Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 988
  • 853
  •   1
Отговори
# 705
Във всяка компания в различно, но обикновено freeze-a означава, че се спира нарастването на броя служители. Т.е., ако сега са 500, трябва да си останат 500. Ако обаче 10 напуснат, тогава говорим за replacement. Това обикновено не е забранено.
Отделно, има позиции, които са стратегически и трябва да се наемат. Те не попадат в обхвата на freeze-a.
С две думи, това че има freeze, не значи че не се наемат никакви хора. Значи, че не се наема спряно утвърдения за годината план, а се наема при по-затегнат режим, само за определени позиции.

# 706
  • София
Здравейте, може ли помощ по следния казус - възможно ли е служител да вземе неплатен отпуск от фирмата, за 1 година например (или за гледане на дете до 8 г.), в която е на трудов договор, за да може по това време да работи като учител, например. Ако да, на граждански договор ли може да е в училището или може и на трудов и съответно ще има ли осигуровки и трудов стаж? Може ли работодател да откаже неплатен отпуск?
Благодаря предварително!

# 707
Започвам отзад напред.
Да, работодател може да откаже неплатен отпуск.
Може да си вземеш цяла година неплатен отпуск, ако ти разрешат. Ако не то разрешат - не можеш.
Отпуск за гледане на дете до 8 години можеш да ползваш не повече от 11 месеца и то само, ако бащата на детето ти прехвърли 5 месеца от неговите. Иначе можеш да ползваш само 6 месеца. Този вид отпуск не могат да ти го откажат, обаче той е целеви. Не можеш да работиш по време на този отпуск, тъй като той ти се води стаж при основния работодател.

На какъв договор ще си в училището не е концерт по желание. Какъвто предлагат от училището - такъв. Те може и да не могат да ти предложат граждански договор.

Аз лично не мисля, че е много ОК по подобен начин да блокираш работно място за цяла година. Говори с работодателя. Ако е съгласен - добре. Но ако не е съгласен, можеш да си навлечеш неприятности. Особено ако в трудовия си договор имаш изискване да уведомиш, ако работиш и за друг работодател.

# 708
  • София
Започвам отзад напред.
Да, работодател може да откаже неплатен отпуск.
Може да си вземеш цяла година неплатен отпуск, ако ти разрешат. Ако не то разрешат - не можеш.
Отпуск за гледане на дете до 8 години можеш да ползваш не повече от 11 месеца и то само, ако бащата на детето ти прехвърли 5 месеца от неговите. Иначе можеш да ползваш само 6 месеца. Този вид отпуск не могат да ти го откажат, обаче той е целеви. Не можеш да работиш по време на този отпуск, тъй като той ти се води стаж при основния работодател.

На какъв договор ще си в училището не е концерт по желание. Какъвто предлагат от училището - такъв. Те може и да не могат да ти предложат граждански договор.

Аз лично не мисля, че е много ОК по подобен начин да блокираш работно място за цяла година. Говори с работодателя. Ако е съгласен - добре. Но ако не е съгласен, можеш да си навлечеш неприятности. Особено ако в трудовия си договор имаш изискване да уведомиш, ако работиш и за друг работодател.

Благодаря за бързия отговор!

# 709
Забелязва се известен застой и спад в икономиката / съответно наемането на нови хора.
Време за учене, преквалификация и търсене на по-стабилна или платена работа.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/09/09/ryst-za-obiavite-za-ra … it-sektora.543047

Значението на ученето. Да научим какво точно?:
Даниелс Павлутс в TEDxRiga

(За бъдещите работни места)
Страхотно, съдържателно и мотивиращо (поне за мен).

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 18:38 от Нърд

# 710
  • в сърцата на децата <3
Интересно ми е мнението на списващите тук към една налагаща се последните (доста) години практика - фирмите да предлагат различни бонусни схеми ако доведеш "приятел" при налична отворена позиция. И още повече ми е интересно какво мислите за семейства, които заедно работят на едно и също място? Ако Вие правите подбора бихте ли извикали на интервю (минимум) съпруг/съпруга/брат/сестра на настоящ служител?

# 711
1. Чудесна практика.
2. Разбира се. Да не поканиш някого на интервю само защото е съпруг, брат, братовчед на някого е дискриминация. (Това, разбира се, не важи за случаите, в които има формални или нормативни забрани свързани лица да работят заедно.)

# 712
  • в сърцата на децата <3
Нищо лично, говорим за частен сектор, в който няма конфликт на интереси. И въпросите ми са в светлината на един ярък спомен от детството ми - в разгара на масовата приватизация, голям завод до родния ми град бе приватизиран и цели фамилии, работещи в него, останаха на улицата. Много ужасяващи неща се случваха тогава - скачаха от сградите, палиха се, скачаха пред служебните автобуси... Отчаяни хора. И сега тази практика за мен хич не е чудесна, камо ли ако става дума за съпруг и съпруга. Да не говорим, че винаги според мен реномето на единия е свързано с реномето на другия, а няма как да са "равни".

# 713
Тази практика е отчаян опит на фирмите да намерят читави хора. И при нас работи успешно.
Аз, за себе си, предпочитам да не работя с партньора си на едно място. Лично мнение.
Иначе не ми пречат семейните колеги, има доста двойки при нас.
Пречат ми несемейните като се загаджат помежду си и после се раздърпат, обстановката се натяга. Не ми е приятно да им гледам драмите от първи ред Rolling Eyes

# 714
  • София
Официализиране на шуробаджанащината.
Аз също избягвам да ме препоръчват близки. Не ми се работи с близки хора. Колегите са си колеги.
Не бих наела и човек, когото познавам, че не е стока като характер и ще отрови обстановката. Нито бих препоръчала дори да е кадърен чисто технически.

# 715
Мислиш, че конфликт на интереси може да има само в държавната администрация ли? Много грешиш. В частният сектор също може да има конфликт на интереси и несъвместимост на длъжности. Най-вече във финансовия сектор, но не само. Някои функции са контролни. Съответно не може ръководител на контролираща функция да е съпруг на ръководител на контролираната функция, защото си е чист конфликт на интереси.
Кодекси по тази тема има за почти всички сфери на дейност и правилата са доста строги.

# 716
Когато тимовете/отделите нямат никакви допирни точки, не виждам проблем съпрузи или роднини да работят в 1 фирма. Виждам такива примери покрай себе си, на работните места на родителите ми също има - ами добре си бачкат хората, няма драми, няма конфликт на интереси.
Подкрепям практиката за бонус при препоръка. Точно така съм си намирала доста читави кадри.

# 717
Агенциите за подбор на персонал в ИТ сектора стандартно взимат 2 брутни заплати такса, което е доста и не винаги вършат нещо полезно в замяна. А бонусите за препоръка обикновено са доста по-малко като пари, та е нормално че тази практика се харесва много.

По отношение на семействата, според мен е ОК, но само когато са в различни екипи и нито единият партньор не отговаря за интервюирането или оценката на работата на другия. Тоест фирмата има добре изградени вътрешни процеси, което е рядкост в България.
Работил съм във фирма където имаше много семейни двойки, гаджета и братя и сестри в разни екипи и определено имаше чувство за шуробаджанащина в тези екипи и за по-малко свършена работа. А тия, които имаха деца, масово си бяха изградили гадния навик да ги водят следобед в офиса и единия да ги гледа, което е нередно за мен. Имаше едни двама от customer support екипа, които всеки ден около 15:30 - 16 часа си взимаха детето от детската градина и го водеха в офиса, при което то търчеше по коридорите, блъскаше вратите и пищеше. Единият родител вървеше отегчено след него, а другия се правеше, че работи, но на всеки 10 минути отива и той да ги види. Хем нищо не вършеха, хем пречеха на целия етаж. А когато детето го нямаше "компенсираха" с висене по кафенетата. Обаче не можеше да им се прави забележка, защото трябвало разбиране към хората с деца... То и мъжат беше брат на единия от мениджърите, ама и не бяха единствената двойка с подобно поведение тия.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 23:51 от bboiko

# 718
Еее, това последното е пълна идиотщина. Аз имах предвид нормални хора в нормална фирма, такова чудо и на мен  няма да ми хареса...

# 719
В регулираните субекти от финансовия сектор са забранени йерархични връзки м/у роднини, или пък индиректен контрол на единия от другия.

Някои банки отиват по-далеч, като изобщо не наемат роднини на настоящи служители, което според мен е леко прекалено, но пък спестява необходимостта да следиш двама такива да не се засекат някъде при вътрешни размествания.

Общи условия

Активация на акаунт