Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 159
  • 853
  •   1
Отговори
# 300
Ако ще учите нови езици - учете езици за програмиране. Не е "Ракетна наука" и има повече смисъл. Или полирайте чуждия лингвистичен език и меките умения до перфектност, за да има смисъл при работа с клиенти. Да, клиентите са капризни, но без продажби нищо не се случва в коя да е организация.

# 301
А какво е общото между език и език за програмиране? Не всички искаме да програмираме...

# 302
Как може да квалифицираш или не искаш нещо, с което не си запозната?!?

В IT сектора има много повече шансове за развитие и в кол центрове, продажби, HR и т.н. (да - не е само програмиране). Но пак ти трябва език и умения за общуване, които не всички притежаваме.

В една бивша компания HR-ките взимаха повече от някои програмисти.
Но за интроверти програмирането си е много добра работа.

Общото е, че се заучават определени думи, най-често близки до английския език. И че всеки език е една отворена врата! Но "когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…".

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 23:35 от Нърд

# 303
На много места се заключват телефоните. Особено преди ковид ерата. Аз също го намирам за излишно грубо, но правилата са си правила. 
Нарцис, не е проблем, че ти намираш време за мамата, просто имай предвид, че ще си заета. Няма да скучаеш.

# 304
Как може да квалифицираш или не искаш нещо, с което не си запозната?!?

Общото е, че се заучават определени думи, най-често близки до английския език. И че всеки език е една отворена врата! Но "когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…".

реф. https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%87%D0%BE_%D0%9F%D1%83%D1%85

Ами по тая логика как да знам, че не искам да съм адвокат или зъболекар? Пък нито съм учила право, нито дентална медицина. Просто не ми е интересно и не искам да се занимавам с това.

# 305
Ами по тая логика как да знам, че не искам да съм адвокат или зъболекар? Пък нито съм учила право, нито дентална медицина. Просто не ми е интересно и не искам да се занимавам с това.

Явно си намерила своето призвание в такъв случай. Но никога няма да разбереш, ако не опиташ. Човек има неподозирани възможности, стига да има желание.

Понякога с времето може само да си мислиш, че нещо не ти харесва, но ето ставаш по-добра, започваш да помагаш на хората около теб, печелиш повече и вече ти харесва.

В тоя ред на мисли какво ви мотивира да стоите на работното си място и да обичате това, което правите?!?

# 306
  • Бургас
А какво е общото между език и език за програмиране?

Нищо общо.

Както медицината не е за всеки, така и програмирането не е за всеки. Особено ако не се прави от сърце, а се учи щото сме чули, че много пари се взимат там. Аз например много се възхищавам на пилотите на самолети и зная, че са добре платени, ама си знам, че не ставам за там.

# 307
Скрит текст:

Явно си намерила своето призвание в такъв случай. Но никога няма да разбереш, ако не опиташ. Човек има неподозирани възможности, стига да има желание.

Понякога с времето може само да си мислиш, че нещо не ти харесва, но ето ставаш по-добра, започваш да помагаш на хората около теб, печелиш повече и вече ти харесва.
В тоя ред на мисли какво ви мотивира да стоите на работното си място и да обичате това, което правите?!?

Човек няма как да пробва всички професии, които му се струват интересни, само за да разбере дали те са неговата страст. Аз мога да се преквалифицирам  в друго на почти 30, но не във всичко.

В момента съм си намерила някаква златна среда на баланс - работа/личен живот. В послдените 3 лета сменях работата три пъти с нови позиции, учих много нови неща и колкото и да ми беше интересно, исках малко да си намеря своето място и да се насладя. Записах и магистратура, която ми гълта доста време.

Сега ми е хем спокойно, хем приятно. Попаднах на страхотен екип и мениджъра ми е доста адекватен, нямам проблеми на работа и ми харесва.

А какво е общото между език и език за програмиране?

Нищо общо.

Както медицината не е за всеки, така и програмирането не е за всеки. Особено ако не се прави от сърце, а се учи щото сме чули, че много пари се взимат там.

Това казвам, не може всичко живо да иска да програмира, само защото е някаква мода. Нито ми се отдава материята, нито я намирам обща с ученето на език.

# 308
Не само в Telus и Tex experts (въпросните до съдебната палата, няма толкова смешна фирма) заключват телефоните.
Аз лично на подобно място не бих започнала работа в никакъв случай, но не защото искам да си цъкам в бг мама в работно време, причините са други.

Има разлика между език и език за програмиране. Да, това е актуално, доходоносно и перспективно, но не всеки се справя.
А за нивото на езика - точно, защото много хора след половин година работа в чужбина или едно курсче смятат, че го владеят "перфектно", компаниите не гледат какво си писал, а провеждат интервюто на въпросния език.
Нарциса, не говоря за теб, а по принцип.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 11:42 от Donna Paulsen

# 309
Специално за мен, осъзнавам, че колкото и да обичаш нещо, 8 часа на ден са прекалено много. Това, което ме мотивира е по-краткото работно време или по - ненатоварена работа. Възможността освен работа да имам много свободно време и отпуска. Да зарежа работата и да си свърша лични неща. А не да чакам уикенда, за да потуша пожарите на личния фронт.

# 310
Специално за мен, осъзнавам, че колкото и да обичаш нещо, 8 часа на ден са прекалено много. Това, което ме мотивира е по-краткото работно време или по - ненатоварена работа. Възможността освен работа да имам много свободно време и отпуска. Да зарежа работата и да си свърша лични неща. А не да чакам уикенда, за да потуша пожарите на личния фронт.

Точно и аз съм така.
На мен пречката ми в момента е, че не мога да си намеря работа с възможност за хоум офис. Така поне 8-те часа не са реалните 10 часа с пътуване, приготвяне, обядване с колеги ...

# 311
Аз не бих твърдяла с такава сигурност, че всички трябва да учат езици за програмиране. Кризата в HI Tech сектора е сериозна и тепърва започва. Като всичко, и това ще улегне. Освен това, програмирането не е за всеки. Не защото е нещо невъзможно или много трудно за учене, а защото е специфична работа, изискваща специфични личностни качества и темперамент. Аз също не съм програмист, но като работила достатъчно години в IT сектора, знам със сигурност, че не просто програмирането не е за мен. Целият сектор не е за мен. Не ми допада, неприемливи са ми практиките там, не е моето място. Хардуерът е друго. Но животът е прекалено кратък, за да работиш в софтуер сектора. Лично мнение.

# 312
Нарцис, не е проблем, че ти намираш време за мамата, просто имай предвид, че ще си заета. Няма да скучаеш.
Това би било чудесно, със съответната 'компенсация', разбира се. Мен работата сама по себе си не ме плаши, плаши ме да не се окаже, че съм некадърна да я върша, също ме плаши и ниското заплащане.

# 313
А защо заключват телефоните? Каква причина изтъкват?

Понеже знам, че там, където се правят пари, ценни книжа, акцизни лепенки и подобни, заключват всички лични вещи и дрехи, обличат гащеризони без джобове и така се работи. Но там причината е, че дейността е такава.....

Ако ми го заключват, за да не проведа два лични разговора на ден или да не си проверя фейса и пощата......не е моето място, ако ще и петцифрена заплата да дават, която едва ли е толкова.

# 314
Конфиденциалност. За да не се изнесе информация.

В някои проекти възложителят има много високи изисквания за сигурността. В проектите на сиско чистачката няма право да чисти без надзор от мениджър. Тоест, минава да събере кошчетатата и след нея върви мениджър. Не за да следи хигиената, а да се избегне security breach.

Общи условия

Активация на акаунт