Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 021
  • 853
  •   1
Отговори
# 270
Счетоводство.
Компютърни умения и езикови умения са общо десетина. За компютърни езици нищо не съм писала. Ако владеех такива, надали щях да пиша тук Simple Smile
Не разбрах точно. В тази част две ERPта, три езика, офис приложения (ползвам и други, освен МС), какви са тези три езика? Владееш три чужди езика ли?

# 271
О, не европас. Преди нея шестваше една друга бланка, много подобна, но по-зле направена. Беше ужасна. Триеш един ред, заминава цялата секция и тогава се усещаш, че този файл не е хитро редактиран текст, а таблица без линии.

Нищо лично, компютърните умения са 6-7, плюс три чужди езика = общо десетина. Имах предвид, че опитвам да не се оливам с умения, които не мога да докажа при нужда.

# 272
Т.е. ти наистина владееш три чужди езика? Браво! Защо не търсиш нещо с тях? През финансовите отдели на shared service центровете ще можеш да преминеш към счетоводство доста по-лесно, отколкото сега, с опит само в отчитане на банки и касови наличности.

# 273
софт скийлс не са ли да си джентъл енд кайнд, т.е. да можеш да говориш, вместо да ошамариш идиота, който те дразни
или поне фаст тийнкинг...
само питам

# 274
Нищо лично, имаш предвид да започна някакъв вид обслужване на клиенти първо? Ако е това - точно него искам да избегна. Не мога вече да понасям клиенти, все още се държа съвсем професионално и уважително, без репчене и намеци колко са прости (а голямата част са такива), но ако продължа да работя с клиенти, ще изпуша.
Иначе упоменаване на софт скилс за мене е глупост. Не отричам съществуването на самите умения, ама всеки си мисли, че ги има, а всъщност ги няма.

# 275
Не бих казала. Да си мил и внимателен не е умение, а възпитание. Бързата мисъл е качество, не умение.

Нарциса, това не е обслужване на клиенти. Хората в shared service центровете не са people facing. Те работят на ticket система или имат регулярни задачи. Нямаш директна връзка с крайните потребители. Обикновено само Team Lead-a има такава.
В една счетоводна къща ще имаш много повече директен контакт с клиенти, отколкото в един shared service център.

# 276
  • Бургас
Нарциса, това че брат ти е юрист обяснява неговата гледна точка. В тяхната област е важно какви сертификати и спезиализации има човек. В твоята сфера мисля, че твоя подход е по-правилен. Хубаво е да пишеш какви дейности си правила. Дори и да не са много релевантни, умните HR ще придобият представа за някои умения.

Това със софт скилс никога не съм го разбирала. Не за друго, но то не е нещо, което може да се докаже и измери. Обикновено проличава в процеса на работа. Примерно как човек да докаже, че е отговорен или мултитаскинг или с погред към детайлите или труга дивотия.

# 277
A какво бихте казали по темата - transferable skills? HR, с която работих веднъж, беше приятно впечатлена от това, че един кандидат беше отделил място за тях. Въпреки, че ми обясни какво са по същество, продължават да ми се сливат със софт скилс. Пишете ли такива? Гледате ли такива? Добри/лоши практики?

# 278

Това със софт скилс никога не съм го разбирала. Не за друго, но то не е нещо, което може да се докаже и измери. Обикновено проличава в процеса на работа. Примерно как човек да докаже, че е отговорен или мултитаскинг или с погред към детайлите или труга дивотия.

Споделям мнението.
Пък и на хартия всички сме супер.....хаха

# 279
Какво мислите за СВ-то от Джобс бг, там като си попълниш полетата и ти излиза вариант в ПДФ. Удачно ли е да кандидатствам с него и за обяви извън джобса, харесва ми този формат, единствено ме спира това, че има логото на джобс бг.

# 280
A какво бихте казали по темата - transferable skills? HR, с която работих веднъж, беше приятно впечатлена от това, че един кандидат беше отделил място за тях. Въпреки, че ми обясни какво са по същество, продължават да ми се сливат със софт скилс. Пишете ли такива? Гледате ли такива? Добри/лоши практики?
Ще отговоря отзад напред. Умения напоследък е много модерно да се пишат. Имайте предвид обаче, че на интервю вероятно ще поискат от вас да дадете примери, с които да ги подкрепите. Или да се опитат да изтестват уменията, които сте написали, че притежавате.

Най-общо, уменията биват soft и hard. А transferable са тези умения (soft или hard), които са приложими в различни сфери и професии. И понеже soft skills са доста по-универсални, нормално е по-голямата част от transferable skills да са soft. Затова и ти се припокриват. Но има и hard transferable skills. Например, владеенето на чужд език е hard skill, който е transferable. Умението да правиш симултанен превод обаче е специфично за професията преводач.

# 281
  • Mars Hotel
Нищо лично, имаш предвид да започна някакъв вид обслужване на клиенти първо? Ако е това - точно него искам да избегна. Не мога вече да понасям клиенти, все още се държа съвсем професионално и уважително, без репчене и намеци колко са прости (а голямата част са такива), но ако продължа да работя с клиенти, ще изпуша.
Иначе упоменаване на софт скилс за мене е глупост. Не отричам съществуването на самите умения, ама всеки си мисли, че ги има, а всъщност ги няма.
Нарциса, в shared service центровете има много позиции свързани със счетоводство, които не изискват никакъв досег с клиенти. Търси нещо такова.

# 282
Плюс това там езикът е от първостепенно значение, счетоводството/финансите ще са подкрепящи.
Щом знаеш три езика, не знам какво още правиш при сегашния ти работодател.....

# 283
Не са на подходящо ниво два от езиците, даже се чудя дали да махна единия - руски - разбирам по-елементарни текстове и говор, но не мога да се очупя да проговоря. Преди години са ме назначавали заради английския, който тогава не владеех добре, оказа се, че им трябва високо ниво и стана доста конфузно. Това и по повод, че е модерно да се пишат умения и всеки си пише, каквото му скимне - гледам да не пиша недоказуеми неща, а софт скилс ми изглеждат все недоказуеми, докато не започнеш да работиш.
Пак преди години, когато търсех аз хора за екскурзоводи, съм се нагледала на кандидати, които в края на първи семестър тотално непозната филология (пр.полски език) пишат, че го владеят перфектно. Не искам да ставам като тях.
След като приключих сезонната работа  окончателно, ходих в БТ, имаше някакви консултации и правехме тестове - хора жез никакъв трудов стаж к едва говорещи български се изкараха по-организирани от мен, дето точно с организация на транспорт и екскурзии съм се занимавала. И като тях не искам да съм.

# 284
Като стана въпрос за езици, какво е приемливото ниво, за да кажеш, че знаеш един език? Изключвам позициите за преводачи и учители, където трябва да е перфектен, разбира се. По-скоро за други професии, в които се изисква, например счетоводител, секретарка, работа с клиенти на гише и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт