Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 955
  • 853
  •   1
Отговори
# 150
Лекар, адвокат, счетоводител... случайни не бива да търсиш. Като ходите на лекар, преди това не проучвате ли? Не търсите ли някаква препоръка, мнения? Аз лично го правя и ако не съм доволна от прегледа, ходя при друг. Все пак това е здраве. Същото и с адвокатите...

# 151
  • Бургас
Не мисля, че държавата е длъжна да прави курсове по трудови права. По тази логика, почти всеки в живота си купува жилище, кола. Да направят курсове и по вещно право? Всеки влиза регулярно в договорни отношения (интернет, телевизия, мобилен телефон и т.н.). Да направят курсове и за това?

И защо пък не. Ние сме граждани на тая държава. Ние я издържаме. Тя работи за нас. Не е ли редно да сме информирани как работи тя? Много хоро не са наясно дори какви институции има, къде трябва да се обърнат при определена ситуация. Не говаря за курсове, а за обучение в училище, университет. Пълним главите с менделееви таблици, а като искаме да отворим магазин не знаем къде да отидем. Почваме да питаме по форуми. Не говоря за засукани казуси  където е хубаво да се консултираш с адвокат. Говоря за елементарни неща. Миналата година изпаднах в пълен ступор, защото ми се наложи да подам данъчна декларация за имот.

# 152
И как провери колко е компетентен адвокатът, като ти самият не разбираш?! Точно типичният българин, големият спец, все проверява някой да не го... нали!
Айде, моля.

Прочетох законите и всичките му препоръки бяха на място. Консултирах се за второ мнение с негов колега. Айде няма нужда от пренесена агресия и лепене на етикети, без да се познава казуса в детайли. Докато стане личен, трябва с нещо да го заслужи. Ако не ти е препоръчан хващаш указателя и търсиш, докато намериш.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 18:31 от Нърд

# 153
Това не са етикети, а факти. Минал си аванта, за да не се извозиш с плащане, после си ровил, за да не се извозиш, после си платил все пак, за да не се извозиш.
Нали се сещаш, че няма гаранция, че и двамата юристи не са некадърници?
И да те светна, понеже сам няма да се сетиш - никой не е длъжен да работи про боно за бай онзи, сакън байо да не се извози. Първият хубаво ти е намекнал, гледай другия път да не се държиш като циганин.

# 154

И защо пък не. Ние сме граждани на тая държава. Ние я издържаме. Тя работи за нас. Не е ли редно да сме информирани как работи тя? Много хоро не са наясно дори какви институции има, къде трябва да се обърнат при определена ситуация. Не говаря за курсове, а за обучение в училище, университет. Пълним главите с менделееви таблици, а като искаме да отворим магазин не знаем къде да отидем. Почваме да питаме по форуми. Не говоря за засукани казуси  където е хубаво да се консултираш с адвокат. Говоря за елементарни неща. Миналата година изпаднах в пълен ступор, защото ми се наложи да подам данъчна декларация за имот.
Защото държавата няма такава функция. Това какви са функциите на държавата може също да се открие с два клика в интернет. Който иска да знае - чете и знае.
Просто в развитите държави хората се обръщат към специалисти, когато трябва да направят нещо, което не е в рамките на собствената им компетентност. Трябва да подадеш декларация? По принцип инструкциите на декларациите са доста ясни. Но ако все пак не ги разбереш, на страницата на НАП има допълнителни разяснения. Ако продължава да не ти е ясно, можеш и в НАП да се консултираш. А ако няма време и желание за всичко това, даваш 20 лв. на професионалист и той ти попълва декларацията. Ние просто нямаме тази култура. Но това не задължава държавата да ни обучава.

Менделеевите таблици са доста по-важни от това как да си попълниш декларацията за имот. Това, че не ползваш това знание директно, не означава, че не го ползваш изобщо. Защото ползваш лекарства, когато се наложи, препарати за почистване, козметика, нали? Може да не ползваш в ежедневието си геометрията от училище, но ако имотът, за който си подавала декларация, беше построен от някой, който вместо тангенс и котангенс е учил как да не загуби обезщетението си при прекратяване на трудовия договор, щеше да е доста рисково да живееш в него.

# 155
  • Бургас
Този, който проектира къщата си учи тангенса и котангенса в университета по специалността. Няма нужда Айше от шивашката фирма да го знае. Но е хубаво Айше да може да си подаде декларацията за детски. Да може да си напише молба за помощи или друго. Или да може да реагира адекватно ако местния дерибей, собственик на шивашкия цех я лъже със заплати и документи.
Колко процента от завършващите училище ще станат архитекти и колко процента ще бъдат в трудови правоотношения през живота си.
Другото е дървена философия.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 19:39 от Irene Adler

# 156
Здравейте, включвам се по отношение на некоректните работодатели и заслепените корпоративни работници, които смятат, че в София всичко е свято и бяло.

Веднага давам пример с една счетоводна българска кантора, няма да споменавам име на фирмата, ще кажа къде се намира - в тясната уличка до централата на Лукойл.

Та на какво ставам свидетел:/със снимки, не съм работил реално там/
1. Обичайното за български фирми - не те осигуряват реално.
2. Задължават те да подпишеш молба за отпуск, а в крайна сметка да не я ползваш
3. Попълваш уведомление ако ще пътуваш събота/неделя някъде, защото видиш ли може да има много работа и се налага да се работи уикендите/естествено неплатено Simple Smile /
4. По-договор си до примерно 18.00, но ти правят забележка, че тогава си тръгваш.
5. Може и да хвърляш боклука от време на време.

Това говоря от лицето на една приятелка, която просто й казах в началото да се маха, но някак задържа за 6 месеца и не иска даже и пари от тях. Има такива фирми бол и няма оттърване от тях не само в провинцията, но и в София.

*Името на фирмата е Дал Сиат ООД - препоръчвам ви, който се е запътил на там де, да прочете абсолютно всичко от работодател.нет като хубавите написани неща - изобщо не са верни, а всичко лошо за фирмата, което е изписано там е истина точно 1 към 1. Може и сами да видите колко изкуствено имат високи оценки/всеки критерии е с +2-3-4 звезди. Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 19:47 от shokomen

# 157
Направо напиши името на тази фирма, че да не се опари и някой друг.
В счетоводните фирми са почти сходни изискванията - много работа за малко пари. Да се остава до късно е едва ли не задължително (разбира се без заплащане......)

# 158
не може да се равняваме всички по Айше
тя може и след 100 часа обучение пак да не може да си напише молбата
за другите 20 човека в класа това ще са 99 загубени часа

всяка година се сменят правилата, няма как да помогнеш на Айше
всяка години си попълвам данъчната декларация, като чета правилата и до другата нищо не помня
чета отначало....

ние сме имали часове по гражданско право
но там се учат основните неща, да знаеш какви са ти правата като цяло и каква е идеята на законите
за детайлите се обръщаш към юрист или друг съответен специалист

хаха, шокомен, искаха примери - ето примери - от сърцето на София, дори няма да се разхождаме до заводите и при общаците

# 159
Здравейте, включвам се по отношение на некоректните работодатели и заслепените корпоративни работници, които смятат, че в София всичко е свято и бяло.

Веднага давам пример с една счетоводна българска кантора, няма да споменавам име на фирмата, ще кажа къде се намира - в тясната уличка до централата на Лукойл.

Та на какво ставам свидетел:/със снимки, не съм работил реално там/
1. Обичайното за български фирми - не те осигуряват реално.
2. Задължават те да подпишеш молба за отпуск, а в крайна сметка да не я ползваш
3. Попълваш уведомление ако ще пътуваш събота/неделя някъде, защото видиш ли може да има много работа и се налага да се работи уикендите/естествено неплатено Simple Smile /
4. По-договор си до примерно 18.00, но ти правят забележка, че тогава си тръгваш.
5. Може и да хвърляш боклука от време на време.

Това говоря от лицето на една приятелка, която просто й казах в началото да се маха, но някак задържа за 6 месеца и не иска даже и пари от тях. Има такива фирми бол и няма оттърване от тях не само в провинцията, но и в София.

*Името на фирмата е Дал Сиат ООД - препоръчвам ви, който се е запътил на там де, да прочете абсолютно всичко от работодател.нет като хубавите написани неща - изобщо не са верни, а всичко лошо за фирмата, което е изписано там е истина точно 1 към 1. Може и сами да видите колко изкуствено имат високи оценки/всеки критерии е с +2-3-4 звезди. Simple Smile
И как я принудиха да се съгласи, да стои 6 месеца и да си мълчи? С пистолет опрян до главата? Не че има смисъл да се коментира разказ по снимки...

Това "няма друг начин" е най-любимото оправдание на мързеливите, защото освобождава от всякаква отговорност. Нищо не можеш да направиш - за нищо не отговаряш и можеш да си бездействаш. Да бяхме 2 века назад, да няма телефони и едно писмо от Бургас до София да пътува 2 седмици, да привмеш, че няма начин. Ама не сме. Навсякъде има интернет и да си разбереш правата и да потърсиш помощ е въпрос на минути. И разбира се обвинителната реторика, че всички работещи на високи декларирани заплати някой ги е уредил там, нали вината винаги е в другите.

Ама истината е, че мнозинството хора получаващи пари под масата го искат това, защото мислят, че са на далавера и така взимат повече, за сметка на държавата... И лошото е, че са толкова много, а държавата не им търси сметка, че вече наистина си е прецакване да си декларираш доходите. А укриването на доходи не е престъпление само за работодателите и работниците са виновни.
Ама Айше не говорела български и не можела да чете - ама нейна си е вината, да не живее в България като не иска да говори български. Никой не ѝ е длъжен да ѝ оправя живота.

# 160
Като съм учила право в училище, да не би да помня нещо, а и законите са се сменили сто пъти от тогава.

Същността на училището и да те развие като личност, да те обогати теб и общата ти култура. Едва ли някой помни Илинденско-преображенското въстание кога е било, колко е синус на ъгъл 30 градуса или пък цикъла на Кребс, но, ако случайно ти потрябва, да знаеш къде да го търсиш. (вече с гугъл пък е съвсем лесно)

Не може всички да сме специалисти по всичко. Когато Айше има нужда да си попълни данъчната декларация, ще дойде при мен (примерно), а аз ще отида при нея, ако искам да си ушия костюм. И всеки ще е доволен от свършената работа. Иначе всеки ще прави всичко, ама некачествено.

Ааа, те тези са нон стоп в джобса, заедно с още няколко. Преди години имаше една Акаунтинг сървиз също въртеше едно и също, скоро не съм ги засичала, може да са фалирали. Отзивите за тях бяха потресаващи...

# 161
Точно за Айшето не се притеснявайте, тя си знае правата повече от вас.И декларацията и има кой да и попълни безплатно, и така да и нагласи данните,че за каквото я подава, винаги да е одобрена и в правото си.ДПС се грижи добре за електората си, тихомълком,дискретно и незабележимо.

# 162
Този, който проектира къщата си учи тангенса и котангенса в университета по специалността. Няма нужда Айше от шивашката фирма да го знае. Но е хубаво Айше да може да си подаде декларацията за детски. Да може да си напише молба за помощи или друго. Или да може да реагира адекватно ако местния дерибей, собственик на шивашкия цех я лъже със заплати и документи.
Колко процента от завършващите училище ще станат архитекти и колко процента ще бъдат в трудови правоотношения през живота си.
Другото е дървена философия.
По същата логика, като искаш да можеш да си попълваш декларациите, след основно образование отиваш в Икономически техникум. Няма да те занимават с Менделееви таблици. И ще си научиш и договори, и декларации и всичко.

Това, на което казваш дървена философия, всъщност се нарича пазарна икономика. Основното образование дава обща и основна подготовка. Формира общата култура. То не е практично. И няма нужда да бъде. Къде по-практично би било, вместо да учат химия и физика, децата да учат как се садят домати и как се меси хляб. Но не това е функцията на основното образование. Аз не искам да знам как се отглеждат домати. Защото аз съм специалист и имам знания и умения, за които хората ми плащат пари. С тези пари, аз пък плащам на други специалисти, за да получа това, което те могат, а аз - не. Плащам на хлебаря и си купувам хляб, плащам на съседа и той ми продава домати и така се случва живота по принцип. Всеки може нещо и го заменя срещу неща, които не може, но са му необходими.

И за това да си попълниш декларацията, да си подадеш исковата молба в съда, да си регистрираш магазинчето, се ходи по специалист. Обаче българинът е свикнал, че пари за такива неща не дава. Той пита по форумите какви документи му трябват. Само че, във форума може да има някой специалист, решил да работи безплатно. Но може и да няма. И да му дадат такива съвети, че накрая да не може да надмогне да си плати глобите.

А Айшето обикновено не може да си подаде декларацията не защото държавата не я е научила как се подава декларация за детски, а защото не може да напише думата декларация. Нито думата детски. Нито имената на децата си.

Много си харесвам държавата и никога не съм имала желание да емигрирам. Бих го направила само, ако образователната ни система стигне до там, да премахне тригонометрията, менделеевата таблица и задачите по физика и ги замести с "как да си попълним декларацията за детски". Защото ей за такава държава вече, надежда няма да има никаква.

# 163
По същата логика, като искаш да можеш да си попълваш декларациите, след основно образование отиваш в Икономически техникум. Няма да те занимават с Менделееви таблици. И ще си научиш и договори, и декларации и всичко.

А, и в икономически техникум се учи химия, физика, биология и всичко, както си е реда.....(вярно по-малко като хорариум, ама няма лабаво....)

# 164
  • Бургас
Ама как се захванахте за Айшето. Може би не използвах правилното име. Айде да кажем Иванка. В случая с Айше исках да направя събирателен образ на всички, дето не работят в корпорации и лъскави офисчета и не подреждат класьорчета. А работят физическа и нископлатена работа в прованс. Не винаги това да се осигурават на минималната е по желание на работника. Шефа ти казва или ти даваме 700лв и те осигуряваме на минималната, или те осигуряваме на реалната и разликата я взимаме от твоя джоб. За хората с нисък доход 100лв разлика е огромна.

Менделеевите таблици се учат във ВСИЧКИ училища без изключение. То по-добре според мен да се учат да садят домати. Поне гладни няма да останат. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт