Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 135
  • 853
  •   1
Отговори
# 330
Точно пък за езици наличието на сертификат и разчитането на него е безсмислено.

# 331
Компанията винаги ще провери какво е нивото на езиците, ако са важни за позицията.

Хубаво е да имат претенци. Ама нека при това компаниите си проверяват и условията на труд, че в момента гледам опровержение на ръководството на ВМЗ и ме побиват тръпки от упадъка, мизерията и рисковете пред хората работещи там. Може би е добре, когато човек ходи на интервю да посети кухнята, тоалетната и евентуално бъдещото си работно помещение. :-х

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 15:08 от Нърд

# 332
  • София
Много добре правя разлика между оценяване и докладване. Стана ми странно, че половин час от интервюто говорихме за това.

Според мен не е странно.
Примерни казуси за докладване: картелно споразумение, свързани с доминираща позиция на даден пазар - глобата е % от оборота на компанията майка, та може да достигне милиарди, имай предвид, че конкуренцията не спи.
За много фирми, сигурността на информацията е много важна, там също има много какво да се докладва.
Пример за нелоялна практика - шефът ти, прави някакви неща на ръба на закона и кара теб да ги подпишеш.
Или примерно, да се налага да се докладва за конфликт на интереси, за които шефът удобно е забравил да спомене.

Между другото, силно приветствам 360 градусовата обратна връзка по време на годишната оценка. Защото един човек с шефа си може да се държи като служител мечта, а с подчинените си като с роби. Е, аз смятам, че робите би трябвало да могат да кажат, че този човек се държи гадно с тях и това да бъде обективно отразено в оценката му. Или пък, ако се знае, че заради този човек, са напуснали други 15 и му се носи славата в БГ работодател, да речем.

# 333

Зависи от сертификата. Относно тези, които просто удостоверяват завършването на някакъв курс, съм напълно съгласен.

От друга страна, тези напр. на Кеймбридж или Гьоте не се раздават просто така, съответно са значително по-надежден индикатор за реалните познания по езика.

# 334
Тъкмо щях да пиша, че срещу скромна такса всеки може да се яви и да изкара сертификати за езиците, щом са толкова важни. На мен просто не ми се дават пари към момента.

# 335
Зависи от сертификата. Относно тези, които просто удостоверяват завършването на някакъв курс, съм напълно съгласен.
От друга страна, тези напр. на Кеймбридж или Гьоте не се раздават просто така, съответно са значително по-надежден индикатор за реалните познания по езика.
Ако си карал Кеймбридж или Гьоте преди 5-10 години и след това не си практикувал езика, не са никакъв индикатор за реалните познания. Езикът се забравя.

# 336
Сертификата не е гаранция, че човека владее езика.Аз имах колежка с една папка сертификати,а един телефонен разговор не можеше да проведе на английски.А се пънеше и преводи на срещи да прави.

# 337
Има си сертификати, които гарантират умения. Не само за език, за всякакви неща. Но тези, които са известни и се уважават обикновено са доста скъпи.
Позициите за които е важно си ги търсят, за останалите може да си си написал каквото искаш вв CV-то, но ще е просто пълнеж. Нуто ще има тежест, като не е доказано, нито ще е от значение щом не е достатъчно важно за работата, че да го проверяват.
Езици и софт умения масово се пишат по CV-тата, без значение имат ли ги или не реално. Също и за офис пакетите. Съответно четящите CV-то обикновено просто ги прескачат тия редове.

# 338
Пак нова мода при CV-тата, една година да е на работа някъде човек и вече старото му СВ е напълно неактуално. Сега пък меки умения. Аз не бих писала изобщо, недоказуемо е, субективно е и от всички подобни умения, които човек може да има, интервюиращите си имат начини да проверят за нужните точно за конкретната работа.

# 339

Езици и софт умения масово се пишат по CV-тата, без значение имат ли ги или не реално. Също и за офис пакетите. Съответно четящите CV-то обикновено просто ги прескачат тия редове.

Да, бе, затова като в обявата пише, че се изисква еди си какъв език, а кандидата го напише, те го прескачат...

Сега пък меки умения. Аз не бих писала изобщо, недоказуемо е, субективно е и от всички подобни умения, които човек може да има, интервюиращите си имат начини да проверят за нужните точно за конкретната работа.

Аз ги пиша, защото осъзнах, че има ужасно много хора без такива умения. Не, че на интервюто няма да си проличи, но съм имала ТЛ без меки умения и беше трагично. Реално на интервюто всичко лъсва, ако ги нямаш, ще проличи.

# 340
Аз имам един въпрос от чисто любопитство за shared service centres,. за позициите, които не говорят директно с клиенти, винаги ли се изисква втори език, който се ползва като основен работен извън английския. Аз, например, имам познати в KBC shared services във Варна. Доколкото знам, KBC има дружества/банки в Чехия, Словакия, България и др., самите те са белгийски и официалният език за общуване е само английски, не се изисква френски примерно, нито пък чешки, словашки и т.н.Та ми е интересно какво е преобладаващото положение в други подобни.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 18:50 от TafTaf

# 341
Разбира се, че не е задължително, има адски много позиции, които са само с английски. Но за два езика се плаща повече.

# 342
TafTaf, зависи как е структуриран бизнеса на съответната фирма (клиентите й). Ако английският е наложен като работен език, не искат друг. Ако обаче работиш за една конкретна държава, е възможно да ти поискат и съответния език.

# 343
В банковите групи английският е официален език, освен ако не работиш директно с клиенти в конкретна държава, но това обикновено го правят служители на банката в тази държава, които са и нейни граждани.

# 344
Аз говоря два западни езика. Английският е бил винаги задължителен, цвлата комуникация във фирмата е на английски. Вече вторият е за държавата, за която работиш. Вероятно има английски/американски екип, за които само английски ще е достатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт