Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шестокласници през 2020/2021

 • 22 724
 • 810
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 651
Добре дошли в шестокласната тема!


Онлайн правописен речник
Проверка правопис
Как се пише
Всичко по БЕЛ
За българския език
Тема за българския език
Тук решаваме задачи по математика
Полезни сайтове в помощ на ученика - 1 част
Списък на произведенията, които ще се включват в НВО, от 6ти и 7ми клас:
Скрит текст:
Пети клас:
 "Хайдути“

Шести клас:
 "Хубава си, моя горо“ (Л. Каравелов)
 „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ (Ив. Вазов)
 „Косачи“ (Елин Пелин)
 „Художник“ (В. Ханчев)
 Из „Под игото“ (Ив.Вазов): главата„Представлението”  и  главата „Радини вълнения“
„Братчетата на Гаврош“ (Хр. Смирненски)
 „Серафим“ (Й. Йовков)

Седми клас:
 "Стани, стани, юнак балкански"( Д. Чинтулов)
 "Вятър ечи, балкан стене" ( Д. Чинтулов)
 "На прощаване в 1868 г." (Хр. Ботев)
"Немили-недраги" ( Ив. Вазов) - : І, ІІ, ІІІ, V, X глава, епилог.
"Една българка"( Ив. Вазов)
"Опълченците на Шипка"( Ив. Вазов)
 "Българският език" ( Ив. Вазов)
"До Чикаго и назад" (Ал.Константинов) - (откъсът от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон позаможните американци ще посетят изложението.“)
"Бай Ганьо" (Ал.Константинов) -  „Бай Ганьо пътува“
  "Неразделни" ( Пенчо Славейков)
  "Заточеници" ( Пейо Яворов)
 "По жътва"  ( Елин Пелин)
 "По жицата" ( Йордан Йовков)
Предишни темиТема 1-Пети клас
Тема 2-Пети клас
Тема 3-Пети клас
Тема 4-Пети клас
Тема 5-Пети клас
Тема 1-Шести клас

# 1
 • София
 • Мнения: 4 440
Пак преговаряхме по история. За 3ти път.Писна ми. Първият път не била разбрала, вторият път нямаха вода в у-ще и бяха с намалени часове. Та утре е денят. Но да минава най-после тоя тест, не ми се учи повече античност.

Тази вечер имаше въпрос - разрешавате ли да си пробия още дупки за обеци... а де...
На лицето забранихме веднага и двамата с мъжа.
Ама тя искала на ухото. Ами казвай ги тия неща, моме. Че доста подпалих.
На едното ухо се разбрахме за една само.
Накрая ни заяви - а сега трябва да се престраша и да отида.
Та малко ми прозвуча като проучване/желание да ни провери реакцията.

ПС. Преместих си писанието от старата тема.
Благодаря за новата.

# 2
 • Мнения: 16 255
Скоро заяви, че иска още една дупка на ухото като мен. Аз от ваканцията след 7 клас съм с две. Казах ѝ да ходи да си го пробива, аз не съм занимавала никой. Не знаела къде, страх я било. Отговорих, че тогава не я иска новата дупка чак толкова много и да помисли още малко.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 440
И аз си надупчих ушите след 7клас... Ако много се запъне, се надявам да не прекали и да добави 1-2 само.

Сега си видя съобщенията на вайбър. Едно дете, което вчера е отсъствало, е писало на класа, че майка му е с ковид, доказан.

Предполагам, че то ще карантинирано и ще стои вкъщи, но няма да спират класа. Или и класа ще мине на ДО?

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 3 482
Не би следвало класа да е под карантина, щом детето не е с ковид.
Току що школо ме извести за 5 по география на входното. Ами бива, след като чух част от въпросите.

# 5
 • Мнения: 490
Ves+Ние имахме такъв случай,бащата с ковид направиха тест и на детето и то положително и целия клас бяхме под карантина 14 дни.

# 6
 • Мнения: 6 086
По любовната тема нашата още от 5-ти клас почна да говори за гаджета. Но поне на нейната възраст, с по-големи не е излизала.
В школото има две самотни 6-ици по рисуване...всичко останало е леле мале.

# 7
 • Мнения: 2 155
Благодаря за новата тема!:balloon:
И моят е сред наказаните(без техника)Вчера се замотал след часовете,аз знаех,че ще остане да се почерпи със съученик и после планът бе да си научи,но уви...Прибрал се в уреченото време,доволно поиграл и в 20,30 го привиках да видя разбрал ли е формулите по чп и чудеса-нищо не е четено,домашното не е захваното,било супер трудно.....по англ.език -там написа на две на три,супер грозно и мърляво,буквално за 5мин.,докато уж си търси нещата за раницата.Та кипнах аз,че и баща му.

# 8
 • София
 • Мнения: 10 777
Благодаря за новата тема!
В нашия клас момичетата за много нахални. Която и да отсъства, все пише на моя на лично съобщение какво имат за домашно. Имат обща група на класа, да питат там. И то искат да знаят домашните за цялата седмица. Те са адски много, особено по математика и английски. Много са досадни.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 440
Ves+Ние имахме такъв случай,бащата с ковид направиха тест и на детето и то положително и целия клас бяхме под карантина 14 дни.
Значи да очаквам възможна карантина за каката...
Ще ми скъса нервите, ако остане в нас за 2 седмици. Тя е най-контактна от тримата и най-много страдаше, когато ни затвориха пролетта.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 739
Благодаря за новата тема!
В нашия клас момичетата за много нахални. Която и да отсъства, все пише на моя на лично съобщение какво имат за домашно. Имат обща група на класа, да питат там.
И на моя син така му пишеха, защото виждаха, че е отговорен и съвестен и си записва всичко. И той винаги им показваше. Остави ги - и това е някаква форма на контакт, както и житейски опит;) (ала щурецът и мравката Grinning)
При нас учителките записват и в Школо какво е домашното. При положение, че толкова деца отсъстват е редно да го правят! Защо не ги помолите?

# 11
 • Мнения: 7 899
Появиха се и последните две оценки от входни, правени преди почти четири седмици.
История - 4. Ще е щастлив. Входното беше още първия час и нищо не беше преговарял.
Математика - 5.37. Най-високата оценка в класа е, но учителката му казала, че била много разочарована от него. Ей тука вече се ядосах. Вярно, че е математикът на класа, има да гони и реномето на батко си, който също беше математикът на випуска, но тази тяхна учителка няма и грам принос за техните знания. Дисциплината в нейните часове е ужасна, домашни дава много малко. Това че шестокласникът знае въобще нещо, а големият беше с много висок резултат на НВО по математика, се дължи изцяло на моята работа с тях. И сега да му говори, че била разочарована... За вече близо месец училище, няма повече от 20 задачи общо за домашно.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 814
Здравейте и благодаря за новата тема.
По повод на последните дискусии - още веднъж осъзнах, че моето дете се развива след другите. Нито някакви модни тенденции гони, нито за любов се е сетила. Не че се оплаквам, де, но пък то майка да си - само се чудиш за какво да се притесняваш Joy Ако върти любов - малка е, ако ли пък не - що не се развива с нормалното темпо за възрастта Close
Единствено иска да ходи с пусната коса, побърквам се като я видя. Особено като пише домашно - навежда се и си разпределя косата от двете страни покрай ушите, устата - ужасно! А нейната е един тънък косъм, наелектризира се много лесно и е като някакъв облак около лицето ѝ. С очила е, поне пред очите да внимава да няма косми, ама кой да ме чуе... А и окото не се развива добре, май все пак ще оперираме Sad (има страбизъм, едното око "бяга" навън, носи специални очила - призми, на които стъклото е с различна дебелина при носа и в края, но вече не вършат работа). 
Сложихме ваксината най-накрая, направо комбинирана, тривалентна. Личната реши да не чака да навърши 12 през декември.
Появи се и последната оценка от входно - музика 3. Посмяхме се, тя плака и толкова. Паузи, ноти, всичко объркала. Не че са ги учили и преговаряли, но явно се предполага, че трябва да ги знаят. Колкото и да се опитвам да пазя реномето на учителите и да внимавам да не изпусна някоя неразумна дума, някои си заслужават да бъдат детронирани пред децата. В крайна сметка са големи и много добре правят разликата между Учител (с главно У) и някой, който по стечение на кой-знае какви обстъоятелства се е озовал в училище, но хич не му е мястото там!

# 13
 • Мнения: 6 949
Наборката е с нов учител по математика, същия е като стария - за домашна дава 2 задачи от учебника. Карам я да решава допълнително, но е бавна и мъката е голяма, но аз съм упорита....

# 14
 • Мнения: 8 306
Чудя се защо никой не пише, а вие сте избягали в нова тема.

На контролното по История сме с 5.
На преразказ по БЕЛ - 4. Но беше очаквано - цяла година правиха трансформиращ преразказ, а сега им е дала обикновен - те не са правили нито веднъж обикновен, объркали са масово времето.

Тоя учебник по История на Просвета много ни мъчи. Така са написани уроците, че не можеш да разбереш изобщо какво се е случило, кое първо, кое второ. Ужасен хаос. Смятам занапред да търсим допълнителна информация в интернет, иначе няма да стане.

По География бива, въпреки че и там има доста неточности. Примерно на световна карта бяха изобразили Северна и Южна Америка с толкова голямо разстояние помежду им колкото има от Южна Америка до Антарктида. Rolling Eyes  Полезното изкопаемо селитра го нарисували с един знак, а в атласа е друг... Аз мисля, че условните знаци на полезните изкопаеми са унифицирани, тия какви си ги измислят...
Нямат ли редактори в тая Просвета???

Общи условия

Активация на акаунт