Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 018
  • 853
  •   1
Отговори
# 240
Потребителските права как си ги знаеш без кампании и обучения?

Ами не си ги знам. Ето например от темата научих много неща - от теб и от други потребителки. Ама да кажем, че аз съм айляк и имам време да пиша по форуми.
Е, хайде сега. Всеки знае, че като поръча по интернет, може да върне поръчката в 14 дневен срок и да си получи парите обратно. И че, ако не ти оправят повреденото нещо за 30 дни, имаш право да си поискаш да ти върнат парите.

# 241
  • Наблизо
Работодателите имат други начини за въздействие. Започва се тормоз, който те принуждава да напуснеш сам.
В бившата ми работа го видях спрямо една колежка и след месец сама си напусна, дори си изработи предизвестието, предаде си и работата доста старателно.
Друга колежка пък се опита да обясни, че това, което правят, не е правилно счетоводно и ѝ се каза: "Ти недей много знА, ами сядай и си пиши молбата за напускане, кат си толкоз отворена.....!"
Така че случаи всякакви. Не може да се обобщава нито за едната, нито за другата страна.
Именно. За едно и също говорим. Ако работодателите имаха същите права да прекратяват, каквито имат служителите, нямаше да им се налага да прибягват до подобни "начини на въздействие". Нямаше да се налага да карат някого да си пише молбата, защото щяха да могат те да прекратят договора.
Надявам се това да не стане.Защото още по-лесно ще махат неудобни и ще притискат удобни,но пък дръзнали да издигнат глас.''Не си отваряй много устата,защото ще те махнем''.Сега тази заплаха звучи страшно на някой с лоши перспективи да си намери друга работа,какво остава ако може да стане.
На теория ще махат Само некадърните,неставащите.На практика всички неудобни,тези,чиито места се искат от някой шуробаджанак и т.н.
Български тертип.Преди 33 години подходът беше да се изкара ''партийно ненадежден'',за да се уволни някой,който иначе е кадърен.Сега ако се даде правото да си уволняват на поразия,пак същите ще са притиснати и потърпевши.
Съжалявам за лирическото отклонение.

# 242
Надявам се това да не стане.Защото още по-лесно ще махат неудобни и ще притискат удобни,но пък дръзнали да издигнат глас.''Не си отваряй много устата,защото ще те махнем''.Сега тази заплаха звучи страшно на някой с лоши перспективи да си намери друга работа,какво остава ако може да стане.
На теория ще махат Само некадърните,неставащите.На практика всички неудобни,тези,чиито места се искат от някой шуробаджанак и т.н.
Български тертип.Преди 33 години подходът беше да се изкара ''партийно ненадежден'',за да се уволни някой,който иначе е кадърен.Сега ако се даде правото да си уволняват на поразия,пак същите ще са притиснати и потърпевши.

Извинявам се, но в една частна фирма собственикът трябва да е луд да маха кадърни служители, понеже са неудобни. Нали ще му западне бизнесът, ако прави така? А и изобщо ми се губи смисълът на постановката "неудобен служител" в частна фирма???  Ми фирмата е собственост на някого и той има право да търси най-доброто решение и за себе си, и за фирмата и ако някой руши хармонията (ти му казваш да е неудобен) трябва да може да бъде уволнен. А ако идеята е да назначи "шуробаджанак" то това само би направило фирмата неконкурентна и собственикът ще си плати за това.

Предполагам, че се фокусираш само върху позиции в държавни и общински служби и затова ти изглежда така.

# 243
  • Бургас

Съжалявам, не съм прочела въпроса ти правилно, мислех че питаш за правата по трудовите въпроси.

# 244
  • Наблизо
По-скоро се фокусирам върху споменатите работодатели,които така или иначе си намират начини да уволняват и заплашват с уволнение.
Заплахата и пристискането е точно толкова гадна върху някой,иначе свестен и кадърен работник,за да не иска пари,отпуска,да не работи извънредно и неплатено...защото в някой загубен град като Монтана или Видин (примерно) няма да може да си намери работа.

# 245

Извинявам се, но в една частна фирма собственикът трябва да е луд да маха кадърни служители, понеже са неудобни. Нали ще му западне бизнесът, ако прави така? А и изобщо ми се губи смисълът на постановката "неудобен служител" в частна фирма???  Ми фирмата е собственост на някого и той има право да търси най-доброто решение и за себе си, и за фирмата и ако някой руши хармонията (ти му казваш да е неудобен) трябва да може да бъде уволнен. А ако идеята е да назначи "шуробаджанак" то това само би направило фирмата неконкурентна и собственикът ще си плати за това.

Предполагам, че се фокусираш само върху позиции в държавни и общински служби и затова ти изглежда така.

Ами не е точно така. Много от фирмите имат един собственик/ци, а друг директор/и, който е на заплата и отделно си наглася роднини и приятели на "хубавите" позиции.
Отделно си имат бачкатори да вършат работата, така че да не личи некомпетентността на спуснатите...

Има си и едно средно ниво мениджмънт, което също е ужас на някои места. Някои от тях не се колебаят да махат хора, ако нещо им накривят.

# 246

По принцип си права, но в България има безброй много частни фирми, които се изхранват от обществени поръчки и реално не им пука за качество на работа. Отделно клоновете на западни фирми, където собственика/акционерите сигурно дори на картата не ни знаят къде сме и важното е, че заплатите са по-ниски.
Иначе съм съгласен, че определени категории хора са отбягвани от работодателите защото са прекалено защитени от закона и на практика и да се скатават не могат да ги уволнят.

Според мен законите в България не са толкова лоши и в момента е по-важно да се обществото да се фокусира върху прилагането им, а не промяната им.

# 247
По-скоро се фокусирам върху споменатите работодатели,които така или иначе си намират начини да уволняват и заплашват с уволнение.
Заплахата и пристискането е точно толкова гадна върху някой,иначе свестен и кадърен работник,за да не иска пари,отпуска,да не работи извънредно и неплатено...защото в някой загубен град като Монтана или Видин (примерно) няма да може да си намери работа.

И по-добре да не им се налага да си намират начини. Не могат да заплашват и махат всички кадърни, защото ще останат без работници. Разбира се, ако самите работници не си подливат вода един на друг.

# 248
Това за подливането е ясно че го има. Има си и ,,хора на шефа", на които основната дейност е да следят другите и да му докладват. За което получават бонуси, а за колегите им остават глобите.

# 249
Пак пропускате нещо. Видин и Монтана поначало не предлагат изключителни работни места. Там инженер ще бъде къткан, но продавачка в някоя от всичките квартални бакалии - не, а ще я тормозят и лъжат. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо. Затова и работодателят-собственик на поредната бакалийка коли и беси.
Отделно и инженерите по Видин и Монтана не са наети в български фирми, тка че отношението е друго и поради тази причина.

# 250
Във Видин и Монтана има Кауфланд и Лидл, има и обяви в джобса. Ако продавачката иска да работи като продавачка, защо не кандидатства там? Поне ще си знае заплатата, осигуровките, отпуските и тн. А шефът на бакалията да си бачка сам като ще коли и беси.
Защо не види за работа в съседните градове? Не говоря за София, но наоколо - има заводи, не навсякъде, но се случва някакъв бизнес.
А ако не иска да е продавачка, да научи език, да запише курс и да си пусне сиви по десетките Ай Ти, аутсорсинг, кол център и тн компании, които вече наемат и дистанционно, даже предлагат и безплатни обучения. Те са толкова зажаднели за кадри, че, ако се покаже като интелигентен човек с желание за работа, все някой ще я вземе, даже може и да се наложи да избира. И преди да ми надигнете глас - в моята фирма имаме хора от Кърджали даже.

# 251
  • Бургас
Във всеки Лидъл и Кауфланд има определен краен брой персонал. Не могат да назначат всички хора от града. Когато се освободи място тогава. А предвид обстановката в малкия град място трудно се освобождава, защото всеки си го къта.

# 252
Точно. Няма как да назначиш цяла трудоспособна Монтана в Лидл с 20 щата.
Освен това работата в Лидл е включва и относително тежък физически труд, за който доста хора не са подходящи.
И пак освен това - Лидл, като чужда верига, не назначават така волно всеки, който им представи медицинско, в което само ЛЛ си е сложил печата 5 пъти как човекът е в перфектно здраве, а въпросният човек пие шепа лекарства и носи 3 диоптъра.

# 253
Естествено, в малките градове по-рядко се освобождава място - знам го от личен опит и затова си има причина, в малкия град това са доста читави работодатели. Но вие това ли правите - отваряте джобс, няма обява, вдигате рамене и приключвате? Аз съм си търсила работа буквално по една година (в София), докато намеря добро място, чакала съм да дойде "моята" обява. Не се получава с едно ровене. Имам си Н на брой фирми и всеки ден им получавам обявите на мейла. Търсиш регулярно и като се появи възможност, нападаш. Никой не е казал, че е лесно, но трябва да се търсят варианти.
Апропо, отворете джобс - иронично първата обява за Кауфланд в момента е точно за Монтана.

Работата в Лидл включва физически труд, а в бакалията на шефа (дето коли и беси) не включва? Дали? Даже ви гарантирам, че в Лидл се спазват нормите за безопасни условия на труд, а в бакалията - не.
Работила съм в чужда верига магазини и знам много добре какво медицинско се иска - точно от онези, в които ЛЛ поставя печата 5 пъти. Единствено, ако човекът е с телк, се искат малко повече документи. И, о, изненада - не е драма да се назначат на работа! Аз имах глух колега в магазина, дългогодишен служител.
А който няма възможност или не иска да работи нещо, свързано с физическо натоварване, учи и намира работа на бюро - вече може и дистанционно.

# 254
Съвсем друга ми беше поантата, а не, че при Пешо ще носиш по-малко каси с бира.
Аз пък правих ревизии в склада на чужда фирма. Не искаха да назначат момче с точно такова перфектно медицинско от един ОПЛ, понеже момчето имаше проблеми с очите и беше с очила. Ама според медицинското може да я работи тая работа, направо е перфектен кандидат.

Общи условия

Активация на акаунт