Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шестокласници през 2020/2021

 • 25 165
 • 800
 •   1
Отговори
 • София, в момента в любимото ми село Железница
 • Мнения: 1 331
Добре дошли, в шестокласната тема!


Онлайн правописен речник
Проверка правопис
Как се пише
Всичко по БЕЛ
За българския език
Тема за българския език
Тук решаваме задачи по математика
Полезни сайтове в помощ на ученика - 1 част
Списък на произведенията, които ще се включват в НВО, от 6ти и 7ми клас:
Скрит текст:
Пети клас:
 "Хайдути“

Шести клас:
 "Хубава си, моя горо“ (Л. Каравелов)
 „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ (Ив. Вазов)
 „Косачи“ (Елин Пелин)
 „Художник“ (В. Ханчев)
 Из „Под игото“ (Ив.Вазов): главата„Представлението”  и  главата „Радини вълнения“
„Братчетата на Гаврош“ (Хр. Смирненски)
 „Серафим“ (Й. Йовков)

Седми клас:
 "Стани, стани, юнак балкански"( Д. Чинтулов)
 "Вятър ечи, балкан стене" ( Д. Чинтулов)
 "На прощаване в 1868 г." (Хр. Ботев)
"Немили-недраги" ( Ив. Вазов) - : І, ІІ, ІІІ, V, X глава, епилог.
"Една българка"( Ив. Вазов)
"Опълченците на Шипка"( Ив. Вазов)
 "Българският език" ( Ив. Вазов)
"До Чикаго и назад" (Ал.Константинов) - (откъсът от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон позаможните американци ще посетят изложението.“)
"Бай Ганьо" (Ал.Константинов) -  „Бай Ганьо пътува“
  "Неразделни" ( Пенчо Славейков)
  "Заточеници" ( Пейо Яворов)
 "По жътва"  ( Елин Пелин)
 "По жицата" ( Йордан Йовков)
Предишни темиТема 1-Пети клас
Тема 2-Пети клас
Тема 3-Пети клас
Тема 4-Пети клас
Тема 5-Пети клас

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 14:57 от Фран

# 1
 • Майничка
 • Мнения: 11 425
Благодаря, ninanb! 🌷🌷🌷
В чата на класа на щерката хлапетата кроят планове за присъствено обучение, ама в двора на училището, госпожите можело и от сградата да постват.😁
Те и без това 2/3 от класа се събират там всеки ден.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 442
Благодаря за темата.
Обещавам да съм по-редовна тук в 6 клас. Досега списвах предимно в седмокласната тема заради изпитите на дъщеря ми.

Бъдещият шестокласник мъчи "Автобиография"-та на Нушич, но предимно играе на Фортнайт и излиза с децата от квартала.  В неделя ще заминава на лагер.

# 3
 • Мнения: 1 684
Благодаря, ninanb!
Мъчим още "Под игото" - бавно, бавно, но все пак върви. Започнах да оставям по математика задачи за преговор и установих, че има доста забравени неща. Математиката до момента не е била проблем - справя се в училище, ходи по сътезания и олимпиади, справя се повече от прилично. Направо се шокирах. Ще давам повече задачи и ще правим преговор. Оф.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 3 496
Девойката прочете Принцът и просякът, до средата е на Автобиографията. Останаха две глави от Питър Пан, но е на английски. Задачи почти всеки ден,български.... нещо не остава време и желание.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 441
И моята мъчи 'под игото'. След като напомних, че има и задачи по математика - ама защо трябва да уча...
Сега съм разпечатила задачи и за брст й, да не само на нея гадно.

# 6
 • Мнения: 2 214
Благодаря за темата!
Моят мъчи четенето и от днес е на бабин дом.Там едва ли ще отвори книга,но поне малко да е на въздух и след това захващаме бел и задачи.Има забравени и незатвърдени неща,искам да ги изглади преди 15-ти септември.

# 7
 • Мнения: 495
Благодаря за темата.С удоволствие ви чета и споделям с вас...

# 8
 • София
 • Мнения: 3 040
Хайде и аз в темата с дете, което бойкотира всеки опит за насилствено отваряне на сборници. За книгите не смее да се дърпа, но по-скоро си ги складира.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 725
Аз няма нужда да натискам да отваря сборници Simple Smile Просто лятното домашно е толкова много, че иска не иска трябва да решава всеки ден, защото няма да стигне времето. А учителите са с такъв авторитет, че не би посмяла да скатае нещо.
За тези, които са на вълна "Под Игото", да напомня, че освен филма, има в ютуб различни драматизации на "Радини вълнения" Simple Smile
По "Моето семейство и други животни" също има не лош сериал - "Семейство Даръл". Книгата ѝ хареса и затова изгледахме няколко серии.
И да споделя положителния ефект от любимите манга комикси. Знаете онази японка, която дава съвети как да организираме дома си Мари Кондо. Има я дори на манга история Simple Smile Сега щерката се е ентусиазирала и си подрежда и организира стаята по нейния метод Wink Сгъва по определен начин и прибира в надписани икеиски кутии и изхвърля всичко, което "не пръска радост" 😄 Да видим до кога Wink

