Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 969
  • 853
  •   1
Отговори
# 180
Значи аз може по образование и професия да съм каквато си искам, но това не ме освобождава от различни задължения, които държавата очаква от мен само поради съществуването ми, като гражданин. Поне за основни неща, като попълване на данъчна декларация, след като се изисква от мен като задължение, би следвало държавата да има отговорността да ми предостави информация къде и какви документи, а не да ме ръси за счетоводител или адвокат, който си таксува волно на принцип на пазарна икономика…
Държавата го е направила. Инструкциите, които държавата е написала към данъчната декларация са толкова детайлни и ясни, че само който бе желае или не може да ги прочете, не ги е разбрал. Или може би държавата трябва да организира публично четене на тези инструкции, за тези, които ги мързи да си ги прочетат, но не желаят да платят на счетоводител.
В това отношение нашата държава е изключително щадяща. Има държави, в които данъчната и осигурителната системи са толкова сложни, че без консултант е абсурд да се справиш. И това е умишлена държавна политика. За да се гарантира работа на едно сериозно количество хора, които в противен случай щяха да висят на социалната система.

Отделно, трудовото и осигурителното право е материя, която не може да се предаде ей така "най-общо, да знам какви са ми правата". Това е като държавата да ме научи ей така, най-общо на медицина. Отгоре - отгоре. Не да съм лекар, но да знам кое като ме заболи, как да се лекувам. Или пък да ме научи да си оправям контактите вкъщи. Не да съм електротехник, но ей така, най-общо да мога да си побърникам по електропреносната мрежа, ако нещо се повреди.

И не на последно място, информационно неравенство няма. Информацията е еднакво достъпна за всички. Просто едни усещат нужда, сядат и четат. Други чакат някой да им организира кампания, за да им го разкаже.

Тази тема се изроди още когато човек в IT сектора, работещ в един от най-големите градове в България, започна да обяснява как е по-добре да се учи как се садят домати и как се подава декларация за детски, вместо математика. Не мисля, че има нещо повече да се изцеди от нея. Някой ако има нещо да пита за обезщетения и прекратявания - да пита. Ако не - да ходя да си чета книжката.

# 181
ти май не си попълвала скоро данъчна декларация
в сайта на НАП следваш стъпките , направено е за идиоти

# 182
Бойко, а къде е държавата, която оставя толкова сиви работодатели да виреят? Инспекции нещо?
Херцен, в интернет и КТ го има, кажи на Айше да си го прочете, не хапи буквата

# 183
  • Бургас
Значи аз може по образование и професия да съм каквато си искам, но това не ме освобождава от различни задължения, които държавата очаква от мен само поради съществуването ми, като гражданин. Поне за основни неща, като попълване на данъчна декларация, след като се изисква от мен като задължение, би следвало държавата да има отговорността да ми предостави информация къде и какви документи, а не да ме ръси за счетоводител или адвокат, който си таксува волно на принцип на пазарна икономика… вече ако ми трябва да се съдя, или да учредявам фирма, ще си платя за специалист, защото това действие не ми е гражданско задължение, а моя свободна воля. Това дали работя или не, също е мой избор, но когато съм служител по държавното трудово законодателство, и при положение че държавата задължава от труда ми се удържат данъци, в някаква степен би трябвало да има кампании за запознаване с трудовото законодателство под някаква форма. Разбира се, че на своя инициатива съм чела КТ още на първата си работа, когато исках да знам примерно от кога имам право на платен отпуск или други казуси, но аз бързо започнах в “бяла фирма”, не съм работила в шивашки цех, и не мисля, че трябва да се допуска информационно неравенство поради културен, етнически или образователен бекграунд

Поне един човек разбра гледната ми точка. Благодаря!

# 184
Бойко, а къде е държавата, която оставя толкова сиви работодатели да виреят? Инспекции нещо?
Херцен, в интернет и КТ го има, кажи на Айше да си го прочете, не хапи буквата
Държават че е зле - зле е, но като са изрядни документално нещата и две страни са се съгласили на измамата, държавата няма какво да направи. Всъщност има, като провери всички осигуряващи се на МРЗ, ама каращи коли за дестки хиляди или купили апартаменти кеш и т.н. и ще излезнат нещата. На запад несъответствия между приходите и разходите на домакинствата се проверяват, ама тук "жертвите" нещо са много против.

