Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В началото на ОСМИ клас, очакваме да влезем в час - 2

 • 26 323
 • 635
 •   1
Отговори
 • София, в момента в любимото ми село Железница
 • Мнения: 1 270
Flowers Four Leaf CloverДОБРЕ ДОШЛИ В ОСМОКЛАСНАТА ТЕМАFlowers Four Leaf CloverBooksСПИСЪК с КНИГИТЕ за 8 КЛАС Books
Скрит текст:
Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл
„Илиада“ (Омир): откъси от I, VI, XXII, XXIV песен
„Любов“ (Сафо)
„Антигона“ (Софокъл)
Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус, за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан
„Пространно житие на Константин – Кирил“
 „Азбучна молитва“ (К. Преславски)
„За буквите“ (Черноризец Храбър)
Из „Декамерон“ (Дж. Бокачо): Ден първи, Новела трета – „Притчата за трите пръстена“
Из „Дон Кихот“ (М. де Сервантес): I и VІІІ глава
„Хамлет“ (У. Шекспир)
Сонет 91 („Един се хвали с ловкост и успехи...“), Сонет 130 („Очите ѝ не са звезди...“) (У. Шекспир)

Процедура за отпускане на помощ за осмокласник
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ, ЗАПИСАНИ В ОСМИ КЛАС  2022/2023
Уточнение1: Процедурата за отпускане е същата както през 2021г.
Уточнение2:  Тази помощ НЕ се отпуска за ученици, записани в частни училища!


Заповед за определяне на учебното време 2022/2023


Заповед за утвърждаване на графици за провеждане на ученическите … 022 – 2023 година


УЧЕБЕН ПЛАН ИИЧЕ
Скрит текст:

Sign Triangular Flag On Post Има малка разлика в плановете ИИЧЕ, които са за профили Математически, СХН, Икономическо развитие и Природни науки. Качените тук са за профили Чужди езици и всички други без изредените. Разликата е, че мат, схн, ир и пн имат в осми клас два часа седмично информатика към задължителните предмети и нямат никакво ИУЧ. (Maria007)
УЧЕБЕН ПЛАН РИЧЕ
Скрит текст:

Профилирана подготовка:
http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/12/Организация … на-подготовка.pdf

ТИПОВЕ И ВИДОВЕ ПРОФИЛИ И ГИМНАЗИИ:
Скрит текст:
Първи гимназиален етап – 8-10 клас.
Втори гимнапиален етап – 11-12 клас.
ДПП – държавен план-прием;
ООП – общообразователна подготовка;
ИУЧ – избираеми учебни часове;
ФУЧ – факултативни учебни часове;
ПП – профилирана подготовка/ на места профилиращ предмет;
СХН - софтуерни и хардуерни науки

Има 2 типа гимназии: профилирани и професионални.
* Професионалните ти дават професия (ако е по-лесно си правете аналогия с техникумите от нашето време). Те нямат достатъчен хорариум по някои предмети и това не удовлетворява изискванията за прием в някои чужди университети. При тях няма профили.
* Профилираните са с 2 профила определени още с ДПП (държавен план-прием) и 1 или 2 профила, които могат да бъдат определени още с ДПП или когато децата са в 10ти клас. Профилите се изучават само във втори гимназиален етап. В първи гимназиален етап се учи ООП (? – общообразователна подготовка) по съответната рамка и се учат ИУЧ (избираеми учебни часове) и ФУЧ (факултативни учебни часове), които както видяхме от избора и на смг, не е задължително да съвпадат с профилите. Профилите са важни, защото само те, БЕЛ, ЧЕ (чужд език), мат, го (?) и ФВС (физическо възпитание и спорт) се изучават в последните 2 години. Т.е. трябва на детето да не му е мъка, да са му полезни, да се справя с тези предмети, ако гони висока диплома и по тези предмети ще има по-висок хорариум, който е важен за някои чужди унита. Освен това вторият ДЗИ (държавен зрелостен изпит) се полага на един от профилите (по избор на ученика). (maria77bg)

В края на 10-ти клас се приключва с т.нар. разказвателни и в 11-ти и 12-ти клас ще се изучават само ако са профил. (svetlaem)

След като всички изучават математика в 11-12 клас, как кореспондира изборът на профил математика с втория гимназиален етап? Учат повече часове от деца, които не са с този профил, или просто ДЗИ може да е по този предмет? (zazu1)

Профилираната подготовка по всеки предмет означава не просто повече часове, но и доста по-задълбочено изучаване на предмета. Не може да се обясни с две думи, но ако се сравнят двете учебни програми става ясно (за общообразователна и за профилирана подготовка). (Дидева)

Аз продължавам да не мога да се ориентирам с тези профили. След като са след 10 клас, като избереш паралелка с немски и математика при кандидатстването след 7 клас, какво всъщност избираш? Не учиш ли повече от тези два предмета още от 8 клас? (zazu1)
Да речем, че говорим за  СМГ с немски. Чисто хипотетично. Двата задължителни профилиращи, определени на национално ниво, ще са ясни още при кандидатстването - математика и информатика или математика и физика. Езикът може да бъде включен като трети профилиращ, но не е задължително. (Дидева)

СМГ си гласуваха на педагогически съвет профилите и рамките. Същите като миналата година по информация на родител от общото събрание. Третият профил няма да е определен с ДПП. 11 клас догодина ще са с трети профил първи чужд език, за четвърти профил не беше сигурна майката (каза физика, но не си заложи главата). (maria77bg)

ДЗИ по желание се държат върху материала от общообразователната подготовка. За някои предмети това ще е учебното съдържание до десети клас, защото с тях се приключва тогава (разказвателните например), но за други - ще обхваща този до 12. клас включително (например математика или БЕЛ). (Дидева)
Аз пък се чудя как точно университет (независимо български или чужд) ще разграничи “този” от “онзи” ДЗИ? (звездица)

Предполагам, че няма да е трудно. В дипломата вероятно ще е уточнено кой е върху ПП (профилираща подготовка) и кой - върху ООП. Признавам си, че още не съм задълбавала в конкретното съдържание на дипломите, а и не мисля, че има образец.
За нашите университети, ако се кандидатства с ДЗИ, може за това върху профилираната подготовка да се заложи по-висок коефициент в балообразуването. (Дидева)

За чужд университет май ДЗИ не играе никаква роля, ако не греша. Съответно дали ДЗИ ще е по ООП или по ПП, няма да има значение? За тях роля би изиграл хорариумът, нали не бъркам? А от друга страна нашите университети изобщо гледат ли хорариум при прием? (звездица)

Звездица, много университети искат освен хорариум и оценка от изпит, примерно не по-ниска от 5.80. Не само в ОК. (Слънчевата)

Значи дали съм разбрала правилно:
Ако детето не е в гимназия или СУ (средно училище), а отиде в нещо като преди техникум - ще са му затворени пътища да учи в чужбина, така ли? (luss)

Не е задължително. Не всички чужди университети имат еднакви условия за прием. Затова писах, че ако дадено дете има за цел определен университет, то е добре да си погледне изискванията за прием. Има изложения на образованието в чужбина, там също може да се пита. (maria77bg)

Професионалните паралелки, незавасимо в кое училище са, са с учебен план за съответната професия. Т.е. хорариумът на предметите е един и същ, както и всички последствия от това. (maria77bg)

Няма значение в какво училище е професионалната паралелка, тя си остава професионална. Същото важи и за профилираните. Ще дам пример. Рамковият учебен план за профил математически е един и същ, независимо дали паралелката е в СМГ или в 999-то СУ. Същото важи и за професионалните паралелки. Рамковите и типовите учебни планове са едни и същи, независимо от това дали паралелката е в професионална гимназия или да речем в МГ - Пловдив. (Дидева)

Аз за друго се чудя. Първи и втори ПП (профилиращ предмет) са си регламентирани с ДПП и там няма мърдане, но какво пречи трети и четвърти ПП да се направят по-гъвкави, а да не се закрепват към цялата паралелка. За тях да се обединяват ученици от различни паралелки. Пак ще има някакво ограничение, доколкото трябва да се събере група, но възможностите ще са много повече.
По основните предмети ще има достатъчно желаещи. Единствено трябва програмата да е съгласувана. В определени дни и часове всички ще имат трети профилиращ предмет - едни ще отидат за математика, други за история и така. После се връщат по класовете си за часовете по първи ПП примерно. (ston )

Дали съм схванала правилно за професионалните паралелки, защото ми е много важно дали да изберем такава в МГ или нормална такава с профил ИТ или математически, и съответно в нормално СУ (средно училище) с профил ИТ:
Това, което разбрах е:
1. Професионална паралелка "програмиране" в ПМГ гимназия се явява същото като паралелка "програмиране" в коя да е друга професионална гимназия и съответно възможностите за чужд университет е възможно да са поорязани?
2. От друга страна професионална в ПМГ дава предимство за професия веднага след училище сравнено с паралелка ИТ (информационни технологии) пак в ПМГ?
3. Паралелка с профил ИТ в нормално СУ дали е равна на паралелка ИТ в ПМГ?
П.П. детето ми е момче и интересите му са чисто технически. Мечтата му е да стане "монтьор", но е силен ученик и е отличник по математика. Моята мечта е да замине да учи в Германия нещо инжинерно или ИТ 😁 (затова и мисля паралелка МАТ с НЕ в ПМГ) (AIR)

На хартия дали учиш в едно или друго училище с еднакви профили или еднаква професия е едно и също. Разликата е в учителите (преподаването), в средата (което е условно) и в предразсъдъците. (maria77bg)

С риск да стана досадна, защото съм го пускала многократно.
Таблицата отразява часовете по общообразователна подготовка по първи чужд език. Когато езикът е профилиращ, е различно. (Дидева)


А имате ли информация за профилите на училищата по изкуства? (Red )
Профилите са всъщност специалността, която е избрана. Всички налични часове от избираема и факултативна подготовка отиват за обучението по професията. Това за НГПИ (Национална гимназия за приложни изкуства). НУИИ (Национално училище за изящни изкуства) правят профилиране Графика, Живопис, Скулптура и още нещо след 9-ти клас (преди беше така, не видях актуални учебни планове, а не ми се рови да търся). (vesi1)
Имам един въпрос - има ли гимназии без профили и без професионални паралелки? Просто си учат всичко поравно 5 години - има ли такива? (mumble-bumble)
Не, няма такива училища. (maria77bg)
Според новия училищен закон учениците в 11-и и в 12-и клас изучават профилирани предмети, има и нов вид училища - обединени, които са до десети клас. Сега обединените училища в страната са 68, но догодина ще са с 3 повече, каза Михайлова. Тя уточни, че учениците, които завършат обединените училища, ще може да продължат да учат след десети клас в други училища. Учениците, които учат сега по новата образователна структура, са в девети клас. (https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-razyasni-promenite-v-srednoto … -v-universitetite )
Паралелките са профилирани или професионални, независимо дали училището е гимназия или средно училище. Обединените училища са предимно по селата. Те са до 10 клас. Така борят невъзможността да намерят учители и същевременно нежеланието на децата да учат. Така завършват 10 клас и имат свидетелство за завършен първи гимназиален етап. (maria77bg)
Забравих да пиша за това, което знам за Обединените училища. Правят се предимно в селски райони и в такива с повече ромско население. До 10 клас са Уж с професионална насоченост. (Amanda.D)
В свидетелството за основно образование няма среден успех. На теория оценките, които не са балообразуващи за конкретна паралелка, могат да се окажат важни при определени условия.
"Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка."
(Дидева)

Сертификати (информация)
Скрит текст:
Това е CAE - сертификат за ниво С1. Когато даден сертификат се вземе с grade A, както е в случая, се признава следващото ниво, в случая С2. В неговия случай наистина е излишно да се явява на сертификат С2, защото сертификат за С1 е достатъчен за всичко, а и чисто практически нивото му е достатъчно за всичко, освен ако не иска да преподава английски в университет. За FCE с признато ниво С1 обаче, нeщата стоят иначе.
При много висок резултат, уж ти признават по-високо ниво, но си получаваш пак сертификата за нивото, на което си се явил и никъде не ти го признават за нещо повече - ни за университети, ни за работа. Ако се е явила на FCE, което и сертификат за В2, но заради високия резултат и "признаят" нива С1, чисто практически това нищо не значи. Университет няма да й го признае за С1 и правилно, защото това, че е взела FCE с резултат за С1, съвсем не означава, че ще може да вземе реалният сертификат за това ниво САЕ. Трябва доста още да поучи, за да успее да го вземе. Говоря от личен опит /дъщеря ми го взе в началото на 7-ми клас с висок резултат/. Та, хубаво е, че е взела FCE с висок резултат, но реално нивото си е В2. (sanaka)
Ето тук има прилично обяснение, но е само за САЕ. За CPE и FCE нямат разбивки на процентите, но логиката е същата, предполагам.
https://englishacademybg.com/varna/exams/cae-exam  (Слънчевата)Нашият списък

Ако желаете да бъдете включени, пишете ЛС на ninanb!
Скрит текст:
* СОФИЯ *

2 АЕГ
cydonia – АЕ/ИЕ/МАТ/ГИ
nadiko88 – АЕ/ИЕ/МАТ/ГИ
PeTiA ツ – АЕ/ИЕ/БЕЛ/ИТ
orka – АЕ/НЕ/ХООЗ/БЗО
Натуся – АЕ/ИЕ/БЕЛ/ИЦ
together1 – АЕ/ИЕ/БЕЛ/ИЦ

1 СУ "Пенчо Славейков"
Мамзел Нитуш – БЗОО/АЕ/ИЕ

7 СУ "Св. Седмочисленици"
iana28 – АЕ/ИЕ
Dianchence – АЕ/ИЕ
Silvia2211 – АЕ/НЕ
*kalimbi* – АЕ/ФЕ

9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”
0276 – ФЕ/ИЕ
eternity – ФЕ/ИЕ

18 СУ „Уилям Гладстон“
мандаринка – КорЕ
d_genikolova2005 - Природни науки/АЕ

22 СЕУ "Г.С.Раковски"
Bambi766 – АЕ/ИЕ

23 СУ "Фредерик Жолио Кюри"
peve - Предприемачество/АЕ/ИтЕ

32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски"
sunshine3 - АЕ/НЕ/СХН
Boniani - АЕ/ФЕ

35 СЕУ "Добри Войников"
ves+ - БЗОО/НЕ/РЕ

56 СУ „Проф. Константин Иречек"
Iva-1977 – Икономическо развитие/АЕ/ИЕ

73 СУ "Владислав Граматик"
denizara - НЕ/АЕ
renni79 - НЕ/РЕ

91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“
zaichenceto_bialo - НЕ/АЕ
Skiorche – НЕ/АЕ

128 СУ "Алберт Айнщайн"
unforgiven - Икономическо информационно осигуряване

133 СУ "А.С. Пушкин"
bobidika – РЕ/АЕ
въпросителна Simple Smile – ФЕ/РЕ

134 СУ "Димчо Дебелянов"
aria_82 - Природни науки/ХООЗ/БЗО
PureLove - Природни науки/ХООЗ/БЗО
etaniel - СХН

164 ГПИЕ – „Мигел де Сервантес“
Jdodo - ИЕ/ФЕ
pepeblue – ИЕ/ИтЕ
LollyPoppy – ИЕ/ИтЕ
kskksk – ИЕ/ИтЕ
Montal – ИЕ/ИтЕ

НГДЕК
zahir-близнак1 – Хуманитарна паралелка/ИтЕ
zahir-близнак2 – Хуманитарна паралелка/ИтЕ

НПМГ
Светлица – География
nells – География
ra2 – Химия/Биология
Klaudia81 – Химия/Биология
*M&M* – Биология/Химия/АЕ
Mrs Jan – Физика
tsveta_pile – Физика

  ПГИИ “Проф. Николай Райнов”
irchick - Компютърна графика

ПЧМГ
Rouzi – МАТ/Информатика/НЕ
евето – МАТ/Информатика/НЕ

СМГ
ims – МАТ/Информатика/НЕ
bora – МАТ/Физика/НЕ
zori_g_n – МАТ/Физика/АЕ
simbi – МАТ/Информатика/АЕ
nelly_nencheva-близнак1 – МАТ/Информатика/АЕ
nelly_nencheva-близнак2 – МАТ/Информатика/АЕ

СофтУни Светлина
galita – Киберсигурност

ТУЕС
ninanb - Системно програмиране/АЕ
vesela_popova - Системно програмиране/АЕ* АСЕНОВГРАД *

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“
Тони – СХН/АЕ/НЕ* БУРГАС *

ПГКПИ
tania007 – Приложно програмиране

ПГМЕЕ
karzz - Автотранспортна техника* ВАРНА *

1 ЕГ
Бухтичка – АЕ/НЕ

3 ПМГ „Акад. Методий Попов“
wiwi – Икономическо развитие

IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри"
lakers – ФЕ/АЕ

ГПЧЕ "Йоан Екзарх"
shisholia - НЕ/АЕ

СУХНИ „Константин Преславски“
fiona03 - Музика* ЛОВЕЧ *

ПЕГ „Екзарх Йосиф I“
krasi78 – АЕ/НЕ* ПЛОВДИВ *

ЕГ "Пловдив"
renydent – АЕ/НЕ

МГ "Акад. Кирил Попов"
Ханна – Компютърна графика

ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери"
gargamela – ФЕ/АЕ
me_for_president – АЕ/ФЕ
Предишни теми

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 15:49 от ninanb

# 1
 • София
 • Мнения: 4 855
На всички зайчета пожелавам успешна, присъствена и ползотворна учебна година!

# 2
 • в очите на дъщеря ми
 • Мнения: 1 483
Ауу, писах писах и компа вика, темата е заключена Imp
 Да живее копи-пейст
Начи, ra, срам не срам ходих до Социалните да подам, хем 50% от работата ми е получаване, изготвяне на ел. услуги, работа със  "egov.bg....." ежедневно, ежеминутно и пак нещо не се "спогодих" с електронното подаване, то вчера ги получих де, бързичко стана.
Нашата родителска премина лежерно, класната е усмихната и приветлива жена, по нататък  ще видим....в клас са 22 момичета и 4 момчета, красУта и врява...мдаммм, събрах ме по 40.00 лв. за 1 част (общо 3) на учебника по англ. език и те така!
Прекрасната не иска да ходя с нея утре, то няма и смисъл защото откриването в двора ще е само за 1 и 12 клас, другите по класните стаи, закупих китка днес и утре с "Бога, напред !"
Учебници и тетрадки още не съм купила, нооо както знаете тоалет и чанта са на лице.
Нинка благодаря за темата! Заглавието е страхотно!
Успешна, здрава и късметлийска година на децата! Ма, колко се радвам, че  7 ми клас мина и замина....

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 16:18 от Мамзел Нитуш

# 3
 • Мнения: 427
Благодаря за новата тема!

Аз отивам на родителска среща и през 5 минути проверявам дали е излязло разпределението по класове.

Цвете сме взели, ако има кутия ще пуснем дарение.

# 4
 • Мнения: 9 418
С едно ведро "запис" и аз в първите редици тоя път Simple Smile Утре ги викат в 9, ноооо от петък започва мъката в 7:30. Досега в прогимназията е била втора смяна през първия срок.

И да се върна с любопитен факт към НВО-вълненията: в паралелката на дъщеря ми не е имало обявено свободно място нито на 3-о (в системата на МОН), нито на 4-о (в сайта на училището, добре поддържан и информативен по принцип) класиране. И все пак децата са 28 и има момче, записано на четвърто. Засега не ми е известно да има близнаци, може все пак другият надпланов да е близнак. Толкова по честните и прозрачни процедури Simple Smile

# 5
 • София
 • Мнения: 2 807
Успешна и здрава година и от мен!
Благодаря за темата, Нина!

Никой никога не ме е задължавал да купувам букет или  да давам пари. Никой не е гледал в ръцете на детето. И още по-малко съм попадала на учители, които да определят отношението към детето по това какво носи или не.
Скрит текст:
Моите деца не са ходили много на детска градина (само докато започнаха да ги бият, да се подиграват, да ги заключват на балконите и по шкафчетата) и не коментирам това недоразумение. Не разбирам защо се строят нови и нови ДГ, а в училищата децата скоро и нощни смени ще започнат да учат. Но това явно само аз си го мисля.

# 6
 • Мнения: 110
Честита първа осмокласна тема! С много приятни вълнения да се напълни! Много ми се иска така отдалеко да го видя утре, но не ме иска, въпреки че само за малко бих останала, че съм и с второкласник....и като знам после на хилядите ми въпроси как ще отговаря уклончиво.....Естествено в последния момент ще купуваме есенни дрехи, нищо не му става, добре, че 15ти и 16ти е топло, та ще е с летни дрехи. Амиииии започва се...........

# 7
 • Мнения: 9 418
Не разбирам защо се строят нови и нови ДГ, а в училищата децата скоро и нощни смени ще започнат да учат. Но това явно само аз си го мисля.
Всъщност има обективни причини за това - засега не съм чула дете да е останало без училище или дори да са по 36-40 в клас, както беше по мое време. За сметка на това без място в детска градина всяка година остават около 10 000 деца в София.