# 10
 • Мнения: 9 750
Flowers HibiscusБлагодаря за новата тема! Flowers Hibiscus
Аз май наистина ще предложа да изгледаме филма, вместо да се мъчи с книгата /за Под игото става въпрос/. Мноооого трудно върви, много. На всяко второ изречение пита за думи, сякаш само за значението им мисли, а не може да се вглъби в съдържанието. Спомням си, че и за мен беше трудна за четене навремето, но все пак съм я прочела. И си признавам, че нищо не си спомням. Днес го хванах да порешава малко задачи от тестовете, които някой тук беше пуснал, много съм благодарна за които. И съм обнадеждена, че ще се справи с по-елементарните. Чак бях приятно изненадана, трябва да му имам повече вяра.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 757
Ние сме на море, трудно се хваща книга тук, като е пълно с деца и не се излиза от водата. Но преполови и тя Принцът и просякът, след Нушич. Взела е за почивката и Малкият принц, Даръл и Под игото;). Мисля, че книгите само ще бъдат разходени до Гърция и обратно Grinning. Дано поне успее да завърши започнатото.
За сметка на това брат й чете като луд при всяка възможност от задължителната му литература и най-важното - много му харесват книгите.

# 12
 • Мнения: 7 945
Хайде и аз в новата тема 😀
Писах вече. Успявам да го накарам да реши малко задачи единствено. Подкарали сме тестовете в сборника на Архимед. Ако успеем да ги свършим, ще започне преговорните от сборниците на Архимед и Коала за шести клас. Един преговор по БЕЛ ще направим към края на август и това ще е. За друго просто не остава време - няколко часа тренировки дневнo, след това игра навън до тъмно и време за четене не остава. Ще чете откъсите от христоматията и това е.

# 13
 • София
 • Мнения: 11 039
Благодаря за темата!
Още сме на "Под игото", бавно го чете. Всеки ден решава по една задача или прави по някое упражнение по английски. Повече се е вживял да научи брат си на таблицата за умножение. Оставила съм ги. Само в почивните дни гледам да му направя някоя диктовка на английски. Всеки ден ходи на тренировки.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 828
Благодаря за новата тема!
Мислих, че след "Под игото" другите книги направо ще летят, а всъщност е още на 4-5 глава от "моето семесйтво...". Ама то и време не остава, според нея. Сутрин ходи с леля си на баскетбол (тя е треньор и сега води някакви сборни тренировки в парка Възраждане, нещо към "Спортна София", но са сутрин от 9 до 11). Вечер си е на тренировки в залата по гимнастика, излиза в 17:30 от къщи. През седмицата 2 пъти ходи на математика - вдигнах ръце и я записах на уроци в близката школа, на мен ми отнема адски много време да я убеждавам да седне да реши нещо, а математиката за нея е колосален проблем и има нужда от минаване на целия материал отново. Сега с едно младо момиче борят обикновените дроби и пропорции, като гледам - лятото няма да стигне да минат геометрията, но по-добре материалът да се усвоява. И домашни пише за уроците. Карам я да прави по някой кратък преразказ, че трудно предава пряка реч, зацикля на той казал, тя отговорила и не й идват синоними, та избирам по някоя страничка с пряка реч, да ползва текста, но да го направи гладко. Започнаха да се получават, появиха се глаголи като "заповяда, измърмори, извика, дори рече". Естествено, успява да направи по един на седмица. Карам я да ми чете и по някоя страница на английски, вадим думи, учи ги уж, припомняме форми на неправилни глаголи, местоимения. Така казано, излиза че работи нещо, но реално има премного време за ТВ, тик-ток, ФБ и други подобни. Не излиза, срещите й с деца са по време на тренировките. Играе с кукли, шопкинс, лего, реди пъзели (вечно има някой изсипан на масичката в хола от 500 части и го реди с дни). И се кисне в басейна по час на ден (обажда ми се като влиза и като излиза). Общо взето, времето е разпределено, уж става рано - в 8, защото в 8:30 излиза за тренировка, но вечер ляга чак в 11-12, струва ми се, че не се наспива, но това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт