Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 135
  • 853
  •   1
Отговори
# 495
Аз говоря за Accounts Payable/Accounts Receivable.
Доколкото съм запозната, при нас са повече парите само ако езикът е рядко срещан - примерно Dutch, Swedish, Norwegian. За френски, немски и испански не знам дали има разлика (от позициите с английски). В други компании положението може да е различно.

# 496
  • София
Немският по принцип е доста по- добре платен от испански. Не само заради самия език, като цяло немските пазари са доста по- големи от испанските в ЕМЕА региона.

Някой правил ли е скок в позиция от една фирма в друга? Следя обявите и общо взето навсякъде за всичко пише: опит на същата позиция. Че ти ако винаги се местиш за същата или равностойна позиция, доникъде няма да стигнеш. При нас вътрешно са само агентски позиции, всичко по- нормално се набавя отвън... Или ако някой сколаса да се добере до длъжност, така ще го прецакат с парите и условията, че ще му се реве.

# 497
За accounts payable/receivable под два бона някой съгласява ли се да работи?

# 498
  • София
Съгласяват се. За единият проект в нашата фирма AP, с немски даже, има под 2000, но са основно млади хора в началото на трудовия си опит, а и работата там не е нещо кой знае какво. Аз затова казвам, че за AP/AR с английски минимумът е 1500, но вече с тази инфлация според мен трябва да си искат хората поне 2000. Вярно, че договорите с клиентите са подписани сравнително дългосрочно, но има терен за по-високи заплати.
По мои наблюдения има осезаема разлика в заплащането на хора само с английски и такива, които владеят други европейски езици, особено немски. Нямам много наблюдения за испаноговорящите, имам чувството обаче, че не е особено търсен, а предлагането е голямо.

# 499
  • София
https://www.instagram.com/reel/ChppQ2NF-OI/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Нещо по темата. Забавни скечове има тази Joy

# 500
  • при него
Catcher, при нас например, всички на мениджърски позиции, са били преди това на изпълнителски позиции във  фирмата, т,е. Били са повишени вътрешно. Не помня, да е пускана обява за мениджърски позиции, там съм от 15 години, в корпорация съм.

# 501
Здравейте,
В момента съм по майчинство, но ме интересува дали бих могла да намеря добре платена работа, изцяло дистанционна или хибриден модел, със следните умения:
- английски (C1);
- испански (B2);
- excel (много добро ниво);
- дългогодишен опит в офис мениджмънт + планиране на бюджети и анализиране на рискове?
Към какво според вас е добре да се насоча?
Офис мениджмънт, по-скоро, отпада, тъй като се изисква работата да е на място.
Съпорт позиции или пък бизнес анализатор?
Какви други умения биха ми били полезни за бизнес анализатор? Имам достъп до udemy и бих могла да започна каквото е необходимо.
Благодаря предварително!

# 502
Относно парите- моя колежка намери бизнес анализатор за 3к чисто. Няма кой знае какви невероятни умения, настоявала е за сумата и са ѝ ги дали.

Какво прави бизнес анализаторът? Сигурно се изисква икономическо образование и не виждам лошо в 3000.
Толкова сме свикнали да ни експлоатират, че нормалните заплати ни се виждат високи.

На последната ми работа ми дадоха исканата от мен заплата, но като започнах да работя видях, че е твърде малко за труда, изискваните знания, натоварването и т.н. За съжаление, това не може да се прецени, преди наистина да си започнал да работиш.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 12:31 от Cafe

# 503
Относно парите- моя колежка намери бизнес анализатор за 3к чисто. Няма кой знае какви невероятни умения, настоявала е за сумата и са ѝ ги дали.

Какво прави бизнес анализаторът? Сигурно се изисква икономическо образование и не виждам лошо в 3000.
Толкова сме свикнали да ни експлоатират, че нормалните заплати ни се виждат високи.
Имам познат бизнес анализатор, който взима 4 хил. лв.

# 504
Наистина, какво правят бизнес анализаторите? Питам, понеже сега има едни нови длъжности, които на старица като мен нищо и говорят.

# 505
За първи път на тази позиция да чуя от шефа, добра работа, това търсех. И за първи път конкретни изисквания, а не да гадая на кристално кълбо. Отпочинал си е на морето ли… Благодаря Шерилин за съвета, реших да те послушам.

Бизнес анализатор е много разностранна роля, в предишната ми работа това беше човекът, който (в кол център) гледаше колко интеракции от кактв вид е имало, които клиентът да заплати, изчисляваше sla (дали в договорните срокове за изпълнение са направени), за да отчете дали дължим глоби или ще получаваме премия за предобряне, оравеше прогнози за следващите месеци. В други компании е по-фокусирано върху продуктите и услугите - среща се с клиенти да установява ключови характеристики на крайния продукт, да ги “претегля” по важност, риск и трудност, когато има проект за изпълнение, разбива го на анализируеми единици, отчита всички възможни явни или косвени шерхолдъри на продукта. Не ми е много ясно - има международен стандарт и книга BABOK (business analysis body of knowledge), бях почвала преди години да чета, но нещо не довърших, там някакви такива неща за матрици от изисквания и тн. Но вече не знам конкретно какви задачи и умения залагат в позициите. Според мои впечатления, рипортинг и визуализиране на данни с цел стратегически решения, power bi е все по-модерно.

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 10:55 от Анонимен

# 506
Точно щях да кажа, че една BI  система върши всичко това по-добре и по-надеждно и шефът винаги има цялата информация на компютъра си като дойде сутрин на работа.

# 507
Ами зависи ЧС, бизнес анализатор и рипортинг функция не е едно и също, защото рипортинг разбира само от базите данни, а бизнес анализаторът трябва да разбира от материята и процеса. Но пак, нямам пряк поглед. Един познат ми каза, че това, което аз съм правила, дефакто било БА, но като позиция се водя проекти и инициативи/кампании за продажби. Ама знам ли, и има ли значение. Така че от компания до компания е сигурно

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 11:14 от Анонимен

# 508
В различните функции, ролята на BA е различна. По принцип, това е човекът, който анализира текущите процеси, следи за тяхната ефективност и предлага подобрения. В IT функциите обаче, това е човекът, който контактува с клиентите, разбира изискванията им към продукта или услугата и ги "превежда" на IT хората, които трябва да ги създадат като функционалност.
Така че, за какъв BA питате? Иначе няма как да се даде конкретен отговор.

# 509
Бизнес анализатор е много неблагодарна работа - никога не можеш да обясниш точно какво правиш, всеки лепва “бизнес анализатор” на каква ли не позиция. Това го казвам малко в кръга на шегата, защото съм била бизнес анализатор в две фирми и няма нищо общо, освен познанията по ексел.

В едната фирма бях ориентирана повече към финанси. Сега съм повече репортинг. Бизнес анализатор може и да е it business analyst, който работи при създаването на софтуер. Заплатите варират много според задълженията.

Общи условия

Активация на акаунт