Но да не излизаме извън темата, няма лошо и някое ново училище да се построи или поне да се освежат и поукрасят старите.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 807
Не разбирам защо се строят нови и нови ДГ, а в училищата децата скоро и нощни смени ще започнат да учат. Но това явно само аз си го мисля.
Всъщност има обективни причини за това - засега не съм чула дете да е останало без училище или дори да са по 36-40 в клас, както беше по мое време. За сметка на това без място в детска градина всяка година остават около 10 000 деца в София.

Но да не излизаме извън темата, няма лошо и някое ново училище да се построи или поне да се освежат и поукрасят старите.
Имаше наредба, според която училищата трябваше вече да са на едносменен режим. Ако направят и ДГ на две смени ще има места за всички. А не си чула за дете, останало без училище, защото това е задължние на общината. А ДГ не са задължение на общината.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 753
Здравейте и На Добър час в новата учебна година и в новата тема! Да е здрава, успешна и спокойна!
Нинка, благодаря! Страхотно заглавие Kissing Heart
Тези със седмокласници (има ли такива щастливци тук, с поредни седмокласници?) - ще пием с вас, не се притеснявайте!
Аз имам и абитуриент тази година, но там мога само да стискам зъби, палци, пръсти на крака, да притаявам дъх и да гледам много да не се филмирам и да не се намесвам. Така че барчето продължава да се поддържа изрядно заредено с все по-висок градус.
Аз купих букет - наборката иска. Но тя обича да подарява разни неща, да рисува картички, помни кой, какво е казал/харесал/посочил и ги складира в паметта и когато има повод, казва - може ли да подаря едикаквоси, тя много би го харесала. Гледа дали госпожата носи бижута, шалове, аксесоари, дали пие кафе, има ли специална бутилка за вода и ако види такива "маркери" иска да подари подобно по някой повод. Знам, че е малко "на кантар" - от една страна лични подаръци на госпожата приличат на подмазване, от друга страна детето наистина има такова умение, да усети какво би харесал отсрещния и иска да го зарадва, затова не ги пресичам много яростно подобни инициативи. Особено, когато са сравнително дребни и заместват букета за 8.март, примерно. Сега, естествено, не познава класната и няма представа какво би могла да подари, затова е просто букет.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 421
Да ни е честита новата тема и успех утре на всички деца!
Подадох заявлението, даже след 30 мин получих съобщение, че е и връчено, пък дано всичко е наред.
Чудя се, ако има проблем, дали ще кажат.... Ама няма да има. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 2 061
Благодаря за новата тема!Спорна и успешна да е новата учебна година за всички ни!

# 12
 • Мнения: 3 781
Благодаря за темата. Благодаря на всички помощници за инструкциите за попълването, беше ни от решителна полза. Цялото нощно съм го мислила как ще го подам.
Офффффф, след 1 час усилия на целокупното семейство и купчина псувни се сдобихме с входящ номер на пущенското заявление. /Мамзел Нитуш, олекна ми като видях какво си написала- не сме само ние видели зор/. Въобще не ми прие електронния подпис. Карах с пика на ПАП.

Изобщо не пожела да се самопопълни, попълвах го на клавиатурата. Никъде не пише името на детето в заявлението?! Има графа с деца под попечителство и само там пише имена? Ми детето не е под попечителство, няма назначен съдебно настойник? До кого- няма община Триадица?! Няма само София. Писахме Лозенец, че училището е в Лозенец?
Омотах ли го нещо? щом има номер, значи е ОК, или не? Ужас!
Дано учебната година върви по вода, не като егов /от мене + наставка но/.

# 13
 • София
 • Мнения: 5 660
Ston, първия срок няма да получава стипендия, защото не отговаря на изискванията. Затова се подмотваме с картата.

Нинче, тенкю!

Другото ще го казвам утре. Моите децат твърдят, че ще е 32 градуса в София. Аз не съм гледала прогнозата.

# 14
 • Mars Hotel
 • Мнения: 4 406
Благодаря за темата и успешен първи учебен ден на всички утре!

nells, не мога да те цитирам, защото старата тема е заключена, но по повод цветята за утре - моята дъщеря казва, че с няколко момичета от класа са говорили и никой няма да носи цветя.

Общи условия

Активация на акаунт