🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 860
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
  • София
На мен ми беше интересно в Миниатюрк, но вече бях ходила няколко пъти в Истанбул и 2 пъти на обиколки из страната.  Беше ми забавно да разпознавам обектите. Мисля, че ако се гледат просто макети на сгради и джамии, няма да е интересно.

vici,
Скрит текст:
Предполагам, че пишеш от телефон и не си виждаш подписа. Simple Smile Всеки път ме развеселяваш като видя, че твоето бебе е на 18 години и 9 месеца. Joy
За Румели Хисар някой писа, че кулата с най-хубавата гледка е в реставрация и не може да се отиде там. Иначе работи в орязан вариант. В Гугъл има отзиви от последните дни, включително на жена, която казва, че билетът е на пълна цена, а може да се види само малка част. Simple Smile Аз така и не съм ходила, защото има много изкачване. Казвам го, защото спомена, че с вас ще има и възрастна жена.

# 451
Оле Таня, къде е това бебе описано Laughing. То дърто магаре вече с брада и мустаци, но вярно не виждам никъде това което казваш. Кога беше като съм го правила тоя подпис, бебето си беше баш новородено Laughing и е изостанало от тогава.

Май се чудя за Румели Хисар дали да ходим в такъв случай. По-добре нещо друго да разгледаме сякаш.

# 452
  • София
Оле Таня, къде е това бебе описано Laughing. То дърто магаре вече с брада и мустаци, но вярно не виждам никъде това което казваш. Кога беше като съм го правила тоя подпис, бебето си беше баш новородено Laughing и е изостанало от тогава.

Май се чудя за Румели Хисар дали да ходим в такъв случай. По-добре нещо друго да разгледаме сякаш.
Така и предположих. Joy
Скрит текст:
Би трябвало да можеш да го махнеш, когато отидеш на профила си.

На другия бряг, точно до двореца Кючюксу, има едно заведение, което в темата е известно като Учителското. На самообслужване е. Има хубави гюзлемета, пастички, лимонада... Има и по-лъскав ресторант, но през май не работеше. Не знам сега как е. Та като седнете край Босфора, за да си хапвате гюзлеметата, чудно се "разглежда" Румели Хисар. Като на картичка е. Wink

# 453
Аз не ви бях чела достатъчно дълго време, но така и не разбрах имената на злополучните два апартамента, които направиха драмата.
Но някой се беше оплакал от Dauria Flats. Ами само като им погледнеш рейтинга в Гугъл и бягаш с 200 - 3,5 от 100 потребители и 8,7 в Букинг с всевъзможни отзиви за чистота и стълби.
Ако се постараете да прочетете отзивите и на двете места, ще сте напълно подготвени какво ви очаква. Защото цифричките не винаги могат ясно да дефинират проблемите. Важно е да видите от какво основно се оплакват предишните посетители.

Проблеми с неприемане на карти съм имала дори във Франция и Германия. Касае технически проблеми между издателите на нашите карти и ПОС устройството, от което се опитват да дръпнат сумата. Няма нищо общо с мошеничество. Проблеми от типа овърбукинг и желание ние да анаулираме сме имали и в Гърция, и в Италия. Никога не анулираме ние, въпреки настояванията на хотела. Те имат ресурса сами да анулират поради овърбукинг, но не желаят да го направят, защото имат такса от платформата. Пише се на платформата и те се оправят с хотела. Но при всички положения се търси веднага ново настаняване.

Ние бяхме в едно малко и ново хотелче в Султанахмед - Hotel Poem. Доста по-скъпо е от обичайните любимци, но решихме да не рискуваме, като за първо семейно пътуване. На място установихме, че собственици са турчин и французойка (смесен брак), та самият хотел беше с доста европейски вид. Нямат паркинг, но срещу заплащане ни пратиха на малък паркинг на съседен хотел, с който имат уговорка.

Бяхме в сърцето на туристическия квартал и обичайно там вечеряхме. Как пък веднъж не се опитаха да ни измамят?!?!?!?

# 454
Fancy,понеже и аз писах за проблем,и ми се струва че споменавате моите банкови драми,хотелът, за който писах е Romantic Hotel Istanbul. Рейтинг 8,8 в Букинг и изобщо не е икономичен вариант.Исках удобно място за първо посещение на децата в Истанбул. Ние сме ходили много пъти и предпочитаме други квартали.
Да речем,че и от карти разбирам.
затова предоставихме две различни карти от две различни банки.
Да не сработят и двете е крайно невероятно.
Това, което е най- неприятното, обаче е начинът и времето,в което от хотелът решиха да действат.
По условие резервацията ( не е евтина пак казвам), беше с плащане на място,а картата служи за гаранция.
Седмица преди настаняването,писах на хотела,уведомих ги,че ще пристигнем рано и помолих да ми оферират цена на закуска( при ранното пристигане) и трансфер до летище на следващия ден.Нямаше никакви проблеми.
Проблемът изникна в деня,в който тръгвахме към Истанбул. В два следобед получих въпросните мейли за картата,а автобусът ни тръгваше в 18:30. Не пожелавам на никого да попада в такава ситуация. От българският офис на Букинг направиха всичко възможно,от хотелът ги разиграха доста и накрая заявиха,че пари в брой не могат да приемат  и   в крайна сметка стаята е продадена вече, защото ние не сме изрядни.
Няма да използвам епитети,вие сами преценете как стоят нещата. Казвам само,че четири часа преди пътуването ни с две деца,останахме без хотел. И картите ни бяха пълни,че отивахме на почивка и от банката потвърдиха,че няма опит за вземане на сума и от Букинг говориха няколко пъти с тях и нищо...от хотелът така извъртяха нещата,че да излезем ние без вина виновни.Когато хотелът анулира поради недействителна карта,от Букинг не са длъжни да съдействат.Ако бяха си написали овърбукиг( което е истината според мен) щеше да е друго и разликата в цената щеше да е за тяхна сметка.
Открили са си чудесна вратичка според мен. Хем си пазят резервацията,хем ако им изпадне нещо по-изгодно,не носят отговорност.
Специално погледнах в паспорта си,за последните три години сме ходили над десет пъти в Турция,без да броим шопинга.
Никога сме нямали проблеми и Турция ми е едно от най- любимите места, където винаги сме се чувствали добре.
Тази година,обаче,аз лично усещам осезаема промяна. Обяснявам си нещата с кризата и бума от рускоговорящи туристи. Дребни неща...като комплиментите в любимото ни заведение, които те карат да си оставиш парите с гъдел. Или усмивката на рецепцията да е същата, като тази към англичанина,дето от сутринта сяда да пие и прави оборот.
Много по- комерсиализирана ми се видя Турция този път.
Не казвам,че не е добре,добре е,ама доскоро беше много по-добре.
Това е моята гледна точка,разбира се.
Искрено се надявам,че нещата ще си дойдат на мястото и съм сигурна,че и у нас чужденците третират така.

# 455
Аз не оспорвам описаното, но казвам, че се случва не само в Истанбул. И обичайно причините са технически. В редки случаи е мошеничество. Например ние имаме кредитни карти на Пощенска, ДСК, ОББ, Райфайзен. С картите на Пощенска имаме проблеми с плащанията почти в 80% от случаите. Освен това техните чипове навън в 99% от случаите не работят, трябва да се пъхне картата в устройството. С картите на ДСК също имаме проблеми.

Аз в хотел с рейтинг 8.8 в Истанбул не бих отседнала, но това са си мои принципи. В хотели с рейтинг под 9,5 съм отсядала броени пъти, и то след като установя, че по-ниския рейтинг е за незначителни неща, като слаб wifi.

П.п. На много места дебитни, виртуални или предплатени карти не се приемат и могат да бъдат обявени за невалидни.

# 456
Ситуацията с букинг няма да коментирам, но с това изречение няма как да не се съглася. Това, разбира се, е мое лично усещане.
Вчера минахме през Истанбул транзитно на връщане от Даламан и имахме около четири часа свободно време в центъра. Не ходя през лятото в Истанбул, защото знам, че има много народ, а и не искам да се подлагам на високи температури плюс влага. В сравнение с минавания все по същото време в предишни години преди ковид (за ковид да не говорим), в момента ми е лудница. В понеделник не можеш да се разминеш от тълпи из Каракьой, Еминьоню, Сиркеджи и ооо, защо отидохме на Египетския пазар. Grinning Този път бяхме една идея повече хора и исках да видят поне това. Не искам да си представям какво се случва през уикенда... В Египетския не влизахме, а само се поблъскахме отстрани и някъде до магазина на Мехмед Ефенди – то не можеш да се движиш от тълпа. Клетките за багаж на Сиркеджи бяха пълни всички, тъкмо да увиснем, дойдоха хора и освободиха две, та се уредихме.
В момента местните максимално използват ситуацията с туризма, което е нормално за тях, защото доста им пострада в последните години.
Скрит текст:
За морето да не говорим – ходихме първо на едно нечувано село и за там нямам оплаквания, но сериозно се разколебах дали да ходя някога пак на море в Олюдениз и района, защото вече ми идва пренаселено.
Имам снимки на празен плаж в Олюдениз от 2019 г. (преди ковид), а сега нещата полека отиват към Слънчак. Пак има място, но се появиха дълги плажни барове с безброй шезлонги, които се пълнят. Снимала съм и централния мегдан на Каш без хора преди ковид, сега не можеш да се разминеш от навалица. Цените по заведенията във Фетие са по-високи от истанбулските. Един лаврак (който е най-евтината риба на скара в повечето менюта) е 190 лири. Бира 70-80+. Сравнявам, понеже консумирахме на по-ниски цени в първото ни село, което е пълно основно с почиващи от Измир и Истанбул с европейски манталитет. Малко на конвейер взеха да се случват нещата, но целта на бизнеса е да печели и не мога да им се сърдя. Просто ще си избирам по-рахат места. Попаднахме и на такива.

Скрит текст:
Летище С.Гьокчен - шатъл до Кадъкьой, веднага корабче до Еминьоню/Каракьой заради идеята, а и не бързахме.

Понеже бяхме с все багаж, а беше време за обяд, решихме първо да ядем и слязохме на Каракьой. Там има един ресторант KARAKÖY AFRODİT не е идеален, но сме сядали и яденето го бива, пък и оставяме куфарите на партера и ядем на терасата на шестия етаж. Гледка.

По-евтино от заведения от този тип във Фетие и Каш, но има процент сервиз, който при нас си беше 100 лири за четири човека. Бира – 60 лири, хамси и миди тава – 110, салата 70, агнешкото 220. Паламуд на запитване, вече има, тук беше 200 лири порция. Но за хубава риба с бира/ракъ на по-ниски цени се ходи извън центъра.

После едвам се качихме на трамвая за две спирки до Сиркеджи...

С картите и аз имам проблеми – на места ми отхвърлят едната уникредитска виза  и револют (на ПОС и в турски сайтове за покупка на билети).

# 457
Не пожелавам на никого да попада в такава ситуация.

Много точно!
И защото такъв тип коментари не се посрещат добре считам, че трябва да се пише.
Всички си избираме хотел в който не сме били по отзивите и оценката, но най-вече четем отрицателните. Ако не пишем, как ще разберем?
Оценките не винаги са реални, хотели с по-ниска оценка са къде, къде по-добри.
Да не смесваме нещата, за Истанбул лошо не може да се каже!

Последна редакция: вт, 27 сеп 2022, 16:17 от Tony Maria 22

# 458
За комерсиалната страна на нещата няма какво да се каже.. преди 4 дни си дойдохме от Анталия, бяхме последно 2019(преди ковид, добре че не се подлъгах с обичайната ранна резервация за 2020😐) и има огромна разлика. Турист е=на касичка, отношението е леко променено. Болно ми е, като кажеш че си от България и вече са те сметнали. Пак си оставаме,, комшу,, пак я има обичайната свойска усмивка но е някак,, няма евро,,

Сега по темата🙂 Нашето пътуване е уредено, на 27.10 ще пътувам с още две приятелки. Няма да е много, само за две нощувки ама... няма повече отпуска🤣свърши пущината. Искам да отидем до едно кафене с миндерчета и уникална гледка към Златният Рог. Незнам как се казва, но не е Пиер Лоти. Нямам и идея как да стигна до там. Ще си направя програма, ще прегледам маршрути защото само аз съм ходила. Оправям се в централната част, тревожи ме всичко останало😃😃 поназнайвам малко турски но нищо впечатляващо.

# 459
Аз искам да попитам има ли реални намаления за черния петък в Турция?
Или кой е най-добрият период за пазаруване зимните месеци?
Ще плануваме прегледи и няма да е лошо да съчетаем с малко шопинг.

# 460
  • на Мелмак
Зимата съм пазарувала около Коледа, имало е чудесни намаления, на нова година - никакви, след 5-6 януари, отново чудесни.

# 461
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Bebe, ако става дума за кафенето с възглавничките - вече не съществува, а и беше на Босфора.
Дръгият вариант е да гледаш декора за фотосесии, но то не е реално заведение, просто така е декорирано.

За други миндерчета, поне аз не се сещам.

# 462
Bebe, ако става дума за кафенето с възглавничките - вече не съществува, а и беше на Босфора.
Дръгият вариант е да гледаш декора за фотосесии, но то не е реално заведение, просто така е декорирано.

За други миндерчета, поне аз не се сещам.
А там как се случват нещата?
Цени на сесиите и точна локация,резервация прави ли се ?

# 463
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
А там как се случват нещата?
Цени на сесиите и точна локация,резервация прави ли се ?
Последно някой е споменавал фотосесиите през април, ето го мнението, гларусите вече са на фотошоп:
Клик

Пълната актуална информация на техния сайт:
https://tahtistanbul.com/en

Вероятно има и други места, както и частни фотографи, които си организират нещата. Потърсете в Инстаграм.

# 464
Здравейте,
Да попитам, някой знае ли каква е процедурата с tax free когато купувате от магазин и ви издадат бележка в запечатан плик? Връщам се в събота с автобус, да представя ли плика някъде на митницата?

Общи условия

Активация на акаунт