Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 101
  • 853
  •   1
Отговори
# 420
Уточних,че става въпрос за малко дете или малки деца.Ясно е,че някой с големи деца няма никакъв проблем.
Да, аз отговарям на Doro, която твърди, че хората, работещи от вкъщи не работят.
Така ли? Отговорих на конкретния пост за гледането на малко деге. Аз чета на какво отговарям. А ти, за втори път - не.

# 421
Хоум офиса е добре, когато работата ти е основно на компютър и зависи почти само от теб. Дори и да си с малко дете, може да си работиш вечер, нощем, стига да не е свързано с клиенти или общи проекти с други колеги.

# 422
Аз отказах 2 позиции, при които в обявата пишеше - възможност за хоум офис и впоследствие се оказа, че само го пише. На първата беше само един ден седмично фиксирано, а на втората - ами тя позицията си е базирана за работа от офиса, това за хоум офиса може само евентуално ако нещо ти се наложи спешно. Grinning
После HRки ме увещаваха колко е приятно да стоиш в офиса и да пътуваш с автобуса. А и колко ще ми е удобно, нищо че трябва всеки ден да хващам aвтобус, който е на 30 мин. за няколко спирки.

Моля ако не предлагате хоум офис, не го пишете.

# 423
Както сме коментирали по-назад в темата, много фирми се отказват от хоум офиса, понеже има хора, които злоупотребяват с това.
На мен също хоумофиса ми е добре, понеже работата ми е основно на компютър, а и съм гаден интроверт и повечето колеги ме дразнят.Grin

# 424
Имам колежки с малки деца и в постоянен (вече от доста време насам, но не се знае докога) home office. Мъка е и някои се справят, някои не. Някои не са толкова продуктивни, разсейват се, децата им пречат, търчат по лични задачи. Вършат работа преди официалното работно време, късно вечер, през уикенда (стига работата да позволява). Други успяват доста добре да се справят с всичко през работно време, но на тях и мъжете им доста им помагат. На повечето се чуват децата им по време на срещи и понякога това дразни останалите в срещата (особено ако децата мрънкат, пищят или плачат).
Не искам да звуча грубо, защото и мен (живот и здраве) ме чака това, но си трябва доста толерантен работодател в такива случаи. Моето виждане е, че голяма част от тези майки не са особено продуктивни, но като нямат баби и дядовци наоколо...как да ги съдя.

# 425
  • София
Трудно е с малко дете, яслено-градинска възраст. Ако е вкъщи заради болест - болничен, ако е заради локдаун или нещо друго, wireless слушалки и работя, колкото и когато мога. Програмист съм, от 8 години във фирмата, но си ме знаят колко и какво знам. Затова и не сменям работата, защото на ново място с нови хора тепърва да се доказваш, съвсем ще стана на парцал от толкова разделяне.

# 426
  • Наблизо
Хоум офиса е добре, когато работата ти е основно на компютър и зависи почти само от теб. Дори и да си с малко дете, може да си работиш вечер, нощем, стига да не е свързано с клиенти или общи проекти с други колеги.
Съпругът ми е IT и той поема детето при нужда.Доработва си вечер.Аз работя в екип,с постоянна нужда от връзка с другите колеги и доста говоря по телефона.Зададох този въпрос точно защото виждам,че много много майки с 1-2-3-4-5 и т.н. годишни деца търсят хоум офис работа,за да си гледат децата вкъщи.Предполагам една част от тях работят работа,като моята,която трябва да се върши в работните часове.Как се справят?

# 427
  • Бургас
Много жени  търсят възможност за работа с постояннен хоум офис.Разбирам за програмисти и подобни професии,които не работят с клиенти и нямат “работно време”.Моята професия не е такава.Как се справят тези жени да работят и гледат малко дете?

