Отговори
# 540
  • София
Включиха ме в Школо от новото училище.
Mrs Jan, как го направи? На мен ми дава грешка когато заявя новото училище. Виждам само инфото от старото до 7 клас.
Трябва от училището първо да добавят детето и след това да избереш новата учебна година.
От новото училище може и още да не са включили децата, аз в момента за 2022/2023 учебна година виждам само едното ми дете, другото още не се е появило, а то не е сменяло училище.

# 541
  • София
В школо, ако виждате старото училище на детето и оценките от миналата година, значи гледате миналата година. При мен по подразбиране се зарежда миналата година и ми предлага да си добавя дете.
Трябва да смените годината. Ако сте от телефон и не виждате къде се сменя годината, трябва да завъртите телефона на 90 градуса, така че менюто да идва на дългата страна. Горе вляво се появяват годините.

# 542
  • Майничка
Ако не е "налята" информацията за новата учебна година, не можете да влезете в осмокласното школо.

# 543
Честито начало на учебната година за НПМГ!
Дами, имам въпрос, какво прави физиката по-атрактивна от информатиката като допълнителен профил в МГ?
За мен това е хем по-трудна, хем пък не чак така перспективна.... Или бъркам?

Отказалите записване в АК сме получили анкета за причините за отказа ни. С голямо удоволствие я попълних.

Пристрастна съм като става дума за физика (не ми беше любима защото е най-трудния предмет от природните науки, но пък най-интересния), но все пак: физиката е основна наука, базова, както другите - химия, биология и т.н. Информатиката не е базова наука, тя може да бъде усвоена и във висше училище без да е необходимо човек да има натрупани познания в гимназиален етап.

Относно перспективата - да, в България няма, но във всяка друга държава, в която има научна и развойна дейност на ниво....

# 544
  • София
Дами, имам въпрос, какво прави физиката по-атрактивна от информатиката като допълнителен профил в МГ?

Отказалите записване в АК сме получили анкета за причините за отказа ни. С голямо удоволствие я попълних.

Пристрастна съм като става дума за физика (не ми беше любима защото е най-трудния предмет от природните науки, но пък най-интересния), но все пак: физиката е основна наука, базова, както другите - химия, биология и т.н. Информатиката не е базова наука, тя може да бъде усвоена и във висше училище без да е необходимо човек да има натрупани познания в гимназиален етап.

Относно перспективата - да, в България няма, но във всяка друга държава, в която има научна и развойна дейност на ниво....

Според мен и физиката, и информатиката са важни в средния курс, ако човек се интересува от тях и му харесват. Но да му харесват, а не да ги учат, защото е "модерно". Сега почти всички се стремят да станат програмисти, защото заплащането е добро, но не всички могат да се реализират като такива. Преди години беше модерно да учат за счетоводители  и избираха техникуми, но и тази материя не е за всеки.
Затова интересите на детето си показват, какъв път да избере. И дори в България това да не е перспективно, няма никакво значение. Който търси, намира! Не може да има само специалисти в ИТ сектора или адвокати!
Вече трудното е, като едно дете има няколко любими области и трябва да избира....като моето дете например. 🙂

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 09:15 от denizara

# 545
Ако не е "налята" информацията за новата учебна година, не можете да влезете в осмокласното школо.
Вероятно е това, да. Има само старите години.

# 546
  • София
Вероятно е това, да. Има само старите години.

При нас новата информация я добавят малко преди 15.09., предполагам, че и в другите е така.

# 547
Ако сте от телефон и не виждате къде се сменя годината, трябва да завъртите телефона на 90 градуса, така че менюто да идва на дългата страна. Горе вляво се появяват годините.
Благодаря за детайлната информация, намерих ги годините, но при мен последната е 21-22.
Аз честно казано си мислех, че ще ми трябва някаква нова регистрация в школо и изобщо не бях го отваряла откакто завърши.
Предполагам ще се изясни на родителската среща в понеделник.

За здравно-профилактичните карти пропуснах да пиша. Аз съм си сложила напомняне на телефона за 1-ви септември всяка година Satisfied Та успях и това да взема. Само дето четох за някакви картони на предните страници, трябва да се върна да прегледам пак, надявам се да не ми искат друго освен картата, че хич не ми се занимава. Ох, и за ваксините имаше нещо.

# 548
  • Сф
Е, какво да има за картона ( Лична Здравно Профилактична Карта ) . Това ,което седи в училището при сестрата. Едно и също е. Просто някои динозаври като мен  си му викаме картон- като едно време. ,🤣 Точно отворих пак, ние сме в същото училище, но съм местила в 5 ти клас. Нямам спомен друго освен този картон да съм носила. Какво за ваксините да има? На стр 3 си пише : Приложени имунизации и реимунизации( по дати) и лл е написала " по имунизационния календар) Имаме ние допълнителна ваксина за хепатит и помня само,че лл каза да кажа, или я дописа, това първия път в 5 ти клас. Като цяло, когато попълвате и носите за печат на лл, питайте си лл и казвайте че се местите в друго училище, ако трябва още нещо да ви издаде, но мисля няма такова нещо отделно. Те знаят така или иначе.
Нямаме ли мед сестра в темата? 😉
Аз да питам друго.
Профила на детето в Школо е качен. През моя не е още. Това служебно от училището ли ставаше?

# 549
Физиката е фундаментална наука. Необходима е в много сфери в последващото образование, не само ако се учи теоретична физика. Всички инжинерни специалности, от машиностроене до компютърни и комуникационни системи ползват фундамента на физиката. Строителството - от пътища, тунели, мостове, та до сгради - необходими са познания по физика. Минно дело, всякакви електроцентрали, електропреносната мрежа. Няма нужда да изброявам до безкрай. Физиката е навсякъде. Мой приятел преди години преподаваше в университет в гимназия. Той се занимаваше с физикохимия. Интересни неща разказваше, как някои от големите банки организирали интервюта точно със завършващите физика студенти и от тях си подбирали кадри, които впоследствие да се обучат и да съставят математическите модели за икономическите прогнози. Пак основната идея е, ще математика и физика са фундамент и ако там си постигнал високо ниво, лесно можеш да изкараш магистратура в друга област, където да се реализираш и тези познания да подпомагат работата ти.

# 550
  • Пловдив
В старото училище не сме били на Школо.Сега  на родителската среща ни казаха,че трябвало  сами да се регистрираме родител  и ученик,а класната само щяла да потвърди.Леко се обърках,защото досега всички регистрации по ел дмневник са ни били от училището.Толкова много информация ни са даде,че вече взех да се чудя дали съм разбрала правилно.

# 551

От моите наблюдения от тазгодишното кандидатстване и новите паралелки с физика в СМГ, информатиката е по-масово предпочитана. Има деца, които специално избраха физика (за 2 знам), но от останалите познати, всички предпочетоха информатиката. Има и деца, които ще учат физика,  защото балът им не стигна за информатика. Аз подкрепям интереса към информатиката, смятам също че е в добра симбиоза с различни професии - някои могат да се практикуват по по-добри начини в новото време. От търсените училища с математика и информатика пък ще излязат сериозни ИТ специалисти, от което ще има нужда.
Довечера и аз на родителска среща, после ще видим с учебниците как ще процедираме.
Успешна учебна година на вече стартиралите!

# 552
Аз ли се бъркам или нашите деца ще държат изпит и по профилиращите предмети?

# 553
Поне по един от тях, ако става дума за ДЗИ.

# 554
Не бъркаш. Ще държат ДЗИ по български и задължителен втори зрелостен по някой от профилираните предмети, който те желаят.

Общи условия

Активация на акаунт