Всички закони в България ги има свободно достъпни в интернет. И на lex.bg, където има и допълнитела информация от адвокати и форум за въпроси, и в официални източници ги има. И съдебните решения ги има, и засвданията на парламента - всичко. Намират се за буквално 5 секунди с Гугъл, ама трябва да не те мързи на умрело.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 22:38 от bboiko

# 185
И е така, и не е така.
Когато местният дерибей ти каже - такива са ми условията, ако искаш, понякога не си в позиция да поставяш условия.
Друг е и въпросът, че ти казва примерно 750 лв. и пълни осигуровки или 950 лв. и осигуровки на минимум. И като си в Сусурлево и 200 лв. си е доста пари за там, веднага се сещам какъв ще е изборът. То, честно казано, не е съвсем избор, а почти си е принуда.
Работещи роби, такива сме половината от нас, особено в малките градчета. Работят за единия хляб и ток. Има семейства, които едва си позволяват дрехи и то рядко. И не ми казвайте, че всеки има избор. Понякога няма......

# 186
Ето това е разликата между богатата София и бедната провинция.В София повечето си купуват жилища с кредити, а в провинцията повечето кеш.Този кеш не е събиран с глад.

# 187
В интернет има и как да си направиш сам ремонта или как да лекуваш даден здравословен проблем, но не е в това въпроса. Единият проблем е, че често хората, които взимат пари на ръка, обикновено нямат друг източник на доход. Че има и такива, на които им изнася, също е така. Но не е луд тоя, дето яде баницата. Другият проблем е, че дори да речем Хасибе да се сети да прочете КТ, което поради културни, технологични или битови причини е малко вероятно, ако я уволнят неправомерно, откъде ще се сети, че има право на еди какво си обезщетение, че да реши да си търси правата. Тук даже хора чели КТ питат, има нужда понякога от помощ в тълкуването, особено когато си афектиран и лявото ти полукълбо е изключило. Само в тази тема толкова хора питат, нали затова я има темата. Представи си ако ние тук питаме и проверяваме, какво е по не “белите” градове и села…

# 188
Хасибе си има медиатори за всичко - здравни, правни, трудови, социални.

# 189
Доста се е изписало, докато разбера, че има нова тема. Записвам се да следя, но и допълвам, че в Бургас е същото - ходила съм на интервюта в нотариална кантора и в езикова школа и ми казват - осигуровка на минималното, останалото в плик.
Известно време работих към държавна структура, бяхме доста млади колеги по разни европейски проекти, нищо не вършиш за минимална работна заплата, ако искаш. Говорила съм си с тях на тема търсене на работа и преместване в София. Ами да не били луди да ходят в тая лудница в София, или пък как нямало да живеят до плажа. Всеки си има приоритети, не се меся на никого в решенията, просто на себе си ме е яд как не се преместих 10 години по-рано.

# 190
А ние защо да нямаме, щом хасибе има…

# 191
Ето това е разликата между богатата София и бедната провинция.В София повечето си купуват жилища с кредити, а в провинцията повечето кеш.Този кеш не е събиран с глад.

Е, колко точно ще събереш кеш с трицифрената заплата ?!!?
Тези, дето купуват имоти, не разчитат на заплати, еле пък на такива......

В провинцията също има богати хора, а също и много богати. Обикновено тези, за които говорим в темата, им работят я в магазина, я в ресторанта, я в хотелчето......

Говорила съм си с тях на тема търсене на работа и преместване в София. Ами да не били луди да ходят в тая лудница в София, или пък как нямало да живеят до плажа. Всеки си има приоритети, не се меся на никого в решенията, просто на себе си ме е яд как не се преместих 10 години по-рано.

Никога не е късно. Ако имаш семейство, е доста по-сложно, но не е невъзможно. Ако нямаш, пак не е лесно, но поне мислиш само за себе си.

# 192
Това, че осигуряват на трицифрена, не означава, че вземат толкова.В провинцията има производства, а никой в производството не работи за трицифрена.

# 193
Ахааа, викаш, много им дават..... като са надиплили едни пачки, купуват ли купуват имоти със спестени пари от закуски......

# 194
  • Mars Hotel
Този кеш не е събиран с глад.
Разбира се, че не е с глад. Та на вас нали ви плащат с прасета? Приказката, че битието определя съзнанието е много вярна.

Общи условия

Активация на акаунт