Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 105
  • 853
  •   1
Отговори
# 435
Лошото е, че работодателите са свикнали да цедят докрай. Ако някой служител ти е ценен - има идеи, проактивен е и т.н., голям праз, че не е ефективен на макс в рамките на 8 часа. Как да стане хем да имаш деца, хем да работиш като робот. После населението намалявало.
Не говоря за скатаване, скатавките си се скатават и в офиса, всички сме го виждали това.

Съгласна.
Имала съм много натоварени периоди и дни по време на хоум офис, като съм била хоум и преди пандемията. Всичко съм си свършвала точно и в срок, като дори съм работила повече от 9 часа, когато се налага.

Това с цеденето е вярно. Много работодатели искат ако си си свършил по-рано задачите да поемаш още и още, да не би случайно за минута да се отделиш от екрана. И смятат, че това могат да го контролират оптимално в офиса, но не е така. Когато усетят това в офиса, обикновено служителите започват да се потъркват и бавят нарочно с възложените задачи. Също повечето служители правят абсолютния минимум, колкото да се движи работата. В момента в който се наложи малко да се напрегнат или да прочетат/научат нещо ново, започва офкане и скатаване или важни лични ангажименти, които трябва да излязат да свършат.
От друга страна по време на хоум офис за мен човек има повече мотивация след като си свърши задачите да прочете нещо ново, което ще му е полезно в работата или да търси решение на проблеми. В реалния офис това време би било прахосано в общи приказки и размотаване, изслушване на колеги за лични проблеми и тнт. Също и любимото ми да се чувстваш длъжен да обядваш с колеги и реално в единствения си час почивка да не можеш да си починеш и да се отпуснеш, защото трябва да си любезен и да слушаш лични неща, които не искаш, както и да си принуден да споделяш лични неща, които не искаш ...

# 436
  • Бургас
Също споделям наблюдения, че някои хора хоум офис злоупотребяват, звънят на колеги да ги покрият до второ позвъняване и си излизат по лична работа, а има и такива, които направо си ходят на кафе в работно време.

Има два вида хоум офис. При първия вид човек има твърдо работно време както си е в офиса. Прилага се най-вече ако постоянно се контактува с клиенти и колеги. При втория вид работното време не е ограничено, когато си свършиш работата - тогава, може да седиш до сред нощите и да ставаш късно към обед. Зависи кой какъв модел прилага.

# 437
Всичко си е до човек, не толкова до хоум офиса. Ако човекът е свикнал да се скатава, да си приоритизира личните неща през работно време, да натоварва колегите си със своите задачи, да не си дава зор - това ще го прави и вкъщи, и в офиса (стига някой отгоре да му разрешава тези своеволия). Ако е читав и съвестен служител, ще намери начин да си върши работата качествено и в срок дори и с деца на главата. Трудно ще е, но не невъзможно.

# 438
Относно майките и хоум офиса - не всички успяват. Имала съм колежка, която беше адски ствестна, бременна, голямото й дете ходеше на детска, но много често я връщаха и се налагаше да е вкъщи. Когато имахме срещи и обучения винаги е била налиния. С останалото се справяше като влизаше и по нощите и работеше. Просто жената беше лоялна и не искаше да си намира оправдания.

Иначе много майки злоупотребяват, аз не знам как ще се концентрират да работят като то постоянно е едно мрънкане, бутане, говорене, шум. С такава среда, аз ще тъжа за офиса…

Като си търсех работа последния път ми звъни чр. Опитна жена, познавам я, защото работех в компанията преди това. Децата й вкъщи, мъжа й също. Опитва се да води интервю с мен, докато едното дете ревеше за нещо, а другото не можеше да си пусне таблета. И тия деца не бяха инструктирани, че не бива да закачат майка си, докато е на телефона. Непрофесионално ми се видя.

Дразнещо е по колове хората да не се мютнат и да се чуват детски крясъци. Някои хора живеят сякаш в Джурасик парк.

# 439
Също споделям наблюдения, че някои хора хоум офис злоупотребяват, звънят на колеги да ги покрият до второ позвъняване и си излизат по лична работа, а има и такива, които направо си ходят на кафе в работно време.

Има два вида хоум офис. При първия вид човек има твърдо работно време както си е в офиса. Прилага се най-вече ако постоянно се контактува с клиенти и колеги. При втория вид работното време не е ограничено, когато си свършиш работата - тогава, може да седиш до сред нощите и да ставаш късно към обед. Зависи кой какъв модел прилага.
Не съм работила на места, където се гледа свършената работа. Цитирам случаи на колеги, които са с твърдо работно време, но, благодарение на хоум офиса, клинчат.

