Вегетарианска тема - 17

• 61 987
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • Калифорния, САЩ
Бианка, всички сме тук, но не пишем много, защото... ами лесно е да се досетим, нали? 😉😉😉
Снощи - яйца на очи, mac and cheese. Броколи и салца; чери домати и мини кисели краставички.
Картофи с гъби и масло в крок пота от мен, с огромна салата цезар (безместна) за вечеря.
Сандвичи с песто, кашкавал и масло на пресата за закуска.
Салата Капрезе с домати “Кумато”, прясна моцарела и песто от онази вечер. И ориз с черен боб в тенджера.
Много боровинки, круши, грозде, малини и къпини.

# 181
# 182
При нас е студено в момента и мен все на гъсти супи ме избива – зимни зеленчуци според наличностите (а сега е рай направо – моркови всякакви цветове, магданозени корени, пащърнак, картофи, сладки картофи, 3-4 вида кейл, савойско зеле, черни корени, червено/жълто цвекло, алабаш, кромид, праз… сигурно пропускам нещо; слагам и замразен грах/зелен фасул/едамаме, гъби) и задължително застройка с 2-3 яйца. Почти всеки ден ядем в някаква комбинация.

Сладки не правим почти, само детето яде и то по много малко, до края на януари се подмятат. Утре обаче трябва да спретнем някакви, че детето иска да носи за последния учебен ден във вторник. Май ще са ванилови кравайчета.

# 183
  • софия
На мм му се доядоха банички късно вечерта....няма кори, няма сирене....
В тигана задуших праз, морков,една зелена чушка и малко червена леща с подправки.
Имахме неотворен лаваш , който се превърна в кори.  Добавих малко кашкавал в част от 'баничките' вътре в сместта. Станаха божествени.  Салата - за мен зелева, за него печени чушки от камерата с чесън и чушлета.

За десерт онзи ден си направих сладкиш - ябълки, кокосово брашно, парчета шоколад,захар, зехтин, малко вода, малко нахутено брашно до сгъстяване. В плоска тавичка изсипах в/у хартия за печене. Не става да се реже много много на парчета, но е страшно вкусно.

# 184
Блу, искам в този рай! Heartpulse Веднага ми се завъртяха картинки в главата от пазарите и разноцветните сергии със зеленчуци! И на мен като ми е студено точно на гъсти супи ме избива, богати на аромати и щедро опиперени.

Lady Piggleston, много добра идея! И у дома много често използвам лаваш като кори, а най-често за блат за пица.

Кефир от кашу и от краве мляко
Много ми хареса кефира от кашу. Нямах големи очаквания, но се получи с много нежен, леко тръпчив вкус. Стана ми любим. И на постещият ми съпруг също.Hands Raised Hands

Измислихте ли какво ще сервирате на Бъдни вечер?

Ето го моя отворен списък:

Салата от боб, червен лук, маслини, сушени домати в зехтин и джоджен
Салата от цвекло с хрян
Салата от кисело зеле с червен пипер
Пълнени сушени пипери/чушки с боб
Лозови сармички с елда, просо, орехи и сини сливи
Орехова разядка с квасен хляб, чесън и кефир от кашу или кисело мляко от кашу
Содена питка и към нея- песто от кейл(с хранителна мая вместо пармезан), заатар в зехтин, тапенаде
Тиквеник в чаши (деконструиран Laughing)
Грис халва с ядки и сушени плодове
Ошав

# 185
Оооо, BiankaD, не е рай с пазари и т.н. В Германия съм. Тук обаче отглеждат много “зимни” зеленчуци, всичко изброено по-горе е местна продукция. Ние купуваме директно от производители. В България спокойно също може да се отглежда всичко това, но няма традиция.

Вчера правих пълнени чушки (последните тукашни) с яйце и сирене за детето, гювечета с чушка, лук, чери доматчета (последните лично производство; обрах ги зелени преди студа и сега узряват), сирене и яйце.

На Бъдни вечер ще е традиционно за мен и детето: сарми с кисело зеле+ориз+зеленчуци+стафиди, пълнени чушки с боб+праз+орехи, боб със зеленчуци на фурна, салата не знам още каква, имам и готово кимчи. Днес трябва да замеся хляб. С воден кефир ще е, защото нямам нищо друго подквасващо в момента.
За половинката трябва да измислим нещо нисковъглехидратно и постно… доста сложно. Гледах някакви рецепти за печено руло с много ядки вътре, или пък сарми с такава плънка… не знам. Приемам идеи.

Ще взема да пробвам кефир от кашу. Кефирени зърна имам много. Последно се сдобих с кавказки и сега още повече трябва да внимавам да не ги смеся.

# 186
# 187
# 188
Зален фасул (замразен) на тиган с други заленчуци, копривена супа (със сушена коприва).

Ферментиралата ми лимонада е станала много хубава, но аз сложих какви ли не сушени плодове (ябълки, шипки, облепиха, манго, лимони). Ще имаме и ние безалкохолно (май не съвсем Grinning) за утре.

# 189
# 190
Блу, помислих, че си в Италия. Но знам, че в Германия отглеждат много кореноплодни. Какво измисли за съпругът си?
На мен от толкова готвене и маси ми дойде в повече и карам на боровинки, мандарини, портокали. Днес на обяд си приготвих за първи път от два дни карфиолени стекове. Установих, че колкото по-малко ям, толкова по-малко ми се яде. Но и, че апетита идва с яденето.

На Коледа бяхме на гости и за там приготвих палачинкова торта, и освен няколко вида сладки, приготвих този сладолед.
 Веган яйчен ликьор сладолед

# 191
BiankaD, той сам си измисли и направи (както обикновено) – терин със савойско зеле отвън и плънка от разни зеленчуци, гъби, ядки, тофу и май малко ленено семе за спойка. Доволен беше. И аз опитах и не беше лошо. Следващия път щял да си направи зелеви сарми с такава плънка.

Детето още дояжда сарми. Simple Smile Аз мързелувам и само бързи правя – зеленчуци на тиган с яйца на очи, майонеза от авокадо, жълтъци и чесън и след това на препечена филийка, сирена разни…

Днес вече ще трябва да се сготви нещо. Simple Smile Но ще го мисля в крачка.

Още не сме си измислили новогодишното меню. Кажете кой какво ще сервира. Simple Smile

# 192
# 193
SmileБлу, звучи ми вкусно, това което е приготвил мъжът ти! Тук рядко пускат савойско зеле, но мисля, че и нашето ще е добре за тази рецепта.
Понеже за Коледа правих Медовик, а рождения ден на майка ми е утре и се знае, че ще правя аз тортата... Миналата година беше Павлова, правила съм ябълкова и какви ли не още торти, та реших Банофи пай да приготвя- нещо по-леко и обичано от всички.

За Нова година ме чакат две менюта, защото не всички у дома са вегетарианци. Напоследък си говорим, че няма смисъл да се приготвя много и различни видове храна. Просто това ядене няколко часа ме убива, и не само мен, явно.

Колебая се между Руска салата и Мимоза ( Руската ще бъде безмесна, естествено)
Баба Гануш-обичаме, а отдавна не съм приготвяла.
Малки хапки в листа радикио със синьо сирене, круши, печени орехи и мед.
За мен ще приготвя овчарски пай в коричка.
Ще има баница с късмети
Колебая се между тарт с маракуя и шоколадов мус или шамфъстък, лайм и малини.
До тук съм преяла вече...Simple Smile

Днес закуската ми беше- боровинки, обяда- супа от коприва и салата с репички, зелен лук, листа манголд, литъл джем и турски маслини. За вечеря-хапнах малко ядки.

Снощи след гледане на снимки и спомени за детството, тази сутрин тези пухкави бухтички ни бяха закуската. По рецепта на моята сладка баба. Кремът пълнеж беше празнична добавка от мен.

Бухтички/понички с прясно мляко, пълни с ванилов крем

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 13:48 от BiankaD

# 194
Тиквеник с ръчно точени кори

Сладкиш с райски ябълки

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 18:30 от gabrielatsulin

Общи условия

Активация на акаунт