Ами с една дума - трудно. Сина ми като беше малък нямаше такива екстри хоум офис. Докато едната ни баба не излезе в пенсия беше много трудно. Той беше от често боледуващите в градината и често бях в болнични. Това беше голям стрес за мен, а и за детето. Освен това домакинската работа ми идваше нанагоре. Мъжа ми също поема част от нещата, но пак е трудно. В събота и неделя гледах да свърша повечето неща и не оставаше време за истинска почивка. Имам приятелка с две деца - сутрин в 5ч пускаше прахосмукачка. Вечер се прибираше с пазарските торби натоварена като магаре и още от вратата хвърляше обувките и почваше да готви.

# 428
Аз не съм майка и търся работа с реален хоум офис, защото просто този начин на работа за мен е по-продуктивен и ми подхожда повече като начин на живот (била съм и на двата варианта дълго време).

На мен проблемът ми е, че HRи и работодатели опитват да баламосват, вероятно с цел да намерят повече кандидати, като пишат, че има възможност за хоум офис в обявата, а всъщност няма. По разговорите подозирам, че се надяват на кандидата толкова много да му хареса, че да се навие да си е в офиса. Не дават много пари.
Реално обаче това, което се получава е, че си губим времето взаимо, заради тяхната подвеждаща информация.

# 429
Когато бяхме в локдаун (училищата затворени), разбирам за по-либерално виждане относно хоумофиса.

Много хора обаче се разглезиха и започнаха да злоупотребяват - вършат си лична работа, не са на разположение през работно време и подобни. Което не е редно все пак...

За мен работата с реален офис е по-продуктивна, най-малкото заради комуникацията с колегите.

# 430
  • София
Хоум офис съм почти изцяло от пандемията насам. Ако работя в офиса е максимум няколко дни в месеца, като цяло по желание. Няма как "толкова и да работя", защото имам разпределен обем работа, която си чака само мен. Много е трудно когато и двете деца са ми на главата и в тези моменти работя с по-висок риск от грешки. За щастие имам варианти и не се случва често за дълго или пък за цял работен ден. Повечето колеги са с поне по едно малко дете, всички се справяме. Никой не иска за постоянно в офис обратно.

# 431
Писала съм - хоум офисът не е за мен. Като съм си у нас в свободното време, понякога трудно се организирам да си направя пуканки и да си пусна филм, дето се вика, а ако трябва да съм цвл ден вкъщи и да работя - забравù. Ходенето на работа с твърдо работно време извън дома за моята натура е оптималното.
Също споделям наблюдения, че някои хора хоум офис злоупотребяват, звънят на колеги да ги покрият до второ позвъняване и си излизат по лична работа, а има и такива, които направо си ходят на кафе в работно време.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 12:46 от Нарцùса

# 432
Не е за всеки наистина спрямо характер и личност, освен че не всеки има реална преценка какво е, ако не е пробвал. Много хора си представят че от къщи не е баш работа, та е трудно понякога и с околните. Иска известно време да свикнат че не си на разположение, макар че си си вкъщи (ако изобщо свикнат с тая мисъл). Работно място вкъщи - малко хора могат да си го устроят в отделно пространство а се работи по кухненски маси и прочие.
Покрай пандемията сума народ беше принуден да работи хоум офис независимо дали иска или има условия, плюс и децата пратени и те да учат от къщи. Е много ясно че не е оптимално това. На някои работодатели само това им е наблюдението как върви работата при хоум офис. И аз бих се дърпала на тяхно място.

# 433
Лошото е, че работодателите са свикнали да цедят докрай. Ако някой служител ти е ценен - има идеи, проактивен е и т.н., голям праз, че не е ефективен на макс в рамките на 8 часа. Как да стане хем да имаш деца, хем да работиш като робот. После населението намалявало.
Не говоря за скатаване, скатавките си се скатават и в офиса, всички сме го виждали това.

# 434
Всичко зависи и от темперамент, и от морал. И в офиса съм имала колеги, които идват редовно с по час закъснение, после кафенца и приказки по цял ден. Това, че са в офиса, изобщо не ги организираше да си вършат работата.

Общи условия

Активация на акаунт