# 440
Кога бихте сметнали за добър момент за смяна на работа, вътрешен трансфер, при условия, че нямате оплаквания от настоящата работа? Още от миналата година ми се прокрадва смътно усещане за възможни съкращения в отдела, смени се баш шефа на шефа. Шефа говори и насърчава да сме мислели за развитие, за следваща стъпка. От една страна, сам казва, че рано или късно, може би до 2-3 години, стратегията ще се промени и ще се предлага моделът as a service. При все че още имало добри продажби при нас, но де да знам новото ръководство накъде ще поеме с бюджетите. От друга страна, това било нова практика в компанията, с нов уеб сайт и нови екстри в уъркдей. Моят холандец, дето уж е работохолик и даже по коледните празници вися да дежури, сега изчезна 4 месеца болничен, че го болял кръста (?!), появи се за една седмица, където се изпече да представи няколко слайда пред ръководството, и забегна пак още за месец в отпуска… Някакъв тих смут и сред колегите в чужбина долових на моменти.

# 441
  • София
А има и някакъв среден вариант, като мъжа ми например. Програмист е, има някакво определено работно време, но реално е важно да е на линия в 12.30, когато са му ежедневните мийтинги. После никой не го гледа в кои часове е работил, а дали задачите са свършени. Много често и по над 10 часа работи, и вечер и уикендът, ама успява да излезе, ако има нещо да се прави за децата, да спортува и т.н.

# 442
Забравен профил, според мене е идеално време да се огледаш за развитие. Звучи ми като да ви правят намеци, за да си спестят обезщетенията при съкращаване.

# 443
Уточнявам, че понеже съм гърмян заек, възможно е да си въобразявам. И миналата година ме гонеха такива мисли, а накрая и бонус ми дадоха. Та не знам сега какво да мисля, и няма с кого да си светя часовника, защото съм само аз на тази позиция, и само аз в бг. Иначе шефа нае още 2 нови хора, в неговия екип, но различна функция, и търси още 1 човек за трето нещо. От Румъния са, а предната година беше съкратил една норвежка. Объркана съм.

# 444
  • Наблизо
Sea,и мъжът ми е така,но и той е IT.Работят с мейли и когато си иска да си върши работата.Само че колко са жените IT на фона на деугите женски професии,които изискват работа симултантно с колеги,обаждания и разположение в работните часове..
Шерилин и аз бих била като тази ЧР с детето вкъщи.Попитах тук как се справят тези жени като мен,но на хоум офис.В търсене на идеи съм,защото на мъжът ми му идва нангорно..

# 445
  • в сърцата на децата <3
BeautifulM, ами ние пишем как се справяме, само че ти нито си споменала какво работиш, нито имаш ли нужда от постоянна тишина, нито търсиш ли работа която да не е пряко свързана с клиенти... Та така подхвърлен във въздуха, въпросът ти няма да получи отговорите, които търсиш.

# 446
  • Mars Hotel
Уточнявам, че понеже съм гърмян заек, възможно е да си въобразявам. И миналата година ме гонеха такива мисли, а накрая и бонус ми дадоха. Та не знам сега какво да мисля, и няма с кого да си светя часовника, защото съм само аз на тази позиция, и само аз в бг. Иначе шефа нае още 2 нови хора, в неговия екип, но различна функция, и търси още 1 човек за трето нещо. От Румъния са, а предната година беше съкратил една норвежка. Объркана съм.
Нямаш ли някой по-близък в HR екипа, за да подпиташ неформално? Или мениджър, който не е твой пряк ръководител. Ако си от доста време в компанията, може би имаш връзки с хора, които знаят за предстоящите планове.

Иначе в такава ситуация аз бих се оглеждала за вътрешен трансфер, да.

# 447
  • Наблизо
Работата ми изисква да съм на линия е работните часове,имам нужда да контактувам симултантно с колегите(не постоянно,но ако аз или кога има нужда,трябва да съм на линия),говорене по телефона..
Имам предвид нямам вариант да си върша работата,когато детето спи.

# 448
Кога бихте сметнали за добър момент за смяна на работа, вътрешен трансфер, при условия, че нямате оплаквания от настоящата работа?

Ако усещам, че има сътресения в дейността на фирмата.
Ако не ми се вдига заплатата.
Ако върша много работа и ме натоварват още и още, просто щото си мълча и работя...
Ако колегите ми са интриганти.
Ако не мога да изляза нормално 2 седмици в отпуск.
Ако ми правят проблеми за отсъствие и/или излизане по лична работа. (разбира се, без да се прекалява)
Ако не мога да проведа личен разговор в работно време, да си проверя пощата или фейса (също без прекаляване)
Ако ми се приписват чужди грешки.
Ако се прави от мухата слон при някакъв проблем, вместо да се търси решение.
Ако ми се прехвърля чужда работа (не в случаите, когато ме помолят за помогна, а, когато се опитват да ми вменят, че е моя работа).
Ако се назначават нови хора на по-висока заплата от моята, които трябва да обучавам.

Всичко това е вид оплакване от работата, въпреки че може да не е всичко накуп или в големи размери, но все пак с натрупване да е фактор за търсене на нова работа.

# 449
Аз когато бях хоум офис, бях с работно време 9-18 ч, но ми се е налагало да оставам и повече в определени периоди.

Общи условия

Активация на акаунт