабче. Лутахме се малко в избора /между временно хапнахме дюнери/ и накрая седнахме в едно, за което билета беше 60ТЛ около 6лв! за 1.30ч, в екскурзията за сравнение струваше 17Е.
Е, да, нямаше екскурзовод. Но пък беше чуден тур по залез. Насладихме се на невероятни гледки.
От ден, стана вечер, заблестяха светлините, на фона на залеза. Мечта.

После на Еминюню хапнахме балък екмек, много вкусен, беше само 35ТЛ - 4лв... супер, преди даже като съм ходила беше и по-скъп.
Оттам потеглихме към Галата и Каракьой квартала. Изпитахме голяма наслада из живописното любимо кварталче, насладихме се на гледки, музика на живо, магазинчета и хапнахме в едно заведение, вкусно вкусно. Прибрахме се с последния трамвай.

На сутринта в 7ч вече закусвахме, за да сме в 8.30 на Долмабахче. Отново съм ходила 4-5 пъти, но пак се насладих на максимум този път. Взехме пълния билет. В 9ч бяхме първи на касите, нямаше хора. После като си тръгвахме по обяд беше пълна лудница от народ и насладата се загубваше. Там се движат хората по коридори и като са много е съвсем различно усещането.
Пълният билет включва султанския дворец, харема и галерията.
Всичко ни беше интересно и хубаво да видим. Групата се наслади.
Аз лично много се радвах на галерията. Не бях сякаш влизала там. Не знам дали не е нова. Картините са прекрасни. Не очаквах да видя Айвазовски там. Имаше цяла зала... Не ми се тръгваше.

В 12 бяхме вече навън. Времето беше прекрасно и двата дни 30 градуса и сме ходили с леко облечени, по сандали и почти без багаж.

Хванахме трамвай и после рейс и отидохме до българската църква Св. Стефан. За мен беше за първи път. МНого красива, изумителна, изящна. Голямо удоволствие. Не я пропускайте .Предните години беше в реставрация и не можех да я видя. Сега е в цялата си прелест.
Исках да водя хората ми до Кхора, но тук ми писаха че не работи, защото я правят джамия уви... та си я спестихме.
Решихме да не ходим в Миниатюрк, повечето сме го виждали, и дадохме приоритет на другите обекти.
От Св.Стефан хванахме ферибот до отсрещния бряг, пак важи Истанбул карт и отидохме в Рахми Коч. Ей, велик музей, много ни хареса на всички. Смаяхме се от тези колекции. Децата ми бяха във възторг, ама и ние възрастните - двама мъже и аз. Голяма наслада! Препоръчвам!
Бих изкарала цял ден там!
Оттам хванахме ферито до Еминюню. И оттам с мармарай до Истанбул Аквариум. СТигнахме там в 18.30ч и успяхме до 20ч да го разгледаме. Ей, супер.
Изненадахме се че на гара Сиркечи хващаме влака под нивото на Босфора. Само като си го представя, беше впечатляващо.

Аквариума беше вече леко по-стар, била съм в Тюркоазу. Онзи ми е по-кокетен, но пък във Флория ме спечели тропическата гора, много ми хареса.
Видяхме и пингвините.

Оттам отново отидохме на Истиклял с влак, трамвай и фуникуляр. Сляхме се с тълпата и пихме по една биричка из уличките. Така приключи деня, успяхме да хванем последното метро в 12ч.

В Одрин Селимие джамия цялата е в реставрация и нищо не видяхме от нея, тотално е закрита. Добре че преди съм я посещавала. Хапнахме традиционните ястия, купихме си вкуснотийки и ето вече сме тук.

Приятни разходки на всички! Истанбул е велик, трябва да се ходи по-често Grinning Толкова е близо, заслужава си!

# 327
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Чудех се, да пиша или не, но в крайна сметка всеки си има своя Истанбул.
Моя не е нито мръсен, нито оповръщан, нито някой се е опитал да ме мами. За толкова ходения през последните 12 години съм имала и неприятни ситуации, но това не е променило любовта ми към града, приемала съм го като опит и в крайна сметка никой с нищо не ни е длъжен.
Затова е хубаво да се чете преди да се тръгне, да се ориентира човек. И да не вярва на Букинг, но отговаеяме на каквото ни питат, отдавна спряхме да даваме непоискани съвети.

За автобусите - на турската граница всичко от багажника минава през скенер.

# 328
Ееех, толкова ми се иска всички да харесат Истанбул. 😂
"Оповръщаното" в България може да ме ужаси, но тук "мръсотията " ме докарва до телешки възторг.
Може би, защото не я забелязвам или защото се влюбих  от пръв поглед и завинаги в този град! ❤️

Скрит текст:
Пък и при 20 милиона в Истанбул не е ли естествено , че ще бъде 10 пъти по-мръсно от София и ще има 10 пъти повече измамници? 😀
В Рим при същото население като в София е 10 пъти по- оповръщано, но си остава  Рим. Може да му простим, нали? 😀

Сега да не речете, че не приемаме чуждо мнение, но сме длъжни да си защитим фаворита. 😂

Ето ви новото разписание на Шехир Хатларъ, публикувано в групата във фесбук: https://www.facebook.com/groups/325794005493226/permalink/882220066517281/

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 21:50 от pepel_ot_rozi

# 329
  • на Мелмак
Аз също посетих преди пет години за първи път Истанбул на път към Анталия. Бях изключително предубена към Турция като цяло. Еми беше любов от пръв поглед! Толкова голяма, че ако нещо пропуснем два - три месеца без него, ме започват в къщи - кога ще резервираш, кога? Grinning
На измамници не сме попадали, на хора, които се пазарят-постоянно, да.
Пет дни трябваше да сме там този месец, но по стечение на обстоятелствата само ден бяхме, еййй, болно ни е. Сега чакам график и да резервирам пак, да наваксаме Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт