🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 896
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Ааа според мен разправяй ако имаш време и желание,  да знаят хората които ходят за пръв път. Ясно че тези които посещават често са се нагодили и знаят как да се предпазят, но има и доста които не са на ясно. Хубаво е да се знае и лошото. Но ако не в прието в темата пък не знам… На мен би ми било интересно. До сега само хубаво се е писало. На лоши преживявания не бях попадала, а четох назад до преди ковид темите.

# 376
Роже, 😍 не съм се покрила, ами се поуплаших какво ме чака в Истанбул.
Това съвсем сериозно- викам си, каквато съм  "късметлийка" , щом ми се е разминало досега, значи тепърва може да ме сполети. 😂

Обаче като ми изскочи ей таз картинка пъстра не можах да се сдържа.

Знам, че октомври не е баш островно, но се чудя, ако пък имаме време как ще ни се отрази Хейбелиада.

Една интересна статия ми попадна с някакъв безумен автоматичен превод, но ще ви я сложа все пак.
Ще я прочета и аз по-внимателно, защото ми е в програмата (все говоря, че няма нищо да планирам 😉 😜) Музеят за съвременно изкуство.
Както и Пера музей, дето все затворен го намирам.

https://bg.topworldtraveling.com/articles/turkey/the-rise-of-kar … eighbourhood.html

И пак сериозно- споделяйте и лошото, ама моля, без този истеричен  и обвинителен тон.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 08:44 от pepel_ot_rozi

# 377
Е, по точно същия начин преди години един гръцки тарикат с апартамент в Парга се опита да ме баламосва. Като резултат вече не се предлага чрез Букинг, защото и аз не съм лесна.

Аз пък резервирам само чрез Букинг. В редки случаи, чрез сайта, ако цените са по-добри. И то не и преди да съм прочела всеки един отзив за мястото. Четете ги тия отзиви и в Букинг, и в Трипа...и няма да сте неподготвени.

Разказаните случки не са изолирани само за Истанбул. Разбирам негативизма на дамата. Събрало се е накуп и градът става нелицеприятен. И тук идва способността да отсееш същността от плявата.

# 378
Днес пътувам за Истанбул за първи път и съм благодарна на всеки оставил коментар и разказал случки,пък и то негативни.
Много полезно,благодаря!

# 379
Честно казано винаги може да се открие нещо, което да ти остави неприятен вкус, от една екскурзия, но Истанбул е толкова разнолик, че в следващия момент може да се случи нещо, което да ти достави огромно удоволствие.
Лично мен ме очарова отношението на хората. Ще дам пример: всеки ден взимахме симит от една пекарна. Щом влезем, продавачът започваше да пълни сладки в една торба ( не говоря за една сладка, а може би около 15-20), която на излизане се даваше на 4 годишния ми син и това всеки ден. Забележете, че сметката, която плащахме за хляб и симит беше не повече от 20 лири, а сладките подарък от сърце. Толкова любов към децата и животните, която дават тези хора, никога не съм виждала.

# 380
  • София
Случката с ресторанта беше, че решихме да посетим едно наистина вълшебно място с десетки рибни ресторанти и уникално настроение, където във всеки ресторант музиканти свирят на зурни, барабанчета и всякакви други инструменти. Получава се една страшна какафония, отвсякъде силна музика и песни, но на мен пък този хаос ми хареса.. Това са рибните ресторанти на Kumkapi, знам че повечето от вас са се досетили. Та докато умуваме в кой от всички ресторанти да седнем и ни придърпват разни викачи с примамливи оферти, решаваме че навсякъде е еднакво хубаво и сядаме в един от всички... Викача ни беше обещал отстъпка от сметката, но те всички това ни обещаваха...Поръчваме си ние, храна, риби,бири, безалкохолни, мъжете решават да си разделят половинка Йенираки, ей така за здраве и по български, че то без алкохол може ли на ресторант да седне човек... Сервитьорът им предлага бутилка от 700мл. за 700лири или от 500мл. за 500лири. Нашите избират тази от 500 и докато си наливат виждат, че въпросната бутилка е от 350мл...Ок, решават че ще струва 350лири по горната логика. Заведението беше сравнително скъпо- бира 80лири, безалкохолни 35 и т.н. Приключвайки вечерята, искаме сметката и виждаме, че 350мл е сметната на 500лири и че не само нямаме отстъпка на цялата сметка, но има и 15% сервиз. Викачът беше изчезнал нанякъде, затова се принудихме да се разправяме със сервитьора, който знаеше английски колкото да го набият някъде...Сочи ни менюто и най-долу с най-ситните буквички, които няма как да се забележат от пръв, че и от втори поглед, виждаме цена за сервиз-15%. Пак влизаме в обяснения, че сме имали отстъпка и че затова сме избрали това заведение, онзи не ни разбира, музиката дъни....и ние се отказваме да преговаряме... Някакси чарът на такива уникални места се изпарява след такива случки...язък..

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 11:06 от elix

# 381
На нас ни сложиха 1200 лири "обслужване" на обща сметка 2600 лири и чаша бира ни таксуваха по 120 лири Simple Smile Скъпо и прескъпо ни дойде всичко, а бяхме 10-на човека Simple Smile Накрая ни хвърлиха по едни мокри кърпички да си изтрием ръцете Simple Smile

# 382
Реа, elix благодаря Ви за споделеното, ще си отваряме очите и ние 😂. До сега не ми се е случвало. Имаме доста посещения в Турция, може да си е практика в Истанбул. Тази година и ние за 1 път усетихме в района на Анталия, как се опитват да цакат за разни неща.

# 383
  • София
Здравейте,
Чета ви от известно време, в края на август за пръв път посетихме Истанбул. Досега все гледахме да го заобиколим набързо и възможно най-отдалеч на път за курортите. Изключителен град, то ние много малко видяхме реално, но сякаш не толкова туристическите места най-много ми харесаха. Еминьоню, Султанахмет и Капалъ Чарши беше пълна лудница, около Сиркеджи също. И на нас ни обещаваха десерт в един ресторант и после нямаше разбира се, но на фрапиращи неща не сме попадали. Само един полу продавач на парфюми полу просяк дето ММ си купи само заради представлението, но то май си е в реда на нещата. Не може без капани за туристи, навсякъде ги има.
В Свети Стефан обаче бяхме само ние, човекът от църквата ни разказа за ремонта, съвсем различно беше преживяването. Едната вечер замръкнахме в Саръер - хванахме кораба за най-далече от Еминьоню (Румели кава мисля). Предния ден бяхме на туристическо корабче, но някак набързо мина, този от градския транспорт беше един бавен-бавен, със спирки, много приятно беше. После се оказа, че няма кораб за обратно, но се разходихме, вечеряхме там и се прибрахме с автобус и зеленото метро, съвсем бързо и лесно беше. Не успяхме да посетим рибните ресторанти на пристанището, буквално се пръскаха по шевовете, но напролет пак се очертава и със сигурност ще опитаме.
В парка Гюлхане се оказахме една сутрин към 8 часа, пак нямаше тълпи и беше страхотно.
Хотел за препоръчване нямам, беше направо гаден, но като локация много удобен - съвсем близо до Йеникапъ, с две линии на метрото, мармарай и трамвая наблизо. До Свети Стефан ходихме с автобус пак оттам. Като за първи път беше ОК, но мисля напролет да търся нещо около Таксим, Истиклял, в този район. Пък дано стигнем и до другия бряг, сега не успяхме.

# 384
Току- що в един турски сериал Wink видях този музей  и си го записах в програмата за всеки случай. Simple Smile
https://xmediaartmuseum.com/visit/

Ето и адреса  Metropol İstanbul Atatürk Mahallesi, Ataşehir Blv., 34758 Ataşehir/İstanbul, Турция
Гугъл мапс предлага тези автобуси: 14ŞB, 19M, 14AK, 14ÇK, 19S,  19EK, 9K, 10E, 15SK, 15ÇK, 20K, 19F, 10

Някой, ако го е  посещавал да драсне 2 реда, моля!

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 22:02 от pepel_ot_rozi

# 385
  • Варна и...духом на Босфора
Пепелче
Списъкът ти е като предизборната бюлетина😋
Далеко иди тоз Аташехир,кой тоз сериал аджеба?😃

# 386
Еми, те моите списъци никога не намаляват. 😂
Тръгвам с голямата кошница, пък накрая все остава за другия път.
И на мене ми се видя далеко, така че няма да е трудно да ме разубедите. 😂

Сериалът
Скрит текст:
е нов, казва се Между света и мене, с Демет Йоздемир и Буура Гюлсой на Дисни.
Препоръчвам ти го -  много добра игра, кратки серийки и ще са само осем засега (ако не решат да го изцедят докрай).
Гледам го  с руски субтитри, не зная дали ще го превеждат на бг.

# 387
  • В сърцето на трима мъже...
На нас ни сложиха 1200 лири "обслужване" на обща сметка 2600 лири и чаша бира ни таксуваха по 120 лири Simple Smile Скъпо и прескъпо ни дойде всичко, а бяхме 10-на човека Simple Smile
А сметката за 2 човека в Астрал фиш хаус /от лявата страна на Истиклял, посока Галата/ с включено обслужване беше 1400 лири 😁

# 388
  • Варна
едно наистина вълшебно място с десетки рибни ресторанти и уникално настроение, където във всеки ресторант музиканти свирят на зурни, барабанчета и всякакви други инструменти. Получава се една страшна какафония, отвсякъде силна музика и песни, но на мен пък този хаос ми хареса.. Това са рибните ресторанти на Kumkapi, знам че повечето от вас са се досетили.

Лично мнение ама ако искате да опитате наистина качествена , вкусна и без шмекерлъци храна не се набутвате на най - туристическото място и това се отнася съвсем не САМО ЗА  ИСТАНБУЛ И Турция - точно обратното - търсим любимата квартална кръчма далеч от туристите навсякъде по света . Почти винаги идеално обслужване , всички се познават , вкусна топла храна на сносни цени , да е вкусна храната и на сносни цени в заведението трябва да има посетители основно местни жители - същото е и за магазините. Най близо до туристите в ИСТАНБУЛ е на северния край на моста Галата( отсрещния край на Египетския пазар) като погледнете вляво има рибен пазар и зад него има 2-3 ресторантчета където може да си изберете риба почти мърдаща от сергиите или от щанда в ресторанта.  Също хубав рибен пазар с ресторантчета има и под Лалели на ферипристанището на самия вход на  Босфора от Мраморно море  , с голяяяям кеф гледка.

# 389
Вярвам че е така, но като туристи едва ли можем да отсеем кои места не са подходящи. Записвам си вашето предложение. Дано се справим. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт