Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 958
  • 853
  •   1
Отговори
# 165
Менделеевите таблици се учат във ВСИЧКИ училища без изключение. То по-добре според мен да се учат да садят домати. Поне гладни няма да останат. Grinning

Викаш - всички на нивата! Дано да го казваш с шега...

И, не, не е по-добре да се учат да сядат домати. Щото по тази логика още щяхме да живеем на ниво килийно училище.

# 166
То и семената, разсадът, телетата и агънцата струват пари, даже да си учил как се садят, сеят, гледат.
Освен да ходим в Хогуортс, но май създаването на храна беше забранено.

# 167
  • Бургас
Не да садят, а да се научат да садят. Т.е. може и да не го прирагат никога, но поне си го знаят. Че лошо ли е да знаеш откъде идва храната. Хората толкова се откъснаха от реалността, че си мислят, че всичко работи по офисчета и корпорации. Реално повечето хора работят в производството. Тези стоки в магазините кои мислите ги произвеждат - Айшето и Иванка.

# 168
Голяма част се произвежда от машини. И все по-голяма става. А на машината ù трябва един техник да я наглежда, не 20 Айшета.

# 169
  • Бургас
Да, всичко се произвежда от машини. За това изобилства от обяви за набиране на работници в производството в западна Европа. Има цели села в България, които работят в Европа по заводите. Сигурно като техници на машини.

# 170
Лошо е ВСИЧКИ да са на полето. Защо смяташ, че научният прогрес е нещо лошо, напротив........ Без науката, техниката и технологиите, всички щяха да живеят живота на бабите ни, който не е бил никак, ама никак лек и приятен.
Всеки трябва да се развива в сферата, в която има умения и интереси. Има нужда, както от производители на храна, така и от откриватели на научни новости и изобретения.
Без физика, химия, математика, никога нямаше да имаме постиженията в медицината, в ИТ сферата, улеснението при поризводството на различни стоки, та дори и на полето - без комбайн колко точно Иванка и Айшето ще жънат и кога точно ще ядат хляб?!?

# 171
Здравейте, включвам се по отношение на некоректните работодатели и заслепените корпоративни работници, които смятат, че в София всичко е свято и бяло.

Веднага давам пример с една счетоводна българска кантора, няма да споменавам име на фирмата, ще кажа къде се намира - в тясната уличка до централата на Лукойл.

Та на какво ставам свидетел:/със снимки, не съм работил реално там/
1. Обичайното за български фирми - не те осигуряват реално.
2. Задължават те да подпишеш молба за отпуск, а в крайна сметка да не я ползваш
3. Попълваш уведомление ако ще пътуваш събота/неделя някъде, защото видиш ли може да има много работа и се налага да се работи уикендите/естествено неплатено Simple Smile /
4. По-договор си до примерно 18.00, но ти правят забележка, че тогава си тръгваш.
5. Може и да хвърляш боклука от време на време.

Това говоря от лицето на една приятелка, която просто й казах в началото да се маха, но някак задържа за 6 месеца и не иска даже и пари от тях. Има такива фирми бол и няма оттърване от тях не само в провинцията, но и в София.

*Името на фирмата е Дал Сиат ООД - препоръчвам ви, който се е запътил на там де, да прочете абсолютно всичко от работодател.нет като хубавите написани неща - изобщо не са верни, а всичко лошо за фирмата, което е изписано там е истина точно 1 към 1. Може и сами да видите колко изкуствено имат високи оценки/всеки критерии е с +2-3-4 звезди. Simple Smile
И как я принудиха да се съгласи, да стои 6 месеца и да си мълчи? С пистолет опрян до главата? Не че има смисъл да се коментира разказ по снимки...

Това "няма друг начин" е най-любимото оправдание на мързеливите, защото освобождава от всякаква отговорност. Нищо не можеш да направиш - за нищо не отговаряш и можеш да си бездействаш. Да бяхме 2 века назад, да няма телефони и едно писмо от Бургас до София да пътува 2 седмици, да привмеш, че няма начин. Ама не сме. Навсякъде има интернет и да си разбереш правата и да потърсиш помощ е въпрос на минути. И разбира се обвинителната реторика, че всички работещи на високи декларирани заплати някой ги е уредил там, нали вината винаги е в другите.

Ама истината е, че мнозинството хора получаващи пари под масата го искат това, защото мислят, че са на далавера и така взимат повече, за сметка на държавата... И лошото е, че са толкова много, а държавата не им търси сметка, че вече наистина си е прецакване да си декларираш доходите. А укриването на доходи не е престъпление само за работодателите и работниците са виновни.
Ама Айше не говорела български и не можела да чете - ама нейна си е вината, да не живее в България като не иска да говори български. Никой не ѝ е длъжен да ѝ оправя живота.

Не е била принудена. Просто първа работа, несигурност в знананията си и както се вика се хвана за първата въдица. Като на мен ми го казва пред свършен факт вече. Та й казах как трябва реално да стоят нещата и в момента е в чуждестранна корпорация и се чувства много по-добре и сигурна.

