Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 995
  • 853
  •   1
Отговори
# 690
  • в сърцата на децата <3
Сноу, извинявай, но нищо не разбрах.
Като какво се пуска почивен ден на български екип, по българското законодателство за католически Великден, примерно?
Поне във фирмата на мъжа ми, почиват на официалните дни за България. Католическият Великден не е от тях, те почиват на Православния. Католическите държави почиват на другите дати, китайците - на техните си. Във всяка държава имат администрация и счетоводство, които движат този тип процеси. Във фиша му не е описано по специален начин, записано е както и във фиш от българска фирма. Повече от това не мога да отговоря, не е моята област.

# 691
Мерси, това ме интересуваше, защото иначе не би било коректно да те задължават да си пускаш от редовния отпуск, защото някой някъде си не работел.

В една предишна фирма беше задължително да си пуснеш отпуска в периода 1-10 август - тогава собственика (любител на водни спортове) ходеше на почивка и фирмата затваряше. Никой не ми го каза на интервюто, в договора също не пишеше нищо - разбрах го като поисках да си пусна 2 дена и ми казаха "не може, нямаш достатъчно дни, трябва еди-кога си". Напуснах скоро след това, имаше и други абсурди и се натрупаха.

# 692
Това е нещо съвсем различно. Кодексът на труда предвижда възможност работодателят да определи време, в което всички да ползват отпуска си едновременно. И това не се вписва в трудовия договор. Може, ако е установена практика, да се впише в правилника за вътрешен трудов ред. Може и с еднократна заповед да се наложи.
Силно ме съмнява, че собственикът не може да отиде да практикува водни спортове, без да затвори фирмата. Вероятно в периода 1-10 не е имало работа. Това е често срещана практика и няма нищо нередно в нея.

# 693
  • София
При нас няма никакъв проблем да се почива на българските празници, стига да не сме в  приключване. Но доста български празници са все в началото на месеца, когато ни е приключването. Хората обаче като гледам май предпочитат да работят, защото се плаща двойно и пак имаш още един почивен ден когато си искаш да го ползваш. Сега за 22 септември повечето ще работят по желание, а не че някой ги кара.

# 694
Много хора предпочитат да работят по празници. Има доста работещи, които нямат семейства, нямат планове и вместо да се депресират, че са сами по Коледа например, предпочитат да си работят. Хем се работи спокойно, хем ти плащат повече, хем има и терапевтичен ефект. Аз съм имала колеги, които са били много разочаровани, че при нас не може да работиш на празник по желание.

# 695
Много хора предпочитат да работят по празници. Има доста работещи, които нямат семейства, нямат планове и вместо да се депресират, че са сами по Коледа например, предпочитат да си работят. Хем се работи спокойно, хем ти плащат повече, хем има и терапевтичен ефект. Аз съм имала колеги, които са били много разочаровани, че при нас не може да работиш на празник по желание.

Така е, а и малко или много се свиква. Преди години и двамата с ММ работехме на празниците. Ако той работи, а аз не, щеше да е много по-гадно, сама нито щях да имам настроение, нито да ходя при родителите ми. Работили сме за двойно заплащане. Аз имам рожден ден малко след Коледните и Новогодишни празници, винаги ходехме на почивка за моя празник. Така хем не се отразяваше на бюджета, хем на спокойствие, защото всички вече са се върнали на работа.

# 696
Най-спокойните ми и приятни работни дни са били след 25 декември до 31 декември. Никакъв стрес, довършваш си спокойно, ако има останали неща. А на 31 декември обикновено се приключва до около 14 часа.

