Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 002
  • 853
  •   1
Отговори
# 675
Т.е.  на нашите празници работите и когато те почиват за техните празници пак работите?

На практика може и така да стане. Някои чужди компании позволяват работа по празници (техни и наши) и заплащането тогава е доста по-добро, затова има и желаещи. Някои компании се придържат към нашите празници, други - към техните си (там, където са регистрирани или основно се намират клиентите им.) Това за международните компании.
Иначе в българска фирма съм работила и по празници просто защото по график се падам тогава, без заплащането за деня да е по-добро.

# 676
Да. Почиваме събота, неделя и в дните, които се падат празници както за чужбина, така и за нас (рядкост, такъв ден обикновено е Бъдни вечер). Става въпрос за UK. Ако те имат празник, а си е нормален работен ден за нас - работим. Ако ние имаме празник, а те работят (пример: 3 март), част от нас работят - както се разберем вътрешно в тима. Обикновено има доста желаещи, защото се плаща двойно + дават допълнителен почивен ден. А и все още сме home office.
Никой няма против тази схема, а компанията е коректна и плаща доста добре и навреме.

# 677
Винаги съм работила на празници. Понякога съм взимала компенсация на чуждите празници, ако съм имала часове (сумарно работно време).

На българските сме работили, включително Бъдни вечер, Коледа, Нова година. Плащат двойно + ден компенсация и не съм се чувствала ощетена. Винаги сме били хоум офис на тези дни, дори преди пандемията. На сегашната ми работа почивам на българските празници и на чуждестранните работя. Става дума за UKI.

# 678
  • София
Т.е.  на нашите празници работите и когато те почиват за техните празници пак работите?

Аз не работя. Работата ми не е с рикуести, а с процеси и мини проекти. Ако ще има празник, просто си планирам времето. Не че няма по 2-3 имейла, но те не са свързани със сега и веднага. Работила съм и на празници по желание, за двойното възнаграждение. На чужди празници няма по кой параграф ние да почиваме.

# 679
В доста компании екипите са по държави и почиват на почивните дни за съответната държава.

# 680
  • София
Като какво се води? Национален празник или отпуск, или?

# 681
  • в сърцата на децата <3
Като какво се води? Национален празник или отпуск, или?
Всеки месец има бройка работни дни. В тях си фигурират официалните почивни, например декември от 22 дни делнични има работни 16. Значи за да имаш пълен работен месец трябва да имаш 16 дни по 8 часа, нагоре е извънреден труд (ако се работи на смени). При работа на стандартен график е ясно, че да се поеме смяна на почивен ден се заплаща допълнително. Но при официални 16 работни няма законово основание работодател да изисква повече от това.

# 682
В доста компании екипите са по държави и почиват на почивните дни за съответната държава.
Те могат да почиват в почивните дни за съответната държава, но това не значи, че ако работят на наши почивни дни, не им се дължи двойно заплащане. Щом работят за българското подразделение и имат български трудов договор, другите празници не важат. Работодателят може по свое решение да им дава почивни дни И на тези празници, но не за сметка на българските официални празници.

# 683
Те могат да почиват в почивните дни за съответната държава, но това не значи, че ако работят на наши почивни дни, не им се дължи двойно заплащане. Щом работят за българското подразделение и имат български трудов договор, другите празници не важат. Работодателят може по свое решение да им дава почивни дни И на тези празници, но не за сметка на българските официални празници.
Давам пример за организация на почивни/работни дни, когато работиш за чужд пазар. За какво заплащане им се дължи си има трз-та навсякъде, които си знаят кой ден как се отчита. Аз не съм такова и не мога да коментирам тази страна на нещата.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 22:04 от Iseis

# 684
  • София
Сноу, извинявай, но нищо не разбрах.
Като какво се пуска почивен ден на български екип, по българското законодателство за католически Великден, примерно?

# 685
Давам пример за организация на почивни/работни дни, когато работиш за чужд пазар. За какво заплащане им се дължи си има трз-та навсякъде, които си знаят кой ден как се отчита. Аз не съм такова и не мога да коментирам тази страна на нещата.
Да, и аз допълвам примера ти, ако позволиш. Даже още ще го допълня. С това, че извънредния труд е забранен за определени категории служители. Т.е. не може работодател ей така да каже на служителите си "вие работите за САЩ, съответно ще почивате на техните празници, а не на българските."
(ТРЗ-та няма от едно 15-20 години).

# 686
По-точно не може да го каже законно, а иначе се случва. А в САЩ задължителните неработни празници са 5-6 дни годишно, останалите са по преценка на работодателя.

Сноу, извинявай, но нищо не разбрах.
Като какво се пуска почивен ден на български екип, по българското законодателство за католически Великден, примерно?
Пуска го като каквото си иска. Най-често май си го пишат работен, но не се работи. Могат и като допълнителен платен отпуск да го пуснат, няма особено значение.

# 687
  • София
Как се водо допълнителният отпуск по кодекс?

# 688
Води се като допълнителен отпуск.

# 689
  • София
Мерси, това ме интересуваше, защото иначе не би било коректно да те задължават да си пускаш от редовния отпуск, защото някой някъде си не работел.

Общи условия

Активация на акаунт