Отговори
# 300
Нищо не принтирате. Има декларация за онлайн подаване. Сваляте, попълвате в акробатрийдър, запазвате и ъплоудвате в сайта.
В полето приложения прикачате сканирана служебната бележка. Събмитвате. И воала!

# 301
  • София
Нищо не принтирате. Има декларация за онлайн подаване. Сваляте, попълвате в акробатрийдър, запазвате и ъплоудвате в сайта.
В полето приложения прикачате сканирана служебната бележка. Събмитвате. И воала!

А за така описаното онлайн подаване трябва ли да имаш електронен подпис?

# 302
  • Варна
Да, достъпът е с електронен подпис

# 303
  • София
Аз останах с впечатление, че е с ПИК на НАП. С КЕП не бих се захващала.
Скрит текст:
Електронния подпис вече е много евтин. Някъде по левче на месец. Но самото слагане на електронния подпис си е приключение. Започва се с обещание, че всичко е много лесно, минава се през слагане на софтуери, неподдържани от години и се стигне до занимавка в продължение на дни, при това нееднократно, а при всеки опт да се ползва.
Така че пожелавам успех на хвалещите българския софтуер, но ако е с КЕП, по-лесно ми е да си взема отпуска и да скокна до социалните в съседния квартал. А КЕП-чето си ми седи в гардероба само за най-най-краен случай.

# 304
  • София
Става и с пик от нап.
На сайта посочваш по какъв начин искаш да влезеш в системата.
Аз имам пик, ел подпис нямам.

След като свалиш документа, попълваш и запазваш промените. Но без да се преименува самия файл - това го имаше някъде обяснено.
Когато се отвори файла, най-отгоре вдясно има падащо меню - избира се дирекцията за соц подпомагане, иначе ще излезе грешка като се прави save на файла. Грешката беше някаква странна - не може да се усетиш веднага какво става. Това много се разискваше и обясняваше в първокласната тема миналата година. Та тези двете неща бяха основното препятствие.

В новото училище - пълно затише, никакво инфо за рс. Малко съжалявам, че планирах по-кратка почивка само до 6-и септември. Подозирам, че ще се виждаме с различните учители след 11-и.
На двамата по-малки класните писаха в общите чатове - да чакаме инфо след 7-ми.

# 305
Изчетох ви най-накрая 😃

Младежа попрочете някои от книгите, а за останалото му взех христоматия, от там да си чете. Чете детето, той е от тези, дето Трябва да е прочел. Не излиза много това лято. На него му забраниха баскетбол (миналата година играеха много), сега другите момчета ходят и на тренировки. Дали е само заради това или има и друго в отношенията, не знам. Вижда се, вече 3ти път, с бъдещите съученици. Обикалят центъра на София 😁
Сега съм в търсене на треньор по плуване, който да го поеме за тренировки по 5 дни в седмица. Това ни препоръча кинезитерапевт. Как ще успява, не знам?!

Миналата седмица му подадохме документи за дебитна карта в Булбанк. Дали ще я приемат от училище, сега се замислих, като прочетох, че някои училища превеждат само в една банка. 🤔

На 15.09 трябва да носим медицински картон. Тук малко имам объркване. Предполагам, че ще приемат картона от предишното училище. Въпреки, че в него няма нанесено нищо допълнително. Тези бележки с поставените ваксини не са вътре в него, нито нещо е записано. Просто си е бил на съхранение там. Ще го нося до личната да го попълни, може би. Приемам мнения и съвети. 🤗

Открихме сметка на дъщеря ми (навършени 14 г.) в Булбанк. Лимитите са 200 лв./ден, 500 лв./седмица. Но наистина става много бавно, около час си отвисяхме в банката.

И ние почти час почакахме. Но на мен служителката ми каза, че лимитите са 50лв/ден и 250лв/ седмица. Останах разочарована, защото на сайта им прочетох 100лв/ден и 500лв/ седмица. Къде е истината ще проверим на практика.

За бележките, че детето е записано в 8 ми клас ни казаха, че ще ги дават след 15септември. (И чак тогава ще подавам декларация за паричките. Ще пробвам първо on-line, ако не стане ще ходя на място.) И за тогава и родителска среща щяло да има. 🤔 Сега се чудя, как ще е организацията? Тази година се надявам да бъде открита Присъствено от всички класове. После децата да се видят с класните си и някъде там и родителска среща.....🤔 Но каквото такова.
А ние по този повод (РС чак на 15.09) си спретнахме едно море 😃 до 13.09.  Направо от плажа, в училище! 😂

# 306
  • Варна
Гледам подаването на служебните бележки обсъждате, аз цял ден се мъчих да подам онлайн през системата с електронен подпис,  всичко попълних и накрая при прикачването ми дава грешка, не успях по този начин. Имах разпечатани бланки на декларацията,  попълних ги, подписах, след това сканирах и ги пратих на имейл на съответното социално поделение, на другия ден получих входящ номер.

# 307
  • София
Ves+, благодаря ти!

За лимитите - в банката имат някакви лимити по подразбиране, но може да се променят. Преди пет години в ПИБ бяха от 20 до 100 лева на ден. Но с детските карти не разрешаваха плащане в интернет. За пет години много неща са се променили със сигурност.

# 308
Накараха ни да изкараме електронни подписи от работа. Следва, че на компютъра там мога да го ползвам,а на домашния не, нали така? Но щом има опция с кода на НАП, тогава мога и от вкъщи, така ли? Вижда ми се сложно ище разчитам на помощ от по-грамотните компютърно вкъщи. Да водя някой от тях на компютъра на работа хептен усложнява нещата.
Днес се прибираме в СФ, дотук безпроблемно минахме с почивката. Дупката е намаляла може би на 1/4, в началото тъпчех марлен дрен от цяла малка марля, нищо не оставаше отвън, сега режа и остава кухина, която събира само 1/4, но продължава да има зелено като го махам. И в дъното остава вторична кухина с капилярна цепка, която събира 2 капки течност. Тя не напредва така добре, както ми се иска. Като иде утре на лъчето, ще искаме да го види хирургът, който го е дренирал. Довършихме 14 дневен антибиотичен курс, на морето беше мускулно, преди това венозно. Продължаваме да трепем чревни гъби и клостридии.
Ще ми се да идем за няколко дни в Тр, но госпожицата си е науредила срещи с кого ли не. А сама там няма да стоя. Имаме "присъствие" в къщата, от години и нищо не можа да го махне, така че сама няма да замръкна там. Очертава се една седмица отпуска, в която ще стоя вкъщи. Тъпо.

# 309
Зависи от подписа - дали е нужен слот за карта, тогава трябва да имаш такъв за домашния компютър. И само правиш необходимото инсталиране.

Друг въпрос е, че, поне според мен, не е редно да ползваш електронен подпис, който ти е издаден служебно, за лични нужди.

# 310
Какво значение има, че подписът е издаден служебно? Той е на определено лице с име ХХХ. Лицето ХХХ го използва навсякъде, където е необходимо. Никъде не е посочено, че може да го използва само за служебни цели. Това е просто електронен идентификатор на лицето ХХХ.
Моят КЕП го спрях преди десетина години. Тогава на много малко места можех да го ползвам и след като банката, с която основно работех, не ползваше електронен подпис, а една тан система за оторизация, го спрях. Само такси плащах и за него. Така и не направиха нещо, което в действителност да ползваш навсякъде - институции, банки, болници, та до карти за градски транспорт, ако щете. Сега за банките си имам други оторизация през мобилните приложения плюс токен, за НОИ някакъв ПИК, който имам от сто години, за НАП някакъв ПУК издаваха... Манджа с грозде е навсякъде.

# 311
  • в очите на дъщеря ми
Не е така ston, когато подписа е издаден на физическо лице, той е негов персонален, но когато е служебен, той е издаден на юридическо лице и се ползва от лица с определени служебни функции. Моят електронен подпис е такъв, на мое име е /даже два имам/, но е издаден на юридическо лице и не мога да го ползвам, напр. да вляза в НАП или НОИ за лични нужди.

# 312
  • София
А е възможно и подписът да не е универсален. Да си важи само в системата, от която е издаден. Тогава в СП няма да го отворят. Така че и аз не съм привърженик да се разчита на служебните електронни подписи.
С ПИК, според мен, е по-лесно

# 313
Може и с Евротръст

# 314
  • София
Да, може с Евротръст и с персонален КЕП на B Trust.  Професионален КЕП  - не.

Общи условия

Активация на акаунт