Отговори
# 285
Аз си знам едно - тръгнеш ли по институции, носи си оригинала на акта за раждане и копие. Ей тъй, за всеки случай. Никога не можеш да си сигурен трябват ли, не трябват ли.
Тази пролет подновявахме международни паспорти. Чинно бях помъкнала всички бумаги и баща им. В крайна сметка от бумагите нямаше нужда.
Синковецът е септември. Ще подадем веднага след рождения ден за лична карта и ще я пусна бърза поръчка. Искам да успея да му извадя и дебитната карта преди да започне училище, защото посещението в банката отнема доста време и с училище и тренировки да не се чудя къде да я вместя и нея. Хубавото е, че ще успея да свърша всичко с едно ходене там. Големият е роден ноември, нямаше лична карта, когато вадихме първата дебитна карта и всичко беше доста по-сложно. Първо един вид сметка, като малолетен, после я променяхме и всеки път откарвахме по минимум час в банката. Отделно в началото на учебната година е голямо стълпотворение на осмокласници, които си вадят дебитни карти заради стипендията. В нашия град всички училища превеждат в ДСК стипендиите.

# 286
На другото дете вадихме международен, при това не първи, голямо обикаляне да копираме паспортите на нас, родителите, издадени от МВР Simple Smile)

# 287
  • Пловдив
Какви документи искат в банката,ако  детето все още няма лична карта?

# 288
  • София
Мен адресната регистрация от общината ме притеснява да не искат, че не ми се занимава с общината. Благодаря!
Моят си беше сменил адресната регистрация. Т.е. едва ли ще искат старата (където е регистриран - най-често с майка си). Направо си пише тази, която иска. Нямам спомен да е носил старата регистрация или нотариални актове. Още повече, че моето не е знаело, че регистрирано на друг адрес от лудата си майка.

# 289
Аз на моята и извадих дебитна по миналата година или миналата беше, носих акта и за раждане - копие и оригинал. Тъй че, само ще подновява. А ЛК ако не е към края на септември, ще е октомври.
Днес, тъй като съм в пълна мъгла, че днес и утре имало поправителни матури, вдигнах мързеланка - поспаланка, помъкнах я с мен, за да вземе бележката. Заради матурите, остава за понеделник. Вчера реших да питам бъдещата и класна, ми женицата изобщо не спомена за тези матури. Преди да тръгнем, звъня на единствения номер, няколко пъти, като последните три пъти, ми се затваряше. Звъня, вдигат и затварят, докато кажа добър ден. Та ще се разходим пак. Тамън на отиване ще видя и за карта за ГТ.
Ама тоз режим, туй спане, па правене на ядене по малките часове на ноща, направо ме изнервя вече. Та днес нали я вдигнах, след няколко часа сън, като се прибрахме чак към 17:00 ч., само се метна и пак откърти, да видим кога ще съ събуди. Дано туй изпълнение да и смени режима.

# 290
Какви документи искат в банката,ако  детето все още няма лична карта?
Акт за раждане на детето и лична карта  на родител- настойник, който ще подпише документите и ще даде съгласие да се открие сметка на детето

# 291
  • София
Ако детето има навършени 14 няма как да открие сметка без лична карта. По закон един път в периода на валидността на ЛК банката има право да я сканира.
Пак по закон, след като детето е навършило 14, вече за всичко трябва и неговият и вашият подпис. Единственият начин да докажете, че сте родител на това дете, е с акт за раждане. Затова няма как да се разминете без акта.
Освен това имайте предвид, че парите от тази карта можете да изтеглите само през съда. Така че ако сметката е на детето, не правете тази глупост да я зареждате с много пари. Т.е. детето може да тегли до лимита. Но ако има по-голяма сума и искате да я изтеглите на каса, ще направят проблем.
Аз бях разчиствала някакви останали стари сметки в ПИБ и всичките пари прехвърлих по сметката на детето (че той искаше да си запази картата). Бяха общо малко над 1500 лева и не ми се занимаваше да се редя на каса. Да, но когато реших да ги изтегля, се оказа, че трябва да ги тегля през карта с лимит 100 лева на седмица. И само защото детето нямаше 14 и сметката беше на мое име, успях да я закрия и това беше единственото нещо, което можех да направя с нея.
Но си споням дете (спортист) беше получило награда по детска карта и майката търсеше решение как детето да си купи нещо с парите.

