Здравословните навици

• 1 511
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте!
Какви здравословни навици си поставяте?
Аз напоследък съм си “въвела” всеки ден да чета по 10 страници, защото от ангажименти бях изоставила четенето.
Опитвам се и да съм си легнала до 23:00 часа.
Кое Ви кара да поддържате даден навик? Воля?

Последна редакция: пт, 01 май 2026, 20:24 от Mishinkaa

# 1
Четенето ми е храна за душата, не го слагам към здравословните навици аз, сигурно защото постоянно чета.
Старая се да се движа повече, да се срещам с приятни хора, да се глезя, когато е възможно.

# 2
И аз като tuty не причислявам четенето към здравословните навици, за добро или за зло съм книжен плъх и четенето на по-малко от 2 книги седмично ме натъжава доста.
Иначе всяка сутрин, дори когато съм болна, навън вали, -10 е и т.н., правя по 5 км разходка с кучетата. Това ми е един вид терапия, не мога да си представя преди работа да не съм била на разходка в парка. Отделно от това през ден тичам, гледам когато мога да ходя на йога или поне да медитирам вкъщи. 10 000 крачки са абсолютен закон, дори съм заклела съпруга ми ако някога по някаква причина не мога да си направя крачките, да ми вземе часовника и да ги направи, за да не си развалям стрека. Все пак се надявам такъв ден никога да не идва хаха.
С хранителните навици обаче се провалям доста и ми е трудно да изградя такива. Основните ми хранения почти винаги са здравословни, много рядко се храня навън или с джънк, но паралелно с това похапвам доста сладко вечер. Оправдавам се пред себе си, че имам нужда от енергия за тичането, но си ми е кофти колко захар ям. С пиенето на вода също не се справям, пия я все на сила и с нежелание.

# 3
Какво общо има четенето със здравословните навици?

Иначе си имам навици. Спортувам, гледам да си се храня правилно.
Сладко и тесто спрях преди години и свалих 50 кила.
Цигари спрях.
И точно заради тия гадости сега ей тъй от нищото се връщат килата.
Не използвам воля за да направя нещо, което искам.
Това ми  е тайната.

# 4
Четенето и за мен е на първо място, дори по-важно от храната. Не го броя за здравословно, но ми жизнено необходимо.
Не пуша от 25+ години. По принцип не пия. Само по повод и то е много рядко.
Храненето ми е изчистено от много години от въглехидрати и млечни. Не качвам кила, движа се много.
Елора, кои гадости имаш предвид?

# 5
Четенето и за мен е на първо място, дори по-важно от храната. Не го броя за здравословно, но ми жизнено необходимо.
Не пуша от 25+ години. По принцип не пия. Само по повод и то е много рядко.
Храненето ми е изчистено от много години от въглехидрати и млечни. Не качвам кила, движа се много.
Елора, кои гадости имаш предвид?
Цигарите, може би?
Аз като ги спрях, също рязко качих килца.

# 6
Да, точно тия неща имам предвид.

# 7
Опитвам се да си лягам по-рано от нормалното за мен.

# 8
Не съм качила килограми след спирането на цигарите.
Със съня не е добре положението, но гледам да спя, когато мога. Рано не мога да лягам.

# 9
Абе имам часове, ама лягам късно.

Дано като минат няколко месеца да се оправят нещата.
То бяха няколко спирания и вейпване и сега  пак.

# 10
  • София
От над 20 г. цялото семейство не консумираме газирано, пържено, полуготови храни, бяло брашно, бала захар и бяла сол.
Кафето съм го свелс до минимум и Уо само ако е наистина качествено.
Всяка сутрин си правя разходка в парка или тичам, според настроението.
Спортувам много - старая се 2 пъти в седмицата да плувам и поне 1 път да отида на тенис.
Не пуша. Алкохол пия по повод и то не повече от чаша вино, рядко бира, а концентрат само на най-големите празници (без да броим някоя малка мента към салатата вечер в жегите, когато сме с приятели навън).
Закон ми е да спя между 22:30 и 06:00 ч. Много рядко допускам изключения.
По отношение на четенето, за съжаление, напоследък имам проблеми с очите и не мога да чета колкото преди, но гледам да прочитам по книга на седмица.
Уча чужд език и опреснявам 2 други, които напоследък нямам с кого да практикувам.
И съм минималист - трупам емоции, вместо вещи.

# 11
Чуждият език го забравих, уча испански с дуо линго. Малко, но всеки ден, вече втора година. Тренирам си ума с пъзели също така.

# 12
  • София
Имам много малко здравословни навици. Гледам да пия вода и да си лягам преди 12.

# 13
  • София/Севлиево
Вечер вечеря максимум в 19,даже обикновено преди 18(с изключение на случаите, когато сме на почивка),старая се да имам поне 8:30 часа нощен сън като избягвам да си лягам след 22(тук и почивките рядко са изключение),в къщи не се купува и консумира бял хляб,сокове от кутия, газирано ,не се пуши -само на двора или на балкона, когато имаме гости пушачи.Опитвам се да имам поне 30 минути физическа активност и понякога си правя почивка от интернет и телевизия(особено лесно се получава като сме на почивка).

# 14
  • София
Приоритетите са ми в този ред - сън, храна, спорт, душа. Така че: лягам в 10, на дневна база гледам да си покрия целта за протеин и фибри, после си ям каквото ми е кеф; тренирам работни дни с тежести, уикендите наваксвам с крачките сред природа. Преди лягане чета; паралелно слушам аудиокниги в колата, защото така и така съм заклещена по 2 часа на ден там. Не гледам телевизия. Не пия (защото не ми е вкусно, не за друго). Общувам си децата, но си оставям и достатъчно тихо време да общувам със себе си. Все простички неща. Не се наказвам ако нещо го докарвам по план. Ако много не го докарвам, коригирам плана.

Общи условия

Активация на акаунт