# 172
Казах голяма част, а не всичко, не ми изопачавай думите.
Иначе никой никого не е спрял да работи с ръцете си, да работи сезонно, да се изгърби още на 40 и да получи мижави пари за нещо, което може да се свърши в пъти по-бързо и качествено от машина.

# 173
  • Бургас
Кой е казал, че отричам техническия прогрес. Та нали работа в ИТ сферата. Тезата ми беше, че тези които работят по офиси са малка част от работещите като цяло. Просто тук сме се събрали само такива, но извън това има цял един друг свят, където хората работят физическа работа, пращат им малко, лъжат ги, когато не си знаят правата.

# 174
Ти казваш, че децата трябвало да учат да садят домати и Менделеевата таблица е излишна......

Има селскостопански техникуми и, който го влече, ходи и учи там как се сади, оре, плеви и т.н.

# 175
  • Бургас
Шефа ти казва или ти даваме 700лв и те осигуряваме на минималната, или те осигуряваме на реалната и разликата я взимаме от твоя джоб. За хората с нисък доход 100лв разлика е огромна.
Е добре де, аз наистина не мога да разбера как по договор ще ме осигуряват на 2300 лв, щв ми удържат прблизително 500лв от брутната запалата, ще ми плащат по банков път ... Е какво по дяволите ще удържат повече от законното и как? И дали няма да се "разчуе" ?

# 176
Апропо, точно Айше си знае правата добре.
Имам конкретен пример - завод за преработка на боклук, на поточната линия са само Айшета и Хасановци. Та същото това Айше с основно образование при приключване на отношенията си с фирмата, изцепило - по член "едисикой номер" ще бъде, нали? Ще има това и това, ще получа тези и тези документи? ТРЗ-то зяпнало и успяло само да каже - да.
Щом Айше може, всички могат.

Шефа ти казва или ти даваме 700лв и те осигуряваме на минималната, или те осигуряваме на реалната и разликата я взимаме от твоя джоб. За хората с нисък доход 100лв разлика е огромна.
Е добре де, аз наистина не мога да разбера как по договор ще ме осигуряват на 2300 лв, щв ми удържат прблизително 500лв от брутната запалата, ще ми плащат по банков път ... Е какво по дяволите ще удържат повече от законното и как? И дали няма да се "разчуе" ?
Няма такова нещо. Просто работодателите казват тази лъжа, работниците им вярват и се навиват на пари под масата. Нищо не удържат повече от законното, разчитат на незнаенето на хората. Опитвала съм се да убеждавам хора около мен...вярват на шефа.

# 177
Кой е казал, че отричам техническия прогрес. Та нали работа в ИТ сферата. Тезата ми беше, че тези които работят по офиси са малка част от работещите като цяло. Просто тук сме се събрали само такива, но извън това има цял един друг свят,
Което хората работят физическа работа, пращат им малко, лъжат ги, когато не си знаят правата.

Колко да се плати на човек в производството, който няма производителност?И точно тези си знаят правата, че си и преписват права.И точно в производствата вземат повече пари от офисите, но те си ги заслужават, работят физически труд.Не вярвайте на официалните статистики за заплати.
И някои от пишещите тук, под офис имат предвид каса на Изи Пей или на мобилен оператор и са мениджъри на другите двама касиера.

# 178
Значи аз може по образование и професия да съм каквато си искам, но това не ме освобождава от различни задължения, които държавата очаква от мен само поради съществуването ми, като гражданин. Поне за основни неща, като попълване на данъчна декларация, след като се изисква от мен като задължение, би следвало държавата да има отговорността да ми предостави информация къде и какви документи, а не да ме ръси за счетоводител или адвокат, който си таксува волно на принцип на пазарна икономика… вече ако ми трябва да се съдя, или да учредявам фирма, ще си платя за специалист, защото това действие не ми е гражданско задължение, а моя свободна воля. Това дали работя или не, също е мой избор, но когато съм служител по държавното трудово законодателство, и при положение че държавата задължава от труда ми се удържат данъци, в някаква степен би трябвало да има кампании за запознаване с трудовото законодателство под някаква форма. Разбира се, че на своя инициатива съм чела КТ още на първата си работа, когато исках да знам примерно от кога имам право на платен отпуск или други казуси, но аз бързо започнах в “бяла фирма”, не съм работила в шивашки цех, и не мисля, че трябва да се допуска информационно неравенство поради културен, етнически или образователен бекграунд

# 179
Не винаги това да се осигурават на минималната е по желание на работника. Шефа ти казва или ти даваме 700лв и те осигуряваме на минималната, или те осигуряваме на реалната и разликата я взимаме от твоя джоб.
Аха, дават им избор, те избират незаконното и после не било по тяхно желание... Close думи нямам. Да държавата им е виновна на тия "жертви", виновна е че не фи е вкарала в съда да отговарят за решенията си.
То по тая логика и крадците и убийците нямат никакъв избор - можеш да убиеш и ограбиш човек или да не го, ама ако не го ограбиш няма да му вземеш парите, пък те може да са доста.

Няма значение дали е Айше или Иванка - като си тъп и неграмотен възможности няма да имаш, ама вината си е само твоя.

Общи условия

Активация на акаунт