# 292
Не помня как беше точно с картата и сметката на големия, когато още нямаше 14 години. Знам, че тогава разписах една камара документи и от сметката можеше да се тегли само с картата, иначе трябваше да има съдебно решение. Но той имаше много малко пари в нея тогава. Едно първоначално задължително зареждане и стипендиите от първия срок. След това, когато трябваше да подава заявление за стипендия за втория срок, вече имаше лична карта и ходихме да оправим сметката. Прехвърлиха му наличните пари в новата сметка и вече си се разполага сам с нея. Може да тегли до 100лв на ден. Ние обаче нямаме кой знае какъв избор. Училището изисква сметката да е в ДСК и ползваме някакъв техен тийн продукт.

# 293
Дъщеря ми имаше дебитна карта, когато беше под 14 години. Сметката беше на мое име, виждах я в банкирането, а картата на нейно име. Аз управлявах сметката ѝ, лимити и т.н. Когато стана на 14, отидохме с личната карта и направиха нова сметка на нейно име.

# 294
  • София
Открихме сметка на дъщеря ми (навършени 14 г.) в Булбанк. Лимитите са 200 лв./ден, 500 лв./седмица. Но наистина става много бавно, около час си отвисяхме в банката.

# 295
  • София
И е добре като откривате сметка да си поискате една бумага, че тази сметка е на името на детето. Мине не мине и някой все го иска това нещо. Най-често НОИ го иска, за да преведе каквито и да са пари. Затова аз винаги си искам документ за НОИ.
Иначе НПМГ си плащат стипендиите и на ръка.

Но е удобно като детето има сметка в същата банка като родителя. Сега голямото си пазарува и на касата в магазина ми се обажда да му преведа пари и си плаща. Не зная колко са щастливи тези от опашката.

# 296
Когато и вадих картата, при нас щеше да е още по - бързо, но имаше стажанти в този период, затова малко се позабавихме. Но пак не съм висяла час или над час. А и нали те също трябва да практикуват и да се учат на бойното поле. Изобщо не ни претисни този факт, че ще си повисим повечко. Лимита и е 100лв., когато има нещо за взимане, спокойно може да си го купи, дори и от някой сайт. За сега, все още няма такси към нейната карта. Като стане на 14, сигурно ще и одържат такава. За стипендия не се знае дали ще получава. Гледах в сайта на училището, там намерих доста интересно и дълго инфо, за това кой и защо може да получи такава. Да видим тази година как ще е, може и на това да сложат промяна.

# 297
  • София
Ако някой все още иска да рискува и извинявайте, ако повтарям (не съм се връщала назад подробно):

На вниманието на всички седмокласници и техните родители

Уведомяваме Ви, че към 25.08.2022 г. има 1 (едно) свободно място в профил „Математически“ с разширено изучаване на НЕ в VIII клас

и 1 (едно) свободно място в профил „Природни науки – Химия и Биология“ с разширено изучаване на АЕ в VIII клас.

Подаване  на документи за участие в класиране: На 26.08.2022 г. от 14.00 часа до 16.00 часа

Място на подаване на документите –  деловодството на НПМГ.

Необходими документи:

Заявления по образец за участие в класирането
    Оригинал на свидетелство за основно образование
    Декларация за обработка на личните данни
    Разпечатка от информационната система https://admin.infopriem.mon.bg с оценки от изпити, олимпиади и състезания.

# 298
  • София
Аз ли бъркам, или тук една майка се похвали, че детето й ще го приемат на четвърто класиране в химическата паралелка.

# 299
  • Варна
Въпрос относно тази еднократна помощ. Някой беше писал, че е подал онлайн и станало с 2 клика. Миналата година за първокласника ходих до Социалните, но сега ми се искаше да подам онлайн. Защо на мен ми се вижда сложно? Аз ли нещо не разбирам? Трябва да принтирам декларацията, да попълня всичко по нея, подпишем двамата и да я сканирам и прикрепя с бележката? Ми не ми изглежда никак просто пък.

Общи условия

Активация на акаунт