Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 986
  • 853
  •   1
Отговори
# 210
Не знам колко процента е сивата икономика. Но например всички сервизи за коли които сме посещавали, освен официалните представителства, не издават фактури. Ако си поискаме фактура цената става с 20%  повече.
До нас има малък търговски център с магазинчета под наем. Никой не издава касова бележка. В центъра на Бургас половината магазини за дрехи не издават касови бележки.
Мога да изброявам още много.
И после чакаме тази държава да се оправи..Еми нито пенсиите ще станат нормални, нито МРЗ, нито обезщетения, при положение, че всеки гледа как да я изцака тази държава и да укрие данък.

# 211
Държавата има инструменти за борба с такива практики, но не ги прилага. Не и в степента, в която ефективно да се справи с този проблем.

# 212
Бойко, ти даваш ли си сметка, че у нас освен корпорациите и някои съвестни собственици на дребен бизнес, 90% е сива икономика
Двам си сметка, че 90% от живеещите на тая територия си умират за дребни далавери.
Ти дваш ли си сметка, че всеки втори съвет в тази тема е да се пусне фалшив болничен или да намериш кой да те назначи фиктивно? А за реакцията на 90% от пишещите в темата, ако някой успори моралността на тези съвети?

# 213
Иренче, ти колко сигнала подаде за тези магазинчета? И като знаеш, че ако платиш 20% повече, услугата ще е изрядно предоставена, данъкът ще се плати и всичко ще е както е редно да бъде, не считаш ли, че е било правилно да приемеш тази по-висока цена?

Това със сервизите е същото като със заплатите в пликче. Ако искаш 900 лв и осигуровки на минималната. Ако държиш всичко да ти е изрядно - 700 лв.и реални осигуровки. И в сервиза така. Ако ми позволиш да ти предоставя услугата на черно - 500 лв. Ако искаш всичко да е изрядно - 600 лв. И ти се съгласяваш на 500, защото нямаш никакво желание да плащаш повече, като може да минеш и с по-малко. Е, верно, на черно, малко незаконно и малко се ощетява същата тази държава, към която претенциите са безброй, но задълженията, ако може да ги избегнем, ще го направим винаги. Ама какво пък! После питаме къде е държавата и защо допуска да има такива работодатели. Не го допуска държавата. Клиентите, които предпочитат услугите на черно го допускат. Даже го стимулират. Ти като се разбереш с Гошо от сервиза, че ще спестите ДДС-то - и за теб по-евтино, и за него далавера - държавата как точно да се намеси? Ама Гошо после няма приходи. Съответно няма как да плати на работника си Пешо легално и да му внесе осигуровки, щото той Гошо лев не е заработил този месец. Сервизът е на загуба и няма работа. Затова Пешо си получава заплатата в плик. Ей така се случват нещата. А не защото държавата не прави кампании по трудово-правно образоване.

# 214
До нас има малък търговски център с магазинчета под наем. Никой не издава касова бележка. В центъра на Бургас половината магазини за дрехи не издават касови бележки.
Мога да изброявам още много.
Поиска ли си? Пусна ли сигнал до съответната институция?

Както винаги по тази тема става караница, но се съгласявате да работите за пари в пликче, да спестите осигуровки и ДДС и какво очаквате? Да ви съжалим и да кажем горките те, докато просто вдигате рамене?

# 215
От последните страници не разбрах сега в София парите по дърветата ли растат, или само провинциалистите чакаме?

Най-често хората бягат от малкия град като студенти. Отиват на общежитие. Ако родителите са с по-ограничени възможности - студентите работят. Рядко съм виждала студент, който да не е работил никога. Общежитието е евтино поне. Дори с по-ниска заплата в началото като човек без опит, пак се оправяха колегите.

Май само 2-3 се върнаха в родните градове, от 60 човека курс. Това е най-лесният път към установяване в по-големия град.

# 216
Шерилин, ти си малка
по наше време нямаше къде да
работим, не че не сме искали

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 00:18 от Herzen

# 217
Сигурно е така. Аз влязох в унито точно преди 10 г. Първи курс само не работех. От втори вече започнах, даже по специалността. На 22 започнах в корпорация, бях 3 курс. Не съм работила бачкаторски неща никога. Имах колеги, още от 1 курс работеха. И даже повечето читави неща, но и колегите бяха адски свестни и готини хора!

# 218
Това не са етикети, а факти. Минал си аванта, за да не се извозиш с плащане, после си ровил, за да не се извозиш, после си платил все пак, за да не се извозиш.
Нали се сещаш, че няма гаранция, че и двамата юристи не са некадърници?
И да те светна, понеже сам няма да се сетиш - никой не е длъжен да работи про боно за бай онзи, сакън байо да не се извози. Първият хубаво ти е намекнал, гледай другия път да не се държиш като циганин.

Защо не каза някой юрист или държавно учреждение някога защити ли те пред работодателя?
Правото е на човека с повече пари. Поне в нашата държавица е така - публична тайна.

Аз му предложих да платя, но просто не му се занимаваше с "дреболии". Изобщо трудно ще намериш Робин Худ в адвокатските среди и имах в предвид, че безплатния адвокат е по-скоро изключение.

Колкото до изказа ти, би могла да си по обрана - иначе неприятностите на работното място са гарантирани.
Няма нужда да ме светкаш, ами попивай информация или си гледай в твойта паничка. Сакън, че споделих..

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 00:31 от Нърд

# 219
Защо не каза някой юрист или държавно учреждение някога защити ли те пред работодателя?
Правото е на човека с повече пари. Поне в нашата държавица е така - публична тайна.

Аз му предложих да платя, но просто не му се занимаваше с "дреболии". Изобщо трудно ще намериш Робин Худ в адвокатските среди и имах в предвид, че безплатния адвокат е по-скоро изключение.

Колкото до изказа ти, би могла да си по обрана - иначе неприятностите на работното място са гарантирани.
Няма нужда да ме светкаш, ами попивай информация или си гледай в твойта паничка. Сакън, че споделих..
Пълни глупости. Адвокатите по трудово право с удоволствие ще ти вземат парите и ще разкатаят някой работодател.

# 220
В една друга консултация ми взеха 60 лв., но до там.. Има смисъл от адвокат понякога. Обаче е голяма заблуда, че правото е винаги на страната на работника.

# 221
И какво го нападнахте човека? Все едно знаете при кой и какъв адвокат в ходил.
Изказването на Нарциса е някак остро и арогантно. Да не би да познава човека лично?

# 222
Ами да, затова държавата ни е зле. Защото когато даваш пример само за илюстрация с данъчна декларация, зъбла ти се заяде, че не си бил подавал, защото била направена за идиоти.  После обясниш, че държавата допуска съществуването на сиви работодатели, и те обвинят в далавераджийство. Накрая напомниш за касовите бележки и ддс-то, което между другото стана леко 9% преди известно време за бая неща, и автоматично те нахендрят, че не си ги бил докладвал и че даже и на теб така ти било изнасяло... Как пък ще си купя стока/услуга или ще си направя ремонт, и няма да се застраховам с хартийка срещу рекламация... Но нали, бойко и нищо лично всеки божи ден и на всяка крачка се борят с несправедливостта и са първенци по сигнали. Аа, май не, те просто ни просвещават, че Ирене и Шерлин са виновни за дереджето на държавата, да знаем… Да, и всеки ден тук се съветваме как да си пуснем фалшив болничен и как да източим трудовата борса. Нищо лично най ги знае тия врътки…

# 223
На тебе винаги някой друг ти е виновен и само се оплакваш как нищо не зависи от теб и нищо ня можеш да направиш. Казах ти, че до никъде няма да стигнеш така и ти очевидно си тъпчеш на едно място.
Давай оплаквай се колко нечестен е животът, може пък някой да те съжали.

# 224
Кажи ми първо аз от какво съм се оплакала, че някой мен ме е ощетил, и после ми посочи контрольор в градския, който не е подминал циганите гратисчии, тогава ми обяснявай, че аз съм виновна за проблемите в държавата. И да, пускала съм сигнали, не е било даже само неминуемото гласно възмущение на всички пътници. Големия гражданин бойко живее в паралелна вселена в уредена държава.

Общи условия

Активация на акаунт