# 697
  • София
Здравейте, момичета!
Преди време получих в тази тема ценни съвети и си позволявам пак да се допитам до вас.
Работя в голяма фирма от 15 месеца вече, но силно желая да намеря нова работа. Причината не е в обема ангажименти (който е огромен), нито в отговорността (имам 40 души на пряко подчинение), а в изклюителния натиск и отношение от страна на мениджърския екип, интриги и прочие неща, които ме подтискат и с които не съм свикнала, работейки преди това отново в големи, но доста по социално ангажирани и с интелигентна атмосфера фирми. Като капак слагам и ниско възнагражение, неадекватно на отговорностите ми. За 15 години трудов стаж съм работила само на 3 места, което смятам , че красноречиво показва, че не се отказвам лесно и че не бих търсила ново място, ако ситуацията наистина не го налагаше.
Пуснах СВ на 4 места за позиции, за които според мен съм много подходящ кадър, но вече месец не получавам дори обаждане за интервю. Не желая да пускам СВта на килограм, не това е целта ми. Но отчитам, че може би 4 е твърде малка цифра и трябва да съм по-активна.
Та, след това дълго предисловие, въпросът ми към вас е - към кого (или фирма) мога да се обърна, с цел да ми даде насоки, да погледне СВто ми и да ми каже, бъркам ли някъде. Или, може би, директно да се обърна към фирма за подбор на персонал? Не държа да съм отново от средно мениджърско (или каквото и да е мениджърско) ниво, бих с удоволствие поела и позиция като служител/експерт, стига е да в компетенциите ми и да отговаря на критериите ми за заплата (които според мен не са високи) и работно време.

Благодаря на всички, които ме изчетоха и които ще споделям мнение и съвет!

Хубав ден!

# 698
Здравей Буена, след като кандидатстваш в международни фирми, доколкото разбрах, и на високи позиции, силно них ти препоръчала услугите на workitdaily.com - преди няколко години си създадох абонамент за 10 долара на несец. Получих достъп до много информативни видея, форум, насоки за сиви и линкдин профил. След това си изпратих сивито на техен консултант, който ми върна запис на видео с коментари и препоръки. Същото направих и по отношение на списък с въпроси за интервю, и за линкдин. По отношение на интервютата, поне при нас в момента е фрийз, възможно е да мине време, трябва търпение. Опитай с work it daily - хем ще се подготвиш за интервюта, хем ще намериш и начини за справяне със стресиращи работни ситуации. Ами това от мен.

# 699
Не винаги това с работата на празник е оферта. В моята фирма например когато искам отпуск, ми дават, но за сметка на това ме слагат да работя на празник. А е голяма, международна. Въпреки това все гледат да не ми дават отпуската, кпято ми се полага. Да ми я изплатят при напускане не е същото като да я ползвам, когато искам. Освен това работим с клиенти от цял свят, така че работа на празник не е равно на спокоен ден. Заради тези идиоти, които не ми даваха отпуск, когато ми се налага си зарязах всички лични ангажименти.
Вие как подхождате, когато трябва да отидете на лекар? Ами ако трябва да направите и изследвания и контролни прегледи?
Вие отлагали ли сте грижа за здравето си поради работа? Никога не допускайте тази грешка.

# 700
Често за колата или работата си се грижим повече, отколкото за семейството или здравето си Sad

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 20:11 от Нърд

# 701
Това да не те пускат да ходиш на лекар и прегледи е знак за доста смотан и некадърен мениджмънт. Радвам се, че никой не ми се е правил на интересен за такива неща.

# 702
  • София
Buena esperanza, в какви компании кандидатстваш? В подобни на настоящата (в същата сфера) или разични? Едно СВ ли пращаш за всички или различни? За какви позиции кандидатстваш? Когато аз пусках СВ-та началото на Юли, също очаквах да получа покана за интервю от повечето места, но само от 1 се обадиха и стигнахме до оферта, която в крайна сметка приех. И понеже писах тук преди седмица по този повод - в крайна сметка всички се сетиха колко ценен и опитен кадър съм била, след като си подадох заявлението за напускане. Дори вчера една от ХР-ките ми предложи да съм говорила с другите ТЛи да сме видили за позиция, която да ме удовлетворява, защото съм много ценен кадър, нали, не за друго Grinning.
Имам един въпрос - понеже напоследък чувам как определени компании са във фрийз, но виждам, че имат активни обяви и в Jobs, и в Linkedin (дори се появяват нови) - какво означава това? Включително и мои приятели, работещи в компаниите казват, че не наемат хора, но виждам поне 15 обяви за разнообразни позиции.

# 703
При нас мениджърите екипи търсят и искат да наемат, но чакат да отпадне фрийза, в някои случаи се надяват да издействат изключение.

# 704
При нас има фрийз на разширяването, но продължават да се наемат заместващи. Тоест, ако някой напусне или излезе майчинство, мога да наема, но не, ако реша, че ми трябва още 1 човек в екипа.

Общи условия

Активация на акаунт