Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 972
  • 853
  •   1
Отговори
# 720
Не виждам нищо лошо в препоръките и в назначаването по този начин. Аз самата преди често съм взимала подобни referral bonuses и бях много ок с това да препоръчвам приятели.

Разбира се, съгласна съм с написаното от нищо лично, когато има конфликт на интереси не е редно да се назначават роднини.

Предвид сектора, в който работим с мм, предимно колегите ни са много млади хора. Масово се загаджват в офиса и се женят.

Ние сме работили заедно 3,5 години, в една фирма (1500 човека към онзи момент). Бяхме в различни екипи и беше все едно не работим заедно. Нямахме никаква допирна точка.

Хубавото беше, че познавахме взаимно колегите си, ходехме заедно на коледни партита, на сватби сме били на колеги от моя и неговия тим. Весел период беше.

# 721
не ми е ок
двама човека, които си лягат в едно легло, няма начин да са професионално безпристрастни

# 722
Имам въпрос, който може и да е за тук, може и да не е. Съжалявам, но съм объркана, така че благодаря на всеки, който ще отговори.
Предложиха ми да окажа помощ за един проект. Всъщност се предполага, че аз ще го изготвя на 99 %  и съответно ще получа заплащане по договор за авторско право.
Така, наясно съм че договорът означава, че проекта ще е под авторството на възложителя.
Това, което ме обърква обаче е, че тя каза че сумата ще се заплати възоснова на този договор, който "играе ролята на граждански договор".
Въпросът ми е - аз кога трябва да декларирам този договор пред държавата и колко % ще бъде данъка, който ще заплатя?

# 723
Данъкът си е един и същ, независимо по какъв договор работиш. 10%. Доходите по граждански договори ще декларираш с годишната си данъчна декларация.

# 724
Ясно. Благодаря.

# 725
...
Може да си вземеш цяла година неплатен отпуск, ако ти разрешат. Ако не то разрешат - не можеш.
Отпуск за гледане на дете до 8 години можеш да ползваш не повече от 11 месеца и то само, ако бащата на детето ти прехвърли 5 месеца от неговите. Иначе можеш да ползваш само 6 месеца. Този вид отпуск не могат да ти го откажат, обаче той е целеви. Не можеш да работиш по време на този отпуск, тъй като той ти се води стаж при основния работодател.

...

Благодаря за бързия отговор!

Имай предвид, че само 30 раб. дни годишно при обикновения неплатен отпуск ти се считат за трудов стаж, при този за гледане на дете до 8 г. целият ти се брои за стаж.
При отпуск за отглеждане на дете до 8 г.:
- можеш да работиш на граждански договор;
- можеш да вземеш 12 месеца при наличие на определени предпоставки на чл. 167а КТ:
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

Имай предвид и условията на останалите алинеи на същия член за ползване на този отпуск напр.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
и др.

# 726

Данъкът винаги си е десет процента, обаче може да имаш нормативно признати разходи. Аз съм работила на комисионен договор и там май 25% си приспадах. Тоест ако получа 10 000 лева си приспадам 2500 и плащам данък само върху 7500 (тук се правя, че няма осигуровки за яснота).
Но там си плащах сама всички осигуровки, докато при граждански договор трябва да те осигуряват те. важно е да се разберете как стоят нещата.
https://osigurovkite.com/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0 … 0%B2%D0%BE%D1%80/

# 727
Интересно ми е мнението на списващите тук към една налагаща се последните (доста) години практика - фирмите да предлагат различни бонусни схеми ако доведеш "приятел" при налична отворена позиция. И още повече ми е интересно какво мислите за семейства, които заедно работят на едно и също място? Ако Вие правите подбора бихте ли извикали на интервю (минимум) съпруг/съпруга/брат/сестра на настоящ служител?

Кои са тези фирми?

# 728
Веднъж получих много добър бонус за препоръка на бивш колега. А той горкия на възраст и от година си търсеше работа. В момента е незаменим служител и дори се издигна в компанията. Така, че ситуацията понякога може да е win-win. Е има го и другия момент, но предвид липсата на кадри и понякога на доверие, е много добра практика.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 11:03 от Нърд

# 729
  • Mars Hotel
Системата с препоръките работи много добре при нас. Няма шанс за парашутисти и връзкари, защото реално големият бонус се изплаща след изтичането на изпитателния срок на новоназначения служител. Ако препоръчаш някого, който не става за нищо, или ще го отрежат още по време на интервютата, или ще го освободят по време на изпитателния срок. Аз започнах работа чрез препоръка, аз също съм препоръчвала хора. Около една трета от всички нови служители при нас идват с препоръка, а има тенденция този процент да расте. За мен това е много успешна практика.

# 730
  • Бургас
Практиката е добра и може да е успешна, но има един съществен минус за хората, които нямат познати и няма кой да ги препаръча. Примерно не са социални и нямат широк кръг от приятели, познати и роднини, работещи в същата сфера. Остава им да търсят работа по обяви не особено успешно, защото биват "изпреварвани" от хора, които някой ги е препоръчал.
Аз самата също съм си намирала работа с препоръка. Бях доста години на тази работа, но осъзнавам, че изкарах див късмет, тъй като имах късмета да познавам точния човек, който ме препоръча. Ако бях кандидатствала по каналния ред никога нямаше да ме вземат според думите на шефа (често се шегуваше с това), защото тогава нямах необходимото образование все още.

# 731
Това не е вярно. Препоръките не се третират различно от тези, които сами са кандидатствали. Минават си същия подбор, същите интервюта и покриват същите критерии. Ако някой, кандидатствал сам по обявата, без препоръка, е по-подходящ, разбира се, че ще наемат него. Това, че си препоръчан, не значи, че си автоматично нает.

# 732
  • Бургас
Така е, но когато си препоръчан отиваш на интервю, докато когато кандидатстваш по обява има хиляди причини да не се добереш до интервю, дори и да си много подходящ. Ако с приоритет интервюират препоръчаните и ако от там си харесат някой, може да не стигнат изобщо до кандидатствалите по обява. По горе дадох пример със себе си. За конкретната работа нямаше да ми се обадят никога само по CV, но след като се добрах до интервюто, в процеса на разговора станаха ясни някои допълнителни мои знания, които те не са били сигурни дали да изискват от кандидата, но впоследствие се оказаха от голяма полза за позицията.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 14:45 от Irene Adler

# 733
При нас препоръчаните кандидати може изобщо да не стигнат до интервю. Дали си препоръчан, или не - няма голямо значение. Първо HR отсяват кандидатите и после преките мениджъри (които търсят хора за екипите си) гледат СВ-та и преценят. Както вече споменах, имала съм доста читави препоръчани кадри. Но съм попадала и на доста неадекватни СВ-та и съответно не съм искала да се стига до интервю. Не знам на други места как е, дори не знам повечето други преки мениджъри в нашата фирма как процедират (имам наблюдения само върху някои), но аз не се интересувам откъде идва човекът.

# 734
И това не е вярно. Изобщо не е задължително да стигнат до интервю. Препоръката е просто алтернативен начин да получим CV. Но то е просто едно от всички CV-та. По никакъв начин не се третира по-различно.

Както знаеш, в интерес и на двете ни е да не коментирам личните ти примери. Но, ако вярваш че си много подходящ, ще положиш малко усилия, ще се консултираш със специалист и ще си напишеш CV-то така, че това да си личи. Не е толкова сложно.

Общи условия

Активация на акаунт