Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 141
  • 853
  •   1
Отговори
# 315
Soul free,
В Telus работеше приятелка, която беше съпорт на игра.
В Тек Експъртс бях на интервю за съпорт към Уиндоус. Преди години бях на интервю в друга подобна BSO фирма за съпорт към банкова институция
И на трите места причината беше да не се изнесат фирмени тайни за компанията - клиент. Нямаш право да влизаш в залата за работа с никакво електронно устройство - телефон, смарт часовник, нямаш право да внесеш дори химикал или молив.

Смешното е, че същите тези Telus примерно, които не даваха телефона да е с теб заради великата компютърна игра, набързо излязоха хоум офис по време на пандемията.

# 316
Здравейте! Някой може ли да обясни практиките в големите компании да се оценяват и докладват служителите?
Преди месец имах интервю и половината от времето ме питаха в какви ситуации ще докладвам прекия си ръководител и колегите, и кога бих им писала негативна оценка? На мен това ми се стори странно. Аз и сега работя в голяма компания, работим в онлайн платформа и във всеки един момент се вижда кой служител какво и колко върши. Не трябва ли това да е основният критерий за оценка, а не " някой каза, че не го кефиш".

# 317
И за какво ти е да работиш в подобна компания, където всеки докладва другия......?!?!

Ако е за конфиденциалност да не се разрешават ел.устройства, разбирам, въпреки че, който е решил, той ще намери начин да изнесе информация.

Работила съм във фирма, където бяха забранени почти всички сайтове - фейса, форума, пощи....абе, драма голяма, че си изкарал 20 мин. във фейса/форума. Обаче имаха изискване да се седи до среднощ без заплащане, разбира се.... Както и да е. Въпреки тези "рестрикции", който искаше да си рови в нета, го правеше от телефона. Та, хората ще намерят начин. Такива ограничения действат изключително демотивиращо.
Сега например мога да изкарам и час тук и да си пишем глупости разни, обаче довечера, като ми дойде музата, ще си отворя лаптопа и ще изкарам не един, ами три-четири в работа и ще я направя по-бързо и качествено, няма и да го правя на въпрос дори...... Но пък работата ми е такава, че чака само мен и не е с клиенти.

# 318
  • София
Никога не бих работила на място, където няма да имам достъп до телефона си. Имам две малки деца и е пълен абсурд за мен. За забрана на ФБ и подобни съм съгласна и нямам нищо против.
 Аз почти 2 г съм си вкъщи вече и нямам търпение да се върна на работа, около мен аз съм единствената, която не иска да си седи вкъщи. 😀

# 319
оценяване и докладване нямат нищо общо по между си.

ние имаме системи и за двете. Да оценяваш шефа си или да имаш защитен канал да се оплачеш от него /да го докладваш, казано по твоему/ са инструменти да ти се чува гласа. Непознатото веднага се приема като негативно, защо?
Друг е въпросът защо е било в интервю,но като чета с какво предубеждение пишеш, кой знае какъв контекст ни е спестен.

# 320
Ами не, не трябва информацията от платформата да е основното в оценката. Оценката на представянето е от два компонента - какво вършиш и как го вършиш. Ако винаги си свършваш задачите на време, но това го постигаш като прецакваш колегите си, некооперативен/на си и не се сработваш с никого от екипа, това не е отлично представяне, въпреки че работата е свършена.
Каналите за "докладване" на прекия ръководител обикновено съществуват във фирми, в които дейността е силно регулирана (например финансови институции). Въпросът би търсил дали, ако мениджърът ти прави нещо, което е недопустимо, би докладвал нарушението или по-скоро би си замълчал (би го прикрил). Има си политики обаче, за това какво може и какво трябва да се докладва. Това не е начин да се топите един друг, а начин да се спазват правилата. "Колегата ме прецака или каза за мен неща, които не са верни", или пък "колежката ходи на фризьор в работно време" не са неща, които могат да се докладват.

Фейсбук, Инстаграм и други обикновено не се забраняват, за да работиш. Забраняват се поради съображения за сигурност. Защото ако кликнеш на вирус в личната си поща на служебния компютър, ще пламне цялата фирма. Ако го направиш от телефона си, ще си само твой проблем. Та, не са намерили начин да заобиколят забраната колегите, които си ровят Фейса през телефона. Просто правят точно това, което тези мерки целят - да не ровят през устройства, от които могат да се компрометират данни на компанията.

# 321
Soul, изискванията идват от подписани договори с възложителя. Кой иска да работи в такава среда - добър въпрос! Щом още съществуват тия фирми, значи се намират хора.

Предполагам, че ако се спазва наистина това с ограниченията, може да се даде телефон на чр или мениджър в детската/училище и ако има нещо спешно, да звъннат там, за да се свържат с теб.

Иначе докладването на някого не е свързано само с “натопяване”. Аз съм ескалирала тл, който се държеше нагло и неприемливо. И не защото не си върши работата като тл, а заради отношение и изисквания, които не съвпадат много с реалността.

Ескалирала съм колежка, която обучавах, не помнеше нищо, пиеше явно някакви хапчета, беше неадекватна и като шефовете я питаха защо не знае еди си какво как се прави, тя казваше “не са ми показали”. Това си беше лъжа, показвахме й, но тя имаше памет 10 мин. С такъв човек не се работи. Веднъж заспа, докато говореше с клиент. Съжалявам, но такива неща трябва да се казват.

# 322
  • София
При нас има годишна оценка, която я прави прекия ръководител и тя е на база целите, поставени в началото на годината - какви таргети трябва да постигнеш, колко презентации да направиш, такива неща. Отделно, на регулярна база (мисля, че е на 3 месеца) ти оценяваш колегите, с които работиш - в повечето случаи, това са хора от другите екипи, не толкова от твоя собствен. Оценяваш как се справят с работата, комуникативни ли са, такива неща. До момента аз почти не съм оценявала някого наистина ниско, защото ако човек не се справя, обикновено тийм лидера вижда и се намесва.
Вече за докладване тип ескалация, да, случвало се е да ескалирам колеги, пак рядко, основно когато поради някаква причина не са си вършили работата и проектът не е вървял заради нас. При нас ескалацията не се приема като нещо драматично, не е приятно, но не е болка за умиране. Дори в повечето случаи има обективна причнина защо човекът не си върши работата - най-често защото е претоварен или не е особено опитен, за да я свърши, като и в двата случая ТЛ-а е този, който не е преценил ситуацията.

# 323
Някой би ли споделил мнение за Киндрил ? Благодаря

# 324
Soul, изискванията идват от подписани договори с възложителя. Кой иска да работи в такава среда - добър въпрос! Щом още съществуват тия фирми, значи се намират хора.

Е, да, хора има за навсякъде, няма спор. Но за мен не е опция. Както каза някой по-назад, имам дете и изобщо трябва да имам връзка във всеки момент, независимо дали ми се наложи да говоря или не.

Ескалирала съм колежка, която обучавах, не помнеше нищо, пиеше явно някакви хапчета, беше неадекватна и като шефовете я питаха защо не знае еди си какво как се прави, тя казваше “не са ми показали”. Това си беше лъжа, показвахме й, но тя имаше памет 10 мин. С такъв човек не се работи. Веднъж заспа, докато говореше с клиент. Съжалявам, но такива неща трябва да се казват.

Не я ли махнахте в изпитателния срок?

# 325
Някой би ли споделил мнение за Киндрил ? Благодаря

Това е отцепената част от ибм.

Е, да, хора има за навсякъде, няма спор. Но за мен не е опция. Както каза някой по-назад, имам дете и изобщо трябва да имам връзка във всеки момент, независимо дали ми се наложи да говоря или не.

Не я ли махнахте в изпитателния срок?

Разбирам те, аз също не бих искала да работя на място с толкова ограничения! Не бих се чувствала добре.

Относно колежката… много трудно махаха хора, дори в изпитателнкя срок. Имах много некадърен мениджър, който не искаше да маха никой, явно за да не излиза, че е взел грешно решение като я е назначил. Накрая тя напусна сама, но след година време. Беше голям проблем за екипа, да я влачим на гърба си и да й оправяме бъкиите. Не можеше едно нещо да свърши сама. Ясно беше, че имаше някакъв проблем, иначе много образован човек, но просто страшен проблем с паметта и обработването на елементарна информация.

# 326
Много добре правя разлика между оценяване и докладване. Стана ми странно, че половин час от интервюто говорихме за това.

# 327
Знам, че е отцепената част на ИБМ. Бих искала да разбера как е като обстановка, ако някой работи там в момента?

# 328
Бойко, втори език в гимназия се учи от край време и изобщо не е задължително да е на ниско ниво. На мен вторият ми език беше на C1 ниво. Но понеже не го използвам особен, сега надали е и на B1, затова не го пиша. Да не говорим, че има и ентусиасти, които приравняват втория си език. Например, ако учиш в немска гимназия, с втори език английски, можеш да се явяваш на изпити в английската гимназия и да вземеш удостоверение и от там.
Хора има с всякакви езици, аз даже познавам един полиглот, който владее разговорно над 15 езика, ама го считам за изключение, а не за правило.
Та точно защото втори чужд език се учи от край време CV-та с 2 или 3 чужди езика са масови и ако нямаш сертификати за тях не изпълваш въобще. Особено като два от тях са английски и руски.

# 329
Компанията винаги ще провери какво е нивото на езиците, ако са важни за позицията.

Общи условия

Активация на акаунт