Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 019
  • 853
  •   1
Отговори
# 255
Хората с очила не са инвалиди. Могат да работят всякаква работа, нали ги носят тези очила....?!?

# 256
За някои хора с очила ни е противопоказно да вдигаме тежко примерно. Не, определено не съм инвалид, мерси. Наистина няма нужда да ми изопачавате думите.

# 257
Никога не са ми преглеждали очите като ми дават медицинско. Личната толкова я мързи, че ми е вписвала измислен диоптър без да ме пита даже колко е моят. После гледам в медицинското пише нещо много далече от истината… ама сигурно защото знае, че работя на стол и е все едно…

# 258
Така си го написала - това, че носи очила, му пречи да прави ревизия.

Като цяло на всеки му е противопоказно да вдига тежко, независимо дали има очила или не. Отиват ти кръста, гърба, ставите, коленете. Обаче говорим за системна работа с много тежки неща, които да се вдигат. Едва ли случаят е такъв.

# 259
Ако отидеш с медицинско, в което е описано, че това, това и това не ти е добре и тази и тази работа ти е противопоказна, а пък случайно си кандидатствал точно за такава работа - просто няма да те наемат.

Соул, въобще не съм го написала така. Писала съм, че в склада не искаха да назначат момчето, защото е склад и се вдигат тежки неща. Аз само бях свидетел на разговора, докато броях.

# 260
Ние късогледите да вземем да се скрием. Grinning
То стоенето по 8-9 часа на компютър в задушен офис е много по-вредно за очите от вдигане на тежко, което е само потенциален риск.

# 261
Да, де, друго си е да вдигаш 10 кила кашони на 12° - аз и това съм правила. И пак е задушно. Предпочитам на компютър в задушен офис, отколкото да нося тежко в задушен склад. С цялото ми уважение, мога да правя и друго, освен да нося кашони.

Да сменим темата малко, викам.
Одеве поспорих с брат ми върху моето сиви. Изредила съм три работни места само от последните 10 години с по 2-3 точки задължения, образование, 2-3 софт умения, десетина компютърни и езици - и той ми казва много ала бала има тук, тях не ги интересува какво правиш, а какви умения, мотивация, образование и сертификати имаш. Леко съм в шах и още се мъча да осмисля. На 35 с достатъчно трудов стаж да разчитам основно на графите с образование и умения ми се вижда малко неадекватно. Неговата позиция е, че така или иначе няма да върша нищо от това там. Аз това го разбирам, ама явно нещо не мога да го доразбера, а и той си легна вече и ме остави в дълбок размисъл Simple Smile Винаги съм смятала, че на сертификати и недоказани на практика умения наблягат хора без трудов опит, затова гледах да наблегна на практическите неща - ами това реално са ми задълженията на работа, плюс софтуер... Изведнъж срещам обратното мнение и не съм сигурна как да процедирам.

# 262
Според мен е напълно ок да с напишеш сертификати, ако са релевантни. Примерно аз имам курс по дигитален маркетинг. Ама съм бизнес анализатор. Не си го пиша като кандидатствам за бизнес анализатор.

Иначе гледам да наблегна на резултати, не само на отговорности и задължения.

# 263
Тук отново се връщаме на темата за адаптиране на CV-то към конкретната позиция. Ако тя е в същата сфера, то тогава следва да се изтъкне предходният опит в нея, тъй като той би бил основният аргумент в твоя полза.

От друга страна, ако нямаш релевантен опит, но имаш такова образование или сертификат, наблягаш на тях.

По принцип при хора със значителен трудов стаж опитът е важен елемент и следва да се посочи - дори с 2-3 реда, ако не е съвсем относим.

А мотивацията е нещо, което се презюмира при положение, че човек си е направил труда да кандидатства и от CV-то му личи, че е положил известни усилия да го приспособи към това, което се търси.

# 264
Нарциса, опитът ми по интервюта сочи, че след 30 никой не се вълнува какво и къде си завършил, а какво си работил - е, ако кандидатстваш за счетоводител, трябва да имаш счетоводно образование - но генерално мисля, че ме разбираш.
След 30 поне при мен се интересуват от уменията, които съм придобила с опита, с трудовия стаж. Дори да мисля, че това, което съм работила, няма общо с мястото, на което пускам сиви, онези отсреща може да решат, че досегашният ми опит има значение. Сертификати смятам, че са важни в случаи, когато за позицията е плюс да си се сертифицирал по някакви стандарти, системи и тн. Но стажът и наученото с работа при мен е било водещо.
Също се присъединявам и към горните мнения.

# 265
Интересно ми стана какво soft skills си вписала в CV-то? И кои са 10-тината компютърни? Питам просто за да разбера дали думите на брат ти не са наистина основателни.

# 266
Time management и мултитаскинг.
Другите са десетина умения със езиковите - две ERPта, три езика, офис приложения (ползвам и други, освен МС), даже мисля, че съм била излишно пояснителна в това отношение, но иначе става съвсем постно, за брат ми пък е малко и казва да пиша, каквото мога. За трудовия стаж съм посочила онези задължения, които са пряко свързани с отчитане, пари, сметки и банки - според него съм твърде подробна там, защото съм писала с едно изречение какво прави фирмата - продава това, ремонтира онова. За сметка на това графата с образованието смята за  много постна - посочила съм само специалностите, ОКС и в кой университет. Сертификати имам точно два - от един блицкурс трудова медицина отпреди 5 години и един подарен по английски - ниво А1 или А2 отпреди 6, и двата съм ги пропуснала нарочно. Относно последния - че не съм fluent, не съм, но с английски работя, сиви на английски пращам, не върви да слагам точно този сертификат.

Брят ми е юрист и е ходил по страшно много състезания и обучения като студент и сега като юрисконсулт, може да си напълни резюмето, аз обаче такива екстри нямам.

И да питам и аз кой е актуалният формат, защото първият коментар към моя файл винаги е - ама това защо не е европейски формат. Тоест, защо не е на европейската бланка. Структурирано е, подредено и стегнато, обаче като не е на точно тази бланка - много ги учудва и според тях изглежда непрофесионално.

# 267
Малко омешано ми звучи. С толкова разнородни неща дори не мога да предположа за каква позиция кандидатстваш. Компютърни езици, пък после отчитане на пари и банки....Това за счетоводна позиция ли е? Или за нещо друго?
Multitasking е нож с две остриета. Аз бих го пропуснала. Не знаеш кой как го интерпретира. За някои multitask-ват хората, които не могат да приоритизират. За други, когато правиш много неща едновременно, не се концентрираш истински в нито едно от тях. Парадоксално, но склонността да multitask-ваш има повече негативен заряд, отколкото нещо положително. Не у всеки създава усещане за висока производителност. У някои хора създава усещане за хаос и дори би било противоречива комбинация с time management-a.
Като цяло, soft skills е безсмислено да се пишат в CV. Няма как да се подкрепят с доказателства.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 00:35 от Нищо лично

# 268
Счетоводство.
Компютърни умения и езикови умения са общо десетина. За компютърни езици нищо не съм писала. Ако владеех такива, надали щях да пиша тук Simple Smile

# 269
Ох, europassли? Като видя такова чудо и лошо ми става. Погледни enhancv, novoresumee, открадни си идея от там и пробвай да намериш безплатно приложение (понеже изброените са платени) или си го направи на canva. Не е зора да е супер шарено, но europass ми е като досие на затворник, сори.

Общи условия

Активация на акаунт